• Čistička vody z PET fľaše

          • Voda pokrýva 2/3 povrchu Zeme a tvorí viac ako 60% objemu ľudského tela. Zdá sa však, že ani znalosť týchto informácií nevedie k jej dostatočnej ochrane. Práve znečistenie vody patrí k jedným z najvážnejších environmentálnych problémov súčasného sveta. Dôležitosť dostupnej pitnej vody bude narastať spolu s počtom obyvateľov Zeme. V blízkej budúcnosti sa dokonca očakávajú vojny o vodu. Preto by sme práve vode mali venovať trochu viac pozornosti aj na vyučovacích hodinách.  

            Praktickou aktivitou, ktorá umožňuje žiakom priamo sa "dotknúť" princípu čistenia vody v prírodnom prostredí je tvorba jednoduchého modelu prírodnej čističky vody z PET fľaše a rôznych materiálov, ktoré fungujú v krajine ako účinné filtre. 

            Realizáciu projektu môžete vidieť na fotografiách žiakov 8. ročníka.

             

             

             

          • Farebná paleta

          • Žiaci našej školy sa zapojili do výtvarnej súťaže s názvom Farebná paleta. Práce sa im vydarili a boli krásne farebné a zaujímavé. Deviatak Martin T. získal vo svojej kategórii 1. miesto. Šiestačka Jie L. a piatačka Tamara M. tiež získali 1. miesto. Siedmačka Dáška V. obsadila vo svojej kategórii 3. miesto. Deťom srdečne blahoželáme a prajeme veľa tvorivých síl.

        • Vyskúšali sme si griflík i plniace pero...
          • Vyskúšali sme si griflík i plniace pero...

          • V stredu 6.4.2016 sme išli my, žiaci 8. ročníka, na exkurziu do Bratislavy. Išli sme vlakom a v pláne sme mali navštíviť dve múzeá: Múzeum školstva a pedagogiky a Múzeum SPP.

            Najprv sme navštívili Múzeum školstva a pedagogiky. Absolvovali sme vzdelávací program, ktorý bol o tom, čím žiaci písali v minulosti v škole. Najprv sa písalo bridlicou, potom kriedou na malú tabuľku, atramentom s pierkom a nakoniec plniacim perom. Bolo to zaujímavé, pretože sme si mohli vyskúšať písanie na tabuľky a plniacim pierkom. Potom sme sa pomocou MHD presunuli do Múzea SPP. Tam nám pán sprievodca najprv pustil film „Od svietiplynu až po zemný plyn“, t. j. o histórii plynárenstva. Dozvedeli sme sa o ložiskách zemného plynu v Severnom mori a v Rusku, odkiaľ k nám prúdi, aké má zloženie, ako sa ťaží. Potom sme sa presunuli do riadiaceho centra SPP na dispečing. Videli sme tam napr. plynovú sieť na Slovensku, získali sme informácie, ako sa reguluje prietok plynu do jednotlivých oblastí alebo koľko plynu pretečie na ktorých miestach.

            Počas celého výletu sme sa učili, ako si kupovať lístky na MHD a ako ich používať. Bola to dobrá skúsenosť. Nákupné centrum Eurovea sme využili na obed.

            Výlet bol dobrý a užili sme si veľa srandy.

                                                                                                               Janko Š. a Matúš S., 8. roč.

            Bratislava -8.ročník

             

        • Bratislava ako na dlani – putovanie 2
          • Bratislava ako na dlani – putovanie 2

          • 6.4. sa nám opäť naskytla lákavá možnosť „putovania do BA“ My, siedmaci sme mali na programe GMB v Pálffyho paláci s lektorátom „Kniha trocha inak“, obed v pravej a autentickej INDICKEJ REŠTAURÁCII ASHOKA, prehliadku mesta so SPRIEVODCOM a nakoniec známu a vyskúšanú Laser Game.
            V  galérii sme mali skvelú príležitosť byť súčasťou umeleckej inštalácie „Krénova pasáž“ pri ktorej sa niektorým možno aj zakrútila hlava. Pracovali sme na vlastnej knihe, ktorú sme si aj autorsky uviedli na vlastnej mini výstave. Indické jedlo bolo FANTASTICKÉ. Ochutnali sme rôzne lahôdky ako napr. kokosovú, krevetovú aj keshu omáčku, baranie, kuracie mäso, zeleninu i syr. Dokonca sme sa i pozdravili s indickým majiteľom reštaurácie. Jednoducho sme si tento čas užili.
            Počas prehliadky mesta sme si pozreli vzácne gobelíny a zrkadlá v Primaciálnom paláci a zastavili sme sa pri „míľnikoch“ histórie mesta. To by bola „pátračka“! Určite na pár dní:)
            Užili sme si aj kupovanie lístkov na MHD z automatu. BA má jednoducho svoje turistické špecifiká...

