• Cestujeme po Afrike :)
          • Cestujeme po Afrike :)

          •     Na hodinách geografie u šiestakov sme sa rozhodli, že precestujeme aspoň časť Afriky. Každá skupina mala podľa vlastného výberu za úlohu zmapovať jeden štát Afriky a veru, že bolo z čoho vyberať. Treba samozrejme aj kúpiť cestovné lístky, letenky, prichystať pasy, víza a hurá na cesty! Naše spoločné putovanie po Afrike začalo v štáte Egypt, prešli sme zaujímavé pamiatky a videli pyramídy, pokračovali sme juhozápadným smerom do Nigérie, odkiaľ sme pokračovali do štátu Kongo, navštívili sme aj Ugandu a prešli sme južne do Tanzánie, kde je pre turistov veľkým lákadlom výstup na najvyššiu horu Afriky – Kilimandžáro. Tiež sa tu nachádza známy národný park Serengeti. Naše putovanie skončilo na Madagaskare – prekrásnom ostrove, na ktorom bol kráľom aj slovenský cestovateľ Móric Beňovský. Ostrovný štát je zaujímavý aj množstvom endemitov, ktoré sa tu nachádzajú. Nájdete tu napríklad veľa druhov lemurov.

            Ďakujem šiestakom za pekné tvorivé chvíle a veľa krásnych a zaujímavých cestovateľských zážitkov.

            Dovidenia nabudúce!

            PS: Ak by ste sa chceli aspoň na chvíľu ocitnúť v Afrike, popozerajte si cestovateľské kufríky šiestakov vo vestibule. :)

            Šiestaci a ZuzŠi

        • Mesiac knihy
          • Mesiac knihy

          • Marec je nazývaný Mesiacom knihy už dlhé desiatky rokov. 
            Mesiacom knihy bol vyhlásený v roku 1955 na počesť Mateja Hrebendu, ktorý žil v časoch, keď čítanie nebolo samozrejmosťou a knihy boli skôr vzácnosťou. On sám knihy zbieral, rozdával, požičiaval a keďže bol nevidiaci, nechával si knihy čítať. 

            V našej škole tiež skúšame podporiť čítanie a lásku ku knihám všakovatými spôsobmi. 
             

            Pri tejto príležitosti sa trieda Žabky (3.A) zahrala na spisovateľov a ilustrátorov.
            V rámci celého mesiaca pracovali na svojich knihách a ilustráciách. Tvorili vo dvojiciach alebo individuálne. Chlapci prevažne písali o známych športovcoch, dievčatá vymýšľali príbehy o zvieratkách a kamarátstvach. Našich spisovateľov by Matej Hrebenda isto- iste pochválil a príbehy by pridal do svojich zbierok. 

            Tešíme sa, že písanie príbehov deti zaujalo. 

            DH

        • Skončilo čítanie pre Pyžamkáčov
          • Skončilo čítanie pre Pyžamkáčov

          • Večer, čo večer sme sa stretávali cez online prostredie, aby sme si prečítali a vypočuli príbehy na dobrú noc.
            Získali sme si stálych a vytrvalých poslucháčov, boli aj takí, čo prišli len nakuknúť.
            Ba, čo viac, našli aj dvaja odvážni druháci, Amálka a Sebko a tretiak Jakub,  ktorí čítali nahlas pre svojich spolužiakov.
            Plávali sme vo vlnách a hľadali Veľkého Osmoráka v knižke „Warren XIII a trińasťročná kliatba“, zjedli sme tortu a vysušili sa na slnku spolu s Psíčkom a Mačičkou, prežili sme „Dva roky prázdnin“ na pustom ostrove, našli aj „Tajomný mlyn v Karpatoch“, zamotali sa do pavučín rodinky  „Websterovci“,  túlali sme sa s Klárou. Zažili sme toho za jeden mesiac viac než dosť:)

            Veľká vďaka patrí pánovi Majdákovi, starkému našej piatačky L, ktorý sa k nám pripájal každý večer. Ďakujem pani učiteľke Zuzke J. a jej druhákom, ktorí boli nie len poslucháčmi, no napokon aj zanietenými čitateľmi.  

