• EXKURZIA V UHERSKOM HRADIŠTI

          • Cez cezhraničný projekt dvoch škôl - našej slovenskej SZŠ Štvorlístok a moravskej ZŠ v Ratiškoviciach sa deti 2.stupňa v stredu 26.3.2014 zúčastnili aj na takýchto parádnych exkurziách. V recyklačnom centre firmy Kovosteel a slovanskom archeoskanzene v Modrej pri Uherskom Hradišti - pri Velehrade, pod hradom Buchlov.

        • Deň podľa Amosa
          • Deň podľa Amosa

          • Už niekoľko rokov si v našej škole pripomíname Deň učiteľov tematickým vyučovaním s názvom Deň podľa Amosa. V tento deň sa neučíme podľa rozvrhu, ale počas doobedia pracujeme v skupinách na riešení rôznych zaujímavých úloh. Tento rok, keďže je nás už viac, sme sa rozdelili na menších a väčších. Deti 1. stupňa školy zostali v triedach a v zmiešaných skupinách sa venovali týmto činnostiam: skladanie zvieratiek z papiera, riešenie sudoku a tangramov, diskutovanie o právach detí a príprava jedál. Práve táto posledná činnosť bola veľmi žiadaná, pretože si deti samostatne prečítali recepty, navážili a pripravili potrebné suroviny a nakoniec, čo si navarili, to aj zjedli.

            Deti 2. stupňa školy zisťovali v teréne informácie o historických pamiatkach a iných známych budovách v meste. Najstarší ôsmaci a siedmaci mali vypracovanie odpovedí sťažené tým, že sa medzi sebou museli dorozumievať po anglicky, pretože k nám prišli na návštevu žiaci zo ZŠ Radošovce, s ktorými spolupracujeme v projekte „Mornings in English“.

            PRVÁ Veľká skalická pátračka (niečo ako „Great Skalica Hunt“)

            28.3. nezostala v škole z II. stupňa ani noha. Poviete si „Aha, Deň učiteľov, asi mali všetci veľkí voľno“. NEMALI! Nik nemal voľno! Všetci učitelia behali po meste a dozerali na pátračské skupiny a veru sa riadne nabehali... Tímová práca nebola vôbec jednoduchá a slová TAKTIKA a STRATÉGIA bol pre mnohé skupiny pojem takmer neznámy. Počítali sa stromy aj náhrobné kamene, zisťoval pôvod tovaru, odchody autobusov, hľadali sa sochy a pamätné tabule, skúmali sa staré budovy v meste, fotili obrázky, natáčali videá, kreslili scenérie a spievali piesne. Najhoršie bolo, že siedmaci a ôsmaci to všetko mali urobiť po ANGLICKY. A tu narazila kosa na kameň. Nie všetkým to išlo a nie všetci boli nadšení pátraním a komunikáciou v jazyku tak náročnom a cudzom :) No boli aj takí, ktorí VYDRŽALI. Im patrí mimoriadna pochvala. Súťaž ešte nie je vyhodnotená, nakoľko odpovede sú nejednotné a fotografie uložené chaotickým štýlom :) Už teraz však vieme, že pozitívne hodnotenie a radosť z hry prevláda a ak by bola podobná pátračka zajtra, tak nikto neváha a namiesto do školy určite beží do mesta.
            Ďakujem všetkým učiteľom, ktorí behali, neradili a nepomáhali. Ďakujem deviatakom z RADOŠOVIEC, ktorí sa aktívne zapojili, pretože pátračka bola pokračovaním nápadu MORNINGS IN ENGLISH.
             

            Deň podľa Amosa sa každoročne teší veľkej obľube a nebolo tomu inak ani tento rok. Deti sa už teraz tešia na to, čo pekné im učitelia pripravia nabudúce.     

