• Strapoškove farbičky – vernisáž výstavy ilustrácií pre deti
          • Strapoškove farbičky – vernisáž výstavy ilustrácií pre deti

          • V Záhorskom múzeu je od piatka 20. 9. milá výstava illustrácií knižiek a časopisov pre deti, ktoré namaľovala pani výtvarníčka Alena Wagnerová a deti z našej školy boli pri jej otvorení. Radi sme pripravili program na vernisáž a snáď i trocha potešili srdiečka dospelých, ktorí sa prišli pozrieť. Leuška a Karolinka zahrali na flautičku, Veronika a Agátka predniesli rozprávkovú poéziu, Chrystal Girls (Dorotka a Linduška) celkom sami nacvičili tanečnú zostavu len pre túto príležitosť J. Potom Chiarka s Adelkou zahrali svoje skladby na gitarách. Nakoniec pribehol aj Strapoško – Miško Vajla s plnými vreckami sladkostí a rozdával ich všetkým naokolo.
            Potom sme trocha maškrtili, maľovali v dielničke pre deti a s obdivom prezerali krásne ilustrácie, ktoré s láskou maľovala pani Wagnerová. Príďte pozrieť aj vy.

        • Otvorenie šk.r.2013/2014
          • Otvorenie šk.r.2013/2014

          • Po dvoch mesiacoch oddychu privítala naša školička svojich žiakov opäť 2. septembra 2013.  Zrejme najviac sa tešili do školských lavíc naši prváčikovia, ktorých sprevádzali počas ich prvého dňa vo „veľkej“ škole rodičia alebo starí rodičia. Aby spomínali na prvý školský deň s úsmevom, privítali ich rozprávkové postavy Shrek a Oslík, ktoré mali pre deti pripravené súťažné úlohy. Keďže ich deti hravo zvládli, odmenili ich sladkosťami. Potom sa všetkým žiakom a rodičom predstavil učiteľský kolektív, ktorý bude počas celého roka sprevádzať deti na ich vzdelávacej ceste. Po krátkom programe, ktorý prebiehal na školskom dvore, odišli deti v sprievode svojich učiteľov do tried, z ktorých boli mnohé vynovené a voňali čistotou. Rodičia si prezreli a ocenili upravené priestory školy, ktoré vznikli počas letnej rekonštrukcie. Mnohí z nich sa na stavebných prácach aktívne podieľali, za čo by sme im aj touto cestou radi poďakovali.

            Tak čo na záver zaželať všetkým do nového roku? Asi najviac zdravie a aby každý deň prichádzali do školy s takým úsmevom ako ten prvý.  

        • Prázdniny so školou Radava 2013
          • Prázdniny so školou Radava 2013

          • Rozprávková výprava, ktorú absolvovali deti našej školy od 5. – 9. augusta v penzióne Lagáň pri Podhájskej sa úspešne ukončila v piatok poobede. Počas horúceho týždňa sa zabávali v rôznych hrách, ktoré boli motivované klasickými i modernými rozprávkami. Za splnené úlohy získavali koráliky do náhrdelníka, za ktoré si v záverečnej burze zamieňali sladkosti. V tropických horúčavách im prišlo vhod schladiť sa v bazéne areálu alebo na kúpalisku v Podhájskej. Páčili sa im takisto preliezačky a hojdačky, lezecká stena i futbalové ihrisko. Cestou domov sa zastavili v arboréte Tesárske Mlyňany, kde pozorovali rôzne cudzokrajné rastliny. 

