• Veselo vo Veselí nad Moravou

          • Bolo nám naozaj veselo, bol to Deň detí ako sa patrí ,,zmrzka“ , frisbee a  prechádzka zámockým parkom s krásnymi drevenými hojdačkami, kolotočom aj živým bludiskom. Cestovali sme ,,busom“, ktorý premáva na trase Hodonín- Veselí nad Moravou.  Zo Skalice je do Veselí nad Moravou asi tak 20 kilometrov, je to naozaj blízko, ale málokto z nás šiestakov tam  bol. Už vieme, že je tam aj lanové centrum, prístav na ,,Baťáku“ a dokonca aj kúpalisko. Kto by mal cestu okolo určite sa oplatí navštíviť. ,,Vo Veselí je veselo“!

             

             

            MDD - 6.ročník
          • MDD u štvrtákov

          • Na MDD sme išli na Baťov kanál. Dozvedel som sa tam, že Baťov kanál postavil Tomáš Baťa, ale nedožil sa ani jeho dokončenia.  Baťov kanál má dve časti: kanálovú a riečnu časť. Bobor kanadský tu žije, ale nie je tu doma. Priviezli ho sem, aby sa tu rozmnožoval, lebo ľudia vyhubili bobra európskeho. (Adam L.)

            Cesta na Baťov kanál bola zábavná. Keď sme tam prišli, chvíľu sme čakali, a tak sme sa hrali hru „Stop zem“. Potom sme išli loďkami na Výklopník. Tam sme sa otočili a cestou naspäť sme riadili my. Bolo to zábavné. Keď sme prišli do prístavu, teta kapitánka nás tam trochu pohojdala na loďke. Po nás išla na loďku ešte druhá skupina. Než prišli, my sme sa im schovali na vežu. Ale Anetka nás zbadala. Potom sme sa ešte spolu hrali. Cestou naspäť do školy sme videli pri moste ohryzené stromy od bobrov. Výlet sa mi veľmi páčil. (Karinka K.)

          • Putovanie 3 a MDD

          • Výlet ako darček na MDD. Skvelá myšlienka, ktorú bolo treba skvele využiť. Spojili sme preto naše nadšenie pre cestovanie, umenie, zábavu a poznávanie a vyčarovali sme skvelý výlet. Prešli sme sa sme po parku okolo kaštieľa v Rusovciach, ktorý už roky nešťastne chátra. Nazreli sme ponad brány Antickej Gerulaty z 1.- 4. storočia. Povzbudzovali sme raftárov a kajakárov na Divokej Vode v Čunove. Stretli sme sa s moderným umením v parku a galérii Danubiana umiestnenej na polostrove mohutného toku rieky Dunaj. Užili sme si adrenalín a napätie na lanovej dráhe a obrej hojdačke v Action Park. Dokonca nám zostalo i troška času na občerstvenie v Aupark. Veru aj počasie nám prialo a lejak nás zastihol až cestou späť v autobuse:) Výlet pre siedmakov ako sa patrí:) Užili sme si ho, ďakujeme:)

            Výlet 3-7.ročník
        • Turnaj v Osuskom a semifinále šachových turnajov GPX v Dubnici nad Váhom
          • Turnaj v Osuskom a semifinále šachových turnajov GPX v Dubnici nad Váhom

          • Dňa 14. mája sa hral posledný šachový turnaj GPX tejto sezóny v Osuskom, ktorý mohol priniesť body našim deťom do celkového poradia. A aj priniesol. Ema a Ela R. svoju príležitosť postúpiť do semifinálovej skupiny už nepustili zo svojich rúk. Na turnaji sa zúčastnilo 67 hráčov, z toho z našej školy si boli zahrať: Ela a Ema R., Juraj Š., Jakub K., Filip M., Kristínka D., Ondrej P., Rafael B. (ale ten hral pod hlavičkou ŠK Holíč). Ela uhrala vynikajúce 4. miesto a uhrala spolu 6,5 bodu z 9 bodov. Toto umiestnenie jej zabezpečovalo postup do semifinálovej skupiny GPX Západ D11. V prvej polovici štartovného poľa skončila tiež Ema a Kristína, obe uhrali 5 bodov. Ema si týmto výsledkom potvrdila postup do semifinálovej skupiny Západ D14.