            ... tak niekedy opäť do čítania:)
            MA

        • Korčuľovanie
          • Korčuľovanie

          • Fotky sú vo fotoalbume :)

            Po dlhej pauze sme pohľadali a oprášili korčule a vyrazili sme na zimný štadión si zakorčuľovať.

            Prvý deň korčuľovania bol pre niektorých trocha náročnejší, ale už po pol hodinke strávenej na ľade robili veľké pokroky.
            Deti, ktoré vedeli veľmi dobre korčuľovať pomáhali svojím spolužiakom pri korčuľovaní čím ich motivovali k lepším výsledkom. To sa veru odzrkadlilo po týždni, keď sme prišli znova na ľad a deti už bez obáv korčuľovali. Deti boli veľmi šikovné a korčuľovanie si užili.

            Nielen, že sme si zašportovali, ale sme sa aj dobre zabavili.
            DH

        • Chessity
          • Chessity

          • Fotka je vo fotoalbume :)

            Od našej poslednej správy o malých šachistoch, kde sme spomenuli tri deti, ktoré získali diplom, ktorý im pridelil šachový server Chessity, sa rady držiteľov diplomov značne rozšírili.
            Na úroveň pešiaka sa dostali:
            prvý ročník – Dorotka, Vladko, Nellka a Edko
            druhý ročník – Jakub H., Mariannka, Adam, Samko B., Sebko R., Tommy
            tretí ročník – Samko a Viki
            štvrtý ročník – Samko, Terezka a Lejka
            Na úroveň jazdca sa dostali:
            druhý ročník – Samko B., Jakub H.
            štvrtý ročník – Samko
            Na úroveň strelca sa prepracovali deti:
            druhý ročník – Samko B. a Jakub H.


            Sme naozaj radi, že deti baví pracovať s týmto programom a darí sa im. Dúfam, že čoskoro budeme môcť prideliť ďalšie diplomy. VieH

        • Žirafky – malí pestovatelia
          • Žirafky – malí pestovatelia

          • Aj tento rok sa Žirafky z 2.A zahrali sa malých pestovateľov. Každý z nich si zasadil semienka rajčín a papriky. Teraz je ich úlohou pravidelne polievať a sledovať, či začnú semienka klíčiť a ako budú rásť. Už teraz sme všetci zvedaví a tešíme sa, čo sa nám podarí vypestovať.

        • Čítanie pre Pyžamkáčov
          • Čítanie pre Pyžamkáčov

          • Milí naši budúci večerní poslucháči,

            od pondelka 7.3. otvárame izbičky vytvorené len a len pre večerné príbehy.
            Ponúkame na výber: 

            IZBIČKA ZuJ
            rôzne príbehy a rozprávky 

            IZBIČKA MyM
            Dva roky prázdnin – Jules Verne

            IZBIČKA MiA:
            Waren 13 a trinásťročná kliatba – Tania del Rio.

            Link nájdete:
            a) v triednej knihe
            b) po prihlásení na stránke školy v časti UČITELIA A ŽIACI - Školská knižnica 

            Tešíme sa. 

            PS: Stále hľadáme ochotných čitateľov z radov rodičov, starých rodičov a žiakov. 

        • Obvodné kolo Hurbanovho pamätníka
          • Obvodné kolo Hurbanovho pamätníka

          • Fotky sú vo fotoalbume :)

            Streda 9. marca sa niesla v znamení umeleckého prednesu. Uskutočnilo sa obvodné kolo recitačnej súťaže Hurbanov pamätník. Z obvodného kola Hurbanovho pamätníku si naši žiaci odniesli zaslúžené diplomy.  Našu školu reprezentovali žiaci jednotlivých vekových a žánrových kategórií: Sofia I. (I. kategória - poézia) sa umiestnila na 2. mieste, na 3. mieste sa umiestnili Zuzana B. (II. kategória - poézia) a Timotej Š. (III. kategória - poézia) a na postupovom 1. mieste sa umiestnila Nina H. (II. kategória - próza).

