• Divadielko
          • Divadielko

          • V stredu 6. novembra 2014 sme v našej škole privítali študentky zo Strednej odbornej školy J. Čabelku v Holíči. V rámci III. ročníka projektu Rodina bez cigariet k nám prišli s rozprávkou o zdravej výžive a správnom životnom štýle. Cez postavičky slimákov si deti zopakovali význam ovocia a zeleniny pre naše zdravie. Priskákala aj lopta, pretože i pohyb na čerstvom a šport patria k podpore zdravia. Slimák Jožko sa síce najprv nechal zlákať na zlé chodníčky, na ktoré ho zviedli cigarety a alkohol, ale s pomocou kamarátov rýchlo pochopil, že to nie je tá správna cesta a polepšil sa. Vtipná a poučná rozprávka sa deťom páčila :-).   

            Divadielko

               

        • Kreatívna výzdoba v škole
          • Kreatívna výzdoba v škole

          • Žiaci našej školičky Štvorlístok sa podieľali na príprave jesennej a halloweenskej výzdoby nielen v škole, ale aj v mestskej knižnici v Skalici. Tvorili z prírodných materiálov, ale aj z papiera. Z listov, orechových škrupiniek, tekvičiek a jabĺčok vytvorili krásne sfarbených ježkov. Z farebného papiera vyzdobili jesenné halúzky a strom. Deti nezabudli ani na Halloween. Maľovali strašidelné zámky, klobúk pani čarodejnice, nočnú mačku, ale aj ježibabu. Vytvorili si aj príšerky, ktoré nám skrášľujú dvere a nástenky. Detský kútik v knižnici zdobia strašidelné zámky našich piatakov, visia tu i duchovia a tekvičky našich malých prváčikov. Spolu s deťmi sa už tešíme na ďalšiu kreatívnu výzdobu našej školy.

        • HALLOWEEN
          • HALLOWEEN

          • Halloweensku noc zvládli „Štvorlístkáči“ na výbornú. Najskôr pochodovali mestom v tajomných i veselých maskách. Zvedavé oči špiónov ich priviedli do temného lesa v skalickom Hájku. Cesta tam však nebola jednoduchá, pretože museli vyriešiť veľa záhadných úloh. Nadprirodzené bytosti ich lákali na zlé chodníčky, ale naše deti, posilnené cesnakovými a cibuľovými chlebíkmi, väčšinou :-) odolali pokušeniam a úspešne dorazili do cieľa.

            Večerná prechádzka mnohých unavila, a tak po rozprávke, a tajuplnom rozprávaní príbehu pani vychovávateľky Vierky, za krátku chvíľu zaspali.   

            Halloween-29.10.14

              

        • Príprava na Halloween
          • Príprava na Halloween

          • Dobrých medovníkov nie je nikdy dosť, a tak, keďže je do Vianoc ešte ďaleko, sme si v školskom klube zdobili medovníčky na Halloween. Cukrová poleva a vôňa perníkového korenia prilákala do triedy malých aj veľkých. Šikovná mamka nášho druháka Samka nás ochotne priučila cukrárskemu umeniu. Naše medovníčky síce neboli také bezchybné ako jej :-), ale hlavné je, že sme sami boli s výtvormi spokojní a už sa tešíme, ako ich v stredu schrumkáme.  

        • Divadelné predstavenie
          • Divadelné predstavenie

          • Herci divadla Clipperton sú zárukou neutíchajúceho smiechu počas celého predstavenia, vtipných scénok a nápaditého prepojenia fantázie tradičných rozprávok so súčasným moderným svetom. Po Cisárových nových šatách a Popoluške k nám tento krát zavítali s rozprávkou Princezná so zlatou hviezdou. Lada, tak ako ju deti poznali z českej filmovej rozprávky, odmietla sobáš so zlým kráľom Kazisvetom a aby pred ním uchránila svoje kráľovstvo, vydala sa do sveta v prestrojení myšieho kožúška (myšiaci Jerry a Mickey Mouse boli tiež pri tom). V kuchyni „Jamieho Olivu“ si našla prácu pomocnej kuchárky a náhodou sa zaľúbila do krásneho a spravodlivého princa Radovana. Prsteň v polievke však odhalil jej pravú totožnosť. Keďže sa v prestrojení kráľovi Kazisvetovi nepáčila, princ Radovan neváhal a požiadal ju najskôr o priateľstvo na Facebooku, a neskôr aj o ruku. Takže, ako sa na rozprávky patrí, nakoniec všetko dopadlo dobre a bola svadba.    

