• English Lessons Shared
          • English Lessons Shared

          • Takto sme nazvali naše spoločné hodiny angličtiny s Gymnáziom F. V. Sasinka. Bola to prvá a, podľa odozvy žiakov, snáď nie posledná dvojhodinovka:), pretože z 15 študentov 14 napísalo, že by takúto aktivitu chcelo zopakovať.
            Naozaj SKVELÁ správa.
            Počas 90 minút sme sa navzájom spoznali, naučili sa pokyny nových hier, jednu z nich sme sa i zahrali. Potom sme sa potrápili pri čítaní a prerozprávaní textu. To študenti hodnotili ako najťažšiu aktivitu.
            Podarilo sa nám však stretnúť s bývalými spolužiakmi, stráviť spolu čas („IT WAS FUN“), vyskúšať si svoje schopnosti rozprávať v angličtine, spoznať nových ľudí a zažiť na vlastnej koži, že pracovať s cudzími môže byť aj zábava.
            Ako jeden zo študentov napísal: „WE CAN IMPROVE TOGETHER“, beriem to ako výzvu do budúcnosti a ďakujem Mgr. Gitke Kojšovej za nadšenie a voľný čas, ktorý venovala príprave. Bolo to príjemné spolu učiť, dopĺňať sa a máličko aj riskovať:)     (ma)   

            English Lessons-5.6.15

             

        • Slávnostné vyhodnotenie olympiád
          • Slávnostné vyhodnotenie olympiád

          • Slávnostné vyhodnotenie okresných predmetových olympiád a predmetových súťaží za školský rok 2014/15

            ... bolo tohtoročnou bodkou za vedomostnými súťažami základných škôl. Slávnosť sa konala 3.6.2015 na SOŠ v Holíči a bolo tam všetko, čo k takejto paráde patrí. Biele obrusy, občerstvenie i hudba:) Boli tam aj naši najlepší. Hoci máme na II. stupni „len“ 58 žiakov, 11 z nich sa v tomto školskom roku umiestnilo na 1. – 3. mieste niektorej zo súťaží. Niektorí žiaci boli ocenení viacnásobne a tak sa stalo, že NAŠA ŠKOLA sa stala NAJČASTEJŠIE ODMEŇOVANOU ŠKOLOU V OKRESE!

            Za tento priam triumfálny úspech patrí vďaka týmto oceneným:

            Rudolf Antálek: 1. miesto ANJ, 1. miesto GEO, 1. miesto DEJ, 1. miesto MAT, 2. miesto PYTAG
            Radoslav Dujsík: 1. miesto DEJ, 2. miesto MAT, 3.miesto PYTAG
            Barbora Juríčková: 1.miesto PYTAG, 2. miesto MAT
            Ema Romanová: 1. miesto MAT, 2. miesto PYTAG
            Emília Batková: 1. miesto PYTAG, 2.miesto MAT
            Agáta Langová: 1.miesto BIO
            Juraj Budinský: 1.miesto PYTAG
            Matúš Snopek: 2.miesto MAT
            Aneta Kapičáková: 3.mieto PYTAG
            Veronika Antálková: 3.miesto DEJ
            Radovan Blaha: 3.miesto DEJ

            ...ako aj učiteľom, ktorí ich pripravovali. (ma)

            Vyhodnotenie olympiád
        • TERCHOVÁ
          • TERCHOVÁ

          • Naša zlatá Terchová alias „rande-vú“ s Jánošíkom

            Štvrtáci, ako každý školský rok, opäť zavítali na obľúbený poznávací a zároveň rozlúčkový výlet na Terchovú. Cestu zvládli všetci veľmi dobre, nikomu nebolo nevoľno. Včas sme prišli všade tam, kam sme mali. Plte u detí bodovali, dokonca aj mokré zadky trocha mali. Strečno bolo super, zvládli sme vyše 600 schodov (vraj 654, tvrdia deti). Večer sme navštívili sochu Jánošíka, kde niektorí „nezmari“ vybehli kopec niekoľkokrát po sebe. Noc sme mali kľudnú, všetci sme spali ako zabití, a to nám na večeru nedali ani makového odvaru.