            Dňa 28. mája sa uskutočnilo semifinále Západ (zahŕňa kraje – Trnavský, Bratislavský, Nitriansky a Trenčiansky) na ZŠ v Dubnici nad Váhom. Tu v každej kategórii hrá už len 10 najlepších hráčov. Ema hrala skupinu dievčatá do 14 rokov (D14), do ktorej postúpila z celkového počtu 35 hráčok, a to zo 6. miesta. V celkovom poradí sa jej v semifinále podarilo uhrať pekné 7. miesto. Ela postúpila do semifinále z celkového počtu 47 hráčok v D11 zo 7. miesta. V semifinále však uhrala prekrásne 5. miesto. Obom dievčatám k výsledku gratulujeme a ďakujeme za reprezentáciu školy.

            Šach Osuské
          • ACTIVE ENGLISH WEEK

          • Posledný májový týždeň bol u nás už druhým rokom týždňom aktívnej angličtiny. Deviataci a ôsmaci si naplno užili svojho „native speaker“ a „Miško“ pre nich pripravil aktivity, kde museli (a určite aj chceli) využiť tú svoju angličtinu. Hrali sa zábavné aj vedomostné hry, vymýšľali bláznivé výrobky, propagovali turistické atrakcie , ale rozmýšľali aj nad takými ťažkými témami ako dôvod chudoby a význam vzdelania:). Okamžitá spätná väzba pre „Miška“ opakovala slová chvály, nadšenia a uznania:
            - It was a funny and interesting week, Miško was great!
            - I think I and my classmates learned a lot.
            - I will miss it:(
            - I could improve my communication skills and practise my English. It was lovely experience for me.
            - I really enjoyed this week. I hope it will continue next year.
            - This week was fantastic. It was awsome. Miško was a good teacher. 
            - I wish we had such a week every month:)

            Action Week
        • Športové aktivity
          • Športové aktivity

          • Jar v škole sa nesie vždy v znamení športových súťaží. Ani tieto jarné mesiace neboli výnimkou a naši žiaci sa zúčastnili dvoch futbalových súťaží: chlapci z 1. stupňa  futbalového turnaja Mc´Donald Cup, chlapci 5.- 7. ročníka  Majstrovstiev Skalického okresu v malom futbale. Darilo sa „striedavo oblačno“, prvostupniari mali silných súperov. Skončili na 6. mieste.  Reprezentovali títo chlapci: Adam V., Martin B., Robko V., Rafael B., Vilo H., Dan L., Ivan M., Ľubko Š., Matyáš V.

            Mladší žiaci hrali v Kopčanoch na trávnatom ihrisku. V skupine sa odohrávali vzájomné zápasy. Za súperov mali ZŠ Unín, ZŠ Strážnická Skalica, ZŠ Školská Holíč a Gbely. Gbely nakoniec neprišli, ale výkon našich chlapcov mal stúpajúcu tendenciu. S Unínom prehrali 0:6 (ten nakoniec aj postúpil, takže prehrať s víťazom nie je hanba J ), s Holíčom sme dali už aj dva góly 2:6 a so Skalicou sme po tuhom boji vyhrali 3:2. Výborný výkon podal náš brankár Ivko Javorský, ktorý vychytal tri tutovky súpera.

            Za tento tím hrali: Adam L., Juraj B., Juraj S., Radko D., Ivko J., Jakub K., Ľubko Š., Michal V.