            Divadlo Clipperton
        • Žabkárska výprava
          • Žabkárska výprava

          • Ešte v minulom školskom roku sa 5 naj-žabiek doskákalo k výletu. To, že pôjdeme na nejaký výlet sme vedeli, len sme stále nevedeli kam. Nič nebolo dosť dobré až nápad ísť do Zvolena a pozrieť aj pána učiteľa Petra Farárika sa stretol z nadšením. Hoci prípravy trvali trocha dlhšie, deň „D“ nastal v piatok 10. 10. 2014.

            O 2. hodine sme nastúpili na vlak zo Skalice a do Banskej Bystrice sme prišli okolo 8. večer. Vlak meškal, ale pán učiteľ na nás trpezlivo čakal. Chalani sa naňho povesili a už sa ho viac-menej sa nepustili až do nedele. Peter nás zaviedol na ubytovňu a pretože bolo vonku príjemne teplo neodolali sme prechádzke nočnou BB. Dokonca sme sa odvážili aj pár krokov za bránu cintorína, pretože zo schodišťa a za tmy to bol celkom iný svet. V sobotu doobeda sme si zase spolu s PF prešli námestie v BB s Kamennou fontánou a historickými domami, vyliezli sme na hodinovú vežu a po skvelom obede sme sa vlakom zaviezli do Zvolena. Hneď pri stanici je parčík a v ňom unikátny vojenský vlak Urban a ten nás trocha zdržal a zabavil. Keďže počasie bolo fantastické, zrúcanina Pustý hrad bola nutnou vychádzkou (na kopci asi 2 km od centra). Niektoré rýchle žaby sa však tak ponáhľali, že sa vrátili skôr, ako dosiahlo cieľ...  Za šera sme pozreli prázdne centrum mesta, pobehali malé rozsvietené fontánky, dali poslednú zmrzlinu a vrátili sa do BB. Predstavte si, vlak má vo Zvolene zastávku priamo v meste! V nedeľu sme pozreli Pamätník SNP, park pri pamätníku a lietadlo. Posedeli spolu pri obede a o 2:30 sme nasadli do vlaku. Ešte že sme mali miestenky! Cestovanie vlakom na trase Košice - BA v piatok a nedeľu je naozaj dobrodružstvo!

            Pán učiteľ PF ďakuje za darčeky pre dcérku Katarínku a pozdravuje všetkých kolegov a decká zo školy.

            Žabkársky výlet-10.10.14
        • Úcta k starším
          • Úcta k starším

          • „Krásni mladí ľudia sú hračka prírody, ale krásni starí ľudia sú umelecké diela.“

                                                                                                                                  Buddha

               Dňa 22.10.2014, sme prišli spríjemniť popoludnie obyvateľom Zariadenia pre seniorov v Skalici.  Mesiac október sa nesie v duchu úcty k starším a tak ako každý rok, aj teraz si  naši žiaci  prvého, tretieho, štvrtého a piateho ročníka veľmi ochotne pre nich pripravili kultúrny program. Predniesli im básničky, zaspievali pesničky, zahrali na hudobné nástroje a aj zatancovali.

            Rozžiarené oči babičiek, búrlivý potlesk a dokonca aj zvučné bravó od seniorov bolo výpoveďou toho, že šikovnosť detí, ich nadanie a úprimnosť, im zasiahla srdiečka.

            Jedno z detí sa vyjadrilo: „Aj my, až budeme starí, budeme radi, keď nás prídu deti potešiť!“

            Takže seniori sa môžu na našich žiakov tešiť aj na budúci rok!