            Dnes ráno nás privítalo príjemné slniečko, čomu sme sa veľmi potešili. V doobedňajších hodinách sme prešli Nové diery, odkiaľ sme sa napojili na trasu Dolné diery. Čakali nás tu krásne výhľady na okolie, rebríky, nádherné potôčiky a vodopády. Všetci sme si to poriadne užili bez ujmy na zdraví. Cestou späť na penzión sme sa naobedovali na kolibe, kde sme sa mohli vyšantiť aj na preliezkach. Neskôr, po oddychu, sme sa už tešili do bazéna a vírivky. Po večeri nás čakali nanuky od pána domáceho, čo nás nesmierne potešilo. Na záver dňa sme sa ešte vybrali na kopec nad naším penziónom, odkiaľ je nádherný výhľad na celú Terchovú.

            Zajtra sa chystáme ešte pozrieť drevený pohyblivý Betlehem, potom múzeum v Terchovej, železničku v Oravskej Lesnej (Vychylovka) a na záver pozrieme orloj v Starej Bystrici.

            Inak ubytovanie tu máme krásne, počasie ako objednané, a tak sme všetci nadmieru spokojní.

            Terchová 2015

             

        • OTVÁRANIE STUDNIČIEK
          • OTVÁRANIE STUDNIČIEK

          • V sobotu 30. 5. Klub priateľov dobrej nátury vylákal zopár nadšencov z našej školy do Zlatníckej doliny na prvé otváranie studničiek. Plán bol jednoduchý: vyčistiť počas peknej pohodovej prechádzky okolie potoka a jeho prameň, urobiť niečo pre prírodu a pre seba. Pešiaci sa stretli priamo v Zlatníckej doline a odvážni „bajkeri“ pred školou. Počasie nám najprv prialo a všetci sa svojím tempom vydali na cestu. Pešiaci troška poblúdili :)) a cyklisti cestou dolaďovali formu svoju aj formu svojho bicykla. Viac-menej bez strát a vo veselej nálade všetci dorazili na Kamennú búdu. Tu sme pozbierali sklené fľaše, igelity, papieriky a obaly zo sladkostí. Našli sme aj rozbitú prepravku, porcelánový tanier a puklicu z auta! Veruže, najmenší zberači sa snažili najviac (možno aj preto, lebo majú k zemi bližšie a lepšie to vidia). Keď sme si už chceli posedieť a opiecť špekáčiky, zistili sme, že nikto nemá zápalky. To viete, nefajčiari... Počasie si tiež povedalo, že stačí tej pohody. Začalo fučať a hrmieť, mraky sa valili zo všetkých strán. Pešiaci vzali nohy na ramená, cyklisti si ešte trúfli zabehnúť k prameňu... Stretli sme sa potom všetci na Kolibe. Niektorí premočení do nitky, niektorí zázrakom suchí aj vďaka rýchlym nohám, senníku a odvážnym šoférom, ktorí ako rytieri pribehli zachraňovať. Po veľkej dráme zase vysvitlo slnko, ale naspäť k prameňu sa už nikomu nechcelo. Zelený hrnček „zo Štvorlístka“, ktorý sme plánovali nechať pri prameni, zostal v batohu a tak bude treba zabehnúť k prameňu ešte raz. Nabudúce sa môžete pridať aj vy ostatní. Bol to veľký zážitok :), čo dosvedčia aj fotky, aj rozprávania „priateľov dobrej nátury“. (ma)

            PS: Obdiv a uznanie patrí najmä Monike, Pavlínke, Anetke a Robkovi. Zvládli to skvele.

