• Radosť z čítania
          • Radosť z čítania

          • Klasický čitateľský denník? Aj ten je potrebný. Ale čo tak ho ozvláštniť a nechať ho aj prehovoriť? Za týmto účelom na našej škole vznikla aktivita „Radosť z čítania“, ktorá spočíva v prezentovaní a následnej debate o prečítanej knihe podľa vlastného výberu. Najprv si to žiaci vyskúšali v triedach medzi spolužiakmi. Každý predstavil tú svoju knihu a okrem deja a postáv porozprával spolužiakom aj to, čo by v knihe zmenil, čo sa mu páčilo/nepáčilo, vymyslel pokračovanie príbehu, čo by robil inak, ak by bol nejakou z postáv, atď. Prezentácia vlastnej knihy prebehla veľmi dobre, čitatelia rozprávali o prečítaných knihách s nadšením, a tak sme našim ôsmakom navrhli, aby o svojej knihe porozprávali aj žiakom z nižších ročníkov. Pre veľký úspech by sme v  tejto aktivite chceli pokračovať aj naďalej. DOČÍTANIA :)

          • English is Fun

          • ...pretože v našej škole radi skúšame nové veci, zopakovali si tretiaci učivo pomocou španielčiny (ktorú síce nepoznajú, ale o to väčšia sranda to bola) a jednou ranou sme "zabili" dva jazyky :) piataci zasa pri opakovaní nezbedných Tricky Words použili trochu fantázie a vznikli pekné výtvory.

              

          • Naši kreatívni ôsmaci

          • ...si na hodine matematiky precvičovali priestorové cítenie a z multifunkčnej stavebnice, ktorá sa využíva aj na hodinách a len pomocou vlastných síl a umu skonštruovali fenomenálne, funkčné, buffové auto so zložitým mechanizmom ozubených koliesok. Vďaka tomuto mechanizmu sa na streche počas jazdy otáča vrtuľa. (napísali ôsmaci)

        • Šaliansky Maťko a naša Majka
          • Šaliansky Maťko a naša Majka

          • Šaliansky Maťko je súťaž v prednese slovenských povestí a práve tu sa zablysla naša nová hviezdička – druháčka Majka. Postavila sa na tretí stupienok a pripomenula slávu Skalickej šibenice v ukážke od Michala Kohla. Blahoželáme a ďakujeme za reprezentáciu:)

        • Tešíme sa!
          • Tešíme sa!

          • Portál INEKO zverejnil rebríček najlepších základných a stredných škôl na Záhorí za rok 2016. 

          • Divadelné predstavenie Čert a Káča

          • V utorok 20.12. k nám prišlo divadlo z Banskej Bystrice s rozprávkou Čert a Kača. Bola veľmi smiešna. Hrali v ňom traja herci: Lucifer, Kača a Pastierik. Lucifer niesol Kaču na chrbte a dal ju potom Pastierikovi. Kača sa topila, ale neutopila sa, lebo ju Pastierik zachránil s plávacím kolesom, a takisto zistila, že voda je len po kolená :). V rozprávke hrala aj starostka, ktorá sa pred peklom zachránila tým, že rozdala nakradnuté dukáty všetkým ľuďom. A tak dobro zvíťazilo nad zlom, ako sa na každú dobrú rozprávku patrí.   

        • Predvianočná burza vianočných drobností
          • Predvianočná burza vianočných drobností

          • Fotky sú vo fotoalbume :)

            ... si už našla svoje stále miesto v zozname dobrých aktivít školy. Nie je ľahké vymýšľať nové a nové drobnosti a nájsť si čas a priestor vo vyučovaní i po ňom na ich výrobu. Darí sa to aj vďaka oddanosti, trpezlivosti a nadšeniu tých zanietených. Odmenou je  „Deň D“, keď sa stoly zaplnia všakovakými milými vianočnými maličkosťami. Burza sa naplní vravou predávajúcich a kupujúcich a v miestnosti vonia vianočný punč (ten tento rok chystali ôsmaci:)  Deti sa premenia na uvádzačov, predavačov, prezeračov, ochutnávačov a pokladníkov. Ponúkajú svoj tovar, počítajú drobné a ďakujú za nákup. Skúšajú byť milými kupujúcimi aj usmiatymi predavačmi. Malá škola veľkých zručností. Navyše, všetky utŕžené peniažky idú na dobré aktivity, tie ktoré si deti sami v triedach navrhovali.  Aj vďaka peniažkom z burzy vznikne BYLINKOVÁ A KVETINOVÁ MINIZÁHRADKA v našej škole, podporíme spoločné aktivity so ZELENÝM DOMOM a prispejeme na dobrú vec CHORÝM deťom, ktoré si musia nejaký čas poležať na Detskom oddelení FN v Skalici. Máme z toho radosť. Vďaka všetkým, ktorí sa čo i len máličko zaslúžili o výbornú atmosféru na burze. Vďaka za Vašu podporu. (ma)