            Všetkým recitátorom gratulujeme a Ninke držíme palce do okresného kola, ktoré sa uskutoční 5. apríla vo Františkánskom kláštore v Skalici. SH

        • Denný prázdninový tábor - Jarné prebúdzanie 2022
          • Denný prázdninový tábor - Jarné prebúdzanie 2022

          •      Pozrieme sa von oblokom a vidíme usmievavé slniečko, ktoré sa prediera chladom v zimnom období. V štvorlístkovej škole sme sa rozhodli napriek tomu, pomyselne prilákať jar medzi nás. Všetky aktivity sme smerovali k prichádzajúcemu obdobiu.

                 Začiatkom jarného tábora sme si vyrobili papierový plagát v jarnej tematike. Deti si spolu s pani vychovávateľkou zhotovili klobúky s motívmi rozkvitnutej prírody. Nemohli sme zabudnúť na našu „fyzičku.“ Pustili sme sa do pohybových a netradičných hier plné zábavy, radosti a športových zručností.

            Neskôr sme si pripravili obálky pozitívnych odkazov, ktoré deti obdarovávali každým dňom. Na tabuli sa nám prihovárali usmievavé mačičky pripravené šikovnými rukami detí. Postupne vyťahujeme kolobežky, kolieskové korčule, či zaprášené bicykle. Využili sme slniečko a rýchlou jazdou sa preháňali dopravným ihriskom. Súťažili sme, zabávali sa a tešili z pohybu.

            V stredu sme sa s deťmi rozhodli, že vyskúšame výtvarnú techniku – monotypiu. Na platňu zo skla sme naniesli temperovú farbu podľa vlastnej predstavy. Na farebný podklad sme položili výkres a odtlačili obrázok.  Vrstva farieb sa pritlačila na papier a obraz nás prekvapil farebnými účinkami. Monotypiu možno vytvoriť rôznymi spôsobmi. My sme si vyskúšali ešte jeden.  Medzi dve platne sme naniesli hrubú vrstvu farieb. Keď sme ich od seba oddelili, tak že každú sme posunuli opačným smerom, farby sa posunú, rozmažú a vytvoria zaujímavé a zakaždým veľmi originálne obrazy. Sú to náhodne efekty, závisia však vo veľkej miere aj od citu pre farby.

            Poobede sme vydali centrom Skalice, aby sme sa oboznámili časťou histórie. Pod vedením sprievodcu mesta sme vybehli na kostolnú vežu Farského kostol sv. Michala Archanjela. Výhľad na naše krásne mesto bol neskutočný. Na to sme sa vydali do Jezuitského kostola sv. Františka Xaverského. Pútavým rozprávaním sme sa dozvedeli mnoho nových informácií a zaujímavostí. Neskôr sme sa presunuli do priestorov Františkánskeho kostola Sedembolestnej Panny Márie a kláštora. Deti okrem iného poznali výrobu skalického trdla a mohli si trdlom pochutiť.

            Vo štvrtok nastal deň plný záhad, experimentov a pokusov hravou formou, Deti si vyskúšali v skupinkách riešiť rébusy, hádanky i rozprávkový kvíz. Úspešne nám spoločne vyšiel pokus s lietajúcim balónikom na vlastný pohon. Poobede si deti zhotovili farebný pohár plný jarných drobností.

            Posledné dopoludnie sme strávili nad šachovnicami, kedy sme všetci súťažili v nadobudnutých šachových zručnostiach, riešili  šachové postavenia figúrok.

                   Počas celého jarného prebúdzania sme si s deťmi čítali knihu o zákonitostiach prírody a zvieratách, Rozprávali sme sa o prichádzajúcom ročnom období, najmä o tom, čo prežívajú zvieratá v súčasnej zime. 

            Rád by som poďakoval všetkým ochotným vychovávateľkám a vychovávateľom, ochotným pani učiteľkám za pripravený program. Všetkým, ktorí spríjemnili prázdniny štvorlístkovým deťom.