            Veľmi pekný článok o tomto dni napísal p.uč.Farárik:

            http://fararik.blog.sme.sk/c/352909/Nechajme-deti-patrat-alebo-den-v-skole-podla-Amosa.html

            Tiež o nás napíslo Záhorie:  http://zahorie.sme.sk/c/7156673/skalicki-skolaci-predviedli-v-praxi-skolu-hrou.html

                                                               https://www.facebook.com/pages/Z%C3%A1horie/144877821761?fref=ts

        • Rodina bez cigariet- vernisáž
          • Rodina bez cigariet- vernisáž

          • Tohtoročné slávnostné vyhodnotenie sa uskutočnilo  v našich priestoroch  dňa 20.3.2014. V priestoroch boli vystavené najlepšie súťažne práce . V tomto roku sa zúčastnilo projektu 16. základných škôl. Aj tento rok sa súťažilo o hodnotné ceny s hlavnou cenou značkový tablet pre víťazov v jednotlivých kategóriách. Odmeňovalo sa okrem prvých piatich miest z každej kategórie aj ďalších 20 žiakov s reklamnými tričkami s potlačou súťažných prác a inými reklamnými materiálmi s námetom projektu, ale aj veľa žiakov z každej školy drobný darček za prejavenú snahu. Ukážky víťazných prác sú na  webových stránkach www.rodinabezcigariet.sk a na facebookovom profile www.facebook.com/rodinabezcigariet .

        • Hurbanov pamätník - šk.kolo
          • Hurbanov pamätník - šk.kolo

          • Marec je mesiacom mnohých žiackych súťaží. Už tradične si v ňom nachádza svoje miesto  aj  školské kolo súťaže v umeleckom prednese poézie a prózy s názvom Hurbanov pamätník. Je vyvrcholením triednych kôl. Tento rok  do školského kola prišli recitovať žiačky z 1.stupňa, dievčatá z piatej, siedmej  a ôsmej triedy. Porota sa zhodla na umiestnení recitátoriek  následne:

            I. Kategória –POÉZIA:

               1.miesto             S. Levočová – 2.tr.
                     2.miesto             E. Fuchsová – 3.tr.
                     3.miesto             T. Karvašová – 1.tr.


               PRÓZA:

                      2.miesto            L. Príkazská – 3.tr.
                                               K. Kubová – 2.tr.

             II. Kategória -POÉZIA:

                      1.miesto            V. Antálková – 5.tr.
                      2.miesto            K. Hertlová – 4.tr.
                      3.miesto            K. Karvašová- 4.tr.                 
                                               L. Hyžová -4.tr.

                                      PRÓZA:

                      2.miesto            T. Tomšová – 5.tr. 
                                                K. Feriková – 4.tr.

            III. Kategória – POÉZIA:

            1.miesto          T. Turisová – 8.tr.

                                     PRÓZA:

                        A.    Langová – 7.tr.

            Poďakovanie a pochvala patrí všetkým recitátorkám za ich usilovnosť pri učení textu a za predvedenie svojho talentu.

        • JAZYKOVÝ KVET - súťaž v prednese cudzojazyčnej poézie a prózy
          • JAZYKOVÝ KVET - súťaž v prednese cudzojazyčnej poézie a prózy

          • Minuloročné skvelé umiestnenie na  celoslovenskom finále tejto súťaže nás nesmierne potešilo a motivovalo aj k tohtoročnej účasti v úvodnom okresnom kole, ktoré sa konalo v Trnave.  Prednes rozprávky v angličtine si znova skúsila Paťka K. a po prvý raz aj Rudko a Veronika. Ruštinu zastupovali už ostrieľané recitátorky Agátka, Táňa a Sofia, no tento rok sa k nim pridal celkom prvý raz v ŹIVOTE aj Radko B. Aj keď sa všetci neumiestnili tak ako si želali, je obdivuhodné, že sa naučili krásne prednášať cudzojazyčné texty a vystúpili s nimi pred komisiou. Ďakujeme všetkým recitátorom za výbornú reprezentáciu. Rodičom za podporu, sprevádzanie a odvoz. Sme radi, že Vás máme.

            MA

            Výsledky: http://www.jazykovevzdelavanie.sk/products/jazykovy-kvet-2014/

        • Prváci na exkurzii
          • Prváci na exkurzii

          • Naši najmenší - prváci – sa v piatok 14.3. vybrali na exkurziu do Západoslovenských tlačiarní v Skalici. Hneď po príchode nás privítala p. riaditeľka p.Macháčková spolu s Julkovým ockom ako aj s Filipkovým ockom (p.Macháčkovia), pretože  tam pracujú. Pani riaditeľka nás s úsmevom pekne privítala a po celý čas nás sprevádzala a trpezlivo každému vysvetlila prácu  tlačiarenských  strojov. Deti mali možnosť pozrieť sa , ako sa tlačia stránky napr. do kníh alebo brožúr pre rôzne firmy. Ďalší ujo nám ukázal, ako sa orezávajú vytlačené stránky. Potom sme sa presunuli do miestnosti, kde na začiatku stroja teta vložila listy, pomocou počítača spustila stroj  a na konci vychádzali vytlačené a zviazané brožúry.  Na koniec deti so záujmom sledovali, ako sa zlepuje obálka knihy so stránkami. Na záver sme sa rozlúčili a aby deti odchádzali spokojné, každé dieťa dostalo od p.riaditeľky peknú vymaľovávanku.