             

        • Korčuľovanie
          • Korčuľovanie

          • Fotky sú vo fotoalbume:)

            16.12. mala naša škola vyhradený priestor na korčuľovanie na umelom klzisku na námestí. Aj vďaka pani učiteľke Zuzke sa vystredali všetci naši školáci, malí aj veľkí. Bola to veľká zábava! Mnohí z nich si potom tajne želali, aby sme takéto klzisko mali aj v našej škole:)

             

          • Vianočné vystúpenia

          • Fotky sú vo fotoalbume :)

            V piatok 16. decembra 2016 boli žiaci našej školy spríjemniť predvianočný čas najprv o 12.00 návštevníkom Mestskej knižnice v Skalici, kde sa konala vianočná burza. Ako sa vyjadrili čitatelia, predávajúci a samotní pracovníci knižnice, vystúpenie sa im veľmi páčilo, čo nás nesmierne teší. Neskôr o 15.45 sme sa presunuli na mestské trhy, kde naši žiaci vystupovali na námestí. Divákov potešili uchu lahodiace tóny našich skvelých speváčok a rytmický tanec zumby, ktorý pochválila aj samotná moderátorka, ktorá je inštruktorkou tohto tanca. Sme jednoducho šikovní!

        • Olympiáda z ANJ - okres
          • Olympiáda z ANJ - okres

          • Dnes si tí naši najlepší zmerali svoje sily s víťazmi školských kôl okresu. Testovaná gramatika a slovná zásoba vie byť riadne zákerná a stala sa pascou aj pre našich reprezentantov. Napriek tomu: Dorotka 3. miesto v kategórii 1A a Andreas 4. miesto v 1B. Pre Dorotku určite veľký úspech, pre Andreasa asi rozčarovanie. Tak to niekedy býva. Mnohí z nás si však už teraz tajne želajú byť v angličtine aspoň tak dobrí ako oni. Well done! 

            16.12.2016
            V školskom kole olympiády z anglického jazyka tvrdo bojovali najmä deviataci. O vlások sa do reprezentácie školy na obvode pre kategóriu 1B prebil Andreas. Vyrovnanými partnermi mu boli Ján a Matúš. V katégórii 1A (ročníky 5.,6.,7.) nás bude reprezentovať Dorotka, ktorú angličtina naozaj baví a nebojí sa popasovať aj so staršími súpermi. Okresné kolo sa koná 17. januára. Veľa šťastia!  

        • GPX šachový turnaj tentokrát v Modranke
          • GPX šachový turnaj tentokrát v Modranke

          • V sobotu, 17. 12. sa malí šachisti stretli na svojom turnaji v Modranke, kde hralo spolu 92 hráčov. Z našich si boli zahrať len Ondrej P, a Lin H. A zrodilo sa tu veľké prekvapenie. Ondrej hral dobre, skončil v prvej polovici na 39. mieste, čo je pri toľkých hráčoch pekné umiestnenie. Veľkým, ale veľmi milým prekvapením bolo umiestnenie Lin H. Jeho výsledok, 5 bodov zo 7, mu vyniesol vynikajúce 12. miesto v celkovom poradí. Lin začal hrať šach až na našej škole, preto nás jeho pokroky naozaj veľmi tešia.

          • ĎAKUJEME!

          • Blížiace sa Vianoce už cíti vo vzduchu každý z nás. V našej škole sme sa tento rok rozhodli spraviť predvianočnú radosť psíkom a mačkám v skalickom útulku a zbierali sme pre ne jedlo, aby aj im bolo dobre. A že sme toho nazbierali - pani P. mala plný kufor!! Vďaka patrí každému z vás, kto sa zapojil. :)