             

            IC a ZuŠi  08. 03. 2022 

             

        • Žabky v akcii
          • Žabky v akcii

          • Fotky sú vo fotoalbume :)

            V utorok pred prázdninami sme sa na hodine vlastivedy vybrali preskúmať okolie našej školy a trošku ho aj vyčistiť. Vzali sme si tašky ( ... takmer zabudnuté tašky pre "RECYKLÓNOV) na papier, plast a sklo a vydali sa na našu cestu po uliciach Gorkého, Kollárovej a Ružovej.

            Najviac sme našli skla a plastu. Bolo nám to veľmi ľúto, ako si obyvatelia Skalice znečisťujú svoje mesto. Dúfame, že sa všetci polepšia a budú si svoje odpadky brať domov, prípadne hodia do koša.

            Pred začiatkom cesty sme  dostali aj úlohu na spestrenie.
            Tipli sme si koľko listnatých a ihličnatých stromov je na týchto uliciach vysadených. Náš tip pri listnatých stromoch bol celkom dobrý, ale pri ihličnatých sme si tipli ďaleko viac ako bola realita. Čo poviete, koľko ihličnanov rastie v okolí školy? 

            Napísali  AJ + Žabky

        • ... prišiel k nám karneval
          • ... prišiel k nám karneval

          • Fotky sú vo fotoalbume :)

             

            ...karneval pokračuje

            Aj keď trochu oneskorene, aj trieda žirafiek sa mohla preobliecť za svoje obľúbené rozprávkové postavy, či hrdinov, alebo obľúbené zvieratko, alebo vymyslieť niečo originálne. Karneval sa niesol v duchu tanca, zábavy, smiechu, súťaží a hier. Karneval sme ukončili tombolou, v ktorej boli zaujímavé a krásne ceny.

            Karneval sme si užili a tešíme sa na ďalší rok. Žirafky z 2.A.

            ŽABKY NA KARNEVALE 

            Aj my, žiaci 3.A sme si užili karneval naplno. Už od rána sme sa na zábavu tešili. Hneď po vyučovaní sme si obliekli masky a začala sa zábava. Tancovali sme, súťažili, hrali rôzne hry, veľa sme sa nasmiali. Najviac populárna bola maska z filmu Harry Potter, boli však aj iné skvelé masky ako mačka, pirát, futbalista Messi, gymnastka, mimozemšťan a Snehulienka.

            Už teraz sa tešíme na ďalší rok.

            Žabky z 3.A
             

            KARNEVAL U ZAJAĆIKOV 

            Aj tento rok sme si fašiangové slávnosti v podobe karnevalu užili s prváčikmi naplno.

            Deti sa na karneval v škole poctivo pripravovali, vyzdobili sme si našu triedu šašami, balónikmi a všetkými možnými farbami. Karnevalový deň bol plný  zábavných hier a úloh, ktoré deti s radosťou plnili. Spoločne sme si zatancovali a predviedli krásne rozprávkové masky. Deň sme zakončili tombolou plnou krásnych výhier. A už teraz sa tešíme na ďalší rok.
            NNS

             

            ŠKOLU OVLÁDLI ROZPRÁVKOVÉ BYTOSTI 

            Pomaly sa končí obdobie fašiangov. Po celom svete sme mohli vidieť radosť ľudí, ktorí boli zahalení do rôznych prevlečení, či masiek.

            Nastal najvyšší čas vpustiť do našej školičky záhadné rozprávkové bytosti.
            Tu ste mohli stretnúť Červenú Čiapočku, pána kráľa, princezné. Z neďalekých Bradavíc prileteli s Harry Potterom jeho priatelia. Mohli sme tu vidieť ochrancov, či strážcov poriadku vo svete rozprávok. Tu i tam prebehla Ninja korytnačka, morské stvorenia, Naruto i Batman so Supermanom.

            Karnevalový deň sme si naplno užili. Celý čas sme pretancovali, zabávali sme sa pri rôznych plneniach úloh. Zlatým vrcholom karnevalu bola tombola, ktorou boli obdarovaní všetci tajomní maskáči.