            Hodnotenie výletu autorom článku 9,9/10.

            http://panoramy.sme.sk/panorama/501/bratislava-panska-ulica-gmb-palfyho-palac-krenova-pasaz/?pr=518&p=773

            Bratislava 2
        • Deň učiteľov
          • Deň učiteľov

          • Deň učiteľov je v našej škole už niekoľko rokov spätý s tematickým vyučovaním s názvom „Deň podľa Ámosa alebo škola hrou“. Nebolo tomu inak ani tento rok a na 30. marec sa deti tešili do školy o to viac, že nemuseli prísť so školskými taškami, ale stačili len batohy s desiatou. Hneď ráno si precvičili bránice od neutíchajúceho smiechu počas divadelného predstavenia „Polepetko“, ktoré odohrali noví herci, avšak z nám známeho divadla „Clipperton“. Potom sa už vo vekovo zmiešaných skupinkách venovali tvorivým aktivitám. Vo výtvarných činnostiach skúšali rozpúšťať voskové farby, ktoré potom dotvárali do rozličných foriem ako zvieratá, rastliny a iné predmety. V ďalšej triede pracovali s textom a učili sa o „dadaizme“. Strihaním a následným lepením rôznych úryvkov tak vznikali vtipné vety. U štvrtákov sa dozvedeli viac o „kráľovi rozprávok“ H.Ch. Andersenovi, čítali si úryvky z rozprávok, určovali podľa ilustrácie názvy,  priraďovali postavy z rozprávok. Najobľúbenejšou aktivitou však bolo varenie v jedálni, kde deti pripravili chutné nátierky a nepečené i pečené dobroty, na ktorých si pochutnávali nielen počas prestávok, ale i v školskom klube. A tak sa už opäť tešia, čo nové im učitelia vymyslia o rok. .   

            Deň Amosa 2016

               

        • GPX turnaj v šachu
          • GPX turnaj v šachu

          • Trojica našich šachistiek si v Bratislave počínala na jedničku

            V sobotu sa odohral v Bratislave v ZŠ Cenada ďalší šachový turnaj zo série GPX turnajov. Turnaja sa zúčastnilo 68 hráčov, ale traja z nich už do kategórie GPX turnajov nespadajú (majú vyššie šachové hodnotenie ELO, ako povoľujú pravidlá GPX), čo však úroveň turnaja len zvýšilo. Turnaja sa zúčastnili aj naše tri šachistky – Ema a Ela R. a Kristínka D. Ich výsledok na tomto stretnutí bol mimoriadne dobrý, za čo zaslúžia veľkú pochvalu.   Ak by ste pozreli výsledkovú tabuľku, tak Ela skončila na prekrásnom 7. mieste (bez tých troch hráčov teda štvrtá), Ema na 14. mieste a Kristínka na výbornom 30. mieste s 5 bodmi. Ele aj Eme tak vzrástli šance prebojovať sa do semifinále GPX Západ vo svojich kategóriách. 

