• Deň narcisov
          • Deň narcisov

          • Tento rok naša škola vyzbierala počas dňa narcisov 348 eur. Ďakujeme naším žiakom aj všetkým vám, ktorí ste prispeli.

        • Nech je každý deň Dňom Zeme
          • Nech je každý deň Dňom Zeme

          • Sériu prednášok na tému ekológia si deviataci pripravili na štvrtok 4.mája. Do svojich prezentácií zahrnuli aj údaje a porovnania z našej školy a tak sme sa mohli dozvedieť, ktorá trieda najlepšie triedi odpad, aké percento detí sa vozí do školy autom, aké spotrebiče máme v škole i aké svetové dni venované ekológii si v škole už tradične pripomíname. Pre väčšinu deviatakov to bolo prvý krát, keď museli hovoriť pred väčším publikom v ktorom boli učitelia a žiaci z iných ročníkov. Radi sme privítali aj jedného z rodičov. Všetci prednášajúci sa svorne zhodli, že skúsenosť to bola pre nich nesmierne užitočná a privítali by viac takýchto možností, aby sa naučili lepšie zvládnuť stres a strach. My, diváci sme z nich však mali radosť. Bolo zaujímavé sledovať, ako si poradili s trémou a prekročili i svoj vlastný tieň. Vďaka patrí pani učiteľke Silvii za usmernenie, vytrvalosť, trpezlivosť a šancu prezentovať sa. 

        • Majstrovstvá SR 2017 v šachu
          • Majstrovstvá SR 2017 v šachu

          • Majstrovstvá SR 2017 mládeže jednotlivcov v šachu sa konali od 22. do 28.4. v Liptovskom Mikuláši. Do kategórie dievčat do 12 rokov sa prebojovali aj naše šachové hviezdičky Ela R. a Kristínka D. Konkurencia bola naozaj silná a partie dlhé a náročné. Niektoré trvali aj vyše 4 hodín. Dievčence to ustáli naozaj výborne. Ela sa umiestnila na 10. mieste a Kristínka bola 14. Ďakujeme za reprezentáciu a blahoželáme:) 

        • MO vo florbale žiakov ZŠ okres Skalica
          • MO vo florbale žiakov ZŠ okres Skalica

          • Dňa 24.4. a 25.4. 2017 sa uskutočnili MO vo florbale žiakov ZŠ v Skalici. Naši žiaci sa zúčastnili súťaže v pondelok. V skupine A sa umiestnili na 2. mieste a celkove skončili na 4. mieste. Chlapcov chcem pochváliť a poďakovať im za reprezentovanie našej školy. Napriek tomu, že mali len dvoch náhradníkov, hrali vyrovnané zápasy. Veľká vďaka patrí aj nášmu šikovnému brankárovi.

            Výsledky:
            Súkr. ZŠ Skalica : ZŠ Radošovce       -    2 : 2
            Súkr. ZŠ Skalica : ZŠ Brodské    -          4 : 1

            Vo finále :
            Súkr. ZŠ Skalica : ZŠ s MŠ Unín   2 :  3

            Našu školu reprezentovali žiaci: Ivo J. (brankár), Adam L., Juraj B., Radoslav D., Sebastián Ch., Denis M., Michal V.

        • Florbalový turnaj slovami Radka a Denisa:
          • Florbalový turnaj slovami Radka a Denisa:

          • V pondelok 24.4. sme sa zúčastnili florbalového turnaja mladších žiakov v hale ZVL. Skupiny boli dopredu vylosované, takže sme vedeli akí súperi nás čakajú. Na turnaj sme prišli v zostave: Ivo – brankár , Radoslav, Michal, Denis, Sebastián, Adam a Juraj. Na turnaji sme boli aj pred dvomi rokmi a všetko sme prehrali viac ako 5:0. Keď sme prišli tento rok, boli sme „autsajdri“ celého turnaja. Hneď prvý zápas sme hrali proti favorizovaným Radošovciam. Najprv sme prehrávali a už nás opúšťali nádeje, no v tom sme dali gól a vyrovnali. Zápas teda skončil remízou 2:2. Boli sme šťastní, že sme získali aspoň jeden bod. Druhý zápas sme hrali proti Brodskému. Zvíťazili sme 4:1. Nikto z nás to však pred zápasom nečakal. Postúpili sme zo skupiny a čakali sme na nášho ďalšieho súpera. Napokon sme zistili, že hráme s jedným z hlavných adeptov na víťazstvo turnaja - Unínom. Unín bol silný a keď sme v posledných troch minútach prehrávali 3:1, nikto neveril, že máme šancu. No potom Unínčan zákerne potkol Adama a dostali sme trestné strieľanie. Adam ho premenil a tým dodal všetkým nádej na remízu alebo výhru. Posledné dve minúty sme tlačili a mali sme veľa šancí. Zápas sme napokon nešťastne prehrali 3:2, keď sme len pár sekúnd pred koncom zápasu trafili dvakrát po sebe žrď. Celkovo sme sa umiestnili na dobrom 4. mieste zo šiestich tímov. Povzbudilo nás to v presvedčení, že aj keď sme malá škola dokážeme dosiahnuť dobré výsledky a máme nádej dobre sa umiestniť aj v kolektívnych športoch.

             

        • Deťom pre radosť – vernisáž
          • Deťom pre radosť – vernisáž

          • Fotky sú vo fotoalbume :)

            V Záhorskom múzeu je po dlhom čase opäť milá výstava. Pán výtvarník Laco Csurma tu predstavuje výber zo svojej tvorby. Jeho ilustrácie, obrazy a obrázky z komixových príbehov vám zaručene vyčarujú úsmev na tvári a poľahučky zabudnete na svet okolo seba. Ak aj chvíľku postojíte, určite si sami vymyslíte svoj príbeh k obrázku bez mena a stratíte sa v čase:)
            Vernisáž začala explóziou energie a elánu. Osem dievčat (v abecednom poradí: Barborka, Dorotka, Linda, Lívia, Sárka, Silvinka, Tamarka L. Tamarka M.) sa vo vlastnej choreografii predstavili v skladbe: „No Money“, aby nenechali nikoho na pochybách, že tancovanie ich baví. Divoká rieka entuziazmu sa potom premenila na jemné vlnky v skladbe z filmu: „Dračia princezná“, ktorú zaspievali Dianka a Simonka. Toľko nálad sa vystriedalo v krátkom programíku z našej školy, koľko sa môže zmestiť i do jedného obrázku.
            Sami uvidíte. Nezmeškajte túto výstavu. Trvá od 28. apríla do 4. júna.

        • Veľká noc v Strážnici
          • Veľká noc v Strážnici

          • V predveľkonočnom období sa boli žiaci druhého, tretieho a štvrtého ročníka pozrieť v neďalekom skanzene v Strážnici. Zúčastnili sa interaktívnej prehliadky, ktorá bola zameraná na tradície a zvyky Veľkej noci. Žiaci sa vypočuli, čo sa robievalo za čias ich starých a prastarých rodičov, učili sa pliesť korbáče, vyrezať si píšťalku z vŕbového dreva, videli ukážky zdobenia kraslíc, vyrobili si veľkonočné ozdoby a veľa iných vecí. Veľkým zážitkom pre žiakov bola stará škola. Zažili si na vlastnej koži, aký bol kedysi režim a disciplína v škole. 

        • Malá finančná akadémia s Kozmixom
          • Malá finančná akadémia s Kozmixom

          • Fotky sú vo fotoalbume :)

            Nezisková organizácia EDULAB pripravila pre žiakov prvého stupňa projekt zameraný na rozvoj finančnej gramotnosti. Je ukážkou vízie projektového vyučovania, ktoré abstrahuje od predmetu a blíži sa k svetovému trendu tematického vyučovania zameraného na praktické zručnosti. Edulab stavil na zážitkové učenie, tvorivú hru „Naše mesto“ a na interaktívne cvičenia zamerané na čítanie s porozumením, ktoré je potrebné na testovanie OECD PISA. Kombinuje sa tu viacero metód s dôrazom na aplikáciu vedomostí, kreativitu a tímovú prácu. Približne mesiac prebiehali rôzne aktivity, za ktoré žiaci získavali peniaze. Avšak neboli to eurá. Druháci mali kozmixytretiaci si vymysleli zasa poláre. Za tieto nadobudnuté peniaze sa kupoval stavebný materiál a následne sa budovalo mesto. V našej škole sa do tohto projektu zapojili žiaci druhého a tretieho ročníka.  Každá trieda mala štyri tímy. V každom bol bankár, novinár a architekti. Jednotlivé tímy navrhovali a budovali svoju štvrť mesta. Po splnení určitých podmienok mohli začať s výstavbou centra svojho mesta. Takto ku koncu apríla vznikli dve jedinečné mestá – jedno druhákov a druhé tretiakov.