            Popolcovou stredou nadišlo obdobie pôstu. A nám neostáva nič iné, ako sa tešiť na budúci štvorlístkový karneval.

            IC, 24. 02. 2022

             

        • Vaše projekty a referáty môžu učiť ostatných spolužiakov
          • Vaše projekty a referáty môžu učiť ostatných spolužiakov

          • Fotky sú vo fotoalbume :)

            V úvode by som najskôr rada pripomenula, čo je to referát a projekt.

            Referát je slohový útvar, ktorého cieľom je stručne, výstižne a pútavo rozobrať nejaký konkrétny problém, informáciu, udalosť alebo novinku. Spracovať naozaj kvalitné referáty si vyžaduje dobrú znalosť témy, schopnosť sumarizovať informácie do stručného, avšak obsažného celku.

            Projekt žiak robí preto, aby sa niečo nové naučil. Nie je cieľom opisovať niečo z netu alebo z učebnice systémom ctrlc a ctrlv. Je jedno v akej podobe je projekt predložený – môžete ho odovzdať v elektronickej i tlačenej forme,  , divadlo, scénku, prezentáciu, text napísaný rukou, nakresliť - ako Vám vyhovuje. Môžete využívať rôzne zdroje – TV, knihy, encyklopédie, internet, vlastné fotografie, rozhovory s ľuďmi …, ale je len na vás, akú novú informáciu nám sprostredkujete.

            Ak sa vám podarí vytvoriť kvalitný projekt alebo referát, nemusí zapadnúť prachom alebo ako sa často hovorí, skončiť v šuplíku, ale môže slúžiť aj ďalším žiakom pri spoznávaní zaujímavých vecí.

            Na našej škole vznikajú veľmi zaujímavé projekty a na niektoré by som rada poukázala aj s odstupom času.

            Terajší šiestaci, už ako štvrtáci, dokázali vytvoriť veľmi poučné a zaujímavé projekty. Pred nedávnom sme so štvrtákmi na vlastivede využívali pri opakovaní projekt Niny H., ktorá vytvorila vedomostný kvíz zameraný na poznávanie známych slovenských miest. Keď sa bola pozrieť na štvrtácku hodinu vlastivedy a pýtala som sa jej ako sa cíti, odpovedala: „ Dobre. Som na seba pyšná, keď to vidím. Ale keby ste vedeli, koľko ma to stálo roboty.“

            Výborné referáty urobili viacerí žiaci, napr. Jakub J. - Rybolov na Slovensku, Ema M. a Nina H. - Sovy na Slovensku, Tomáš V. - Živočíchy vo Vysokých Tatrách. Výborné boli aj vlastivedné projekty: už spomenutý od Niny H, Michal J. - O miestach, ktoré často navštevovala Mária Terézia na Slovensku, alebo elektronický kvíz Andreia F. - Poznáš ulice v Skalici?

            Zaujímavé projekty urobili aj štvrtáci. Napr. rozmýšľali ste o tom, či má ježko a lastovička niečo spoločné. Určite prídete na to, ako naši štvrtáci, že áno, niečo spoločné majú.

            Keby sme hľadali ďalej, určite viacerí z vás vytvorili zaujímavé projekty, pochváľte sa nám s nimi. Vzhľadom na epidemiologické podmienky, ktoré boli v škole, o veľa veciach nevieme. Podeľte sa s nami o ne. VieH

        • VÝZVA - Čítanie pre „Pyžamkáčov“ v mesiaci MAREC
          • VÝZVA - Čítanie pre „Pyžamkáčov“ v mesiaci MAREC

          • Milí naši,

            S radosťou oznamujeme, že po jarných prázdninách spustíme VEČERNÉ ONLINE ČÍTANIE na dobrú noc, po ktorom niektorí už dlllllhoooo volajú.

            Čítať budeme celý mesiac MAREC (od pondelka 7. do štvrtka 31. 3. 2022),
            v čase od 19:30 do 20:00.

            Link na príhlásenie pošleme včas do správy pre rodičov cez EduPage.

            Len by sme potrebovali máličko pomôcť.

