• Deti Ugandy v prezentácii na našej škole
          • Deti Ugandy v prezentácii na našej škole

          • Fotky sú vo fotoalbume :)

            Uganda – krajina, o ktorej sme asi počuli, no väčšina z nás si ju na mape Afriky predsa len musela pohľadať.
            Krajina niekde v strede Afriky, susediaca s Keňou. Hoci je asi 5x väčšia ako Slovensko, má až 7x viac obyvateľov, z ktorých prevažujú deti. V rodine majú priemerne 6 detí a život pre nich je neporovnateľný s detstvom tých našich ...
            O tejto vzdialenej časti sveta nám v pondelok 29.5. prišla porozprávať maminka našej tretiačky, ktorá tu pracovala ako dobrovoľníčka na slovenskej klinike. Bolo to nesmierne zaujímavé rozprávanie o krajine s pracovitými domorodcami, veľkým počtom ľudí s HIV, krajine sirôt, ktoré zároveň i nie sú sirotami, krajine detí, ktoré už od troch rokov pomáhajú:) O jednoduchom živote a jedle a túžbe po vzdelaní, rešpekte a prísnej školskej disciplíne. Krajine s veľmi nízkym počtom lekárov a nedostatkom liekov. Napriek tomu však aj o krajine „širokého úsmevu“ a krajine „s veľkým srdcom“ ako ju p. Suďová nazvala:)
            Mala som pocit akoby potom vo vzduchu zostala visieť jedna otázka: „Čo sú tie pravé hodnoty a čo by sme si mali viac vážiť?“
            Ďakujeme za obohacujúci pohľad na svet okolo nás.  MiA

        • Na ľudovú nôtu u šiestakov
          • Na ľudovú nôtu u šiestakov

          • Fotky sú vo fotoalbume :)

            Na dvoch hodinách hudobnej výchovy si naši šiestaci vyskúšali tancovať rezký ľudový tanec s názvom „Karička“. Tento tanec je špecifický tým, že keď sa už niekto postaví do kruhu, tak už musí spolupracovať, čo u nás nebol problém, lebo tancovala celá trieda. Spoločne sme sa nabili pozitívnou energiou a pre veľký úspech budeme kroky ešte vylepšovať aj na ďalších hodinách.

        • Družobné stretnutie v Senici
          • Družobné stretnutie v Senici

          • Fotky sú vo fotoalbume :)

            V utorok 23.5.2017 som ja - Robko, Vilo, Alexík, Karin, Anet a Simonka išli do senickej plavárne, kde sa konalo družobné stretnutie so základnými školami zo Senice a Ratíškovic. Čakali na nás 3 plavecké disciplíny, ktoré sme dobre zvládli a skončili sme druhí! Karin dokonca vyhrala 100 m voľným štýlom v kategórii dievčat. Po odplávaní všetkých disciplín sme sa už len bláznili vo vode. Potom náš čakal chutný obed a cesta do Skalice. Ostatní spolužiaci zhodnotili stretnutie nasledovne: „Na plavárni sme výborne bavili. Najlepšia vec bol modrý, rýchly tobogan. Vírivý prúd bol znamenitý, hlavne bublinky. Najlepší bol čierny tobogan. Zelený tobogan bol tiež dobrý, hoci nie najlepší. Bolo tam super!“:)

        • Nový žiak? :)
          • Nový žiak? :)

          • Fotky sú vo fotoalbume :)

            Dnes sme v našej triede siedmakov privítali ,,Mikea“. Dokonale sme popísali časti jeho tela – teda všetky kosti, čím sme si aj názorne zopakovali učivo z biológie. No, čo o ňom povedať: je veľmi tichý, ale aspoň neskáče do reči :). Nakoniec sme mu trošku vylepšili imidž Ďakujeme, siedmaci.