            Úcta k starším 2014
        • Hľadáme talenty-športová súťaž
          • Hľadáme talenty-športová súťaž

          • Už vieme výsledky :
            Koncom septembra 2014 sa niektoré žiačky 2., 3. a 4. ročníka zúčastnili 21. ročníka Atletického trojboja, s názvom Hľadáme talenty. Spomedzi všetky skalické základné školy sa naše žiačky umiestnili na pekných priečkach.
            Druháčky, 6. miesto (v rámci našej školy - 1. Julka B., 2. Kristínka D., 3. Adelka H.)
            Tretiačky, 5. miesto (v rámci našej školy - 1.Dianka Č., 2. Karinka K., 3. Nelka P.)
            Štvrtáčky, 3. miesto (v rámci našej školy - 1.Tamarka M., 2.Linda P., 3.Dorotka B.)

            Prvé tri umiestnené školy získali diplom, teda aj my štvrtáčky. Z celej súťaže boli žiačky všetkých škôl zoradené podľa získaných bodov. Medzi TOP 12 sa za tretiačky dostala na 11. miesto Karinka K. a za štvrtáčky na 3. miesto Tamarka M..
            Blahoželáme

        • Zelená škola
          • Zelená škola

          • Štartujeme VOľBY do Kolégia Zelenej školy.

             

            Kto má záujem byť členom KOLéGIA v programe Zelená škola,

            vytvorí si vlastnú volebnú kampaň,  ktorej súčasťou bude

                          PLAGÁT

            (nalepí ho niekde v škole) , predstaví sa nám všetkým. Získa hlasy!!!

        • Tereza Tichá - vicemajsterka SR
          • Tereza Tichá - vicemajsterka SR

          • V hode oštepom sa presadila členka AŠK Skalica a zároveň i naša žiačka 9.ročníka Tereza Tichá , ktorá svojim výkonom 33,89m ( jej osobný rekord) zaostala za víťazkou necelé 4 m. Týmto svojim vynikajúcim výkonom sa dostala do reprezentačného tímu SR pre medzištátne stretnutia.

            Terezke z celého srdca všetci žiaci i pedagógovia BLAHOŽELÁME !!!!

             

        • Svetový deň výživy
          • Svetový deň výživy

          • 16. októbra si pripomíname Svetový deň výživy. Pretože správna výživa ovplyvňuje naše zdravie, pripravili sme si v škole zeleninovo – ovocný deň. Počas triednickej hodiny každá trieda „uvarila“ nejakú zdravú dobrotu, ktorú počas prestávky ponúkla na ochutnanie aj ostatným žiakom z iných tried. Ponuka bola veľmi pestrá, takže sme si ani nevedeli vybrať. Sovičky mali výbornú „falošnú tresku“, Včielky mrkvovú nátierku, Myšky uvarili jedlé muchotrávky, Šmolkovia cestoviny so zeleninou, Mravce sa pochlapili ovocnými kyticami na zahryznutie, super čerstvou šťavou z červenej repy a voňavým bylinkovým čajom. Žabky mali až dva chody – mrkvový šalát aj lososovú nátierku so zeleninou, Ryby pripravili ovocno syrové špízy a mrkvu s jablkami. Najstarší Sparťania a Šaláty, presne podľa svojho mena,  namiešali uhorkovo – rajčinový šalát a ovocný šalát. Všetky jedlá boli výborné, o čom svedčili prázdne taniere, poháre a misky už po prvej prestávke :-).     

            Ovocný deň-20.10.14
        • Stredoeurópsky deň stromov
          • Stredoeurópsky deň stromov

          • V pondelok, 20.10. sme odštartovali putujúcu výstavu projektov našich piatakov, ktorá je venovaná Stredoeurópskemu dňu stromov, ktorý sa oslavuje práve 20. októbra. Krásne projekty, ktoré vytvorili piataci, budú putovať postupne po všetkých triedach druhého stupňa a tak bude mať každý príležitosť prezrieť si ich zblízka a čo sa v nich o stromoch dozvie, to si preverí v kvíze. Výstava poputuje neskôr z našej školy do knižnice v Skalici. 
            Prvá cena je prekvapenie:)

