• Za vysvedčenie – knihu:)
          • Za vysvedčenie – knihu:)

          • Starý známy slogan preveril zub času a pre mnohých dovolenkujúcich nie je leto letom, bez novej knihy. Túto tradíciu ctíme i u nás a preto každým rokov putujú desiatky kníh (i podľa vlastného výberu) do rúk našich žiakov, ako odmena za dobré vysvedčenie. Presne tak tomu bolo i na konci tohto školského roka. Tak „dočítania“ milí priatelia! MiA

        • Denný letný tábor s angličtinou Jolly Phonics
          • Denný letný tábor s angličtinou Jolly Phonics

          • Fotky sú vo fotoalbume :)

            Od 14. do 18. augusta to v škole žilo farbami. Malí a veľkí, ktorí sa prihlásili na tábor, si vyskúšali, že škola v lete je len a len zábava. Vyrobili si pravú dúhu v pohári i dúhu, ktorá sa prechádza:) Stali sa majstrami v pletení náramkov. Oprášili a precvičili angličtinu (napr. Jolly Phonics sounds, farebné slovné spojenia, čítanie farebných kníh, skladanie viet, riekanky aj pesničky). Vyfarbili si obrázky. Po dobrom obede počúvali čítanie z knižky „Rozprávky na telefón“. Hrali spoločenské aj nespoločenské hry. Vyjašili sa na kúpalisku v Skalických horách, na školskom dvore aj pri hre SAFARI. Všetkého sa podarilo namiešať tak akurát a aj pravé letné počasie dodalo prvému dennému školskému táboru tú správnu príchuť. Bol to (verím) príjemný kúsok prázdnin pre všetkých. MA

        • Priateľský floorbalový zápas
          • Priateľský floorbalový zápas

          • Fotky sú v albume:)

            Posledný týždeň školy bol priam nabitý novými stretnutiami. V utorok o 10 hod. sa na našom školskom ihrisku stretli v priateľskom zápase chovanci Zeleného domu a naši šiestaci. Hralo sa s dušou, nie o dušu. Hralo sa pre radosť z hry.
            O dobrú náladu sa starali tanečnice zo šestky a DJ M:). Navyše sme si splnili aj vianočný sľub z burzy a podporili sme malou finančnou čiastkou Zelený dom. Presne tak, ako si to naše deti na Vianoce želali. Získali všetci... 
            MiA

        • Slávnosť udeľovania OSKARKOV
          • Slávnosť udeľovania OSKARKOV

          • Fotky sú vo fotoalbume :)

            Koniec školského roka prináša do školy i milú slávnosť. Už tradične, jeden mimoriadny človiečik z každej triedy dostane sošku „Oskarko“. Soška je odmenou za ochotu nezištne pomôcť spolužiakom, za kamarátske správanie, za reprezentáciu školy, za urovnávanie sporov v triede, či pomoc učiteľovi... Každá trieda má svoje kritériá. Tohtoroční Oskarkovia zostanú bývať u Jakubka, Benyho, Nelly, Martina, Karin, Lindy, Chiarky, Dášky a Patrície. Mimoriadny, riaditeľský Oskarko, bude bývať aj u ďalších výnimočných detí ako sú Radoslav, Lin Jie a Lin Hao. Pekné leto všetkým:) MiA

        • Koncoročný výlet piatakov
          • Koncoročný výlet piatakov

          • Fotky sú vo fotoalbume :)

            V utorok 27. 6. sme boli v pastoračnom centre v Skalici. Boli s nami aj niektorí rodičia, ktorí to všetko zorganizovali. Doobeda sme sa prešli na Vintoperk a pritom sme sa hrali stopovačku. Objavili sme poklad :) Vrátili sme sa späť a dali sme si obed. Poobede sme si dali krátku siestu, hrali futbal, robili sme si tričká. Potom sme mali balónikovú vojnu a opekali si špekáčiky. Neskôr prišli aj iní rodičia a zasa sme hrali futbal. Tento deň sa nám veľmi páčil. 

        • Žiacky parlament – rekapitulácia
          • Žiacky parlament – rekapitulácia

          • Hoci v pondelok 26. 6. sa žiacky parlament stretol v tomto školskom roku naposledy, stretnutie to bolo veľmi inšpiratívne. Zástupcovia tried načrtli plusy a mínusy uplynulého školského roka a ponúkli veľa zaujímavých postrehov. Kladne hodnotili aktivity ako napr.: „Vymysli si svoje musli“, VeSIPa, Active English Week, výlety, ale aj vybavenie, výzdobu a čistotu tried alebo školskú desiatu. Chválili možnosť doučovania priamo na škole a krúžky (potešila ich španielčina:) a uznanlivo sa vyjadrili k práci niektorých učiteľov, ktorí im ponúkli „hravé vyučovanie“.