            Vďaka tejto exkurzii si deti budú lepšie vedieť predstaviť, ako vzniká kniha, časopis, brožúrka, pretože vždy je „ lepšie jeden raz vidieť ako trikrát počuť“.

        • MDŽ pre seniorov
          • MDŽ pre seniorov

          • Dňa 10.3.2014, obyvateľky Zariadenia pre seniorov v Skalici, oslavovali  Medzinárodný deň žien.

            K ich sviatku im prišli popriať aj naše žiačky 3. a 4. triedy a chlapec z druhej triedy. Ako darček im priniesli dobrú náladu a pestrý program.

            Zarecitovali im básničky, predniesli milé slovo, zaspievali pesničky. Pri tancoch so švihadlami a s fit loptami bolo počuť, ako si niektoré babičky povzdychli nad šikovnými nožičkami a ručičkami dievčat a či by to aj ony dokázali, keby boli mladé. Program ukončil hrou na husle Filipko D.

            Vystúpenie babičky očividne potešilo a deti odchádzali s poznatkom, že ako málo stačí, vlastne len  kúsok svojho voľného času, svojej zručnosti, umu a úsmevu, aby dokázali rozžiariť smutné oči a potešiť srdce človeka. A všetky naše ženy, babičky si to zaslúžia!

          • Rodina bez cigariet

          • V tomto šk. roku sa naša škola zapojila do 2. ročníka výtvarnej súťaže „Rodina bez cigariet“. Súčasťou projekt sú i prednášky a besedy, v ktorých sa deti s koordinátormi rozprávajú o zdravom štýle života a prevencii pred drogovými závislosťami, najmä fajčením. Pre deti 1. stupňa školy mali ujo Igor a teta Janka pripravenú rozprávku o zebre, opičiakovi a žabiakovi – lekárovi. Starším žiakom premietli krátky videofilm, ktorý názorne ukazoval škodlivé dôsledky fajčenia na ľudský organizmus. V závere prednášky sa všetky deti zabavili pri súťažiach a hrách. Vernisáž najkrajších výtvarných prác bude v priestoroch našej školy 20. marca 2014.

        • Plávanie - Ratíškovice
          • Plávanie - Ratíškovice

          • V rámci cezhraničného projektu so školou v Ratíškoviciach, ktorý sa volá „ J.A.Komenský by z nás měl radost““ sa začala  jedna z plánovaných aktivít - plavecký kurz. Plávanie po odbornej stránke zabezpečuje plavecká škola p. Mořinglovej (www.plavecka-skola.wz.cz.). Plávania sa zúčastňujú deti 2. – 4. ročníka. Deti sa už oboznámili s prostredím, predviedli, ako vedia plávať a teraz už rozdelení do skupín sa zdokonaľujú . Ako im to ide , môžete vidieť na fotografiách a pridávame i krátke video.

            Plávanie 2014-1 from eva kosikova on Vimeo.

             

        • Dopoludnie s angličtinou v Radošovciach
          • Dopoludnie s angličtinou v Radošovciach

          • Možno si poviete, že porozprávať sa s niekým po anglicky v Radošovciach je zvláštny nápad. Nie je to však nemožné, ak to napadne učiteľa angličtiny na miestnej škole (Mgr. Rastislav Bartal ). Vymyslel si, že pozve žiakov inej školy, ktorí sa premenia na anglicky hovoriacich  turistov a tých svojich premení na sprievodcov a hostiteľov. Preto sme vo štvrtok 20.2. boli pozvaní na cudzineckú návštevu Radošoviec. (Mnohí z nás tam naozaj nikdy predtým neboli.) Miestni deviataci nás privítali vlastnoručne vyrobeným plagátom na dverách školy a potom nás zasypali informáciami o škole (samozrejme po anglicky). Nasledovalo predstavovanie, dotazník a klebetenie (samozrejme po anglicky) v školskej knižnici. Rozprávali sa aj učitelia (samozrejme po anglicky). Všetci sa naplno vžili do úlohy „Angličana“ a keď redaktorka Regionálnej Televízie prehovorila anglicky už to všetci brali ako súčasť hry. Musím priznať, že ja ako učiteľka som bola unesená tým, že naozaj VŠETCI naši SIEDMACI hovorili anglicky. Nereptali, nebúrili sa, neprotestovali, jednoducho zobrali to ako výzvu a možno trocha i ako recesiu.