             

            Otváranie studničiek-30.5.15
        • Hadíky a cukríky u štvrtákov na angličtine
          • Hadíky a cukríky u štvrtákov na angličtine

          • Tento školský rok sa štvrtáci "moria" najmä so slovesami. Veľmi radi však zdramatizujú pesničku, poznajú hodiny a hrajú hru na Popolušku. Dnes ma však dievčence z mojej skupiny ohromili tabuľou, ktorú pripravili pred hodinou angličtiny. Pozorne si ju prezrite, sú tam všetky naše tajné symboly a ešte čosi navyše:) Dekódovať Vám ich môžu len štvrtáci:) Povedzte, nie sú skvelí?
            (ma)
             
        • DEŇ MLIEKA
          • DEŇ MLIEKA

          • Tento deň sme oslávili v pondelok 25. mája a veru sme si hladkali brušká. Domáce dobroty, ktoré pripravili deti so svojimi rodičmi, boli rozložené po stoloch v jedálni. Z pripravených pestrých sladkých aj slaných pochúťok v rôznych farbách, tvaroch a formách sa neraz najedli i oči. Čerstvé mlieko, syrové „hryzky“, pravá bryndza, nátierky, tvarohové torty, pudingové figúrky, koláčiky a koláče ... je ťažké pomenovať všetky tie skvelé výmysly. Mamky, babky, tatkovia a všetci domáci kuchári – ĎAKUJEME – ĎAKUJEME – ĎAKUJEME.

            Nielen jedlom sme oslavovali Deň mlieka. Pokúsili sme sa i o netradičné „recykloumenie“. Po týždennom usilovnom zbieraní obalov od všetkých možných mliečnych výrobkov sme sa rozhodli prispieť k oslave Dňa mlieka netradične a to tak, že sme z pozbieraných mliečnych obalov vytvorili zaujímavé stavby ako mliečny hrad, robota či UFÁ rôznych tvarov. Pozrite sa na to! :-)

            ... a ešte jeden recept od šiestakov, ktorí si po skvelej skúsenosti s lososovou nátierkou z minulého polroka urobili tú istú nátierku znova (mäkký tvaroh, maslo, reďkovka/mrkva, zelená cibuľka a údený losos) s ešte väčším úspechom.

            Deň mlieka 2015
          • ZÁHORÁCKA OLYMPIÁDA

          • Sme úspešní aj v športe ...

            Počas celého školského roka sa zapájame aj do športových súťaží. Okúsili sme športové zápolenia v mini- i midivolejbale, vybíjanej,  malom futbale i stolnom tenise. Dosiahli sme väčšie i menšie úspechy, žiaden neúspech nás však neodradil, z každého športového zápolenia sme si zobrali to najlepšie pre nás.  A tak sme postupne cez loptové hry prišli až k atletike, kráľovnej športu. Prijali sme pozvanie na 8. ročník Záhoráckej olympiády v Gbeloch. Súťažilo sa v krátkych i dlhých behoch, v skoku do výšky i do diaľky a vo vrhu guľou. Zúčastnili sme sa všetkých disciplín a dokonca sme boli i úspešní J.

            Vendy V. za svoj výkon v skoku do výšky (130 cm) získala 2. miesto a v skoku do diaľky 3. miesto (435 cm), čo bolo dôvodom nevýslovnej radosti nielen jej, ale aj nás ostatných.  Jej príklad nasledovali aj súťažiace vo vrhu guľou - Terka T. získala 2. miesto (859 cm) a Nina K. získala 3. miesto (785 cm). Dievčatá nás potešili a patrí im vďaka. Spolu s nimi súťažili i ďalší – Barbora J., Martin H., Richard M. a Adam L., ktorí síce neskončili na popredných miestach, ale svojím úsilím a odhodlaním si iste zaslúžia uznanie tiež. Ďakujeme!