            Deň stromov- 20. 10.14
        • Dopravná výchova - 4.ročník
          • Dopravná výchova - 4.ročník

          • Vo štvrtok 16.10.2014 sa deti 4. triedy zúčastnili vyučovacieho bloku dopravnej výchovy na detskom dopravnom ihrisku v Senici. Bol to super deň so super učiteľom Peťom. Najprv sme si spolu sadli v učebni, kde sme si rozprávali o cestnej premávke a jej pravidlách. Vyskúšali sme si svoje nadobudnuté vedomosti na vzdelávacom programe, kde sme pomáhali ísť žiakovi Filipovi do školy (riešili sme s ním najbezpečnejšiu cestu do školy). Neskôr nám pán učiteľ do dvojíc porozdával domino zamerané na dopravné značky a jeho názvy. Dobre sme si naše hlavičky potrápili, ale stálo to za to, pretože sme sa aj niečo nové pritom naučili. Vonku nás už potom čakali reflexné vesty a prilby. Rozdelili sme sa do troch skupín - chodci, cyklisti, kolobežkári. Všetci sme sa postupne vystriedali. Pekne sme sa zabavili a hlavne naučili sme sa podľa pravidiel chodiť na nemotorových dopravných prostriedkoch. Ďakujeme za krásny deň :)

            Dopr.vých.Senica-16.10.14
        • Družobné stretnutie
          • Družobné stretnutie

          • Už tretí školský rok sa pravidelne 4 krát do roka stretávajú žiaci a učitelia z družobných škôl Skalice, Senice, Ratíškovíc a Hodonína. Naša škola privítala v stredu, 15.10.2014, skupiny z jednotlivých škôl, ktoré tvorili 4 dievčatá a 4 chlapci zo 4. ročníkov. Pripravený bol pre nich zaujímavý program s názvom „Skalické všeličo“. Najskôr v telocvični súťažili družstvá v športovo – zábavných disciplínach, potom naši hostia navštívili kultúrno – historické  pamiatky (Jezuitský kostol, Rotundu sv. Juraja a Mlyn bratov Pilárikových). Po chutnom sladkom obede sa v našej škole odovzdávali diplomy. V kategórii chlapcov aj dievčat získali 1. miesta štvrtáci z Ratíškovíc. Aj keď nemohli zvíťaziť všetci, výlet do nášho okresného mesta a program, ktorý sme hosťom pripravili, sa nakoniec páčil všetkým.

            Družobné stretnutie-15.10.14
        • Šachový turnaj
          • Šachový turnaj

          • Po tri tréningové dni si naši tretiaci a štvrtáci a jeden druhák zahrali malý šachový turnaj. Hrali 7 kôl tzv. švajčiarskym systémom a na hodiny, kde každý mal na partiu 15 minút. Absolútnym víťazom sa stal Ondrej P. z druhého ročníka. Prekvapivo druhé miesto si vybojoval Jurko Š. a tretie Matúš Š. Naše dievčatá zo štvrtej triedy sa tiež nedali zahanbiť, Dorotka B.  uhrala 5. miesto. Ale pekné partie odohrali všetci 14 účastníci.

             

        • Maliarske techniky Veľkej Moravy
          • Maliarske techniky Veľkej Moravy

          • Vo štvrtok 25.9.2014 sa konala prehliadka a maľovanie s názvom "Maliarske techniky Veľkej Moravy", ktorej sme sa,samozrejme, zúčastnili aj my - naša škola. Každá skupina zložená z troch žiakov mala namaľovať obraz s motívom  Veľkej Moravy. Zaujímavá bola technika maľovania, kreslilo sa na drevené dosky s vaječnou temperou. Bolo to síce veľmi nezvyčajné, ale myslím, že to zvládli všetci.  Z našej školy tam boli dve skupiny:

             1.siedmačky - Dominika L., Patrícia R., Karolína S.                                                           

             2.šiestaci (my)=Veronika A., Michal V., Dáša V.

            Pracovalo sa nám dobre a tešíme sa na ďalšiu podobnú súťaž.

            Všetci zúčastnení získali účastnícky diplom a práce budú súčasťou putovnej výstavy na Slovensku i v Čechách.