        • Linda 2x strieborná
          • Linda 2x strieborná

          • Majstrovstvá okresu v atletike sa uskutočnili v stredu 24.5. na letnom štadióne v Skalici. V behu na 800 m získala Linda P. opäť vynikajíce  2. miesto.
            Srdečne blahoželáme a želáme ďalšie úspechy na dráhe. 

            Linda: V stredu 17.5. som sa zúčastnila na Záhoráckej olympiáde v Gbeloch. Behala som trasu dlhú 800 m. Za našu školu som bola iba ja a o to viac som sa bála. Dala som do toho všetky sily a získala som krásne druhé miesto."
            PS: Blahoželanie od všetkých, Linda! 

        • Matematika na šachovnici 2.+ 8. ročník
          • Matematika na šachovnici 2.+ 8. ročník

          • Fotky sú vo fotoalbume :)

            Pred nedávnom sa niektorí ôsmaci opýtali, či by mohli prísť na hodinu šachovej matematiky do nižších tried. Dohodli sme sa a (v piatok 19. 5.) prišli pomôcť na hodinu do druhého ročníka. Boli to Radko, Juraj, Michal a Adam. Dostali na starosť štvorčlenné skupiny našich druháčikov. V triede bolo ako v úli, ale bola radosť pozorovať túto spoluprácu. Nielen že všetci vyriešili zadania, ktoré dostali, ale ešte si stihli so svojimi asistentami zahrať aj šach. Dúfam, že do budúcnosti sa nám podarí takýchto hodín absolvovať viac.

        • Malá finančná akadémia s Kozmixom - prezentácia
          • Malá finančná akadémia s Kozmixom - prezentácia

          • Fotky sú vo fotoalbume :)

            Čo je hodnota a čo je len potreba? Čo sú príjmy a čo sú výdavky, čo je to rozpočet a čo to znamená, keď niekto investuje peniaze? Čo je to pôžička? Ako toto všetko vysvetliť deťom? Jedine hravou formou. Práve tak, ako to ponúka „Malá finančná akadémia s Kozmixom“. Do projektu sa zapojili druháci a tretiaci ešte v apríli a pretože ostatní v škole boli predsa len troška zvedaví, dočkali sa vysvetlenia. V pondelok 22. 5. pani učiteľky Adélka a Zuzka predstavili žiakom druhého stupňa a pani učiteľkám svoje triedne prezentácie s fotografiami a svoj pohľad na tento spôsob vyučovania. Vysvetlili, ako celý projekt prebiehal, ako si deti vyrábali peniaze, akú menu si zvolili, za aké aktivity získavali peniaze a akým témam sa venovali. 
            Keď sa potom všetci presunuli naspäť do telocvične, druháci a tretiaci sami porozprávali o svojich mestách, ktoré za zarobené peniažky postavili. Veľmi pekne predstavili seba a svoju časť mesta, prezradili ako sa im darilo v práci a čo všetko si v svojej štvrti postavili. Bola to ich premiéra v prezentovaní pred staršími a zvládli to bravúrne. Objavili sa aj mladé talenty v rečnení a improvizácii:) Určite to nebol debakel:) 

        • Rozdávali sme radosť v Skalici
          • Rozdávali sme radosť v Skalici

          • Fotky sú vo fotoalbume :)

            V stredu 17. mája dievčence z druhého stupňa spestrili deň mamičkám a babičkám v Zariadení pre seniorov JESÉNIA, Pod Hájkom v Skalici. K ich sviatku – Dňu matiek – im zaspievali Dianka a Simonka pieseň z rozprávky Dračia nevesta, šiestačky zahrali divadielko O princeznej Rozzalinde, v rámci ktorej sa spievalo a hralo na klávesy, tiež sa tancovalo na modernú hudbu. Vystúpenie ukončili Ella a Chiarka tancom s gymnastickými stuhami. Dievčence si určite zaslúžili i potlesk i malú odmenu. No tým najkrajším darčekom pre nich boli milé slová od spokojných divákov – mamičiek a babičiek.