            Šach BA
          • 3. ročník - Veľká skalická pátračka

          • Motto: Keď cesta je cieľ
            Deň podľa Ámosa pre II. stupeň je už tradične dňom pátracím. Skupiny pátračov sa roztrúsia po Skalici a robia, čo vedia.
            Úlohy sú prísne tajné až do poslednej sekundy, keď sa losovaním vytvoria zmiešané skupiny. Tento rok sa aj trošku omylom niesol v tóne ľudových ornamentov.
            Jeden by neveril, koľko kohútikov je po Skalici roztrúsených. Pátrači počítali nie len tie strašné, všadeprítomné vtáky, ale aj dlaždice, parkovacie miesta, či percentá. Popri tom si nôtili záhorácke pesničky, skladali básničky, skúmali jogurty a fotili sedmokrásky. Skákali a prosili okoloidúcich, aby sa pridali a tiež veselo skákali (ľudia sa dnes hanbia skákať:). Ich kroky smerovali aj do KNIŽNICE, kde sa potrápili s „Hrdinom“ i Gorkým a múzea, kde zase sledovali farebnú symfóniu farieb. Ich umelecké cítenie preverilo súsošie VIETOR a prednes básne na verejnosti. Fantastické výkony!

            Citát na záver:
            “Neoceňujeme len to čo je merateľné, ale meriame to, čo je cenné.”

                 

            Veľká pátračka 2016

             

          • Svetový deň vody

          • Tohtoročný DEŇ VODY, bol plný nápadov, kreativity a nádherných projektov.  Všetci spoločne sme sa snažili nájsť  odpovede na tak jednoduchú otázku, ale s tak veľkým rozmerom: Aký je význam vody??? Skutočne sme hľadali a nachádzali význam vody všade okolo nás. A tak sa nám podarilo vytvoriť si predstavu o tom, aká je voda pre nás všetkých dôležitá, vzácna a jedinečná.

            22. marca posielame VODE  jedno veľké ĎAKUJEME .

             

            Deň vody 2016

             

          • Siedmaci v mestskej knižnici

          • Do knižnice na „akcie“ chodia naši malí žiaci už pravidelne. Pani knihovníčka Monika pre nich vždy pripraví nejakú prácu a oni nadšene hľadajú diela spisovateľov a čítajú ukážky z kníh. To, že boli v knižnici zistíme my ostatní podľa toho, že cez prestávky a po vyučovaní mnohí z nich sedia na sedačkách po rôznych kútoch školy a čítajú požičané knihy. Je radosť sa na nich dívať:) Je len škoda, že triedy „veľkých“ do knižnice až tak často nechodia. My siedmaci sme to skúsili a páčilo sa nám. Poprezerali sme si rôzne druhy kníh, vyhľadávali sme informácie v knihách aj na internete, navzájom sme sa trocha skúšali a nakreslili sme si svoje EX LIBRIS. Potom sme ešte zbehli do archívu, aby sme si pozreli najstaršie písomnosti dochované v meste Skalica. Tie hrubé knihy písané ručne boli naozaj fascinujúce! Asi najsmutnejšie zistenie však bolo, že slovo „božý“ mohlo byť kedysi aj s „y“ a žiadne „i“ neexistovalo:) To boli krásne časy, však? Kiežby sa vrátili!
            Ďakujeme. Radi sme vymenili školu za študovňu v knižnici a MY sa určite sa vrátime:)                                           
              22.3.2016 (MA)

            Siedmaci v knižnici

             

             

             

          • 21.3. Svetový deň poézie

          • Ako osláviť Svetový deň poézie? Napríklad aj tak, ako sme to urobili my na ZŠ Štvorlístok. A ako to je? Čítaním a rozoberaním poézie na dvore pred školou a písaním básní na zem. Všetko malo svoj význam a účel. Či ho žiaci pochopili si prečítajte v nasledujúcich spätných väzbách:

             

            „Dnes bol výnimočný deň. Na literatúre sme písali a čítali básne na dvore školy.

            Všetci sme sa zabavili, ale zároveň aj učili. Básne boli aj v cudzích jazykoch (rusky a anglicky).

