• Ďalšie skvelé raňajky
          • Ďalšie skvelé raňajky

          • S pragmatickým heslom: ,,Aby nie len oči, ale aj bruško bolo sýte” sme v hneď v pondelok zeleninu, ovocie a oriešky z jesennej VÝSTAVKY pekne krásne spotrebovali:) Triednicku hodinu sme využili na moderný ,, teambuilding”. V triedach a jedálni sa strúhalo, krájalo, rezelo, miešalo, zdobilo, natieralo a chutnalo jedna báseň. Vznikli naozaj skvostné ,,raw” koláčiky s ovsenými vločkami, medom a orechami, nechýbala už tradičná lososová nátierka, či ovocné špízy a šalát. Pribudli nátierka zelerová s ananásom ako aj nátierka s vajíčkom a krásne zdobené zeleninové tanieriky. To, že všetkým náramne chutilo, netreba snáď ani zdôrazňovať. Mňam! Skvelú bodku však tento rok urobili dievčence zo 6. ročníka, ktoré stíhali aj postupne umývať tie hory riadov, ktoré vznikali pri práci. Všetko s milým úsmevom. Vďaka. Bolo to dokonalé.

        • 16. október
          • 16. október

          • je Svetový deň zdravej výživy a preto sa triednícka hodina nás siedmakov tentokrát spolu so šiestakmi premenila na RAW 45 minútovku. Pripravovali sme spoločne raw guľočky, ktoré sa nám veru podarili. Náš recept bez varenia a pečenia: Ovsené vločky(jemné), sušené hrozienka, nastrúhané bio jabĺčka z naších záhrad, medík od Livinky:), slnečnicové semienka, domáci hruškový lekvár od pani učiteľky a ešte na ozdobu vlašské orechy tiež domáce (MA). Sme šikovníci:)

        • Medové raňajky
          • Medové raňajky

          • Fotky sú vo fotoalbume :)

            Po veľkom minuloročnom úspechu sa k nám v piatok 14.10. vrátil dobrý chlebík s maslom a medom. Medík, (ako ho s láskou volajú páni včelári a panie včelárky) prilákal do jedálne veľkých aj malých. Záujem o ochutnávku bol mega obrovský:) Stálo sa v dlhých radách. Med lesný, ďatelinkový, agátový a kvetový... Bolo z čoho vyberať. Všetky, s trpezlivosťou im vlastnou, na chlebíky nakladali manželia Blahovci, za čo im patrí veľké ĎAKUJEM. Zvedavci si mohli pozrieť aj včelie plásty, vosk a propolis. Mamky, tatkovia, babky, dedkovia:) prosím, nezabúdajte na med. Určite chutí nie len deťom.

        • Začali sme so šachom v Bratislave
          • Začali sme so šachom v Bratislave

          • Fotky sú vo fotoalbume :)

            V sobotu, 15. 10. sme odštartovali novú šachovú sezónu na turnaji v Bratislave v Cenade (Škola pre deti so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami). Z našej školy si boli zahrať Elka R., Kristínka D. a Adelka H. Za chlapcov bol iba Tomáš H., ktorý navštevuje u nás šachový krúžok. Celkový počet detí na turnaji bol 74 a z toho bolo 21 dievčat, čo je veľmi potešujúce. Turnaj bol silne obsadený, hrali tu aj niekoľkonásobné majsterky Slovenska. Naše dievčatá sa v štartovnom poli vôbec neocitajú na konci. Ela uhrala 5 bodov, čo jej vynieslo celkové 22. miesto. Škoda jej poslednej partie, víťazstvo v nej by jej zabezpečilo 14. miesto. Kristínka uhrala tiež 5 bodov a skončila na 34. mieste. Adelka mala len o pol bodu menej a skončila na 38. mieste. Dievčatá si priniesli okrem ďalších skúseností aj pekné ceny.

        • Trošku vlastného bádania neuškodí
          • Trošku vlastného bádania neuškodí

          • Fotky sú vo fotoalbume :)


            V piatok sa nám podarilo s druhákmi nájsť si pred krúžkami trošku času na bádanie. Skúmali sme, čo sa stane s horiacimi zápalkami, keď ich zakryjete pohárom. Čo sa stane s tekutinou v tanieri, keď horiace zápalky zapichnuté v plastelíne zakryjete pohárom. Ako sa chová potravinárske farbivo v mlieku, keď do neho namočíte vatovú paličku namočenú v saponáte. Či to deti bavilo? Treba sa pozrieť na fotografie v albume.