            Záhor.olympiáda 2015

             

          • DEŇ MATIEK

          • Besiedky pre mamičky

            3.ročník

            Mama je tá, ktorá nám darovala život.    
            Mama je tá, ktorej patrilo naše prvé slovo.                             
            Vďaka Ti,  mamička.                                                                       
            Aj tieto slová detí odzneli na poslednej zo série besiedok, ktoré si s láskou pre svoje mamy pripravili žiaci 3.triedy. Mamičky čakala srdiečková hádanka a predstavenie plné hereckých, tanečných a iných prekvapení. Napokon  odovzdali mamke svoj vlastnoručne vyšitý obrázok.     
            A úplne na záver? Niet  nič milšie ako pohľad  na  vinúce sa  dieťa k hrudi  dojatej mamky. 

            Deň matiek-3.r.

             

            2.ročník

            Dňa 12. 5. 2015 sa uskutočnila druhácka besiedka ku Dňu matiek. Druháci sviatok svojich mamičiek i babičiek oslávili básničkami, piesňami, hrou na hudobný nástroj, playback vystúpeniami ale i scénkami o súťaži krásy kvetov a o modernej Popoluške, ktorá zožala u rodičov veľký úspech. Na záver deti potešili svoje mamičky kvetom a vlastnoručne vyrobeným darčekom.

            Deň matiek 2.r.

             

            4.ročník

            Naši štvrtáci nacvičili program ku Dňu matiek, s ktorým boli vystupovať práve v tento sviatok v Kultúrnom dome v Mokrom Háji. Okrem trémy, ktorá už k tomu asi patrí, boli plní radosti a nadšenia, že môžu ukázať svoje schopnosti a predviesť svoj talent. Mnohé mamičky aj s rodinami sa v publiku zabávali na vtipoch, ktoré boli súčasťou programu, i na scénkach o tom, ako môže vyzerať školský deň, príchod domov či rodičovské združenie. Na záver zatancovali ľudový tanec na známu pieseň Slovenské mamičky. O niekoľko dní neskôr naši štvrtáci nacvičili program aj pre svoje mamičky. Vystúpenie sa konalo v malej telocvični našej školičky, kde rodičia mohli vidieť ľudový i moderný tanec, počuť ľudovú pesničku či pieseň o mamičke. Predviedli vtipnú scénku o tom, ako to môže byť doma ťažké, ak je mama odcestovaná na niekoľko dní. Iste zaujal krátky rozhovor anjelika s Bohom, ktorý ho chce zoslať z neba na Zem, kde sa oň bude starať anjel, ktorého meno nie je podstatné, no dieťa mu bude hovoriť MAMA.

            Deň matiek 4.r.

             

        • DEŇ OTVORENÝCH DVERÍ
          • DEŇ OTVORENÝCH DVERÍ

          • Počas uplynulého víkendu otvorila naša škola svoje brány nielen pre súčasných žiakov a ich rodičov, ale nakuklo do nej aj veľa cezpoľných (dokonca i zahraničných) návštevníkov, ktorí zavítali na TRDLOFEST a využili možnosť dozvedieť sa niečo zaujímavé o tom, čo a ako učíme. Menšie deti sa radi vyšantili na trampolíne a hojdačkách, väčší si skúsili obrie šachy alebo badminton na školskom dvore. Osvieženie v podobe vodovody s mätovou príchuťou alebo pravá jablková šťava tiež mnohým padla vhod.  Poďakovanie patrí i našim starším žiakom, ktorí sa hosťom venovali a prispeli tak k príjemnej atmosfére celého popoludnia :-).  

              

             

        • GEOGRAFICKÁ OLYMPIÁDA-celoštátne kolo
          • GEOGRAFICKÁ OLYMPIÁDA-celoštátne kolo

          • V sobotu 16. 5. sa v Nitre konalo celoštátne kolo 43. kola Geografickej olympiády kategória E. Medzi najlepšími z celého Slovenska bol aj Rudko Antálek. V silnej konkurencii 31 súťažiacich skončil v strede listiny so ziskom 88 bodov (zo 100) a stal sa jedným z úspešných riešiteľov. Ďakujeme za reprezentáciu a blahoželáme. 