          • Poďakovanie za spoluprácu

          • S príchodom tohtoročného Adventu sme dostali do Materskej školy Skalica, EP Hviezdoslavova pozvánku od skalického Strediska evanjelickej diakonie Denný stacionár na spoluúčasť pri realizáciu počítačového kurzu pre seniorov. Ponuku sme prijali a pomohli zorganizovať dobrovoľníkov pre náš termín, a to od 5.12. do 8.12.2016. S ochotou sme sa stretli v SúZŠ Štvorlístok Skalica, kde nám účasť prisľúbili žiaci z triedy ôsmakov. Veľkým prekvapením bolo, keď v dohodnutý deň okrem nich prišli aj dievčatá zo skalického gymnázia. Po opadnutí prvotných rozpakov si posadali k účastníkom kurzu a pod vedením p. Chmurčiakovej postupne pomohli seniorom prekonať obavu z počítačového sveta. Postupne, krok za krokom, vysvetľovali a ukazovali jednotlivé funkcie v prostredí WORD-u i elektronickej pošty.  Nálada sa zo dňa na deň zmenila na priateľské stretnutia, plné smiechu a pohody. Bolo veľmi pozoruhodné vnímať, ako naša mladá generácia úspešne odovzdáva svoje poznatky staršej generácii. Veríme, že táto  adventná dobrovoľnícka aktivita zanechala vo všetkým zúčastnených pocit spokojnosti, ochoty a ľudskej nezištnosti. Srdečne ďakujeme všetkým mládežníckym dobrovoľníkom : Michal V., Radoslav D., Adam L., Sebastián Ch., Juraj B., Valéria V., Diana M., Andrea P. a tešíme sa o to viac, že mnohí z nich sú absolventi našej materskej školy. (Mária Masárová, MŠ Hviezdoslavova Skalica)

             

        • DOBROVOĽNÍCI z osmičky
          • DOBROVOĽNÍCI z osmičky

          • V evanjelickom stacionári sa minulý týždeň organizoval informatický kurz pre seniorov. Ako dobrovoľníci sa ponúkli Michal, Adam, Radoslav, Sebastian a Juraj B. z ôsmej triedy. Každý si zobral na starosť jedného zo seniorov. Niektorí nevedeli ako hýbať s myšou, iní už mali dokonca aj svoj Facebook. Bola to pre nás zábava, lebo počítače nás bavia. So seniormi sme sa veľa nasmiali. Myslím, že na seba môžeme byť hrdí a myslím, že je to dobrá reprezentácia školy. Veď pani, ktorá na začiatku nevedela čo je to myš, odchádzala z kurzu s pocitom, že ani Facebook a mail jej nerobí problém. Radi pomôžeme aj pri ďalšej príležitosti.  (mv)
            PS: Ďakujem chalani, som rada, že vás v triede mám:) (ma)

          • Bratislava - školský výlet

          • Fotky sú vo fotoalbume :)

            O výlete do Bratislavy očami našich žiakov: 

            PIATACI: Na Cosmos Discovery sa nám páčili exponáty. Bolo tam veľa vesmírnych prístrojov, aj telefón, cez ktorý hovorili, čo bolo vo vesmíre. Na Cosmose sa nám najviac páčil kokpit a skafandre. Boli sme tam hrozne malú chvíľu. Kvíz, ktorý sme mali vyplniť bol veľmi ľahký. Dozvedeli sme sa veľa nových informácií o vesmíre a astronautoch. Na obed sme išli na vianočné trhy na Hviezdoslavovom námestí, trochu sme zmokli. V Bibiane sa nám strašne páčila guľovačka a rozprávky od H. Ch. Andersena. Každá jedna miestnosť bola ako jedna jeho rozprávka. Bolo to tam super! :) 

            ŠIESTACIRáno dňa 9.12. sme vyrazili do BA. Najprv sme navštívili výstavu Cosmos Discavery. Veľmi sa nám na nej páčilo, že sme videli rôzne prístrojové dosky, IBM computer, oblečenie kozmonantov, rôzne modely ako napr. Lunarrrover, či Saturn 5. Poučné boli aj zistenia o rôznych misiách do vesmíru. Po výstave Comos Discovery sme išli na vianočné trhy. Následne sme išli do Bibiany, v ktorej sme si prečítali nové rozprávky od H.CH. Andersena a tie staré, ktoré sme poznali, sme si osviežili v pamäti. Najviac sa nám tam páčila miestnosť  „Snehová kráľovná“, kde sme sa mohli ohadzovať snehovými guľami a vypočuť si hlavnú myšlienku rozprávky.

            SIEDMACI:

            A: I was in Bratislava. I liked children´s museum. We draw a comic there. At first, we were at Cosmos Discovery museum. It was good. I bought a potato pancake and a cookie. It was a beautiful and great trip.
            B: We went to Cosmos museum. I saw a spaceship. Then we went to Christmas market. I enjoyed it very much. And I bought a cinnamon man.
            C: We were in Bratislava. We saw a lot of interesting things at Cosmos museum. I really liked Christmas markets. Later we were in childrens´museum.
            D: I was looking forward to the trip. But I wasn´t on the trip. I was ill. I had a headache and a cold.
            E: Cosmos Discovery was an interesting exhibition. The museum was fun, because it was for children. I think, it was a great trip.
            F: Me and my class were in Bratislava. We  went to a gallery, where we did some group work and learned about money. We took a bus and went home.