        • Active English Week
          • Active English Week

          • Fotky sú vo fotoalbume :)

            Od pondelka 22. do piatka 26. mája si ôsmaci a deviataci užívali intenzívnu výučbu anglického jazyka s anglicky hovoriacim lektorom. Šesť hodín denne sa im venoval skvelý chlapík Andrew M. Trénovali rozprávanie, učili sa frázy, slovné spojenia, spojky a novú slovnú zásobu, aby ich angličtina bola ešte lepšia. Počas prechádzok si lepšie všímali svoje mesto, hrali hry, rozprávali si príhody a vtipy, súťažili v kvízoch. S internetom cestovali po svete a zostavolali svoje "top ten". Na tento týždeň sa určite nik sťažovať nebude. Navyše, určite nepreženiem, ak v mene ôsmakov a deviatakov vyhlásim: Najlepší týždeň v škole, aký som kedy zažil!".  MiA

        • Rozdávali sme radosť v Mokrom Háji
          • Rozdávali sme radosť v Mokrom Háji

          • Fotky sú vo fotoalbume:)

            Je máj - a s týmto mesiacom sa spája krásny sviatok, Deň matiek. V nedeľu 14. mája tento sviatok oslávili aj v kultúrnom dome Mokrého Hája. Bolo pripravené bohaté vystúpenie, v ktorom sa predviedli nie len deti obce, ale aj žiaci našej školy. Mamičkám a hosťom šiestačky zahrali rozprávku o pyšnej princeznej Rozallinde, ktorá sa napokon polepšila a so všetkými svojimi blízkymi aj udobrila. Siedmačky zatancovali veselý tanec s gymnastickými stuhami. V závere programu ich čakala sladká odmena a malé pohostenie obcou Mokrý Háj. 

        • Deň mlieka alebo „Vymysli si svoje musli“
          • Deň mlieka alebo „Vymysli si svoje musli“

          • Fotky sú vo fotoalbume :)

            Na Deň mlieka sme si v minulom roku pripíjali mliekom vo vlastných, domácich hrnčekmi, pamätáte? Tento rok hrnček nebolo treba! Ha! Potrebovali sme už vlastnú misku!
            Hoci je svetový deň mlieka 16. 5., my si ho pripomenuli až v piatok 19.. To preto, aby sme sa stihli poriadne pripraviť. Šiestaci, okrem toho, že už pátrali po výrobkoch z mlieka priamo v teréne (v obchode), pripravili „zahustené“ mliečne informácie na plagátoch. S vlastnými fľašami mlieka si ôsmaci precestovali jednotlivé európske krajiny a základné fakty o mlieku si prefiltrovali aj cez angličtinu. Siedmaci aj piataci tvorili literárne mini-dielka, t.j. mliečne veršíky, ako námety na flašu  Deviataci zmapovali mliekarne na Slovensku. Mnohé deti si vyskúšali navrhnúť vlastný obal na jogurt a krabicu mlieka a pridali aj milé mliečne postavičky. Vznikla tak unikátna mliečna nástenka plná informáciúi a unikátnych mliečnych mini-diel a pribudol aj chodník pokreslený kriedovými kravičkami:)

            V piatok, cez prvú prestávku, nás v jedálni čakalo miešanie a ochutnávanieVšetky potraviny mali vďaka deviatakom aj kartičky s údajmi o vplyve potravín pre naše telo. Na stoloch čakalo mlieko plnotučné, polotučné, UHT aj pravé kravské, kozie, kokosové, sójové i ryžové aj mandľové. Ponúkali sme aj mlieko bez laktózy, samozrejme smotanový jogurtík a k tomu už podľa chuti: čerstvé ovocie, hrozienka, oriešky aj orechy, kokos i čokoláda, semienka ba i med, vanilka alebo škorica a samozrejme ovsené vločky a kukuričné lupienky.
            Mňam! Každý si mohol vymyslieť to svoje musli a možno práve od tohto piatka si ho miešať každučký deň. 