            V čiernych farbách videli ponuku jedál v jedálni a veľký hluk, málo práce s PC, nepotrestané správanie niektorých žiakov, málo aktívnu telesnú výchovu, veľa DÚ z niektorých predmetov a krátenie prestávok učiteľmi...
            Ako koordinátor ŽP mám veľkú radosť z toho, že zástupcovia tried sú ochotní a schopní vyjadriť svoj názor a chcú sa oň aj podeliť. Teším sa na prácu v budúcom školskom roku, kedy by sme všetci spolu mohli posunúť „dobrovoľnícku“ prácu (teda ochotu nezištne pomôcť) o jeden schodík vyššie.
            MiA

        • Koncoročný piknik siedmakov
          • Koncoročný piknik siedmakov

          • Fotky sú vo fotoalbume :)

            V utorok 27. 6. 2017  sme sa rozhodli pripraviť si trošku netradičný koniec školského roka, bolo fajn letné počasie a tak sme si oslavu presunuli na dvor. Pýtate sa prečo už v utorok? No, je toho viac: Lilly už zajtra odlieta na dovolenku, Zuzka o deň neskôr a pani učiteľka nebude v škole už vo štvrtok. Chceli sme byť ešte posledný krát v tomto školskom roku všetci spolu. Bolo to super odporúčame aj ostatným!

        • Podbranč
          • Podbranč

          • Fotky sú vo fotoalbume :)

            Výlet druhákov bol naplánovaný. Poľovnícka chata pripravená. Špekáčiky a všetko čo k tomu patrí, objednané. Všetci sa veľmi tešili na piatok 23. júna. No ráno nás nemilo prekvapilo počasie. Pršalo. Báli sme sa, že sa nikam nepôjde. Riskli sme to.



            Išlo sa. A mali ste šťastie. Slniečko sa potom celý deň na nás krásne usmievalo. Viacerými autami sme prišli do cieľa. Najprv sme navštívili zrúcaninu hradu Branč. Potom sme sa odobrali k neďalekej poľovníckej chate. Tam sme strávili veľmi príjemné chvíle. Súťažilo sa, hralo sa.. Milým prekvapením bol aj výklad pána poľovníka o jeho práci. Všetkým ukázal množstvo zaujímavých predmetov a tiež všetko krásne vysvetlil. Len škoda, že spolu s poľovníkmi sa predčasne odviezla aj vzduchovka, na ktorú sme sa tak tešili... a teda na ten terč si musíme zastrieľať niekedy nabudúce :)

        • Keď vlastiveda nie je veda
          • Keď vlastiveda nie je veda

          • V utorok 13. 6. opäť navštívila našu školu pani Zajíčková. Tentoraz sa zastavila u štvrtákov. Porozprávala im o stredovekej Skalici, o cechoch, ktoré tu boli i o tom ako to v takom cechu fungovalo. Zvedavým štvrtákom poukazovala rôzne historické fotografie, listiny a tiež obrázky cechových artikul, učňovských vysvedčení a mnoho iného. Rozprávanie pani Zajíčkovej bolo veľmi pútavé, plné nových informácií a zaujímavostí.

        • Slávnosť pre absolventov škôl
          • Slávnosť pre absolventov škôl

          • Fotka je vo fotoalbume :)

            Slávnostné prijatie najúspešnejších absolventov skalických škôl primátorom mesta Skalica sa už tradične koná na konci školského roka. Je to nie len poďakovanie za reprezentáciu školy a mesta, ale aj prianie do budúcnosti, keď jedna škola končí a iná škola čaká. Možno v inom meste, možno v inom kraji a pre stredoškolákov, možno i v inom štáte... Za našu školu sa na tejto slávnosti zúčastnili skvelí chalani: Radko D. a Ján Š. Ich mená sa na stránke školy objavovali pomerne často a ich úspechy a prácu si ľahko zmapujete. Chalani, veľa šťastia a úspechov. Sme na vás pyšní:) MiA

        • Téza: Facebook priniesol viac škody ako úžitku
          • Téza: Facebook priniesol viac škody ako úžitku

          • Podarilo sa nám zoznámiť sa s víťazmi tohtoročnej DEBATIÁDY (celoslovenskej súťaže základných škôl v akademickej debate) a pozvať ich na ukážkovú = exhibičnú debatu k nám do školy. V stredu 28. júna prišli šikovní chalani z debatného klubu ŠPMND = Škola pre mimoriadne nadané deti a Gymnázium v Bratislave. (Predstavte si, ich škola je na Skalickej ulici!) Spolu s nimi prišli aj milé a umné dievčence Terezka a Sára, ktoré mali pripravené hry na podporu komunikácie.