        • Koncert Moyzesovho kvarteta
          • Koncert Moyzesovho kvarteta

          • V piatok 21.4. sa štvrtáci a piataci zúčastnili výchovného koncertu Moyzesovho kvarteta komorného súboru mesta Skalica. Žiaci si vypočuli niekoľko skladieb vážnej hudby, spoznali hudobné nástroje, dozvedeli sa rôzne informácie o skladateľoch i samotnom kvartete. Špeciálnym hosťom bola operná speváčka Eva Šušková. Žiakom sa koncert veľmi páčil a i v budúcnosti by si podobný koncert radi zopakovali.

        • Plavecký výcvik
          • Plavecký výcvik

          • Fotky sú vo fotoalbume :)

            Vo štvrtok 20.4. sa začal plavecký výcvik pre 2., 3. a 4. ročník. Pani učiteľky z Ratíškovíc žiakov vyskúšali ako sú na tom s plávaním a rozdelili si ich do skupín podľa ich výkonu. Potom mali už deti voľné plávanie a mohli sa „vyjašiť“ vo vode. Od budúceho týždňa už na žiakov čaká ozajstný výcvik, v ktorom sa naučia rôzne plavecké štýly, skoky a mnoho ďalšieho. Plavecký kurz bude trvať až do júna.

        • Za krásami Slovenska - TAT3
          • Za krásami Slovenska - TAT3

          • Fotky sú vo fotoalbume :)

            3. deň: Posledný deň výletu Za krásami. Slovenska" za nami aj TATRY od rána smútili. TEŽka nás vyviezla do Tatranskej Lomnice, aby sme si pred Grand Hotelom Praha mohli zahrať obrie šachy" Pri stanici sme pripevnili 3 Zelené stopy a potom už opäť stanica železnice Poprad - Tatry a meškanie rýchlika a prestupy ...  V Tatrách však bolo báječne, fotky hovoria za všetko.  

            2. deň: Dnešný trek mal pracovný názov: „Cieľ je cesta, po ktorej kráčaš". Išli sme po magistrále s nádherným výhľadom do Popradskej kotliny. Po ceste si každý z nás pribalil do batoha to, čo mu po ceste „frnklo do nosa" :) Na Sliezskom dome sme potom vytvorili z týchto vetvičiek, kamienkov, lišajníkov, šušiek a iných drobností tzv „ LandArt".  Boli sme tam! Na chate v nadmorskej výške 1670 m.n.m., pod Gerlachovským štítom, v TANAPE.

            1. deň: Dnes sa nám Tatry ukázali v celej svojej kráse - aj my im:) Voda v Štrbskom plese mala pocitových 10 stupňov a zajtra nás čaká Gerlach! 

            Ďalší turistický a poznávací výlet sme pripravili pre šiestakov a siedmakov v termíne od 21. do 23. júna. Volajú ich Vysoké Tatry a sľubujú im jazdu TEŽ-kou aj pozemnou lanovkou na Hrebienok, prechádzku po meste Poprad a kúpanie v Aquacity, ale najmä ochutnávku peknej turistiky po Tatranskej magistrále s výhľadmi na tatranské štíty i prírodu. Samozrejme na svojej „túrke“ musia stretnúť i vodopád a pleso. 

             

        • Prvá exhibičná debata
          • Prvá exhibičná debata

          • Vo štvrtok 27. 4. sme pripravili prvú exhibičnú (predvádzaciu) debatu v histórii našej školy. Odvážne debatérky zo šiesteho ročníka predkladali argumenty k téze z poslednej súťaže: „Vrcholoví športovci reprezentujúci krajinu na medzinárodných súťažiach by v danej krajine mali žiť aspoň 10 rokov“. Dievčence sa za pol roka naučili zostaviť si reč, pomenovať hodnoty, podať vysvetlenie a pohľadať si príklady.  Kto neprišiel, môže len a len ľutovať. 