            Ďalšou súťažou, na ktorej sme sa zúčastnili, bola Záhorácka olympiáda v Gbeloch. Bola to atletická súťaž. Mali sme zastúpenú účasť v bežeckých disciplínach na 60m, 300m a 1000m, vo vrhu guľou a v skoku do diaľky. Najviac sa darilo Nine K., ktorá svojím 2. miestom vo vrhu guľou obhájila svoje umiestnenie z minulého roka. Gratulujeme a všetkým súťažiacim ďakujeme za reprezentáciu školy.

            Súťažili títo žiaci: Nina K., Richard M., Matúš S., Michal D., Andreas S., Janka M., Julka F., Adam L., Sebastián CH.

            Záhorácka olympiáda 2016

             

            McDonaldCup

             

          • Deň matiek - 4.ročník

          • V utorok 17. mája o 16:00 hod sme mali oslavu Dňa matiek. Každý z nás mal pred vystúpením veľkú trému, ale nakoniec sa nám to podarilo dobre. Nikto sa nepoplietol. Začínala Nelka s Diankou a básnili básničku na privítanie. Okrem básničiek sme predviedli hru na klavíri (Theuška) a gitare (Ivko) a Simonka recitovala báseň Ľ. Feldeka Zlatá muzika. Mali sme aj pesničky a tance. Tancovali chlapci aj dievčatá. Rodičom sa páčilo divadielko „Popoluška“ a pieseň „Mami, povedz mi“. Na záver vystúpenia sme mamkám dali kvety a vyšívané srdiečka s gombíkmi. Niektorí rodičia od dojatia plakali až na koniec, niektorí od začiatku :-).

            (spoločne napísali štvrtáci)

            Deň matiek-4.ročník
          • Zemeznalec

          • Emka Romanová získala 2. miesto v 3. kole (apríl 2016)!!! Gratulujeme.
            Zemeznalec je geografická súťaž pre žiakov a študentov členských škôl Lepšej geografie, ktorej autorom je ,,geograf na slovo vzatý“ Peter Farárik . S pravidelnou súťažou sa  stretávame na webe každý mesiac. Každé vydanie  pozostáva z desiatich otázok alebo úloh, ktoré sú pripravené tak, aby potrápili nielen vedomosti, ale aj schopnosti  žiakov. Vychádza z predpokladu, že čo je ľahké, nie je výzvou. Nehrá sa len o dobrý pocit z víťazstva a vlastnej šikovnosti. Spomedzi žiakov, ktorí pošlú správne odpovede na všetky otázky a úlohy včas, vyžrebuje P. Farárik  troch výhercov každý mesiac. Čakajú na nich knižné a mapové ceny podľa vlastného výberu.

          • 3D modely pamiatok UNESCO

          • Picture Žiaci 5.ročníka sa vďaka nim naučili  mnohým zručnostiam, nielenže spoznali konkrétnu pamiatku, o ktorej odprezentovali základné informácie, lokalizovali ju a spoznali mnohé záhadné príbehy, ktoré sa viažu so vznikom či výstavbou pamiatky,  ale aj si precvičili svoju motoriku, posunuli si hranicu trpezlivosti a v neposlednom rade sa priučili, čo to o architektúre. Ak existuje spôsob, ako sa vymaniť z predmetového apartheidu, tak je to aj takto. 

            3D modely
          • Medzinárodný deň mlieka

          • Medzinárodný deň mlieka. Tento deň sa oslavuje vždy tretí májový utorok, už od roku 1957. Aj my všetci, ktorí máme radi mlieko sme si ním spoločne pripili v našej jedálni  17. mája zo svojich pohárikov, ktoré sme si ešte v pondelok aj nakreslili a v utorok priniesli do školy.

             

             

            Mlieko všetci radi máme,
            na raňajky si ho dáme.
            Bez neho vraj budem malý,
            nebudem mať žiadne svaly.
            Slabé zdravie, žiadne sily,
            to veru nie moji milí.
            Teraz to už dobre viem,
            hneď si pohár nalejem.