             

            Hoci by sa zdalo, že takáto horúčava musí zničiť i zárodok nadšenia, nestalo sa. Naši „druhostupniari“ sa zapojili do hier s elánom a bolo vidieť, že si všetky aktivity naozaj užívajú. Molekuly, Palermo aj Ostrovy vystriedala exhibičná debata. Na strane súhlasného tímu sa predstavili rečníci Emil a Martin, na strane nesúhlasu stáli Jerguš a Alex. Bol to výborný súboj argumentov za i proti. Bolo čo počúvať. Kto neprišiel, môže len a len ľutovať.
            Po debate sa naši ôsmaci premenili na sprievodcov a predstavili svoje mesto v celej svojej kráse, za čo si vyslúžili pochvalu a uznanie Bratislavčanov.  
            Jedinečne strávená posledná streda v tomto školskom roku!
            Ďakujem aj Lenke (vedúcej DK), ktorá ich k nám priviedla, pripravila a troška sa u nás i zahrala:) 
            MiA

                

        • Ela si na celoslovenskom finále GPX v šachu vybojovala 4. miesto
          • Ela si na celoslovenskom finále GPX v šachu vybojovala 4. miesto

          • Fotky sú vo fotoalbume :)

            18. 6. sa konalo v Topoľčanoch celoslovenské finále šachových turnajov GPX deti v šachu. Areál kultúrneho domu privítal 60 hrajúcich detí (chlapcov aj dievčatá), tých najlepších z troch postupových oblastí celého Slovenska v troch vekových kategóriach (8, 11, a 14 rokov). 


            Právo postupu si vybojovala aj Ela R., ktorá skončila v semifinále západ druhá v kategórii D11. Ráno zasadlo za šachovnice 10 najlepších v každej kategórii, aby zviedli boje o čo najlepšie umiestnenie. Vládla tu veľmi dobrá atmosféra, videli sme naozaj pekné partie, ale aj nervozitu. Niekto sa nervózne klepal pod stolom, niekto nad stolom, niekto si obhrýzal nechty, niekto ťahal vlasy a niekde sa objavili aj slzičky, ale verte, že odohrať 9 kôl za deň pri plnom nasadení naozaj nie je sranda.
            Ela si počínala skvele, zúročila svoju snahu a prácu za celý školský rok, a zavŕšila ho veľmi pekným štvrtým miestom na celoslovenskom finále GPX dievčat do 11 rokov. Gratulujeme!

        • Stretnutie so zástupcom poisťovne
          • Stretnutie so zástupcom poisťovne

          • Photos are in the gallery :)

            On Friday 16th June, the 8th and 9th grade students had a lecture about different insurance policies.
            An insurance agent told us about public and private insurance, why we should take out private insurance and what we should insure (a house, a trip to a foreign country, etc.). She also told us that it is very important to choose the right insurance company, otherwise we might run into troubles when an accident happens. I learnt a few new things. For example, I did not know we can also insure our pets and damage they cause:) I think it was really useful and we should have more lectures like this.  Written by JŠ. 

        • Všetko najlepšie ku Dňu otcov
          • Všetko najlepšie ku Dňu otcov

          • Deň otcov prišiel k nám z USA a svet ho oslavuje už viac ako 100 rokov. (Prvý sa slávil 19. júna 1910.) Je to sviatok, ktorý má zmysel a prináša to správne posolstvo. Nie len mama, ale aj otec stoja pri našom boku a delia sa s nami o naše radosti a starosti. Tak na nich dnes nezabudnite. Všetko najlepšie, tatkovia, tatinkovia, ockovia a oteckovia. MiA

        • Športová olympiáda skalických škôl
          • Športová olympiáda skalických škôl

          • ... bola i tento rok stretnutím detí so športových duchom, talentom alebo nadšením pre šport:) V stredu 14.6. sa na štadióne predstavili atletické disciplíny. Hoci našu školu reprezentovalo len/až 18 detí,  získali sme štyri medaily: tri zlaté a jednu bronzovú. Vo štvrtok sme do bojov poslali družstvo cyklistiky a malého futbalu. Obidva tímy obsadili 4. miesta. Ďakujeme za reprezentáciu a blahoželáme. Športu zdar!  MiA
             

            Linda P.  (6.r)

            1. miesto 

            600 m  

            mladšie dievčatá

            Ivo J.       (6.r) 

            1. miesto

            60 m    

            mladší chlapci

            Jakub K.  (6.r)

            1. miesto

            300 m   

            mladší chlapci

            Adam L.  (8.r.)