        • Zdravý úsmev
          • Zdravý úsmev

          • Fotky sú vo fotoalbume :)
            24.4. do triedy druhákov zavítali žiaci Strednej zdravotníckej školy v Skalici. Pod vedením ich pani profesorky mali pre žiakov pripravenú prednášku na tému zúbkov. Dozvedeli sa, koľko zúbkov majú deti a koľko dospelí. Pomenovali im druhy zubov v ústnej dutine. Ukázali stavbu a zloženie stoličky, a tiež názorne ukázali správne čistenie zúbkov. Deti mali možnosť si to sami vyskúšať na pomôcke Strednej zdravotníckej školy. V druhej časti prednášky pracovali žiaci v skupinách. Ako odmenu za pracovitosť a aktivitu dostal každý druhák malý darček.

        • DEBATIÁDA  3. regio
          • DEBATIÁDA 3. regio

          • V piatok 21.4. sa konalo posledné, 3. kolo, regionálnej súťaže v debatovaní ZŠ „DEBATIÁDA“. Dievčence zo šestky: (tím SI 1) Dorotka - Tamarka M. a (tím SI 2) Linda - Barborka, uhrali 3 víťazstvá z celkových 8 debát. Aby ste mali aspoň predstavu o čo ide: V pripravovanej téze: „ Vrcholoví športovci reprezentujúci krajinu na medzinárodných súťažiach by v danej krajine mali žiť aspoň 10 rokov“ obhajovali debatéri raz súhlasnú a v inom kole zasa nesúhlasnú stranu, takže museli mať pripravené argumenty „za“ aj „proti“. Okrem toho sú na súťaži vyhlásené 2 improvizované tézy. Na ich prípravu majú tímy 10 minút. Celkovo má turnaj 4 kolá. Reč prvého a neskôr aj druhého rečníka má presne 3 minúty. Medzi rečami je tzv. „krížový výsluch“ kedy debatéri skúšajú spochybniť argumenty toho druhého tímu. Určite zaujímavé! Veríme, že vás čoskoro pozveme na exhibičnú debatu. Raz vidieť je lepšie ako 2x počuť a 3x čítať:) Chalani, ktorí minule vyhrali svoju kategóriu, sa na túto súťaž akosi nestihli pripraviť... Dievčence, vďaka za odvahu a reprezentáciu! PS: Mali sme so sebou aj dvoch pozorovateľov. Karin a Robko vám povedia viac:) 

        • Majstrovstvá Slovenska 4-členných družstiev ZŠ v šachu v Zakamennom
          • Majstrovstvá Slovenska 4-členných družstiev ZŠ v šachu v Zakamennom

          • Fotky sú vo fotoalbume :)

            V utorok, 11. 4., sa v Zakamennom podujali zorganizovať Majstrovstvá Slovenska družstiev ZŠ v šachu, ktoré sa obnovili po niekoľkých rokoch. Prihlásilo sa 42 družstiev z rôznych ZŠ na Slovensku, kde šach funguje ako nepovinný predmet alebo krúžok. Vo veľmi peknom prostredí nového kultúrneho domu si sadlo za šachovnice 168 detí. Medzi nimi aj zástupcovia našej školy – Lin Hao, Ela, Kristínka, Filip (všetci zo štvrtého ročníka). Odohrali sedem kôl a aj keď družstvo bolo nasadené až v druhej polovici štartovného poľa, tak uhrali „neskutočné“ 8. miesto. Všetci štyria dosiahli mimoriadne dobrý výsledok, no najlepší uhrala na tretej šachovnici Kristínka, ktorá si vybojovala 6 bodov zo 7. Pohár za tretie miesto na šachovnici jej ušiel len o pomocné body, ktoré rozhodli, že bola štvrtá na tretej šachovnici. Gratulujeme a ďakujeme za skvelú reprezentáciu školy.