            Deň mlieka
        • Peter Black
          • Peter Black

          • Divadelné centrum Martin ponúka už niekoľko rokov aj divadelné predstavenie pre školy v anglickom jazyku. Tento rok sa nechali zlákať aj naši siedmaci a zdá sa, že neľutovali!
            Predstavenie „Peter Black 3“ k nám priviezli 11.5. 2016 a toto sú komentáre spokojných divákov: 

            - Bolo to super, herci bolo úžasní, mali obrovskí talent a boli veľmi prirodzení. Angličtina nebola problém, myslím, že sa nedalo nerozumieť:) Bola by som rada, keby sme išli aj na ďalšie predstavenie. - Zábavné aj poučné, nemalo to chybu! Ahmed Kebab a Vasil sa vydarili!
            - Peter Black 3 bolo veľmi dobre spracované divadlo.
            - Divadlo sa mi páčilo, najmä zručnosť a hranie hercov. Po predstavení sa s nami chvíľu rozprávali a boli milí a vtipní aj mimo scény.
            - Peter Black 3 divadlo bolo veľmi zaujímavé a vtipné. Len mi trocha vadilo to rozprávanie po anglicky:)
            - Schopnosti hercov boli obdivuhodné:) Divadlo vtipne a zrozumiteľne spracovali. Veľmi sa mi páčilo a určite by som sa niekedy v budúcnosti rada zúčastnila na ďalšom predstavení.

            http://www.divadelnecentrum.sk/predstavenia/anglicke/peter-black-3#začiatok

             

            Peter Black

             

          • Deň matiek

          • Deň matiek – besiedka prvákov

            Byť mamou je najkrajšie „povolanie“ v živote každej ženy. Je krásne i náročné zároveň. Deň matiek je špeciálny čas povedať našim mamám, ako ich máme radi, čo pre nás znamenajú a vyjadriť im našu vďačnosť za všetko, čo pre nás urobili!

            A preto sa žiaci 1. ročníka rozhodli vyjadriť toto všetko besiedkou, ktorá sa uskutočnila v utorok 10. mája v telocvični našej školy. Po privítaní hostí nasledovala scénka o mravčekovi, ktorého nechcela skryť žiadna rastlinka pred dažďom; a hneď na to nasledovala ďalšia scénka o lenivom prasiatku, ktoré sa rado vyhováralo na všetko možné aj nemožné, len aby nemuselo pracovať. Recitovali sa básničky, tancovalo sa, spievalo.

            V závere besiedky žiaci odovzdali svojim mamičkám malý darček a kvet.

            Týmto zároveň ďakujeme aj našim piatačkám za pomoc pri príprave programu.


            http://avantiramussi.rajce.idnes.cz/Besiedka_ku_Dnu_matiek%2C_1.rocnik_2016%2C_SZS_Skalica/

            Deň matiek2016-1.ročník

             

            Deň matiek v Mokrom Háji

            Druhá májová nedeľa už tradične patrí všetkým mamám.

            Tento rok sme si Deň matiek pripomenuli v Kultúrnom dome Mokrý Háj, kde sa predstavili aj naše žiačky. Spievalo sa, tancovalo, hralo sa na klávesoch. Divadelná scénka o blondínkach zostavená z vtipov mala takisto úspech, ako aj ostatné čísla programu. Už druhý rok sme mali možnosť potešiť mamičky v tejto obci.

            Tešíme sa nabudúce!

            Deň matiek2016-Mokrý Háj

             

            Deň matiek u seniorov

            V tomto roku sme nezabudli ani na našich seniorov, ktroých sme potešili krátkym vystúpením - spevom , hrou na hudobné nástroje, recitáciou a tancom.

