• Do práce na bicykli
          • Do práce na bicykli

          • V mesiaci jún prebiehala na celom Slovensku akcia Do práce na bicykli, do ktorej sa zapojil aj tím z našej školy. Museli to byť ľudia, ktorí chodia do práce naozaj na bicykli. Keďže máme väčšinu kolegýň z iných obcí, nebolo jednoduché vytvoriť štvorčlenné družstvo, ktoré by sme mohli prihlásiť. Ale nakoniec sa nám to podarilo. Družstvo v zložení Viera H. (učiteľka), Igor Č. (učiteľ), Miroslav S. (pán školník) a Jarmila R. (naša pani upratovačka), poctivo jazdilo počas tohto obdobia na svojich dvojkolesových dopravných prostriedkoch. Svoje prejdené trasy sme evidovali elektronicky. A teraz trochu štatistiky. 

            Spolu sme do práce a z práce prejazdili 246,18 km. Ušetrili sme  61,55 kg CO². Spolu sme zaevidovali 165 jázd. 

            Našu snahu, šetriť touto cestou našu planétu, ocenila aj primátorka mesta Skalica Ing. Anna Mierna, ktorá nám odovzdala diplom pre najlepší tím mesta Skalica. 

            Na celom Slovensku sa do tejto akcie zapojilo 3 448 tímov a nevyprodukovalo sa tak 513 ton CO².

            Dúfame, že najbližšie sa do takejto akcie budú môcť zapojiť aj naši žiaci, nielen zamestnanci. VH

        • Prvé stretnutie Žiackeho parlamentu
          • Prvé stretnutie Žiackeho parlamentu

          • V pondelok 13.9.  po vyučovaní sa na školskom dvore stretli zvolení zástupcovia tried na prvom stretnutí ŽP. Rozmýšľali sme nad ďalšou existenciou L4L, možnosťami a nemožnosťami ich zberu triedou, či jednotlivcami, formou odmeny i spôsobom zapisovania.
            Padli otázky k desiatovej prestávke, bicyklom, telefónom, školským obedom a vyučovaním vonku – na čerstvom vzduchu:)
            Uvažovali sme aj nad návratom ekoDOMčeka a jeho aktivít.

            Témy, ktoré sme zatiaľ načrtli čakajú na ďalšiu diskusiu v triedach.
            Z aktívneho prístupu a angažovanosti sa teší  


            koordinátor ŽP MA 

        • Online školská knižnica
          • Online školská knižnica

          • Naše mini školské knižnice sú pripravené! Knihy sa vydávajú alebo vracajú každý pondelok od 13:00-14:00 vo vestibule. Najprv si knihu rezervujem online a až potom mi ju vydajú. Viac info u triednych učiteľov :)

            Rezervácia knihy je jednoduchá:

            1. Klikniknem na tento odkaz: https://www.stvorlistokcitadetom.sk/kniznica

            2. Vyplním uživateľské meno a heslo. Pšššššt meno a heslo nájdem v správe v EduPage :)

            3. Vyberiem si knihu, ktorá ma zaujala a kliknem na "rezervovať". 

            4. Vyplním meno a triedu.

            5. Knihu mi môže vydať len p.uč. Milica alebo Siska. 
             

            Dočítania a dopočúvania.

        • Správy z letného školského tábora
          • Správy z letného školského tábora

          • Fotky sú vo fotoalbume :)

            piatok 20.8.2021

            Piaty deň letného tábora....

            Posledný deň nášho zážitkového tábora sme strávili zväčša v škole. Na začiatok, tak ako každý deň, sme sa oboznámili s programom. Následne sme sa rozdelili do tímov a mohli sme ísť zberať posledné súťažné body. Dnes sme sa zamerali viac na prírodu a ekologickú tému.
            Určovali sme druhy stromov, ktoré sme mali možnosť vidieť počas prechádzky v Zlatníckej doline. Ďalej sme určovali rastliny a bylinky, ktoré sme si priniesli z prechádzky v prírode. Na záver sme si pripomenuli triedenie odpadu.
            Keď boli body rozdané mohli sme sa spoločne presunúť a pokochať sa dvomi historickými pamiatkami mesta Skalica a to mlynom bratrov Pilárikových a Ľadovňou. Po návrate naspäť do školy nás už čakal chutný obed. Po obede sme si vyhodnotili celý týždeň. Rozdali sa pochvale najlepším pracovníkom a pomocníkom. A keďže všetci pekne pracovali a súťažili, víťazmi boli napokon všetky družstvá a tak si zaslúžili sladké prekvapenie. 

            Ďakujeme všetkým zúčastneným deťom za super strávený týždeň a dovidenia v škole:))  

            Projekt „Camp4Lístok“ sa uskutočnil s finančným príspevkom Mesta Skalica.

             

            štvrtok 19.8. 2021
             

            Štvrtý deň letného tábora je úspešne za nami. Dnes sme dopoludnie strávili v škole, kde sme si zasúťažili, maľovali a dokončovali prekvapenie.
            Na desiatu nám pani kuchárky spravili chutný puding po ktorom sa len tak zaprášilo.
            Potom sme si nechali chvíľu na voľný program. Keď sme sa naobedovali, prišiel pre nás autobus a vydali sme sa smer Zlatnícka dolina. Odvážnejší išli s pánom učiteľom na Kamennú búdu a ostatní sa zahrali na preliezkach a na Tarzánii. Deti si počas prechádzky pozbierali kamienky, bylinky, šušky, semienka a skúsili si určiť stromy a bylinky v okoli. 