        • Stanový tábor - Nová Ves
          • Stanový tábor - Nová Ves

          • V termíne od 7. 7. do 14. 7. sa niektoré deti z našej školičky zúčastnili skautského stanového tábora v Novej Vsi pri Brne. Tento tábor organizuje každoročne Svaz skautov a skautiek ČR - Junák - stredisko Ratiškovice. S pani učiteľkou A. Samsonovou a ostatnými vedúcimi tábora sme tam strávili príjemný čas plný rôznych aktivít v prírode. Okrem iného sme navštívili Lidice a tiež Prahu, kde sme sa viac dozvedeli o tragickej histórii spätou s týmito mestami. Ku koncu týždňa nás čakala dvojdňová výprava. Najprv sme boli v Znojme, prešli sme si Znojemské podzemie. Potom sme absolvovali asi 10 km peši lesom a navečer sme prišli k bunkru "Zatáčka" pri Šatove. Ten sa deťom veľmi páčil, najmä preto, že si smeli všetko vyskúšať ,čo tam bolo. Dokonca niektorí odvážni tam prenocovali. My ostatní sme spali v stanoch pred bunkrom. Počas celého týždňa vznikli mnohé priateľstvá medzi našimi a českými deťmi. Sme radi, že sme ich mohli spoznať.

            List od Matúša - Skautsky_tabor.docx

        • Matematika na šachovnici
          • Matematika na šachovnici

          • Naši prváci si pred koncom školského roku zahrali na šachový obchod. Nakupovali totiž šachové hororové figúry, ako je vidno na fotografiách, a veľmi ich to bavilo. Jedna skupina kupovala biele (červené hororové) a druhá čierne (modré hororové) figúry, rozdiel však bol v cenách hororových figúr. Klasické figúry majú svoju hodnotu, ktorá sa nemení počas hry šach. Naše hororové figúrky mali inú hodnotu. Deti museli pomocou obyčajných figúr (platidlo) nakúpiť špeciálne figúry. Deti to očividne bavilo. Okrem prváckej matematiky - sčítavanie a odčítavanie - sme mohli pozorovať aj taktizovanie pri nákupe v skupinách, spoluprácu, ale tiež komunikáciu pri činnosti, používanie čarovných slovíčok prosím a ďakujem.

        • Ukončenie šk.roka 2012/2013
          • Ukončenie šk.roka 2012/2013

          • Zmĺkol zvonček, slnko volá: „Maj sa dobre, milá škola!“ – to sú slová z básničky, ktorú dnes zarecitovali prváci na slávnostnom ukončení školského roka 2012/2013.  Pridali ešte jednu pesničku a potom nám zahrali druháci krátku rozprávku Stratená princezná. Tak ako každý rok nasledovalo ocenenie Oskarko 2013. Získali ho žiaci, ktorí reprezentovali našu školu v rozličných súťažiach, ale zároveň boli aj dobrými kamarátmi, pomáhali druhým spolužiakom aj pani učiteľkám a vzorne sa správali. Okrem Oskarkov sme ešte ocenili knižnými odmenami deti, aby cez prázdniny nezabudli čítať J. Rozlúčili sme sa so spolužiakmi, ktorí odchádzajú na športovú školu a gymnázium. Potom sme sa už rozišli do tried a odovzdali si vysvedčenia a pochvalné listy. Ešte podpisy na  spoločné fotografie a „Hurá na prázdniny!“

          • Skalické rybníky

          • Predposledný deň šk.roka prežili triedy prvákov a druhákov v nádhernej prírode v okolí rybníkov. Pán rybár Ivánek povozil skupinky detí po rybníku, porozprával im o rybách a vtáctve, ktoré rybníky navštetvujú. Veľkým vzrušením pre deti bolo aj nakupovanie dobrôt v bufete " U kapra. "

          • Konferencia o vesmíre

          • Ako chutí sláva moderátora, si deti vyskúšali v stredu 17.6.2013 na konferencii o vesmíre. Niektorí s veľkou trémou, iní zasa so suverenitou vystúpili pred svojimi rodičmi, ktorých si pozvali do školy. Okrem vedomostí, ktoré získavali na hodinách prírodovedy, z encyklopédií, z internetu  si pripravili prezentácie v PowerPointe . Tak sa rodičia dozvedeli niečo o všetkých planétach Slnečnej sústavy, ale i Čiernych dierach , Slnku , Mesiaci ,kozmonautoch a  taktiež o výnimočných ľuďoch napr. Galilei,  Newton,  Koperník. V mnohých prezentáciách si mohli pozrieť videá doprevádzané slovami detí.  Konferenciu o vesmíre deti spestrili i piesňami. Na záver deti piesňou ” Save the Planet”  upozornili  na potrebu chrániť si našu Zem.