            PS: Ďakujem deviatačkam a mojim milým kolegyniam za všetko to čistenie, sekanie, krájanie, chystanie a potom aj umývanie a upratovanie. Ďakujem za všetky podporné aktivity ku Dňu mlieka. Ďakujem Blahovcom za med:) MiA 

        • Šachový turnaj v Osuskom
          • Šachový turnaj v Osuskom

          • Fotky sú vo fotoalbume :)

            Opäť sme jednu sobotu strávili na šachovom turnaji, tentokrát v malej dedinke Osuské. 13 detí z nášho šachového krúžku si bolo vyskúšať svoje šachové zručnosti s ďalšími 45 hráčmi zo Západného Slovenska. Spolu sa tu teda stretlo 58 hráčov a v tejto silnej konkurencii uhrala Ela R. úžasný výsledok. Podarilo sa jej vybojovať celkovo 3. miesto a vo svojej kategórii – dievča do 11 rokov – skončila na 1. mieste. Ela a Kristínka D. majú po tomto turnaji istý postup do semifinále západ vo svojej kategórii, v ktorej bolo evidovaných 48 hráčok. Ela postupuje z druhej pozície a Kristínka zo siedmej. Semifinále sa odohrá 3. 6. v Dubnici nad Váhom a určite budeme dievčatám držať palce.

        • Práce na bylinkovom záhone „finišujú"
          • Práce na bylinkovom záhone „finišujú"

          • Fotky sú vo fotoalbume :)

            Počasie jarných mesiacov nám veľmi neprialo, a tak sa aj  naše práce na bylinkovom záhone presúvali, ale nakoniec sme sa do toho pustili s plným nasadením. Drevený skelet záhonu vyrástol pod rukami nášho šikovného správcu  už v priebehu marca a na scénu sme teraz mali nastúpiť my. Až v priebehu minulého týždňa nám vcelku pekné počasie umožnilo pustiť sa do práce. Najprv sme museli záhon vybrúsiť do hladka, potom očistiť  a nakoniec natrieť ľanovým olejom. Prišli nám pomôcť aj malé pomocníčky-druháčky. Ďakujeme. ,,Boli ste šikovné“ Potom sme nastúpili my, starší. Úplne na spodok záhonu sme pripevnili fóliu, nasypali štrk, piesok a prikryli to geotextíliou. Na záver sme pridali priepustnú vrstvu keramzitu a to najdôležitejšie – zeminu. Veru, tie vrecia neboli ľahké, ale spoločne sme to dali. A bylinky? Tie sú už na svojom mieste. Veríme, že sa im u nás bude páčiť a budú rásť do krásy pre naše potešenie a úžitok. Huráááá, tešíme sa!!! "Environmentálni experti"

             

        • Triedne besiedky pre mamičky
          • Triedne besiedky pre mamičky

          • Fotky sú vo fotoalbume :)

            Milé triedne besiedky pre mamičky si pripravili všetky triedy na prvom stupni. 

            V stredu 17. mája druháci pozvali tie svoje mamičky a blízkych na besiedku ku Dňu matiek. Mali pripravený bohatý program. Šikovné moderátorky v priebehu vystúpenia postupne pozvali na javisko všetkých svojich spolužiakov. Spievali sa ľudové piesne a tiež jedna moderná o smutnej Barbie. Žiaci sa predstavili v dvoch scénkach – O princeznej a troch trpaslíkoch (z učebnice slovenského jazyka), Ďalšia scénka niesla názov - A Boh stvoril mamu. Ďalej chlapci rozveselili obecenstvo vtipmi zo školského prostredia a rodiny. V závere vystúpenia zaspievala celá trieda spoločnú pieseň od skupiny Tweens – Tak sa neboj mama. Potom už len odovzdali mamičkám darček (mydielka ) a kvetinky z lásky.