        • Týždeň sezónnej, regionálnej a bio kuchyne 10.-14. októbra
          • Týždeň sezónnej, regionálnej a bio kuchyne 10.-14. októbra

          • Fotky sú vo fotoalbume :)

            V rámci týždňa sezónnej, regionálnej a bio kuchyne  sa nám spolu s rodičmi podarilo zorganizovať  pestrú jesennú výstavku lokálnej zeleniny a ovocia. Nechýbali ani menej známe mišpule, rakytník, hokaido a oriešky všetkých druhov. Dokonca aj mandle a nádherné boli aj ,,srdiečkové zemiačiky“, ,,patizónové ufo“, ,,zelerový drak“,  ,,mrkvová princezná“.  Zbierka nám, siedmakom, poslúžila aj prakticky, pri učení zmyslov v biológii, keď sme voňali, ochutnávali a hmatom zisťovali druhy ovocia a zeleniny. Na hodinách cudzích jazykov sme pomenúvali  jednotlivé druhy a na slovenčine sme sa venovali zeleninovým a ovocným frazeologizmom. Bolo to super vidieť, aká je k nám naša záhrada na jeseň štedrá.

        • Šarkaniáda
          • Šarkaniáda

          • Fotky budú čoskoro :)

            Na ideálne počasie pre púšťanie šarkanov sme si tento rok museli počkať, ale oplatilo sa. V sobotu nám v Zlatníckej doline nič nechýbalo. Slniečko na nás upriamilo svoje jesenné lúče, silný vietor sa poobede premenil na priaznivý vetrík, takže sme sa netrpezlivo  vyhrnuli na lúku a obdivovali svoje vlastnoručne vyrobené alebo kúpené šarkany. Občas sa nám zamotali, občas sa krútili inak ako by sme chceli, ale na záver dňa sme boli všetci spokojní a príjemne unavení. :)

        • Jabĺčkový beh
          • Jabĺčkový beh

          • Fotky sú vo fotoalbume :)

            Dnes sa prvácki „Mravčekovia“ zapojili do Jabĺčkového behu pre zdravie. Bežalo sa im dobre, len boli trochu sklamaní, že bežali krátku trať, a oni by si trúfli aj na dlhšiu. Tak možno nabudúce :-). Ale jabĺčka chutili všetkým, aj keď boli trochu studené :-).

        • Deň otvorených dverí na Strednej zdravotníckej škole v Skalici
          • Deň otvorených dverí na Strednej zdravotníckej škole v Skalici

          • Fotky sú vo fotoalbume :)

            Timo: Včera sme sa prvé tri hodiny učili. Na štvrtej hodine sme išli do Strednej zdravotnej školy na ,,Deň otvorených dverí“. Hneď v prvej miestnosti nám ukázali spôsoby ako človeku zachrániť život. Robili sme aj test na čo sa používajú rôzne lekárske pomôcky, ktoré nám ukázali žiačky školy.

            Lilly: Návšteva Strednej zdravotníckej školy sa mi veľmi páčila. Asi najviac ma zaujali pomôcky, ktoré používajú žiaci na praxi. Super bolo vidieť aj výbavu hasičského auta.

            Chiarka: V miestnosti prvej pomoci som si vyskúšala záchranu života:  umelú masáž srdca, umelé dýchanie a v záchranárskej učebni som si zahrala zraneného človeka. Spolužiaci sa usilovne snažili dostať ma na nosítka, ale nepodarilo sa im to.

            Ella: Najviac bolo vidieť pomôcky, ktoré používajú nevidiaci, napríklad: hovoriace pero, budík, slepeckú paličku, hracie karty, signalizátor na pohár, aby vedeli kedy sa pohár naplní vodou, čajom.... Páčilo sa mi aj skladanie ľudských orgánov na figuríne, ale najlepšia bola záchrana Chiarky.