        • Velká jarní výprava
          • Velká jarní výprava

          • Počas víkendu od 14. – 16. júna 2013 sme sa zúčastnili Veľkej Jarnej Výpravy, ktorú organizoval Junácky oddiel Ratíškovice, menom Tuláci. Cieľom tejto výpravy bolo spoznať vojenské pevnosti z obdobia 2. svetovej vojny, ktoré sa nachádzajú v regióne Náchodsko.  Téma našej výpravy bola: „Skautskou stezkou k československým kořenům.“ Videli sme zaujímavé pevnosti, napr. Březinka, Dobrošov a iné, navštívili sme i obec Ležáky, ktorá bola vypálená. Z 54 obyvateľov  prežili len traja. Túto obec vypálili, lebo sa jej obyvatelia podieľali na zabití Reinharda Heydricha. Počas výletu sme spali dve noci v stanoch, ktoré sme si aj sami rozložili a okrem vlastného bývania sme si aj sami varili v kotlíkoch. Spoznali sme tam veľa nových českých kamarátov, ktorí mali smiešne prezývky, napr. Sušienka a Hrach. Cestou naspäť sme sa zastavili v Brne, kde sme sa zabavili v parku BONGO.  Tento výlet sa nám veľmi páčil a tešíme sa, že cez prázdniny sa opäť s niektorými kamarátmi stretneme v skautskom tábore.

                                                                                                                  (Matúš, Dominik a Kajka)

        • MDD
          • MDD

          • Po sviatku našich mamičiek prišli na rad aj deti, ktoré svoj sviatok oslávili síce oneskorene, kvôli nepriaznivému počasiu, ale o to radostnejšie 7. júna 2013. Naše pani učiteľky im spolu so staršími žiakmi pripravili pestrý program súťaží a zábavy, do ktorého sa zapojili aj rodičia. Najväčšiu radosť zabezpečil oslávencom skákací hrad, ktorý bol nepretržite obsadený celé popoludnie. Nové talenty objavil pán tréner Zabadal pri strieľaní zo vzduchovky. Obria šachovnica, pavúčia sieť, prekážková dráha a ďalšie atrakcie poskytli deťom veľa zábavných chvíľ. Rodičia aj deti sa medzi súťažením posilňovali dobrotami, ktoré pripravili štvrtáci so svojou pani učiteľkou Aničkou. O skvelú hudbu sa postarala pani učiteľka Evička. Za splnené súťažné úlohy deti získavali žetóny, ktoré si zamieňali v „obchode“ za drobné sladkosti a hračky.

        • Šachisti rekapitulujú
          • Šachisti rekapitulujú

          • V sobotu, 8. 6., sa v Bratislave odohralo semifinále GPX Západ, ktorého sa zúčastnili naše dve slečny - Emka R (D11). a Dorotka B. (D08). Obidve slečny si vo svojich kategóriach uhrali pekné,  6. miesto.
            GPX Západ zahŕňa kraje Trnavský, Bratislavský, Nitriansky a Trenčiansky. Do semifinále sa síce podarilo postúpiť iba dvom dievčatám, ale vynikajúce výsledky podali aj ostatné deti, ktoré sa do turnajov GPX zapojili.
            V kategórii C14 zo 154 hráčov skončil Rudko A. na 11. mieste, Matúš S. na 31. mieste a Richard M.na 42. mieste.
            V kategórii C11 zo 222 hráčov skončil Radko D. na 45 mieste, na 48. mieste Ján Š. a do prvej stovky skončili aj Marek L., Juraj B. aj Matúš Š.
            V kategórii C08 zo 102 hráčov, si veľmi dobre počínali Paľko B. na 16. mieste, na 17. mieste skončil Ondrík P.(náš budúci prváčik) a 26. bol Riško Sch.

            Všetkým deťom, ktoré nás reprezentovali v sérií týchto turnajov, veľmi pekne ďakujeme za reprezentáciu školy a dúfame, že sa im bude dariť aj naďalej.