            V marci pozývame deviatakov z Radošoviec na prehliadku Skalice (samozrejme v angličtine)

            MA

        • LONDÝN 2014
          • LONDÝN 2014

          • Súkromná základná škola, Gorkého 4, Skalica organizuje pre žiakov 7. a 8. ročníka

            5- dňový výlet: Londýn

            Termín: 12.-16. jún 2014

            Program:

            1. deň štvrtok
            v skorých ranných hodinách odchod vlakom do Bratislavy, odlet 10:10, prílet do Londýna (letisko Luton) 11:35 (miestneho času), cesta z letiska do hotela (najprv vlakom potom metrom), ubytovanie (v časti Londýn – Hounslow),

            pešia prehliadka po centre Londýna (Piccadelly Circus, Trafalgar Square, Charing Cross (filmovanie Harryho Pottera), ulica Whitehall (Horse Guards, Banqueting House, Downing Street 10), Houses of Parliament, Big Ben, Westminister Bridge

             2. deň piatok

            The Tower of London, metrom do Greenwich (loď Cutty Sark, Old Royal Naval College, nultý poludník), naspäť cesta loďou k Westminister Bridge), St. Paul´s Cathedral, Bank of England, Monument (pamätník veľkého požiaru v roku 1666)

             3. deň sobota
            The London Eye (veľké londýnske oko), St James´ Park, Buckingham Palace, výmena stráží o 11:30, ulica The Mall, návšteva The National Galery, The Houses of Parliament (prehliadka so sprievodcom), Westminster Abbey

             4. deň nedeľa

            Madame Tussauds (múzeum voskových figurín), Hyde Park, Kensigton Palace, Natural History Museum,

             5. deň pondelok

            The British Museum, odlet z letiska Luton o 18:00, prílet do Bratislavy 21:05, cesta mikrobusom do SI.

             

            cena zahŕňa:      doprava  vlak Skalica - Bratislava, letecky spoločnosťou  Ryanair  Bratislava - Londýn (Luton) a späť, cesta vlakom z letiska do centra Londýna a späť na letisko, mikrobus BA- SI,

            ubytovanie v hoteli IBIS (trojlôžkové izby), kontinentálne raňajky,

            pedagogický dozor.

            cena nezahŕňa: vstupné cca 60 GBP, pripoistenie liečebných nákladov v zahraničí (povinné), stravovanie (okrem raňajok), doprava v Londýne max.  20 GBP ak  pred cestou rodičia vybavia OYSTER PHOTO CARD za 10 GBP (pomôžeme)

             

            Upozornenie: Po zaplatení poplatku sa už nie je možné odhlásiť, letenka je na meno. Niektoré vstupy budú objednané vopred a on-line!

             

                                                            Celková suma:  325€ 

            Londýn 2014 záväzna prihláška.docx - kliknite na daný text

             

        • TVORIVÉ DIELNE RATÍŠKOVICE
          • TVORIVÉ DIELNE RATÍŠKOVICE

          • Dňa 7. 2.boli naši piataci pozvaní do Ratíškovic. Účelom tejto návštevy bolo vymodelovať si vlastné výrobky z hliny. V škole majú peknú dielňu a šikovnú pani učiteľku, ktorá nám vo všetkom radila a všetko nám vysvetlila. Myslím, že práca deti veľmi bavila a výrobky boli super. Ešte nie sú celkom hotové - budú sa musieť namaľovať a vypáliť v peci. Ale to, čo deti zatiaľ vytvorili si môžeme pozrieť hneď.