            Uvítame:

            1) tipy na knihy, ktoré by sa vám páčili.
            Tuto hľa je pripravený PADLET, do ktorého môžete zapísať návrhy na večerné čítanie : KNIHOLAPKA

            2) záujemcov o čítanie z radov rodičov, starých rodičov a/alebo žiakov.
            Tuto hľa je email, na ktorý sa môžete prihlásiť: milica.antalkova@zsstvorlistok.sk

            Do čítania :)

            šTVORlístok

        • GEOGRAFICKÁ OLYMPIÁDA a DEJEPISNÁ OLYMPIÁDA
          • GEOGRAFICKÁ OLYMPIÁDA a DEJEPISNÁ OLYMPIÁDA

          • Dňa 17. 02. 2022 sa konalo okresné kolo geografickej olympiády.
            Zúčastnili sa ho vybraní žiaci z 5. ročníka, 6. ročníka, 7. ročníka, 8. ročníka a 9. ročníka.
            Všetci zúčastnení boli úspešní riešitelia a nášmu piatakovi Filipovi sa podarilo získať krásne 3. miesto.

            Srdečne blahoželáme a prajeme veľa ďalších úspechov.

            Rovnako sa naši žiaci zúčastnili aj okresného kola dejepisnej olympiády, v ktorej boli všetci úspešní riešitelia.
            Aj keď sa im nepodarilo postúpiť ďalej, určite si zaslúžia uznanie a veríme, že v ďalších ročníkoch sa im podarí uspieť a dejepis, či geografia, zostanú i naďalej v centre ich záujmu:)  

            LM a ZuzŠi

        • Postup do celoslovenského kola olympiády v slovenskom jazyku!
          • Postup do celoslovenského kola olympiády v slovenskom jazyku!

          • 11.2. 2022 sa konalo krajské kolo olympiády v slovenskom jazyku, kde nás reprezentovala deviatačka Monika.

            Súťaž pozostávala z troch súťažných kôl, kde porota komplexne preverila vedomosti súťažiacich.
            V prvom kole ich čakal vedomostný test.
            V druhej,  písomnej časti, súťažiaci museli vytvoriť v krátkom časovom úseku vlastný text na danú tému a žáner. Tretie kolo bolo zamerané na vyjadrovacie a rečnícke schopnosti súťažiacich.
            Každé kolo bolo časovo ohraničené a zúčastnil sa ho len jeden zástupca z každého okresu v Trnavskom kraji.

            Monika zvládla všetky disciplíny excelentne a po niekoľkodňovom čakaní na výsledky sme sa dozvedeli tú najlepšiu správu.
            Monika ako jediná zástupkyňa Trnavského kraja postúpila do celoslovenského kola! Konať sa bude 25.4.

            Monike srdečne blahoželáme a ďakujeme za skvelú reprezentáciu!

            šTVORlístok

        • Krajské kolo OANJ
          • Krajské kolo OANJ


          • Po dlhom týždni nepochopiteľného čakania na výsledky vieme, že v  krajskom kole Olympiády z ANJ sa môžeme tešiť z TROCH úspešných riešiteľov:
            3 miesto – Juraj - kategória 1B (8. a 9. roč.)
            4. miesto – Lenka – kategória 1A ( 5.6.7. roč.)
            6. miesto – Sophia – kategória 1C (rodený hovorca alebo pobyt v zahraničí)

            V tomto školskom roku sa olympiáda uskutočnila online a okrem testu, ktorý sa skladal z otázok z gramatiky, použitia jazyka, počúvania a čítania, malo byť šesť najlepších súťažiacich pozvaných aj na ústnu časť.

            Najťažšie a najdramatickejšie bolo asi čakanie na to, či ste medzi šesticou vybraných alebo nie.
            Súťažiaci museli začať písomnú časť do 9:25 a odovzdať do 10:00. Ústna časť mala začať o 14:00.
            Prvé linky sa objavili okolo 13:30 a posledná pozvánka prišla pár minút pred 14:00!!
            Okrem testu angličtiny to bola určite aj riadna skúška nervov a psychickej odolnosti pre všetkých zainteresovaných!
            O to úprimnejšie je naše blahoželanie k výsledkom v súťaži.