        • DOSPELÁCKE 10 DENNE
          • DOSPELÁCKE 10 DENNE

          • Pomaly ale iste, sa v našej škole udomácňuje dobrý zvyk hlasného čítania na II. stupni, kde „dospelák“ ešte pred začiatkom vyučovania číta NAHLAS svojim školským deťom, teenagerom alebo aj ratolestiam:) Číta z knihy, ktorú si vybral on, alebo deti. „Dospelácke 10 denne“ beží v 5., 6. ale aj v 3. ročníku a obrázok aktuálnej knihy je vždy na dverách triedy, preto, ak by ste mali chuť, nemusíte sedieť len v svojej triede, ale skočte na 10 minút (7:50 – 8:00) k nám a započúvajte sa do iného príbehu. Ak ste dospelák a máte chuť si to skúsiť, radi Vás privítame. Čítajú nielen p. učiteľky, ale ochotne zaskočí aj pani knihovníčka z knižnice Monika K., čo si veľmi ceníme. Pretože: „Čítanie je IN a kto nečíta, je OUT“ alebo „TODAY READERS – TOMORROW LEADERS“.  (ma)

            zdroj obrázku  http://gophouse.org/wp-content/uploads/2015/02/frontpage_reader.jpg

        • MOZAIKA ZEME
          • MOZAIKA ZEME

          • Tento deň bol naším  spoločným darčekom pre ZEM ku  Dňu Zeme. My všetci sme sa  jeden celý ,,poZEMský“ deň v škole a vo všetkých ,,ZEMpredmetoch“ učili o Zemi. Pomocou ,,Pozemského SchoolPASU“, do ktorého sme si  zapísali svoj rozvrh, sme otvárali dvere tried na ,,ZEMhodiny“.

            ,,ZEMrozvrh“, ten sme si vytvorili sami zapísaním sa na predmety, ktoré sa volali úplne inak: Jeden pozemský jazyk ,Obraz ZemeJavy a záhady ZemeZem dejiny, Earth language , Zelená škola. Bolo to super vybrať si hodiny a byť zrazu v triede s piatakom, ôsmakom aj šiestakom.

            Zem je všade okolo nás a my sme jej súčasťou. Na tento jeden deň bola aj v našej škole naraz na všetkých hodinách. A tak, ako každý list nesie odkaz o živote stromu, tak aj my sme sa na konci dňa stali odkazom, a svoj pocit, myšlienku alebo názor napísali  na  ,,Greenbook“.

            A ešte jeden veľký odkaz pre ZEM: ,,Čím viac o tebe viem, tým viac si ťa vážim.“

             

                EARTH LANGUAGE 
             - jedna z hodín MOZAIKA ZEME
            (pre lepšiu predstavu ako a čo sa dialo)

            Prečo sú na mape náplasti a čo skrývajú? Čo si myslíte o tomto obrázku? Ako by ste ho pomenovali? Napíšte slová, frázy, myšlienky, ktoré vás napadnú. A napokon, ktoré z nich by ste vedeli povedať po anglicky?
            Približne takto začala každá hodina angličtiny.
            Tri skupinky, často zmiešané z rôznych ročníkov sa potom snažili na hárok papiera napísať čo najviac relevantných pojmov.  
            Toto sú príklady: „ebola, hlad, famine, vojna, obezita, záplavy, Save The World, chemicals, broken, wounded, destroyed, gas, Ako Zem ničíme, výrub lesov, no forests, topenie ľadovcov, nedostatok vody, chudoba, poor, killing animals, illness, bussines, CHOROBY ZEME, rozpadávanie Zeme, waste-odpady, človek, …”

            Ďalšie citáty:„Nálepky sú miesta, kde sa udiali nejaké prírodné katastrofy. Ruky možno symbolizujú, žeby sa všetci mali spojiť. Niekoré náplasti skrývajú azda ropné katastrofy, výrub pralesov, lov velrýb…“
            „Tie miesta s náplasťami sú už vyliečené, tie ostatné ešte nie.“
            „Zem je tak rozpukaná, že bez náplastí by sa celkom rozpadla.”