        • MINI PLAYBACK SHOW
          • MINI PLAYBACK SHOW

          • Fergie, Shakira, Demi Lovato, Avicil, Timber...... to je len časť slávnych  mien, ktoré nám predviedli žiaci našej školičky na 5.ročníku našej školskej súťaže „ Mini playbach show“, ktorá sa konala v stredu 19.2. Súťaže sa zúčastnili deti z 1.-4.ročníka a i tento raz to porota mala veľmi ťažké. Samozrejme porota štedro hodnotila najmä odvahu detí a ich tanečné majstrovstvo. Víťazom sa stala Nela Pocisková s piesňou Neviem sa nájsť, na druhom mieste Avicil – Hey Brother a na treťom mieste skončili Monster High, Demii Lovato a Fergie. Nás najmä veľmi teší hojná účasť účinkujúcich a tešíme sa na ďalší ročník.

        • ZIMNÁ ŠKOLA 2014
          • ZIMNÁ ŠKOLA 2014

          • Tohtoročná zima je na sneh dosť skúpa, a tak sme boli radi, že sme ešte v lete, v časovom predstihu, vybrali na realizáciu školy v prírode v termíne od 9. – 14.2.2014 stredisko v Tatranskej Lomnici, ktoré zaručovalo aspoň sneh umelý. Aj keď miestami pršalo a neskôr snežilo, lyžovali sme každý deň od nedele do štvrtku. Ubytovanie a strava v hoteli Morava, ktorý je známy z českého filmu Anděl na horách nám vyhovovalo. Väčšina detí už vedela lyžovať, takže sa zdokonaľovali v štýle zjazdového lyžovania, 7 detí sa počas týždňa naučilo základy lyžovania a ďalších 7 detí sa naučilo snowbordovať, čo nás veľmi teší. Na večery strávené pri speve gitary budeme ešte dlho v dobrom spomínať (vďaka Lukáš :-). Za úspešný priebeh školy v prírode aj touto cestou ďakujeme všetkým vedúcim, pánovi doktorovi a šoférovi, ktorí sa o nás  vzorne starali.  

             

            Správa z 5.dňa - štvrtok 13.2.

            Dnes sme sa mali opäť dobre. Ale keď sme išli na svah Čučoriedky, Adam L. si skoro zlomil nohu vďaka nemenovanému snowboardistovi. Našťastie to dobre dopadlo. Ale začneme od začiatku. Hneď po raňajkách sme išli na svah lanovkou. Zišli sme ho štyri krát. Potom sme išli na obed. Mali sme zeleninovú polievku a krkovičku so zemiakmi.

            Po obede sme išli ma Skalnaté pleso. Bolo tam pekne. Potom sa niektorí išli lyžovať a snowboardovať. Bol to skvelý zážitok. Na večeru sme mali ryžový nákyp. Po večeri sme si rozdali diplomy, valintínskú poštu a spievali sme pri gitare.  
            Klebietka: pani učiteľka Zuzka spadla. Vyhovorila sa na to, že pred tým tam ten sneh nebol.  

              (správy napísali snowboardisti)

            Správa zo 4.dňa - streda 12.2.

            Dnes sme boli prvýkrát na vysokom svahu Čučoriedky. Hore veľmi fúkalo,  bola hmla a raz za čas spŕchlo. Pri poslednej jazde pred obedom sme  zmokli. Keď sme prišli na hotel, boli sme zničení ako býk po zápase. Na  obed sme mali slepačiu polievku a sviečkovú omáčku. Na večeru sme mali  kuracie na hríboch a ryžu. Po obede sa spustil veľký lejak. Nešli sme  lyžovať, ale pozerali sme rozprávku. A večer nás čakala Talentmánia.
            Klebietky:  Prvostupniarka naháňala chlapcov z druhého stupňa, aby im mohla dať pusinky. Chlapci z druhého stupňa trénovali tanec na Talentmániu.  
                                                                          (správy napísali tretiačky)

            Správa z 3.dňa - utorok 11.2.

            Dnes ráno pršalo, a preto sme nemohli ísť lyžovať. Namiesto toho sme pozerali rozprávku. Potom bol obed (pečené kurča s ryžou a kapustová polievka). Poobede prestalo pršať a mohli sme ísť lyžovať. Snehu bolo menej ako včera, ale nám to stačilo. Lyžovanie sa nám páči, ale poobede sú už na svahu kopčeky, čo sa volajú bubny. Po lyžovaní sme sa vrátili na hotel a bola večera (dukátové buchtičky). Veľmi nám chutili.