            Deň poézie sa nám všetkým páčil... :-)“ Linda P. 5.ročník

             

            „Dňa 21.3. 2016 bol Svetový deň poézie. Pretože sme v ten deň  nemali hodinu
            literatúry, oslávili sme ho o deň neskôr. Hodina tak bola nezvyčajná. Chceli sme rozšíriť poéziu do sveta, a preto sme napísali rôzne poézie na chodník pred školou. Pani učiteľka nám čítala pekné básne ako napríklad báseň Oči, ktorú napísal Ján Smrek. Veľmi sa nám páčila. Uvedomili sme si aké sú oči dôležité. Autor chcel tým povedať, že si máme vážiť svoje oči. Na chodníku sú určite aj doteraz nakreslené krásne obrázky a určite aj oči. Myslím si, že pani učiteľka nám pripravila tú najkrajšiu hodinu literatúry na svete. Rada by som si to niekedy zopakovala a myslím, že ostatní tiež :-)“ Chiara B. 6.ročník

             

            Sv.deň poézie

          • Cyrilometodejský Velehrad

          • Dňa 18.3. o 14.00 sa v Skalici v Jezuitskom kostole otvárala vernisáž výstavy „Cyrilometodejský Velehrad“, na ktorej ukázali svoje talenty žiačky z našej školy. Na začiatku zahrala na klavíri Karin K. (Menuet od Bacha), potom na rad prišla deviatačka Agáta L., ktorá veľmi pekne zarecitovala úryvok z Proglasu . Počas vernisáže odzneli aj národné hymnické pesničky a pesnička venovaná Cyrilovi a Metodovi v podaní piatačiek (Silvia F., Lívia B., Linda P., Klára Š.) a taktiež aj pani učiteľky.

            Napriek tomu, že nám bola v kostole veľká zima, hrial nás dobrý pocit, že si môžeme zaspievať J.

             

             

            Cyrilometod.Velehrad
        • Šachový turnaj GPX pre deti a mládež aj u nás, v našej škole
          • Šachový turnaj GPX pre deti a mládež aj u nás, v našej škole

          • Ako sme už písali skôr, v sobotu, 12. 3., sa v našej škole hral Skalický šachový festival detí a mládeže. Tento turnaj je zaradený do série turnajov GPX – náborových turnajov, ktoré prebiehajú po celom Slovensku. Potešila nás veľká účasť malých hráčov, ktorých sa tu stretlo až 55. Našu školu zastupovalo 16 hráčov. Boli medzi nimi nielen hráči z našej školy, ale aj z inej základnej školy, ktorí v našej škole navštevujú šachový krúžok.

            Najlepšie sa z nich darilo Jankovi Š. Obsadil 9. miesto. Za veľmi dobrý výkon musíme pochváliť aj Elu R. Skončila na 14. mieste, a to jej v kategórii dievča do 11 rokov vynieslo 3. miesto. Sedemnásty skončil aj Ondrej P. Na svojom prvom turnaji si zahrala aj Kristínka D. a uhrala 4 body (z deviatich). Dobre si ale počínali aj ostatné deti: Adelka H., Sárka O., Jakub K., Mark K., Julka B. Víťazom tohto turnaja sa stal hráč z Bratislavy. Ele R. výsledok v tomto turnaji priniesol v predbežnom poradí v kategórii dievča do 11 rokov v skupine Západ desiate miesto a tým sa zvýšila jej šanca prebojovať sa do semifinále v tejto skupine malých šachistiek.

            Spolu s detským turnajom sa hral aj turnaj B, ktorý bol určený pre tých starších, resp. skúsenejších hráčov. Tam sa nám prihlásilo 18 hráčov. Dokonca tu hrali aj páni z Rimavskej Soboty a zo Zvolena. V tomto turnaji získal 1. miesto náš bývalý žiak Rudko A., čím nám urobil veľkú radosť.

              V.H.

            Šach-12. marca 2016
          • Hurbanov pamätník – obvodné kolo

          •   V stredu – 9.3.2016 sa v priestoroch ZUŠ v Skalici uskutočnilo  obvodné kolo Hurbanovho pamätníka. Na súťaži panovala príjemná  atmosféra. Všetci účinkujúci, ale aj učitelia nabrali nové inšpirácie a nakoniec každý predviedol svoj výkon. Na tejto súťaži nechýbali ani naši najlepší recitátori. Právom im platí prívlastok najlepší, keďže napriek bohatej účasti sa všetci žiaci z našej školy umiestnili na veľmi pekných miestach. Tu sú výsledky:

                   Poézia I. kategória:

                   3. miesto: Diana Č.

                   Próza I. kategória:

                   2. miesto: Zuzana K.

             

            Poézia II. kategória:

            1. miesto: Veronika A.