        • ENVIROFILM 2013
          • ENVIROFILM 2013

          • V dňoch 3. - 8.6.2013 odštartoval 19. Medzinárodný festival filmov o životnom prostredí. Jedným z miest, ktoré tento festival organizujú, je i mesto Skalica. V Skalici sa  premietali pre žiakov základných a stredných škôl súťažné aj nesúťažné festivalové filmy v kine Sloboda. Pripravená bola zaujímavá beseda o tajoch Afriky so skalickým cestovateľom .Deti dostali príležitosť zúčastniť sa súťaže v maľovaní na elektrospotrebiče aj súťaže o najvydarenejší ekoplagát. Prírodovedná vychádzka pre žiakov základných škôl spojila pohyb na čerstvom vzduchu s pozorovaním okolitej prírody.

            Dňa 5. júna o 10.00 h v OC MAX na prízemí sa uskutočnila akcia s názvom "Maľovanie na vyradené práčky".  Tohto podujatia sa zúčastnilo viacero skalických škol. Za našu školu p. uč. výtvarnej výchovy vybrala 5-členné družstvo žiakov 6. ročníka (Richard, Barborka, Julka, Linda, Anetka).  Žiaci sa obliekli do špeciálneho oblečenia a išlo sa pracovať - maľovať. Každý zúčastnený získal drobné darčeky za svoju snahu a vytrvalosť. Všetky práčky boli krásne, farebné. Veď posúďte sami :)

            Vo štvrtok 6.6. 2013 navštívili našu školu deti z MŠ Kátov. Naši žiaci 4.ročníka si pre nich pripravili súťaže zamerané na enviromentálnu výchovu. Deti plnili na jednotlivých stanovištiach rôzne úlohy ako napr. rozdeliť zvieratká, roztriediť odpad, poskladať obrázok a pod. Škôlkari boli veľmi šikovní a všetky úlohy hravo zvládli. Pri vyhodnotení bol každý ocenený za svoju snahu malým darčekom. Deťom i pani učieľkám z Kátova sa u nás páčilo a našim žiakom sa práca s deťmi tiež páčila

            Envirofilm 2013

             

          • Výstava o včelárstve

          • V záhorskom múzeu počas celého mesiaca prebieha výstava " Včelárstvo v Pomoraví" - výstava predstavuje históriu a súčasnosť včelárenia v Pomoraví. Naše deti sa tejto výstavy zúčastnili. Celou výstavou nás previedla p.Juríčková, ktorá nám predstavila celý včelarský rok slovom i obrazom. Deti sa napr. dozvedeli všetko o živote včiel, ako sa med " stáča" pomocou medometov z plátov , obdivovali staré včelárské úle, aé sa kedysi piekli medovníky. Na záver výstavy si pozreli dokumentárny film o včelách a aby deti neodchádzali naprázdno, mohli ochutnať med .

          • Ekocentrum Karpaty - Nová Lhota

          • Žiaci siedmeho a šiesteho ročníka v stredu 22. 5. 2013 vycestovali spoznávať krásy Bielych Karpát do krásne vybudovaného Ekocentra V Novej Lhote. Cesta trvala asi hodinku a čakala ich veľmi pekne upravená dedinka Nová Lhota. Ubytovali sa, navečerali a absolvovali prvú spoznávaniu prechádzku. Kraj a príroda boli naozaj krásne. Vo štvrtok pomocou aktivít dvoch zanietených inštruktorov začalo vzdelávanie. Hlavnou témou boli „Lúky Bielych Karpát“. V štvrtok sa dozvedeli o tom ako a prečo sa o lúky a pasienky je potrebné starať, aké druhy orchideí rastú v danej oblasti, inštruktori im ukázali v teréne kde rastú a nazbierali si nechránené kvety na tvorbu herbáru. V piatok si herbár vytvorili, spoznali aké druhy hmyzu môžu stretnúť v danej oblasti a v teréne si vyskúšali ich odchyt a určovanie. V závere kurzu si zahrali malé scénky pre lepšiu predstavu rôznych taktík lákania hmyzu orchideami. Škoda len, že slniečka nebolo viac....