            Klebietky: Šimon je zaľúbený do pani učiteľky Aničky. Chcel by jej postaviť dom.

            (dnešné správy napísali druháčky a Terezka K.)

            P. S.: Ôsmačky dementovali správy zo včera, gymnazisti neboli z Košic, ale z Michaloviec.

             

            Správa z 2.dňa - pondelok 10.2.

            Dnes bolo veľmi teplo a slnečno. Do rána napadol sneh a my sme sa tešili. Svahy neboli veľmi strmé. Aj malí prváci ich zvládli. Niektorí spolužiaci sa dnes naučili lyžovať. Veľmi sa zlepšili. Vleky sú tu tiež dobré. Raňajky sú strašne dobré, lebo máme veľký výber. Na obed sme mali zemiakovú kašu a mleté mäso a na večeru kurací pekelt s cestovinou. Mňam.

            Klebietky: Prvák pusinkoval na obede prváčku a hovoril jej, že sa ňou ožení. Ôsmačky nadvädzovali priateľstvá s gymnazistami z Košíc.      

             (dnešné správy pripravili šiestačky)

            Správa z 1.dňa - nedeľa 9.2.

            Cesta bola dlhá, ale zvládli sme ju dobre . Okolo 13,30 hod mse boli na mieste. Po obede sme sa ubytovali a vybalili. O 17,30 hod bola večera. Po večeri smer sa išli prejsť po okolí areálu. Snehu je tu málo, ale dúfame, že Perinbaba nám  zasneží. Tešíme sa na zajtrajšiu lyžovačku.

        • Darovanie 2% z daní
          • Darovanie 2% z daní

          • Vážení rodičia, OZ Rada rodičov si Vás dovoľuje požiadať  aj tento rok o  poukázanie 2% podielu z daní fyzických a právnických osôb za rok 2013.
            Potrebné tlačivá sa nachádzajú  v časti Navigácia po ľavej strane v sekcii Darovanie 2%.
        • ZÁPIS DO 1.ROČNÍKA
          • ZÁPIS DO 1.ROČNÍKA

          • Zápis do 1. ročníka našej školy na školský rok 2014/2015 sa uskutočnil v piatok, 31. januára 2014.  Pre budúcich prváčikov  je prostredie školy dobre známe, pretože sa sem chodievali hrať ešte počas dní otvorených dverí, ktoré prebiehali v novembri a decembri. Úlohy, ktoré deti plnili, aby preukázali svoju pripravenosť do školy boli „schované“ v rozprávke O troch prasiatkach. Pani učiteľky tak nepozorovane sledovali, či poznajú deti farby, geometrické tvary, ako kreslia a vyjadrujú sa. Všetky deti smelo predviedli, že sa toho v škôlke aj s rodičmi veľa naučili a do školy sa veľmi tešia.  Zapísaných bolo 17 detí.

        • KARNEVAL
          • KARNEVAL

          • Vo štvrtok 30.1.2014 sa konal v telocvični našej školy tradičný detský karneval. I tentoraz sa deti spolu s rodičmi snažili pripraviť si masku – buďto zakúpenú alebo vlastnoručne zhotovenú.  A tak sme mali možnosť vidieť, ako sa spolu zabávajú  kovboji, policajti, princezné, víly, zvieratká, šašovia, bojovníci.... Ako každý rok, i tento na nich čakala zlatá brána, balónikový tanec.  Deti súťažili v jedení perníkov, v prenášaní nafúknutých balónikov, v orientácii poslepačky. Na záver sa zahrali známu hru „ Kontajner“  a skôr, než sa všetci rozišli domov, deti dostali odmenu.

        • KOMPARO
          • KOMPARO

          • Dňa 7. novembra 2013 sa v našej škole v 8. ročníku písal KOMPARO.