            3. miesto Lívia B.

            Próza II. kategória:

            2. miesto: Linda P.

             

          • Modely biómov Zeme – diorámy

          • Keď sa spoja prirodzená zvedavosť, chuť vymýšľať a motivácia pracovať na projektoch, ktoré vyžadujú manuálnu zručnosť vzniknú  jedinečné 3D MODELY BIÓMOV ZEME. Myšlienka je jednoduchá - spoznať rozmanitosť Zeme cez vlastnoručne vyrobené modely vybraných typov krajín. Na záver niekoľko ukážok z hodiny geografie u  PIATAKOV.

             

            Biomy Zeme

             

          • BURZA KNÍH

          • V piatok 11.3.2016 sa uskutočnil v našej škole 2. ročník Burzy kníh. Prinesené knihy boli rozdelené na dve kategórie: výmena a darovanie.
             
        • Aj telesná výchova môže byť zábava
          • Aj telesná výchova môže byť zábava

          • Predstavíme vám dve hodiny telesnej výchovy so štvrtákmi a tretiakmi.

            Prvá hodina využíva ako cvičebné náčinie obyčajné obrázkové hracie kocky a pomocou náradia – žinenka, stolička, lavička je vytvorená prekážková dráha. Prebiehať prekážkovú dráhu nie je pre telesnú nič nezvyčajné, ale stavať pritom vežu z kociek? Mali ste vidieť to zapálenie a tú snahu, aby im veža nespadla. Úlohy na prekážkovej dráhe sa zmenili a aj úloha s kockami sa zmenila. Kocky bolo treba doniesť a na záver z nich poskladať obrázok – veď máme obrázkové kocky, tak prečo nie.

             

            Druhá hodina bola zameraná na stavanie malých ľudských pyramíd. Radosť z tohto cvičenia môžete vidieť na našich fotkách.

            Hodina Tv -3.a 4.r.
        • Deň navyše – 29.február
          • Deň navyše – 29.február

          • Raz za štyri roky sa nám ponúka jeden deň navyše – 29.február, a to si podľa učiteľov a žiakov na SZŠ Štvorlístok zaslúžilo zvláštnu pozornosť! Aby sme poukázali na výnimočnosť tohto dňa, do školy sme prišli takmer všetci elegantne oblečení a na triednickej hodine sme si rozprávali o etikete a slušnom správaní, čím sme sa snažili poukázať na dôležitý aspekt, že tak ako človek pekne pôsobí, keď je oblečený elegantne, o to viac je krajší, ak sa aj elegantne správa.

            Na ďalších vyučovacích hodinách sme sa riadili mottom: „Dnes učíme MY“, čo v praxi znamenalo, že učiteľov vystriedali za katedrami žiaci. Ako sa niektorým z nich darilo a aké mali pocity si môžete prečítať v reakciách na otázky, na ktoré po hodine odpovedal každý „učiteľ“ (Odpovede za textom).

            Po vyučovaní sme nechceli skĺznuť do stereotypu, a preto sme vymysleli akciu s názvom: „ŠtvorHRAJlístok“, kde sa hrali všetky možné hry a kde, samozrejme, nechýbala ani dobrá nálada.

            MENO: Sára O

            Ako sa mi učilo???

            Super! I keď niektoré veci tam nesedeli. Prváci sa ma stále niečo pýtali, ale bolo to super.

            Čo by som určite urobil inak?

            Bola by som prísnejšia J. A ešte sme mohli ísť s učivom rýchlejšie.

            45 minút bolo príliš málo alebo naopak príliš veľa?

            Normálne. Stihli sme cca 3strany. No necelé. Ale je mi ich ľúto, že majú toľko úloh.

            Najlepší zážitok bol:

            Keď sa ma všetci niečo pýtali a oslovovali pani učiteľkou. Ale boli zlatí a stále NON-STOP niekto potreboval zmizík.

             

            MENO: Dorota B. a Lívia B.

            Ako sa mi učilo???

            Dobre, ale keby nám jeden žiak neodvrával a nemuseli by sme ho teda poslať za dvere.

            Čo by som určite urobil inak?

            Žiaci sa veľmi hádali a kričali, keď sme začali hrať hru.