            Deň matiek pre seniorov
        • Dopravné ihrisko v Senici
          • Dopravné ihrisko v Senici

          • Vo štvrtok 28.4.2016, sme išli celá trieda na dopravné ihrisko v Senici. Ako prvé sme išli do školy, kde sme sa rozprávali o doprave, učili sa dopravné značky a hrali dopravné domino. Potom sme mali krátku prestávku a išli sme von. Vonku bolo obrovské dopravné ihrisko. Všetci sme si museli dať prilby a reflexné vesty. Potom sme sa rozdelili na cyklistov a kolobežkárov. Ja som bola najskôr kolobežkár a po nejakom čase sme sa vystriedali. Keď sme museli ísť späť do Skalice, tak sa nám nechcelo ísť. Ale bolo tam krásne. Budúcim štvrtákom túto exkurziu doporučujem. (Paulínka R. 4. trieda)

            (Pozn. uč.:  výcvik prebiehal z dotácie MŠVVaŠ SR na podporu praktického výcviku na DDI.)

            Dopr.výchova Senica-28.4.16
          • Deň ruskej kultúry

          • Dňa  29.4. sa na našej škole uskutočnil Deň ruskej kultúry, počas ktorého sme sa na pár hodín preniesli do Ruska. Jedli sme ruské jedlo, privítali ruských hostí (Tori, Ajunu, Oľgu, Pašu), spievali ruské pesničky, počúvali prezentácie v ruskom jazyku, atď. O tom ako sa tento deň páčil našim žiakom si však viac prečítajte v krátkej spätnej väzbe, ktorú napísali  niektorí žiaci:

            Ruštinári z 8 - meho ročníka: O Rusku a Čukotke sme sa v piatok veľmi veľa dozvedeli. Napríklad to, že pôvodní obyvatelia Čukotky lovia veľryby, tuleňov, jelene a že Čukotka je 5krát väčšia ako SVK. V prezentácii nám ruská návšteva ukázala ich domorodý tanec, ktorý tancujú pred lovom rýb. Ďalej sme sa dozvedeli, že z kiel vyrezávajú nože a sochy zvierat a že tieto suveníry potom predávajú za veľmi drahé peniaze. Ďalej sme nevedeli, že Čukči majú aj vlastné plody, ktoré nerastú nikde inde na svete a že tam žijú ryby, ktoré sa tiež nikde inde nedajú nájsť, iba na Čukotke. Deň ruskej kultúry sa nám veľmi páčil, pretože sme sa veľmi veľa dozvedeli.

            Klára Š.: Deň ruskej kultúry bol veľmi zábavný. Najviac sa mi páčilo divadlo a spev siedmakov a deviatakov. Aj prezentácia bola veľmi dobrá, no pirôžky boli výborné. Ale to divadlo nemalo chybu. Bola to scénka z Mrázika. Čo ma potešilo bolo, že prišli aj praví Rusi. Dúfam, že niečo takéto bude aj o rok, pretože to bolo úžasné. Dňu ruskej kultúry dávam 5hviezdičiek.

            Jakub K.: Dňa 29.4. sa v našej škole udial Deň ruskej kultúry. Veľmi ma prekvapila návšteva z Ruska. Všetci, ktorí k nám zavítali boli z Čukotky. Nikdy som o Čukotke nepočul a nič som nevedel. Ich prezentácie boli výborné. Potom nám Rusi pustili pesničku Rasija , ktorú si spievam dodnes. Z prezentácie Som alebo nie som Rus som sa dozvedel, že Rusko je veľmi rôznorodé.

            Eliška Š.: Prednáška vo mne vzbudila záujem o ruskú kultúru. Chcela by som sa ísť niekedy pozrieť do Ruska.

            Deň ruskej kultúry-29.4.16

             

            Mrazík-scénka

             

             

             

        • Hurbanov pamätník - krajské kolo
          • Hurbanov pamätník - krajské kolo

          • Hollého pamätník je krajským pokračovaním známeho Hurbanovho pamätníka. Prebojovať sa naň znamená zvíťaziť v dvoch kolách, v oblastnom aj okresnom. To sa podarilo Veronike A. Na kraji získala diplom za 3. miesto v umeleckom prednese poézie. Blahoželáme.) 