            Krátka správa od ôsmakov:

            Celkovo hodnotíme výstavu veľmi kladne a mnohí z nás by tam určite vydržali dlhšie. Zaujalo nás:  motor z rakety Saturn, výstava skafandrov od najstarších po najnovšie a skafander J. Gagarina, model lunárneho vozidla, trenažér pre astronautov, extra plechovky Cola a Pepsi, raketa Mercury, inkubátor na vajíčka, ktorý si kozmonauti viezli do vesmíru na pokusy, povrch Mesiaca, raketa Sojuz, kartičky s menami astronautov na začiatku výstavy a následne ich hľadanie, video o vesmíre, vesmírna navigácia, prvý česko-slovenský kozmonaut, panely o vývoji rakiet.

            Odporučili by sme: krátke filmy zo štartu rakiet, „interaktívne „hračky“ na konci výstavy, trenažér na výcvik astronautov, video rakety vo vesmíre a naozajstné meteority.

            Výrok: „Boli tam výborné videá, takže výstava mohla zaujať aj takých ľudí, ktorým to mohlo byť ukradnuté:)“

            DEVIATACI

            Cesta autobusom bola super. Na výstave Cosmos Discovery sa nám páčilo najviac. Bolo tam vystavené oblečenie pre kozmonautov, hodinky,  rôzne moduly a rakety. Najviac nás zaujal kameň z Marsu a rakety lodí. V múzeu peňazí sme si hovorili o typoch obchodu a o bankách. Dostali sme tam aj kvíz. Výlet by sme si ešte niekedy zopakovali.

        • Majstrovstvá Trnavského kraja v šachu žiakov a žiačok
          • Majstrovstvá Trnavského kraja v šachu žiakov a žiačok

          • 8. 12. sa v Trakoviciach odohrávali súboje na šachovniciach o titul majster/ka nášho kraja. Našu školu boli reprezentovať Ela a Kristínka. Turnaj bol veľmi silný a partie, ktoré sme pozorovali, boli zaujímavé. Je vidno, že dievčatá na sebe pracujú. Stretlo sa tu spolu 12 žiačok. Ela, ktorá bola minulý rok predposledná, dnes skončila na vynikajúcom 6. mieste. Krístínka na svojich prvých krajských majstrovstvách skončila na 9. mieste.

          • Mikulášske čertoviny

          • Štvrtáci píšu o svojich dojmoch z vystúpenia v hoteli sv. Ludmila: 

            Monika: V utorok, 6.12., sme boli v hoteli Sv. Ludmila vystupovať pre škôlkarov z materskej školy Hviezdička.

            Hrali sme rozprávku o zbojníkovi Klinkovi, ktorý vyslobodil princeznú zo zajatia čertov.

            Julka: Boli tam milé deti. Tancovali sme s nimi aj na čertovské pesničky. Prišiel tam aj veľký Mikuláš a anjel.

            Filip: Boli tam veľmi malé a milé deti. Dostali sme veľa sladkostí.

            Beny: Mikulášovi a anjelovi sme zaspievali pesničku Mikulášku, dobrý strýčku.

            Dany :Za celé vystúpenie by som dal 9 bodov. Trošku sme sa aj pomýlili, ale prezliekať sme sa stíhali.

            Samko P.: Trochu sme mali aj trému.

            Adelka: Pre deti sme boli možno smiešni, ale pre tie maličké aj strašidelní.

            Martin B.: Nebolo to až také ťažké hrať divadlo, ale keď sme dohrali, tak sa mi uľavilo. Ale potom sme sa so škôlkarmi dobre zabavili.

            Leila: Cítili sme sa tam skvele! Po vystúpení sme deti pozvali do tanca. Bola tam skvelá atmosféra. Potom tam prišiel Mikuláš s anjelom. Rozdali škôlkarom aj nám, šikovným divadelníkom, maškrty. Samozrejme nemohlo chýbať ani spoločné foto!

            Jurko: Hotel vyzeral ako palác. Pri hoteli je aj kostolík sv. Františka Xaverského, postavený v roku 1790. Od zbúrania ho zachránilo len to, že stál na pozemku bývalej tehelne. Divné, prečo sa hotel volá Sv. Ludmila. Nemal by sa volať Sv. František?