          • Svetový deň mlieka

          • V pondelok 20.5. sme si v škole pripomenuli Svetový deň mlieka, ktorý každoročne pripadá na tretí  májový utorok. Pretože 4, 6. a 7.ročník cestovali na exkurzie (autobusom),a po minuloročných zlých skúsenostiach rozhodli sme sa ho presunúť na pondelok. A oslávili sme ho nevšedným spôsobom - mnohé šikovné mamičky doma pripravili veľa jedál napr. múčniky, nátierky, koláčiky. Pri takom množstve deti mali čo jesť celý deň. Na záver si každý mohol pripiť pohárom mieka. Všetkým mamičkám, ktoré prispeli k tomuto dňu, veľmi pekne ďakujeme.

        • Přeshraniční bitva přátelství
          • Přeshraniční bitva přátelství

          • Vo štvrtok, 16. 5, sa uskutočnilo posledné stretnutie medzi našimi šachistami a šachistami z Ratíškovic.Tentokrát sme riešili netradičné šachové aj nešachové logické úlohy. V prvej časti to boli úlohy z knihy Šachové záhady arabských jazdcov a v druhej časti sme mali pripravené úlohy na rozvoj logiky a inteligencie. Napr. otázka: "Čo sa vyskytuje raz v minúte, 2x v momente a ani raz v roku?" (správna odpoveď - písmeno m). Víťazom sa stal Rudko A z našej školy, ale nedali sa zahanbiť ani ostatné deti. Na druhom mieste skončil Jurko B a treťom Radko D., Miško V. a Janko Š. Sme veľmi radi, že sa tieto priateľské stretnutia medzi našimi deťmi a priateľmi za hranicami uskutočnili a dúfame, že sa ešte v budúcnosti pri spoločných akciách stretneme.

            Přeshraniční bitva přátelství 16.5.2013

             

        • Interaktívna výstava Senica
          • Interaktívna výstava Senica

          •  Dňa 1. mája 2013 sa žiaci našej školy mohli zúčastniť Interaktívnej výstavy „Energia 3. tisícročia“, ktorá bola inštalovaná v SOŠ Paulího-Tótha v Senici.

            Cieľom výstavy bolo, aby sa žiaci naučili:

            - čo je to tepelná a elektrická energia
            - aký je jej životný cyklus
            - ako jej využívanie ovplyvňuje životné prostredie
            - ako šetriť energiou
            - ako náš životný štýl vplýva na spotrebu a využívanie energie

            Viac sa dočítate v Aktualitách.

          • Postup na krajské kolo HOLLÉHO pamätník

          • Vo štvrtok 25. 4. sa v Skalici znova recitovalo. Na okresnom kole Hurbanovho pamätníka nás reprezentovali 4 recitátori a všetci (hoci niektorí aj viac - či menej chorí) vložili do svojho prednesu kus seba. Agátka a Rudko našu školičku budú reprezentovať aj v Trnave, na krajskom kole súťaže, ktoré sa však už volá Hollého pamätník. Ďakujeme za reprezentáciu, pani učiteľke za prípravu a držíme palce :-)
            Výsledky:
            Próza II
            1. miesto Rudko A.
            2. miesto Tatiana T.

            Poézia II
            2. miesto Agátka L. s postupom

            Poézia I
            2. miesto Veronika A.

          • Výchovný koncert

          • Ja som malý remeselník bol názov výchovného koncertu, v ktorom sme sa oboznámili s tradičnými ľudovými hudobnými nástrojmi a remeslami. Niektorí z nás videli aj počuli prvý krát heligónku, drumbľu, ozembuch či nineru. Dozvedeli sme sa, aký ťažký bol život slovenských drotárov, ktorí vandrovali po svete a ako sa zmenilo ich remeslo do dnešných čias. Vypočuli sme si niekoľko ľudových piesní, tie, ktoré sme poznali sme si aj zaspievali. Uhádli sme niekoľko hádaniek a zahrali sme sa aj na zbojníkov.