                                                                                                     

        • Šarkaniáda
          • Šarkaniáda

          • Prvá októbrová sobota už tradične patrí spoločnému podujatiu detí, rodičov a učiteľov s názvom Šarkaniáda. Tento rok sa uskutočnila 4.10.2014 pri chate Amor v Zlatníckej doline. Aj keď fúkal len slabý vetrík, šarkanom sa aspoň na chvíľu podarilo vzlietnuť a potešiť tak deti behajúce po lúke. Celkový dobrý dojem z pobytu v prírode vylepšilo opekanie pri ohni, Theuškin koník Deams a lanové centrum Tarzánia.   

             

        • Hľadáme talenty-športová súťaž
          • Hľadáme talenty-športová súťaž

          • Dňa 30. septembra 2014 sa niektoré žiačky 2., 3. a 4. ročníka zúčastnili 21. ročníka Atletického trojboja, s názvom Hľadáme talenty. Športová akcia sa konala na Letnom štadióne v Skalici, kde dievčatá všetkých skalických základných škôl absolvovali nasledovné disciplíny:
            - beh na 50 m (všetky)
            - beh na 200 m (2. ročník)
            - beh na 300 m (3. a 4. ročník)
            - skok do diaľky z miesta znožmo (všetky)
            Teraz už len netrpezlivo čakáme na výsledky :)
        • EURÓPSKY DEŇ JAZYKOV
          • EURÓPSKY DEŇ JAZYKOV

          • 26. september je Európskym dňom jazykov. Žiaci sa v našej škole zapojili do rôznych aktivít a rozšírili si svoje obzory. Najmenší si vyfarbovaním zvieratiek zopakovali ich názvy a farby v angličtine, iní mali za úlohu nájsť onomatopoické slová zvieracích zvukov rozmiestnené po škole, ďalší umiestňovali pozdravy v cudzích jazykoch na mapy a niektorí dokonca učili druhých. Hovorí Rudolf A.,  žiak 8. ročníka:

            „Tento školský rok zobrala naša škola Európsky deň jazykov vážne. Rôzne triedy mali prichystané rozličné programy, ktoré by sa na normálnom vyučovaní len ťažko uskutočňovali.

            Ja, ako žiak ôsmej triedy, som sa so spolužiakmi zúčastnil akéhosi učenia pomocou riekaniek. Vopred sme sa pripravili a naučili sa rýmovačku „Who took the cookie?“  Usadili sme sa do kruhu spolu s piatakmi a hra sa začala. Potom sme sa dali aj do hry „Rock-Scissors-Paper“

            Piatakom sa neštandardné vyučovanie páčilo, tak ako i nám. Dobre sme sa zabavili, zasmiali, precvičili si angličtinu a spoznali sa navzájom.“

        • Branný pretek
          • Branný pretek

          • Branný pretek

            Branný pretek v Zlatníckej doline, ktorý sa uskutočnil v sobotu 27.9.2014,  bol poslednou aktivitou projektu „Učitel národů J.A. Komenský by z nás měl radost“. Deti na začiatku vytvorili zmiešané česko – slovenské družstvá, ktoré v určenom časovom limite štartovali po vytýčenej trase. Zdolávali nielen náročný terén, ktorý bol poznačený daždivým počasím  posledných dní, ale aj vedomostné otázky, na ktoré odpovedali pri jednotlivých stanovištiach. Ako sa pri záverečnom vyhodnotení ukázalo, výsledky boli veľmi tesné a rozhodovali trestné sekundy. Nakoniec boli spokojní všetci, pretože okrem súťaženia na trase si mohli vyskúšať aj lanové centrum Tarzánia. Hodnotné ceny a tričká s logom projektu si zaslúžili všetci statoční účastníci, ktorí aj napriek nie veľmi priaznivému počasiu podnikli túto športovú aktivitu.

            " Fond mikroprojektů "

            https://picasaweb.google.com/106480611638821836835/BrannyPretek2014?authuser=0&authkey=Gv1sRgCJnBkazd_uWcPg&feat=directlink