          • Finále slovenskej debatnej ligy v NRSR

          • Deviatakom sa tento rok podarilo dostať na nesmierne podnetné podujatie organizované Slovenskou debatnou asociáciou (SDA). Na pôde parlamentu debatovali najlepší finalisti z radov stredoškolákov na tému „Brexit“ (Spojené kráľovstvo by malo vystúpiť z EU) a spôsob ich argumentácie bol viac ako obdivuhodný.  Ciele SDA sú výsostne aktuálne:  podporovať a pestovať otvorenosť a podnecovať záujem o veci verejné. I v tomto prípade raz vidieť bolo určite viac ako 100x počuť!  Prečítajte si viac na plagáte, ktorý deviataci vystavia v piatok  29.4.

             

            http://www.sda.sk/stranky/sda-v-skratke

            NRSR
        • Deň narcisov
          • Deň narcisov

          • Deň narcisov je jedinečná verejno-prospešná zbierka Ligy proti rakovine. Tento rok sa konala už po 20. krát. Ulice miest a obcí preto 15. apríla 2016 – zaplavili žlté narcisy, ktorými sa vyjadruje spolupatričnosť a podpora tým, ktorý bojujú s rakovinou. Zbierka sa konala aj v meste Skalica, do ktorej sa okrem iných dobrovoľníkov zapojili aj niektorí naši žiaci. Vyzdvihnúť treba hlavne ochotu, s ktorou žiaci peniaze zbierali. Vystupovali veľmi kultivovane, ba priam až zapálene pre dobrú vec a pekne ľuďom vysvetľovali význam Dňa narcisov, prečo peniaze zbierajú atď.

            Deň narcisov 2016
        • Hurbanov pamätník - okresné kolo
          • Hurbanov pamätník - okresné kolo

          • V utorok – 19.4.2016 sa v priestoroch ZUŠ v Skalici uskutočnilo okresné kolo Hurbanovho pamätníka. Na súťaži sa zúčastnili najlepší  recitátori zo Skalického okresu. Nechýbali ani recitátori z našej školy, ktorí sa umiestnili na veľmi pekných miestach. Žiaci a učitelia si okrem iného vypočuli názory a odborné hodnotenia poroty na jednotlivé výkony, čo im môže pomôcť v ich budúcom „recitátorskom raste“. Tu sú výsledky súťaže:

            Poézia I. kategória:

            2. miesto: Simona L.

            Poézia II. kategória

            1. miesto: Veronika A. (s postupom na krajské kolo)

            Próza II. kategória:

            3. miesto: Linda P.

             

        • Výsledky žiakov v matematike
          • Výsledky žiakov v matematike

          • PYTAGORIÁDA

            Blahoželáme našim žiakom k vynikajúcim výsledkom v okresnom kole:

            8.ročník - 1.miesto-Špaček Ján

            7.ročník - 1.miesto-Dujsík Radoslav

            5.ročník - 2.miesto- Šantavý Juraj

                             3.miesto - Budinská Dorota

             

            MATEMATICKÁ OLYMPIÁDA

            Úspech našich žiakov na okresnom kole MO:

            8.ročník - 1.miesto - Špaček Ján

            7.ročník - 1.miesto - Dujsík Radoslav, Romanová Ema

        • DEJEPISNÁ OLYMPIÁDA – krajské kolo
          • DEJEPISNÁ OLYMPIÁDA – krajské kolo

          • Ešte na konci marca sa v TT uskutočnilo krajské kolo olympiády z dejepisu, na ktoré z prvých miest v okrese postúpili Ján Š. a Veronika A.. Konečne sme sa dočkali výsledkov. Veronika je v svojej kategórii na 4. mieste a Janko je 9. Blahoželáme. Pekná práca.