            ... a ako sme dopadli? Výsledkami našich žiakov sa naša škola v matematike, v slovenskom jazyku a literatúre, v prírodovednom bloku a v spoločenskovednom bloku zaradila medzi 25 % najúspešnejších škôl na Slovensku.

            matematike sme získali 79.0 % pričom úspešnosť všetkých testovaných žiakov v SR bol 57,4 %,

            v slovenskom jazyku sme získali 74,1 % pričom úspešnosť všetkých testovaných žiakov v SR bol 58,7 %, z prírodovedného bloku sme získali 66,3 %, pričom úspešnosť všetkých testovaných žiakov v SR bol 53,1 %, v spoločenskovednom bloku 63,1 %, pričom úspešnosť všetkých testovaných žiakov v SR bol 48,2 % a vo všeobecných študijných predpokladoch 67,9 %, pričom úspešnosť všetkých testovaných žiakov v SR bol 54,6 %.

             

            Čo je KOMPARO?

            „KOMPARO je periodické testovanie žiakov základných škôl a osemročných gymnázií z rôznych predmetov a zo všeobecných študijných predpokladov. Zahrňuje tri druhy testovaní: meranie na vstupe („štartovacia čiara“) priebežné merania počas vzdelávacieho cyklu a meranie na výstupe („cieľová páska“). V prípade ôsmakov ide o priebežné testovanie počas vzdelávacieho cyklu. V prípade deviatakov ide o testovanie na „cieľovej páske“. Každý testovaný žiak dostáva podrobné informácie o tom, aký je jeho výsledok v porovnaní s tisíckami ďalších žiakov a  ktoré učivá si ešte musí zopakovať. Z pohľadu deviatakov je zrejmé hlavným cieľom príprava na Testovanie 9. No, pozor, toto nie je primárnym cieľom KOMPARA.

            Každé testovanie KOMPARO je vyhodnocované na úrovni jednotlivých žiakov, na úrovni tried, na úrovni škôl, aj na celoslovenskej úrovni. Hoci viaceré výsledky majú podobu poradia škôl či tried, rebríčky nie sú tým hlavným, o čo v projekte KOMPARO ide. Jeho výsledky slúžia školám najmä ako objektívna spätná väzba a podklad pre aoutevaluáciu. Pomáhajú im stanoviť, aká je ich aktuálna pozícia, v čom sú ich silné a slabé stránky. Pre vedenie škôl sú vodidlom pri určovaní cieľov a prijímaní opatrení.“ (RNDr. Vladimír Burjan, riaditeľ spoločnosti EXAM testing, splo. s r. o.)

             

            Srdečne blahoželáme našim šikovným ôsmakom! Ich výsledky nás veľmi potešili a inšpirovali do ďalšej práce.

        • Olympiáda z anglického jazyka
          • Olympiáda z anglického jazyka

          • Okresné kolo olympiády bolo tento rok v Senici. Kategória 1A je pre vždy 5.6.a 7. ročník spoločná a v tomto roku v nej Rudko A. získal skvelé 3. miesto. Kategória 1B je zasa pre 8. a 9. ročník. Adelka D. sa umiestnila na 6. mieste, ale bola jediné dievča medzi samými chalanmi a tí chalani boli fakt dobrí.
            Už vieme, že musíme viac trénovať gramatiku a slovnú zásobu, kým rozprávanie nám ide výborne. Dôležité je, že Adelka, Rudko a aj Táňa majú chuť sa naďalej venovať náročnejšej angličtine na priučovaní. (Z čoho sa teším ja asi najviac).

            Príspevok: MA

          • Záhorácke rádio a my

          • Jedno mrazivé popoludnie  sa členovia žurnalistického krúžku vybrali na návštevu Záhoráckeho rádia v Skalici.  Privítal nás pán Roman Noga – manažer rádia a vysvetlil nám názorne, ako také rádio vlastne funguje.  Vybrali sme si pieseň na želanie a nebolo problém ju vyhľadať a zahrať. Všetci boli nadšení.  Spoznali sme jednotlivé miestnosti  rádia, dôležitú techniku, bez ktorej by rádio nemohlo fungovať  a aj koľko úsilia a snahy sa skrýva za prácou ľudí.

            Pri poďakovaní a rozlúčke sme na pamiatku dostali nálepky ZR a my, ako sa na návštevu patrí sme rádiu venovali ručne vyrobený darček. Mnohí z nás možno našli inšpiráciu pre výber budúceho štúdia. 

            Želáme Záhoráckemu rádiu skvelých poslucháčov a nech nám ešte veľa rokov svojimi reláciami a hudbou spríjemňuje naše životné chvíle.

                                                                                             Juliana V., Súkr. ZŠ Štvorlístok Skalica