        • Do školy na bicykli - vyhodnotenie
          • Do školy na bicykli - vyhodnotenie

          • Fotky sú vo fotoalbume :)

            Tento ročník kampane nám všetkým dal poriadne zabrať. Rána boli naozaj príliš chladné. Motiváciou nám však bola ,,Karta Petra Sagana“, a tak sa na školskom dvore počas dvoch týždňov tlačili vedľa seba bicykle a kolobežky a v šatniach to boli ,,weibordy “a korčule... A veru nebolo ich málo.  Ďakujeme hlavne trpezlivým rodičom, ktorí nám umožnili, aby bol výsledok taký skvelý. Spoločne sme odovzdali  takmer 60 kartičiekJ, ale čo je hlavné, urobili sme niečo pre seba a naše životné prostredie.

        • Teddy Bear Day
          • Teddy Bear Day

          • Fotky sú vo fotoalbume :)

            Plyšový macík je niekedy tá hračka, ktorú si človek pamätá celý život. Čim obľúbenejší, tým ufúľanejší a naopak :) Zopár domácich macíkov prišlo na návštevu do školy v pondelok 3. októbra a bolo na nich vidieť, že sa v škole tešia. Aj niektoré vyučovacie hodiny boli o macíkoch, ale hlavne s macíkami. Pripomenuli sme si, prečo sa Teddy volá Teddy, pozdravili sme ich, predstavili sa, porozprávali sme o nich, opísali sme ich výzor a vlastnosti a mnohé sa pochválili svojím pôvodom. Neuveríte, niektoré z nich sa narodili práve dnes a niektoré sa ešte len zajtra chystajú prísť na svet. Ako? Šiestaci a ôsmaci vedia viac...

        • Vydarené účelové cvičenie pre II. stupeň
          • Vydarené účelové cvičenie pre II. stupeň

          • Fotky sú vo fotoalbume :)

            V pondelok 26. septembra sa triedy, dvor a altánok premenili na stanovištia s presným účelovým zameraním. Zdravotná príprava, dopravná výchova, mimoriadne situácie a topografia sú každoročné hlavné témy tejto povinnej školskej akcie. Tento rok sa však vďaka stanovištiam a práci v malom tíme zaktivizovali takmer všetci starší žiaci. Druhým skvelým bonusom boli študenti a pedagóg zo Strednej zdravotníckej školy v Skalici. Rozložili sa na dvoch stanovištiach a potom už len chápavo a trpezlivo vysvetľovali zásady prvej pomoci, učili techniku obväzovania a stabilizácie polohy. Naši si mohli vyskúšať umelé dýchanie a masáž srdca, prenos zraneného ako aj obväzovanie ruky, nohy, hlavy, oka...  Na ostatných stanovištiach si zopakovali dôležité telefónne čísla a dopravné značky, riešili dopravné situácie a pracovali s mapou. Určite sa nenudili:)

            Ako sa im táto práca páčila píšu ďalej už sami: 

            Pondelok sa mi veľmi páčil. Najviac sa mi páčilo ako sme robili s kompasom. Bolo aj dobré, že sme boli v skupinách po triedach. 

            Najviac sa mi na účelovom cvičení páčilo, ako sme sa navzájom obväzovali obväzom a rozprávali o mimoriadnich situáciach spojených s terorizmom a cestovaním. Nepáčilo sa mi dýchanie z úst do úst figuríny. Inak to bolo veľmi dobré. 

            Na pondelňajšom účelovom cvičení sa mi páčilo, ako sme sa učili poznávať značky, obväzovať obväzom a ako sme sa rozprávali o terorizme a mimoriadnych situáciách. A nepáčilo sa mi umelé dýchanie. 

            Účelové cvičenie bolo úžasné. Najviac sa mi páčilo to, že už viem vďaka nemu pracovať s kompasom. Vôbec sa mi nepáčilo, že sme museli robiť umelé dýchanie. Ale ináč to bolo super.