            Ďakujeme za reprezentáciu! 

            šTVORlístok

        • Chessity
          • Chessity

          • Fotky sú vo fotoalbume :)

            Dlhé covidom postihnuté mesiace nám bránili v škole zúčastňovať sa rôznych krúžkov.


            Tento týždeň sme však opäť spustili šachový krúžok pre prvý stupeň. Na krúžku pracujeme so šachovou platformou chessity. Je to veľmi dobrý prostriedok pre učenie sa šachu od úplných základov. Preto škola zakúpila pre naše deti 40 licencii, aby deti mohli trénovať aj doma. Jedinou nevýhodou (možno aj výhodou) je, že program je v angličtine.


            Počas uplynulých troch mesiacov sa však deti príliš často na túto stránku nepripájali. Ale teraz sa nám objavujú prvé lastovičky a program nám pridelil prvé tri diplomy na úrovni pešiaka.


            Dúfam, že priložené fotografie inšpirujú aj ostatné deti a budú sa snažiť získať diplomy aj pre seba.

            Ja budem držať palce. VieH

        • Rozprávali sme sa s Martinom
          • Rozprávali sme sa s Martinom

          • Fotky sú vo fotoalbume :)

            V pondelok ráno sa štvrtáci spojili online s bratom nášho žiaka Riška (4.roč), Martinom J., ktorý študuje v Edinburgu Stavebne inžinierstvo a architektúru.

            Požiadali sme ho o rozhovor. Martin sa, totiž, zúčastnil, ako študent Edinburgskej univerzity – Heriot Watt, súťaže, ktorej cieľom bolo postaviť ekologický dom v Dubaji.

            Vysvetľoval nám, že práca na projekte trvala 2,5 roka ešte pred tým, ako vôbec začali stavať tento dom. Učili sa za pochodu ako to robiť. Neznamenalo to len dom navrhnúť, ale v skutočnosti ho aj postaviť. V ich škole sa podarilo vytvoriť medzinárodný tím študentov, kde základom spolupráce bolo počúvať jeden druhého a odhodlanie neustále sa učiť niečo nové. Museli rozmýšľať ako využijú slnečnú a veternú energiu, kedy tam prší a ako zbierať vodu, ako nechať domom prúdiť vzduch aby sa neprehrieval. Aký materiál využijú na stavbu. Rozhodli sa, že postavia dom zo škótskeho dreva - drevodom, čo však v Dubaji nebolo bežným stavebným materiálom. Robotníci z Dubaja nikdy z takého materiálu dom nestavali. Pracovali dlho do noci, ale ako nám Martin prezradil, bola to pre všetkých zúčastnených nezaplatiteľná skúsenosť. Počas tejto akcie tiež získal nových a dobrých priateľov.

            Martin má to šťastie, že sa na vysokej škole učí to, čo ho naozaj baví. A ešte šťastnejší je človek, ktorí robí to, čo ho baví a napĺňa pocitom sebarealizácie.

            Keď bol Martin ešte študentom skalického gymnázia, robil sprievodcu po pamiatkach. Ako nám sám povedal, aj táto činnosť mu pomohla realizovať svoj cieľ. Vnímať svet v súvislostiach a učiť sa z toho.

            Martin, ďakujeme za možnosť rozprávať sa s Tebou.

            Štvrtáci

        • Matematická olympiáda
          • Matematická olympiáda

          • Matematická olympiáda je predmetová súťaž pre žiakov základných a stredných škôl v riešení rôznych matematických úloh. Hodnotí sa v nej dôkaz, nielen výsledok riešenia. 
            Jedinou úspešnou riešiteľkou Matematickej olympiády v okrese Skalica spomedzi deviatakov a postup do krajského kola si v 71. ročníku tejto súťaže vybojovala naša deviatačka Monika B.
            Skvelá práca! 
            Úspešnými riešiteľmi boli aj piataci Veronika K., Líza F. a Filip H.
            Srdečne blahoželáme!

            šTVORlístok