            45 minút bolo príliš málo  alebo naopak príliš veľa?

            Určite by sme vedeli učiť aj dlhšie, ale bolo to akurát.

            Najlepší zážitok bol:

            Oslovenie „pani učiteľka“, a keď tam bolo krásne ticho. Keď písali písomku, tak ani jeden neodpisoval, lebo sme chodili po triede.

             

            MENO: Zuzana Š.

            Ako sa mi učilo???

            Mne sa učilo veľmi dobre, iba zo začiatku som trocha stresovala. Naozaj sa mi to páčilo a naozaj by som chcela raz v živote učiť.

            Čo by som určite urobil inak?

            Ja  by som urobila inak to, že by sa mi zišlo viac času. A aj to, aby tak nekričali, ale našťastie to robili preto, lebo si chceli medzi sebou požičať farbičky.

            45 minút bolo príliš málo  alebo naopak príliš veľa?

            Podľa mňa to bolo akurát, ale škoda, že som toho nemala viac pripravené.

            Najlepší zážitok bol:

            Ako sme spolu štvrť hodiny hrali hry a že som sa s nimi hrala v podstate aj ja. Bolo to úžasné.

             

            MENO: Rudolf A. (bývalý žiak našej školy)

            Ako sa mi učilo???

            V pohode. Zaujímavá zmena, rozhodne ma to bavilo.

            Čo by som určite urobil inak?

            Pokúsil by som sa prezentácie vypracovať dôkladnejšie a takisto, aby som mal možnosť nadobudnúť širšie znalosti, aby som to urobil zaujímavejšie, objektívnejšie.

            45 minút bolo príliš málo  alebo naopak príliš veľa?

            Ako kde. Na DEJ a na ANJ by som hodinu vedel urobiť oveľa dlhšiu, ale naopak na GEO mi 10 min. pred koncom došli nápady.

            Najlepší zážitok bol:

            Pokus naučiť šiestakov nejaké nové slová a vysvetliť im, že neexistuje len „musím“, „nemusím“, „neurobím“, ale aj „CHCEM“.

             

            MENO: Matúš S. a Samo M.

            Ako sa mi učilo???

            Bolo to dobré, žiaci boli poslušní. Porozprávali sme sa aj s pani učiteľkou. Žiaci odpovedali na otázky, boli vzorní a potichu.

            Čo by som určite urobil inak?

            Viedli by sme hodinu sami, bez pomoci učiteľky. Aj hodina by mohla byť dlhšia. Nebolo veľa času na púšťanie pesničiek.

            45 minút bolo príliš málo  alebo naopak príliš veľa?

            Mali sme málo minút, takže nič moc. Ocenili by sme dlhšie hodiny.

            Najlepší zážitok bol:

            Keď sme na hodine hudobnej výchovy mohli púšťať pesničky na prianie (napr. IMT – smile).

            29. február 2016

             

          • Oznam

          • Vážení rodičia, z dôvodu poruchy telefónnej ústredne v Strednej zdravotníckej škole bude možné odhlasovať deti z obedov len cez mobilné telefónne číslo pani vedúcej Marinčákovej 0911 699 787. Ďakujeme za
            pochopenie. 
        • Prázdninová Šachová školička
          • Prázdninová Šachová školička

          • Naši malí šachisti cez jarné prázdniny vôbec nezaháľali. Každý deň sme sa stretávali u nás v škole. Trénovali sme a zdokonaľovali naše šachové zručnosti.  Riešili sme rôzne diagramy, hrali s počítačom, ale aj medzi sebou. Využívali sme nielen slovenské výukové CD, ale aj anglické a nemecké. Deti pracovali naozaj aktívne, o čom sa môžete presvedčiť aj na fotografiách. Za celý týždeň sa v Šachovej školičke s nami učilo 16 detí. Šachu sme sa mali venovať tri hodiny doobeda, ale aj v poobedňajších hodinách sme s niektorými deťmi pracovali aktívne. Dokonca sa vtedy pridali aj tie, ktoré do šachového tábora neboli prihlásené. Myslím, že máme za sebou veľmi pekný a príjemný šachový týždeň.

            Prázdninová šachová školička 2016