            3. miesto

            300 m   

            starší chlapci

        • My tretiaci
          • My tretiaci

          • ... sme mali v pláne ísť sa osviežiť na kúpalisko. Plány sa však zmenili. Ráno sme sa vydali spolu s prvákmi – Mravčekmi na dopravné ihrisko. Po ceste sme priložili ruku k dobrému dielu a pozbierali odpadky, ktoré boli po ceste. Navštívili sme ihrisko na Trávnikoch. Na preliezačkách bolo super. Po skákaní a behaní nám celkom vyhladlo. Niektorí vytiahli svoje zásoby od maminiek, iní si kúpili po ceste pizzu a urobili sme si piknik na Potočnej ulici pri potôčiku. Aj vodu sme stihli sprobovať. Najprv šla do vody Vikiho ponožka a tá zlákala väčšinu detí, aby si aspoň palce omočili :) Po dobrom pikniku sme boli na zmrzline. Bola to naša sladká bodka na koniec. Spokojní sme sa vrátili na školský dvor :)

        • Zber papiera pre školu priniesol 80 EUR. Ďakujeme.
          • Zber papiera pre školu priniesol 80 EUR. Ďakujeme.

          • Milí rodičia a priatelia školy,
            ak si celý rok odkladáte papier pre školu, prišiel Váš čas:)
            Konečne môžete vypratať garáže a sklepy!
            Od pondelka 19. júna do utorka 27. júna, môžte nosiť a voziť vaše balíky a balíčky. Za zadnou bránou školy je priestor a palety na skladanie starého papiera. Peniaze za zber budú použité na zveľadenie školských priestorov.
            MiA

        • Rozprávanie o Márii Terézii
          • Rozprávanie o Márii Terézii

          • Fotky sú vo fotoalbume :)

            Vďaka „Veľkej skalickej pátračke“, kedy u nás PhDr. M. Zajíčková prevzala úlohu konzultantky, sme našli človeka, ktorý o histórii nielen veľa vie, ale najmä vie o nej rozprávať v súvislostiach. Čo je však najcennejšie, má čas a chuť priblížiť časy minulé aj deťom. Tak sa stalo, že pani Zajíčková prišla v piatok 9.6. k nám s prednáškou o Márii Terézii.
             

            Priblížila starším žiakom (6. 7. a 8. roč.) jej korunováciu v Dóme sv. Martina a jej pragmatické rozhodnutia a nariadenia, ktoré prijala počas svojho, zväčša mierového, 40-ročného panovania. Dozvedeli sme sa i čosi o husároch a verbovaní, nových usmerneniach pre cechy a tovarišov, panstve a manufaktúre na keramiku v Holíči, žrebčíne v Kopčanoch, ďalšej manufaktúre na súkno v Šaštíne, zmenách v hospodárení a v neposlednom rade aj o jej vizionárskom pohľade na vzdelávanie a následné školské reformy.  Ešte i dnes, 300 rokov od jej narodenia, by sa jej reformami a zmýšľaním naši politici mohli inšpirovať :) Pani Zajíčkovej ďakujeme za prednášku a p. učiteľke Lucii za zorganizovanie stretnutia. Na ďalšiu prednášku o cechoch sa už môžu tešiť štvrtáci vo štvrtok:)

        • My druháci
          • My druháci

          • Fotky sú vo fotoalbume :)

            ... sme sa vybrali na malú turistickú vychádzku do obce Mokrý Háj. Asi o 8:15 sme vyšli smer Mestská búda. Pod Vintoperkom sa nám išlo príjemne. Pri studničke sme si načapovali čistej vody do fliaš, pomáhal nám pri tom milý ujo s ďalšími kamarátmi. Mali milého psíka, a tak sme sa s ním potešili. O niečo neskôr nás však čakala poriadna fuška. Kopec Vintoperk. Ale stálo to za to! Cestou sme videli pieskovňu a od veže na kopci bol parádny výhľad na okolie. Tu sme si urobili malý piknik a pokračovali sme ďalej do obce. V miestnom obchode sme si pokúpili nanuky a vodu, čím sme si potrénovali finančnú gramotnosť v praxi. Oddýchli sme si v novom prístrešku obce a pokračovali sme ďalej. A to k sestre pani učiteľky, kde sme videli poníka, ovečky, sliepky, psíka a ktovie čo všetko ešte. Okolo dvanástej hodiny sme sa zviezli autobusom naspäť do Skalice a hurá na obed!