        • Praha 2017
          • Praha 2017

          • Fotky sú vo fotoalbume :)

            3. deň: Dnes sme mohli spať o niečo dlhšie a veru sa väčšina z nás dobre vyspala, aj keď bola silná búrka. Raňajky boli veľmi dobré. Potom sme si naše pobalené batožiny odniesli na Hlavní nádraží a následne sme podnikli 2 hodinovú walking tour v cetre Prahy. Bola so sprievodcom v angličtine a všetci sme si ju užili. Potom sme išli do nákupného centra, kde sme sa všetci napapali. Dvaja žiaci sa išli najesť do reštaurácie a utratili tam veľké peniaze. Ale pretože sú študenti, rozdohli sa dať len 1kč sprepitné. Niečo sme aj nakúpili a cez Váslavské námiestie sme nakoniec išli na vlak a domov. 

            2. deň: Ráno sme začali výdatnými raňajkami. Druhý deň na nás čakala pražská ZOO. Veľmi sa nám páčili hrochy, surikaty a tulene. Niekoľkokrát sme sa zviezli na lanovke, z ktorej bol krásny výhľad na Prahu. V ZOO sme sa aj naobedovali. Hneď potom sme išli do zámku Trója. Na pár hodín sme sa vrátili oddýchnuť si na hotel a potom sme sa vybrali so večernej Prahy. Počas prechádzky začali obrovská búrka a chvíľu sme boli uväznení v metre, ale potom sme sa dostali na izbu a išli spať. 

            1. deň: V stredu sme začali spoznávať Prahu, teda aspoň časť Prahy. Máme na to tri dni. Ráno sme museli veľmi skoro vstávať, lebo sme mali byť na zastávke o 5:15. a o 5:30 nám išiel vlak zo Skalice do Kútov. Tam sme prestúpili na vlak, ktorý išiel priamo do Prahy. Vlak, v ktorom sme cestovali bol úžasný, mohli sme si objednať niečo na občerstvenie, za veľmi dobrú cenu. Keď sme dorazili, išli sme do hotela, tam sme si odložili veci. Najprv sme sa naobedovali. Potom sme išli na našu prvú poznávaciu zastávku Hradčany, tam sme sa pozerali na expozíciu obrazov a išli sme aj cez Zlatú uličku. Ďalšia zastávka bola Petřín, tam sme sa mohli pokochať kvetinovými záhradami. Boli veľmi krásne. Odtiaľ sme mohli vidieť vyhliadkovú vežu, na ktorú sme mohli vyjsť.Videli sme tam pekný výhľad na Prahu. Vedľa veže bolo zrkadlové bludisko, v ktorom sme sa mohli na seba pozrieť trochu inak. Nakoniec si pre nás učitelia pripravili prekvapenie. Bolo ním fontánové predstavenie. Mohli sme si vypočuť Mozartovu symfóniu, pri ktorej striekala do rytmu fontána. Nakoniec sme sa vyčerpaní vrátili do hotela. A tešíme sa na ďalší deň.

            Vzdelávací výlet pre ôsmakov a deviatakov je tento rok nasmerovaný do Prahy.  Hoci je pripravovaný až na 21.-23. júna, žiaci sa už teraz na hodinách nemčiny a ruštiny zoznamujú s programom a sami sa učia spracovať a porovnať si informácie o ceste, ubytovaní i cenách za služby. V rámci jazykovej prípravy sa rozprávajú o pamiatkach a turistických zaujímavostiach, ktoré navštívia, aby raz, keď pocestujú sami (alebo zatiaľ predsa len s rodičmi) už boli „vetrom ošľahaní“ cestovatelia.  