            Po takomto návale myšlienok, sme skúšali pomenovať niektoré z nich po anglicky. Priraďovali sme anglické výrazy a definície k tým slovenským a snažili sme sa ich zamapätať, pretože úlohou bolo doplniť si obrázok o nové pomenovania „rán” na mape sveta.   

            Hodinu dolaďovali skladby a texty: Heal The World, The Earth Song alebo We Are The World ktoré naspieval Michael Jackson a videá k nim pravdepodobne pohnú aj tou tvrdšou náturou. Pozrite sami:

            https://www.youtube.com/watch?v=BWf-eARnf6U         Heal The World
            https://www.youtube.com/watch?v=XAi3VTSdTxU          The Earth Song

            Tí, ktorí sa zapísali na na túto hodinu  sa  možno ani netušiac zúčastnili niečoho, čo sa nazýva tematické vyčovanie, zážitkové učenie, súčasťou hodiny bol aj tzv. soft CLIL, práca v skupine, prezentácia názoru, práca s textom, aktívne počúvanie, spätná väzba. (ma)

            Deň ZEME 2015

             

        • Výmenná burza hračiek
          • Výmenná burza hračiek

          • Tretiacke Myšky chceli takisto prispieť k ochrane Zeme. Spoločne s pani učiteľkou Siskou vymysleli, že keď si vymenia hračky navzájom medzi sebou, nebude treba vyrobiť toľko nových hračiek, a tým sa ušetria suroviny potrebné na ich výrobu, ale i energia a v neposlednom rade aj peniaze. Najskôr každá Myška predstavila svoj tovar a povedala, za čo by ho chcela vymeniť. Keď sa vystriedali všetky deti, výmenný obchod sa rozbehol naplno. V závere burzy boli všetci spokojní, o čom svedčia nasledovné postrehy detí:

            „Táto burza bola skvelá, lebo som si zobrala od Nelky korytnačku. Ja som jej dala psíka. Ušetrili sme námahu ľudí pri výrobe nových hračiek a moc peňazí. Chcela by som, aby bola nová burza čo najskôr. Chcela by som, aby sa aj darovalo. Bolo by to súúúúúúper!!!“(T.H.)

            „Strašne sa mi páčilo, ako sme si mohli vymieňať hračky a nemuseli sme za to utrácať peniaze. Na budúce by sme si mohli dávať dary.“ (A.V.)

            „Táto burza hračiek bola hustá, pretože som si vymenil veľa hračiek. Chcel by som ešte jednu burzu.“(V.H.) 

            „Mne sa strašne páčila burza. Ja som si vymenila autíčko za koníka, žabu za mačku, auto za hry. A chcela by som, aby sa to uskutočnilo aj na budúci rok.“( (K.K.)

            „Tejto výmennej burzy hračiek som sa nezúčastnil preto, lebo som zabudol. Ale ak sa bude konať nabudúce, určite sa zapojím, v budúcnosti by som chcel, aby sa konala na celom svete, aby sme ušetrili ešte viac plastov.“ (R.V.)

            „Dnešná burza bola super! Len škoda, že táto burza netrvá naveky. Dnes som sa veľmi potešila, lebo hračky, ktoré som sama vyrobila, potešili niekoho iného. Dnes som si vymenila s Riškom bábiku, auto a fúz. On mi dal drevenú skladačku dinosaura, koňa a svietiaceho snehuliaka.“ (P.R.)  

            Burza hračiek 2015
        • Veselé zúbky
          • Veselé zúbky

          • V piatok, 24. 4. prišli do druháckej triedy žiačky zo zdravotníckej školy spolu so svojou pani učiteľkou, aby druhákom porozprávali o zúbkoch. Dievčatá - budúce sestričky, veľmi zaujímavo rozprávali o tom aké zuby máme, ako sa o ne správne starať, ako si vybrať vhodnú zubnú kefku a zubnú pastu. Potom si krátkym testíkom otestovali, čo si žiaci zapamätali. Neskôr si každý z nich mohol vyskúšať  čistenie zubov na veľkom modeli zubov s veľkou zubnou kefkou. Na záver bol každý druhák odmenený malým darčekom. 