            Kika: Okrem tanca sme s nimi robili vláčik a zlatú bránu. Všetci škôlkari sa veľmi tešili a nás to bavilo.

            Ela: Po predstavení sme si s deťmi zatancovali a ony nám ukázali aj ich tance. Mali také krásne maličké ručičky! Boli veľmi milé a my budeme radi, ak sa s nimi ešte stretneme.

            Samko K.: Keď sme sa vrátili k našej škole, pred vchodom na nás čakal tiež Mikuláš s anjelom a čertami. Rozradostnení sme sa  za nimi rozbehli.

            Ani tento rok nezabudol Mikuláš na deti MŠ Skalica Námestie slobody 10, EP Hviezdoslavova, ktoré na jeho príchod čakali v príjemnom prostredí hotela sv. Ludmila. Chvíle čakania im spríjemnili deti zo skalickej SúZŠ Štvorlístok. Tie im zahrali divadelné predstavenie o čertíkoch, ktorí nechceli vydať princovi jeho princeznú. Ale ako v každej rozprávke, aj v tejto všetko dobre dopadlo, princ získal princeznú a čerti nakoniec zmúdreli. Spolu s deťmi si zatancovali ich „čertovský tanček“.  A práve v tej chvíli zavítal medzi deti Mikuláš s Anjelom, ktorým sa toto stretnutie veľmi páčilo a boli radi, že sa školáci s detičkami tak pekne zabávali. Obdarovali ich malou drobnosťou a sľúbili, že o ich peknej aktivite určite budú referovať Ježiška v jeho „ Nebeskej krajine“. (napísala: Masárová M. zást. riad. MŠ Skalica, EP Hviezdoslavova)

        • Viete, čo by čítal sv. Mikuláš?
          • Viete, čo by čítal sv. Mikuláš?

          • Fotky sú vo fotoalbume :)

            Ťažká otázka, ale keďže sme na ňu nevedeli odpovedať, tak sme si na hodiny literatúry v 6.-tom a 8.-mom ročníku priniesli každý svoju rozčítanú knihu, porozprávali o nej niečo pred spolužiakmi, a potom už len čítali. Tak sme vlastne od hmotných darčekov dostali od sv. Mikuláša aj možnosť zahĺbiť sa do rôznych literárnych príbehov.

          • Mikuláš

          • „Pred oknom, za oknom, stojí Mikuláš“ – spieva sa v jednej detskej pesničke. Naše deti nepátrali, kde to teda vlastne je, či pred alebo za, ale od rána boli v triedach tichučko, aby ho náhodou nevyľakali a aby neodišiel ešte pred tým, ako sa mu predvedú s básničkou alebo pesničkou. I keď tento rok toho Mikuláš veľa nenahovoril, Anjeli a Čerti boli zhovorčivejší a pýtali sa aj na to, kto ako poslúcha. Priučili sa ruštine, nakukli do matematiky a už sa zase ponáhľali za ďalšími deťmi. Tak o rok sa možno opäť uvidíme :-)

          • Rozprávanie o škole v Číne

          • Školský systém krajiny veľa prezrádza o kultúre, zvykoch, nárokoch a systéme organizácie asi aj samotného štátu. Vo štvrtok 1.12. sa nám podarilo jedným okom nakuknúť do čínskej školy. Na besedu k druhákom prišla maminka Xuan Xuan a priniesla zopár fotiek, vzorku testu pre druhákov a svoje rozprávanie o škole, ktorou ona sama prešla. Tu sú postrehy ôsmakov:

            X: Rozprávanie o čínskej škole ma zaujalo, nemyslela som si, že v čínskych školách je až taká prekvapivo prísna disciplína a deti sú tak ostro vedené k výkonu. Popravde, tie deti ľutujem.
            A:  Všetci chcú byť najlepší.
            H: Deti už v 2. triede vedia násobilku!
            P: Za všetko sú bodovaní a nosia školské rovnošaty.
            C: Zaujalo ma, že majú čas v rozvrhu vyhradený na cvičenie očí.
            K: Na obed chodia domov a majú dve hodiny prestávku.
            K: Čínske deti musia vedieť viac ako deti v SR a sú zvyknuté podávať oveľa väčší výkon.
            E: Páčilo sa mi, ako sú čínske deti vychované a vedené k poriadku a presnosti.
            F: Vedel som, že chodia do školy skôr a sú tam aj dlho do večera (končia 17:45!) aj to, že si v škole sami upratujú.
            Z: Chcela by som sa dozvedieť viac aj o školách v iných krajinách.
            PS: Aj ja:) (ma)