             

        • Žiacky parlament (ŽP)
          • Žiacky parlament (ŽP)

          • V tomto školskom roku sa ŽP prvý krát stretol 26. septembra. Z vyslaných členov jednotlivých ročníkov si zvolil predsedu a podpredsedu a hneď sa aj pustil do práce. Na programe stretnutia bol Školský poriadok a témou č. 1 boli mobilné telefóny. Používať či nepoužívať? Hovorilo sa aj o dozore na školskom dvore a v jedálni, novom % hodnotení niektorých predmetov a prišlo i na Kartu Petra Sagana. Všetky pripomienky, otázky a návrhy boli riadne spísané a zápisnica bola zaslaná pani riaditeľke, ktorá prisľúbila venovať sa týmto cenným postrehom a do ďalšieho zasadnutia ŽP predložiť stanovisko vedenia školy. Ďalšie stretnutie ŽP je naplánované na 24.10. 2016. Pýtajte sa svojich zástupcov na podrobnosti a nezabudnite, že zasadnutia ŽP sú OTVORENÉ pre VŠETKÝCH žiakov školy, nie len členov.   

        • Pohni kostrou
          • Pohni kostrou

          • Fotky sú už v fotoalbume :)

            Viete, že  v čase od 10. do 17.9. 2016 bol vyhlásený „Európsky týždeň športu“? Keďže aj my sa radi hýbeme a robíme niečo pre svoje zdravie, zapojili sme sa k tejto myšlienke i my. V pondelok 12. 9. sa konala naša každoročná „Športová olympiáda“, kde deti behali, skákali, starší si zahrali futbal, mladšie ročníky oslovili preliezačky. V piatok sme k nám do školy pozvali profesionálnu cvičiteľku Lenku Volkovú, ktorá si priviezla so sebou aj trampolíny a s deťmi po ročníkoch si zacvičila jumping. Pre väčšinu detí to bola premiéra tohto typu cvičenia. Mali sme radosť s pani učiteľkami, že aj deti, ktoré sa nehýbu až tak často, toto cvičenie zaujalo a oslovilo. Veríme, že našu spoluprácu s cvičiteľkou Lenkou ešte niekedy zopakujeme. Týmto jej veľmi pekne ďakujeme v mene celej školy. Ďalší nápad nenechal na seba dlho čakať. Hneď v pondelok, cez triednicku hodinu, sa žiacke kostry hýbali znova. Dievčence zo šestky nabili školu energiou hoci aj bez trampolín! Baby, výborné to bolo, ďakujeme!

          • Obyčajné veci

          • Milí rodičia, 

            aj takto Vaše deti trávia čas v škole. Nedalo nám nevyfotiť ich. Veď sú to "len" obyčajné aktivity. 

          • Septembrové družobné stretnutie v Skalici

          • Druhú septembrovú stredu sme hostili v Skalici siedmakov z Hodonína, Senice a Ratíškovic. Program sme začali v Záhorskom múzeu, kde sme sa na chvíľu preniesli do minulosti nášho kráľovského mesta - Skalice. Bol horúci deň a my sme mali naplánovanú plavbu loďou po Baťovom kanáli. Plavba bola super, vystriedali sme sa za kormidlom a neskôr, keď nám vyhladlo, sme si aj opekali špekáčiky. Asi všetkým ale najviac chutil Skalický trdelník, ktorý samozrejme nesmel chýbať.  Čas nám rýchlo ubehol a všetci sme mali, aspoň na chvíľku pocit, že prázdniny ešte neskončili. Ďakujeme.