            Veselé zúbky
        • SI ZAŽIL(A), SI ZAŹI...
          • SI ZAŽIL(A), SI ZAŹI...

          • Tak sa volá nová prebiehajúca aktivita v našej školičke. V hale na nástenke je nový priestor pre TEBA a ZÁŽITKY,POZVÁNKY, AKCIE, ČLÁNKY, NOVINKY, OZNAMY...

             

             A preto neváhaj a pochváľ sa, zdieľaj, propaguj a napíš!!!!

             

            Nech vieme MY VŠETCI čo si a SI zažil(a), alebo ešte SI a Ty  zažije(š). 

                                                  

        • Turistická vychádzka do Mokrého Hája
          • Turistická vychádzka do Mokrého Hája

          • V stredu, dňa 15. apríla, sa štvrtáci vybrali na turistickú vychádzku do Mokrého Hája. Ich výprava bola zároveň tréningom na už dlho očakávaný triedny výlet do Terchovej, ktorý sa už blíži.

            Išlo sa prevažne poľnou cestou. Počasie bolo krásne, slniečko príjemne svietilo po celý čas. Najväčšou námahou pre viacerých bol  najvyšší kopec Vintoperk.  Cestou hore štvrtáci  obdivovali pieskovňu, nad ktorou sa už týčila veža, kde sa potom oddychovalo. Roztiahli sa deky, desiatovalo sa, skákala sa guma, hrali sa karty, pozeralo sa cez ďalekohľad... Po odpočinku sa pokračovalo ďalej, pre niektorých našťastie už len dolu kopcom, do obce Mokrý Háj. Tu navštívili sestru pani učiteľky. Na ich pozemku videli poníka Bleska, malú ovečku a baránka, kocúra Murka, psa Ronyho, sliepky, tri agamy, korytnačku Lolu, rybičky, a toto všetko im poukazovala malá Karolínka, krsniatko ich triednej učiteľky. Štvrtáci sa tu vyhrali, vybehali so zvieratkami, oddýchli si tu a zabavili sa na veľkom dvore. Po rozlúčke zavítali do miestneho šenku, kde si dali nanuky, malinovky či lízanky, a späť do Skalice sa už odviezli autobusom.

            Výletníkom sa veľmi páčilo. Boli takí nadšení, že by išli peši aj späť do Skalice, no čas to nedovoľoval, tak možno niekedy nabudúce.

            Tur.vychádzka do Mokrého Hája
        • Hurbanov pamätník - okresné a krajské kolo
          • Hurbanov pamätník - okresné a krajské kolo

          • Hurbanov pamätník je peknou a užitočnou kultúrnou tradíciou, ktorá spája  milovníkov literatúry , umeleckého textu a jeho prednesu.  Prednes napomáha rozvoju dieťaťa v citovej aj rozumovej oblasti, prehlbuje jeho vzťah k materinskej reči, kultivuje jeho prejav  a podporuje jeho tvorivosť.

            Preto sme hrdí na naše žiačky Agátu L. a Simonu L., ktoré  toto svoje snaženie a lásku k prednesu zúročili pekným umiestnením v krajskom kole tejto súťaže. Agáta získala krásne 2. miesto v 3. kategórii a Simona  3. miesto v 1. kategórii. Obidve súťažili v prednese poézie.