        • Štvrtáci na Detskom dopravnom ihrisku v Senici
          • Štvrtáci na Detskom dopravnom ihrisku v Senici

          • Fotky sú vo fotoalbume :)

            Utorok 9. 5., deň pred odchodom na výlet do Terchovej, sme si spríjemnili exkurziou na Detské dopravné ihrisko v Senici. Exkurzia bola v rámci prierezovej témy Dopravná výchova a bola realizovaná z dotácie MŠVVaŠ SR na podporu praktického výcviku na Detskom dopravnom ihrisku. Najskôr sme absolvovali teoretickú časť pod vedením pána učiteľa Pastuchu, kde sme si zopakovali dopravné značky, naučili sme sa aká je povinná výbava bicykla a nakoniec sme si overili naše vedomosti pri domine z dopravných značiek. Po dvoch hodinách teórie sme sa presunuli von na dopravné ihrisko. Tu každý z nás dostal prilbu, reflexnú vestu, bicykel alebo kolobežku a vydali sme sa získané informácie použiť v praxi. . Naučili sme sa dávať prednosť sprava i prechádzať cez križovatku riadenú pánom policajtom. Na to, či dôsledne dodržiavame pravidlá cestnej premávky, dohliadali príslušníci mestskej polície. Celé doobedie strávené v Senici sa nám veľmi páčilo.

        • Komparo - pomocník dobrých škôl
          • Komparo - pomocník dobrých škôl

          • Naša škola chce vedieť ako sa darí žiakom v nadobúdaní vedomostí a preto si objednáva aj „dobrovoľné“ testovanie – KOMPARO. V piatok 5.5. si testy vyskúšali šiestaci. Dve hodiny čistého času pracovali na otázkach z matematiky, slovenského jazyka, dejepisu a fyziky. Súčasťou testovania bol aj test všeobecných študijných predpokladov. Ich výsledky zo šiesteho ročníka potom porovnáme s výsledkami v ôsmom ročníku, aby sme sa dozvedeli, ako škola pracuje so žiakmi a či je využitý ich potenciál. Tieto informácie slúžia zasa ako spätná väzba pre učiteľov a vedenie školy.  

        • Raz budeme v telke!
          • Raz budeme v telke!

          • Fotky sú vo fotoalbume :) 

            26.1.2017

            Keď sme prišli do budovy RTVS chvíľku sme čakali, kým nás zaviedli hore do šatne. Nás súťažiacich (mňa, Lindu, Jura a Kuba) si zobrali a vysvetlili nám pravidlá súťaže. Veľmi príjemný a vtipný režisér sa s nami chvíľu rozprával, a potom súťaž „DAJ SI ČAS“ začala. KONEČNE! Témou tohto natáčania bolo "Ľudia s veľkým L - FILANTROPI". V štúdiu sa najprv natáčali potlesky a pokriky, následne príchod súťažiacich a moderátorov. Náš tím bol červený a bola k nám priradená Monika (moderátorka). Ako kapitána sme si zvolili Jura Š. Stále sme si najprv niečo skúšali aj my, aj moderátori a až potom išla súťaž na ostro aj s natáčaním. Súťažné úlohy boli takéto: 1. kolo = skladanie mapy Afriky, 2. kolo = navliekanie vankúšov, 3. kolo = obväzovanie chalanov, 4.kolo = beh s kašou. V poslednom kole vznikol problém, že sme „ževraj“ kašu preliali po gongu, avšak režisér pustil pre všetkých ešte raz záznam z natáčania a ukázalo sa, že sme ju predsa len stihli preliať pred gongom. V piatom kole sme odpovedali na pár otázok a ANI RAZ sme sa nepomýlili. Dokonca sme sa trafili na správne písmeno a získali sme trojbodového žolíka :). Súťaž sme vyhrali 19/15. Tešili sme sa VŠETCI do jedného :). Bol to pre mňa veľký zážitok, všetci sme boli ako jeden tím a som rada, že som sa toho zúčastnila :). DOROTKA B.

        • Boli sme v RTVS
          • Boli sme v RTVS

          • Zábavno-súťažnú reláciu "Daj si čas" si môžete pozrieť v archíve: https://www.rtvs.sk/televizia/archiv/12111/124785#4