            7r. mimoni☺

            https://goo.gl/photos/vHBGomdcKB4obBbL6

        • Vedecký veľtrh 2016
          • Vedecký veľtrh 2016

          • Očami niektorých zúčastnených ôsmakov a deviatakov: (viac na hlavnej nástenke)
            X: „Najprv by som chcel povedať, že ma to bavilo a bolo to zaujímavé. Boli tam všetky druhy vedy – od elektrotechniky, cez vesmírne technológie, chémiu, ekológiu až po prírodné odbory. Ale mňa najviac zaujala Teslova cievka, ktorú priviezla Slovenská vákuová spoločnosť a tým sa stala mojím favoritom. Nebola len tak normálna, hrala aj hudbu. Povedali nám, že je to kvôli vysokej frekvencii. Nakoniec na ňu pridali ohnutý kríž. Z jeho koncov začala potom lietať plazma  a vďaka tomu sa točil. Toto ma naozaj dostalo, lebo som nič také pred tým nevidel." 
            Z: „ Vedecký veľtrh sa zdal byť zaujímavý, ale v skutočnosti väčšina stánkov nemala nič, s čím by sa dalo niečo robiť. Dosť často sme sa mohli len prizerať. ... Boli však i výnimky. Fakulta architektúry STU ponúkala veľmi kvalitný svet virtuálnej reality (bolo to zaujímavejšie, ako by sa mohlo zdať).“
            Y: „Najprv som úplne náhodou narazil na Rádio klub STV. Myslel som si, že to bude nuda ale bola to celkom zábava. Dozvedel som sa veľa zaujímavého, no najviac ma zaujali informácie o rádioamatérskych súťažiach. ... V stánku Centra popularizácie fyziky som videl veľa zaujímavých pokusov ako napríklad Firenado, čo je tornádo, ktoré horí alebo delo vyrobené z magnetov a magnetických guliek “
            W: „ Videl som lietať drony a bolo to úžasné.“
            Q: „ Mohol som hodiť paličku robotickému psovi.“
            H: „ Videl som zopár chemických pokusov a mohli sme ovoňať chemické vône ruže, syra ... “
            P: „ Na obrázku som videla ako vyzerajú laktobacily a bifidobaktérie z jogurtov.“

            PS1: V rámci týždňa # BE ACTIVE sme sa z Eurovea námestia (miesto konania veľtrhu) na hlavnú stanicu prišli pešo a cestou sme si obzreli nový Starý most, Šafárikovo námestie, modrý kostol sv. Alžbety, predajňu Martinus, Hodžovo námestie a záhradu prezidentského paláca.
            PS2: Fotenie na veľtrhu sme zanedbali, zato máme fotku z prezidentskej záhrady.

             

        • European Week of Sport - žiaci
          • European Week of Sport - žiaci

          • Fotky nájdete po prihlásení vo fotoalbume :)

            Hoci HÝBAŤ sa treba po celý rok, práve motto # BE ACTIVE  by chcelo zobudiť Európanov v týždni športu od 10.- 17. septembra. Prezieravosť tak chcela, aby na NAŠA školská športová olympiáda padla práve na pondelok 12.9.. Bol to deň ako z najhorúcejšej pece vytiahnutý. Slnko chcelo dokázať svoju silu a stalo sa súperom číslo jedna. Proti nemu nastúpili nadšení malí, odhodlaní veľkí a odovzdaní najväčší pretekári. Pretekali so slnkom, sami so sebou a časom. Na dráhe sa objavili aj talenty. Niektorí v tretrách a niektorí len tak v teniskách dokázali, že sú DOBRÍ a NAJLEPŠÍ. Rozhýbali sme sa. Mnohí sa budú hýbať na rôznych športových a tanečných krúžkoch po celý rok. Zdá sa, že aj naše nové ihrisko (so sieťami na všetko:) ich ťahá von. Doprajme im aj nám pohyb:)

            PS: Ihrisko si v utorok vyskúšali aj rozhýbaní rodičia. Stačí sa len dohodnúť. Určite príďte.

        • Matematika na šachovnici
          • Matematika na šachovnici

          • Naši druháci začali tento rok šachovú matematiku na obrej šachovnici na školskom dvore. Zahrali sa na vlka a ovečky, hľadali čo najrýchlejšie správne políčko a jazdcami vyhadzovali súperových pešiakov. Celkom dobre si aj zaposilovali pri zhvíhaní figuriek. :)

        • European Week of Sport - rodičia
          • European Week of Sport - rodičia

          • Fotky nájdete po prihlásení v fotoalbume :)

            Európsky týždeň športu je výzvou nielen pre naše deti, ale aj ich rodičov. Deti športovali doobeda počas školskej olympiády v atletických disciplínach na letnom štadióne a poobede nastúpili ich rodičia. Veď nie je nič lepšie, ako dobrý rodičovský príklad a vzor – a v športe to platí dvojnásobne.  Zohratá „volejbalová partička“ našich rodičov pokrstila nové multifunkčné ihrisko na školskom dvore vo veľkom štýle, ako sa patrí :-). Zaželali sme mu, aby nikdy nezívalo prázdnotou a aby na ňom bolo vždy veselo, najmenej tak, ako tomu bolo dnes.