        • Prváci v ateliéri
          • Prváci v ateliéri

          • Fotky sú vo fotoalbume :)

            V stredu 5.4. sa prváci zahrali na malých umelcov a navštívili ateliér pani Hílkovej. Tá nás privítala, poukazovala a porozprávala nám rôzne zaujímavé veci a pripravila si pre nás sadru na odliatky rúk a sklo na maľovanie. Rozdelili sme sa na dve skupiny a začali pracovať. Na sklo sme maľovali so špeciálnymi farbami rôzne obrázky. Kým sme maľovali, druhá polovica mala veľkú zábavu pri odlievaní rúk. Potom sme sa vymenili. Pani Hílková nám to vypáli vo veľkej peci a prinesie na pamiatku.

        • Návšteva žrebčína
          • Návšteva žrebčína

          • Fotky sú vo fotoalbume :)

            Piataci a siedmaci sa počas deviatackého testovania vybrali na návštevu Žrebčína v Kopčanoch. Po „menšej“ prechádzke z vlakovej stanice sme sa napokon dostali k cieľu našej cesty.  Pán Matulík, správca žrebčína, nás srdečne privítal. Rozpovedal nám zaujímavú históriu objektu a zaviedol nás aj do múzea, ktoré je súčasťou objektu. Tu sú uložené artefakty, ktoré boli nájdené počas vykopávok v okolí kostolíka sv. Margity. Poprezerali sme si zaujímavé zbierky sediel z rôznych krajín sveta a tiež remeselníckeho náradia, ktoré bolo využívané v minulosti v rôznych profesiách. Prezreli sme si aj expozíciu starých kočov a povozov, a potom sme sa , samozrejme, dostali aj k prehliadke stajní a koníkov. V súčasnosti ich je v Kopčanoch ustajnených 26 a my sme sa dozvedeli čo-to z ich denného režimu, rôznych zaujímavostí  a starostlivosti o nich. Výlet sa nám páčil a koníky radi opäť niekedy navštívime.

        • Matematická olympiáda - pekné výsledky
          • Matematická olympiáda - pekné výsledky

          • V marci a v apríli prebehli aj ďalšie kolá olympiád v matematike. BLAHOŽELÁME! 
            Krajské kolo: 9. ročník:  Ján Š. úspešný riešiteľ na 16. mieste

            Okresné kolo:
            8. ročník: na 1. – 2. mieste Radoslav D. na 3.- 5. mieste Ema R. a Adam L.
            6. ročník: na 2. – 3. mieste Juraj Š.

        • Druháci opäť v CVČ
          • Druháci opäť v CVČ

          • Fotky sú vo fotoalbume :)

            Druháci strávili doobedie počas Testovania 9 v mestskom CVČ Skalica. Teta Lenka mala pre nich pripravený pekný program. Na úvod si dali v zrkadlovej telocvični poriadnu rozcvičku s Agátkou, a potom ich čakali súťaže v tímoch. Skákali do cieľa na pravej aj ľavej nohe, tiež aj ako žabky. Súťažili s loptami. Po vyčerpávajúcej hodinke v telocvični sa občerstvili a začali tvoriť veľkonočný veniec z papierových kraslíc. Po obede v škole sa všetci tešili do cukrárne, kde si väčšina detí kúpila zmrzlinu. Tete Lenke patrí veľká vďaka za príjemne strávený čas a snáď zasa niekedy nabudúce.

          • Testovanie 9

          • Streda 5.4. bola pre našich deviatakov veľkým dňom - zúčastnili sa totižto celoslovenského Testovania 9. Ostatní žiaci školy odišli na výlety, do knižnice alebo cetra voľného času, aby sa deviataci mohli sústrediť na testy z matematiky a slovenského jazyka a literatúry. Matematiku zhodnotili ako ľahšiu, škoda len, že nemali viac času. So zmiešanými pocitmi odchádzali po dopísaní testu zo slovenského jazyka a literatúry. Tak teda uvidíme, výledky by sme sa mali dozvedieť v máji. Na Testovanie 9 sa žiaci zodpovedne pripravovali s pani učiteľkami, za čo im patrí veľké poďakovanie. My všetci im držíme palce a dúfame, že nás, aj seba svojimi výsledkami potešia.