            Dievčatám ďakujeme a želáme im veľa chuti do ďalšej práce!       ek

             

            V piatok 17.apríla 2015 sa v Skalici konalo okresné kolo Hurbanovho pamätníka. So cťou  na ňom  našu školu reprezentovali,  druhák Martin B., ktorého porota označila za talentovaného recitátora a získal pekné tretie miesto v próze, v prvej kategórii, žiačky,  Simona L. a Agáta L., ktoré sa umiestnili následovne:

            Simonka L.– 1. miesto  v 1. kategórii – poézia

            Agátka L. - 2. miesto  v 3. kategórii – poézia

             

        • Prechádzky za humnami
          • Prechádzky za humnami

          • PRECHÁDZKY ZA HUMNAMI
            je názov a logo novej aktivity, ktorú sme dnes uviedli do života s podtitulom:  „DNES DO HOLÍČA za x-kami“. Neznámych „x“ bolo zopár, napríklad koľko trvá cesta vlakom, koľko stromov a akých rastie popri chodníku od stanice, aká je najstaršia pamiatka v Holíči, komu patril zámok alebo aký je najnovší kostol, či erb Holíča. Zabavili sme sa na ihrisku pri zámku, tu sme objavili nielen bociany, ale aj skvelý „domček“ pre knihy a hneď sme si aj prečítali jednu rozprávku. Prešli sme sa samotným zámkom, posedeli pri zmrzline, vybehli na Kalváriu, našli veterný mlyn (a ten sa verte, či neverte točil!).  Za naj-znalcov Holíča sme nakoniec vyhlásili šiestackú dievčenskú trojicu: Veronika, Saška, Dáška. Bolo nás 22 a fotky hovoria za všetko. Myslím, že sme si to krásne užili. Pozrite sa:                                                                 (ma)

            Výlet do Holíča-15. 4. 2015
        • Fyzikálne pokusy
          • Fyzikálne pokusy

          • V štvrtok, dňa 9. apríla, navštívila našu školu pani z Levoče, ktorá všetkým ukázala zaujímavé pokusy z fyziky.  Veľmi pekne a zrozumiteľne to vysvetlila deťom prvého i druhého stupňa. Samozrejme, náročnosť bola iná. Žiaci mohli napríklad vidieť, ako sa obyčajná slamka vie zmeniť na píšťalku, ako sa mení jej výška tónu v závislosti od jej dĺžky. Ďalej sme mohli vidieť, ako sa dá hrať na sklených pohároch s vodou. Dozvedeli sme sa, od čoho závisí ich výška tónu. Teraz už vieme, že pri hraní sa nemáme dotýkať pohára, len treba mať namočený prstík, ktorým opatrne krúžime po jeho kruhovom obvode.  Videli sme aj veľa iných pokusov z fyziky. Na všetky boli využité bežne dostupné pomôcky a materiály. Ku koncu sme mali možnosť vyskúšať si jednotlivé pokusy aj sami. Bolo to super!

            Fyzikálne pokusy
        • Poďakovanie
          • Poďakovanie

          • V mene celej rastlinnej i živočíšnej ríše, ktorá sa rozprestiera v lokalite Staré hory, ďakujeme  naším rodičom, deťom i učiteľom za vyčistenie okolia Starohorského potoka!

            Je určite veľa možností ako stráviť prvý, skutočne jarný víkend s nádherným počasím. Nadšenci, ktorým nie je ľahostajný stav našej prírody, ho využili na vyzbieranie a vyčistenie brehov potoka od odpadkov, ktoré tu ležali aj niekoľko rokov. Vyzbrojení rukavicami a igelitovými vrecami zápasili s ťažko prístupnými miestami, ale nenechali sa odradiť a za sobotňajšie popoludnie vyzbierali desiatky kilogramov odpadov. Deti i dospelí boli smutní z toho, čo všetko ľudia do prírody vyhodia. Vedeli ste, že: hliníkové plechovky sa rozkladajú 20 – 100 rokov, plasty sa rozložia približne za 500 rokov, polystyrén sa rozkladá 1000 rokov a sklo sa rozloží v prírode až za 4000 rokov? Naše deti to už vedia, a veríme, že tieto produkty do voľnej prírody vyhadzovať nebudú, ani keď budú dospelí J.    

            Únava, ktorá sa ku koncu u všetkých dostavila, bola vyvážená spokojnosťou a dobrým pocitom, že sme aspoň svojou malou mierou prispeli k aktívnej ochrane krehkej prírody.

            14. apríla 2015