            No a čo by to bol za tábor bez „opekačky“? Dnes sme si spoločne s rodičmi založili ohník, opiekli špekáčik a užili si takto pekne spolu príjemné pohodové popoludnie. 

            Tešíme sa na zajtrajší - posledný deň -  aj keď sa nás už deti pýtali, či by to nemohlo pokračovať aj cez víkend:)

            ... a nás veľmi teší, že sa všetkým páči.

             

            streda 18.8.2021

            Tretí deň - putovanie Záhorím  

            Veľmi očakávaný deň. Utorkom všetci nadšenci prírody sa vydali po tajoch Záhoria. Prvou zastávkou po prekonaní Bielej hory bola jaskyňa Driny. Než sme mohli vojsť do jaskyne, prekonali sme výstup o 98 schodoch. Mnohotvárne výjavy prírodných krás nás uviedlo do nemého úžasu nad toľkou krásou.

            Druhou etapou nám otvorila svoje brány kráľovská Trnava. V pravý čas nás očakávala sprievodkyňa v historickom odeve patriaci strednej vrstve obyvateľstva stredoveku. Pútavo rozprávala v centre mesta pri modele historického mesta o domoch, staveniach, hradbách. Neskôr sme sa pobrali do nádherného kostola sv. Mikuláša, kde zaujímavé rozprávanie nemalo konca. Nakoniec sme objavovali tajomstvá kostnice a výhľadu z trnavských hradieb.

            Poslednou zastávkou bola pre všetky deti šantenie v Jump aréne. Radovali a skákali namojveru o dušu. Unavené po športovom výkone sme sa vydali naspäť do Skalice.

            Nálada v autobuse bola fantastická, až sme nepočuli vlastného slova. Tešíme sa už na ďalší deň v tábore.

            Tím vedúci letného tábora šTVORlístok 

             

            utorok 17.8. 2021

            Druhý deň letného tábora.

            Dnes sme sa mali opäť fajn.
            Aj keď nám počasie do obeda veľmi neprialo, nám to náladu a deň nepokazilo.
            Ráno nás v Zlatníckej doline na Kolibe privítali veľmi milí ľudia zo Zväzu poľovníctva. Pripravili si pre nás pekný program v podobe prednášok o poľovníctve, súťaží a hier. Musíme konštatovať, že to bolo naozaj zaujímavé a veľmi pekné. Po tom, ako sme sa s nimi rozlúčili a poďakovali, naša cesta smerovala na chatu Amor, kde nás čakal veľmi chutný obed. Po obede sme si trochu oddýchli. Následne sme sa vybrali na prechádzku, aby sme načerpali energiu a trocha toho slniečka, ktoré nás po ceste sprevádzalo. 
             

            pondelok 16.8.2021

            Máme za sebou prvý letný táborový deň.

            Ráno sme sa všetci radostne zvítali a povedali si, čo nás čaká počas dňa.
            Pekne sme sa rozdelili do družstiev, určili si kapitánov a mohli sme ísť súťažiť. Keďže nám trocha vyhladlo, s pánom učiteľom sme si pripravili desiatu. Vyrobili sme takú chutnú pomazánku, ktorú sme aj z misy vylizovali!
            Keď sme sa posilnili, maľovali sme s pani učiteľkou Zuzkou na stenu na zadnom školskom dvore. Čo sme maľovali? Ha! To je prekvapením pre všetkých v septembri.
            Následne sme si urobili krátku vedomostnú súťaž a po nej nás čakal veľmi chutný obed.
            Po obede sme nelenili a kalórie sme išli vypotiť do mesta :)
            Prešli sme si - pre niekoho známe pre niekoho menej známe - kultúrne pamiatky v Skalici. Po prechádzke sme sa boli osviežiť v cukrárni na zmrzline.
            Keď sme sa vrátili späť do školy, rozdali sme si papiere a začala sa ďalšia súťaž o najkrajší tímom vytvorený obraz kultúrnej pamiatky s informáciami, ktoré sme si museli zapamätať v rámci družstiev.
            Myslíme si, že deň nám vyšiel a budeme sa tešiť na zajtra, kedy nás čaká bohatý program v Zlatníckej doline.

            S pozdravom tím letného tábora šTVORlistok

        • Ekoprázdniny
          • Ekoprázdniny

          • Školský rok 2020/2021 bol pre deti náročným obdobím, nakoľko sa prevažnú časť roka vzdelávali dištančne. Vedomosti takto získané z predmetov vlastiveda, prírodoveda, geografia alebo biológia bolo vhodné utvrdiť a precvičiť aj v reálnom prostredí, ideálne v prírode, ktorá ponúka široké možnosti zážitkových aktivít.

            Týždeň letných prázdnin od 16. – 20. augusta 2021bol preto pre deti ideálnym časom na to, aby sa venovali socializácii a ekologickým aktivitám, ktoré sa dostali z objektívnych dôvodov v období pandémie vírusu Covid-19 do úzadia. 

            Deti sa počas denného tábora v škole venovali téme triedenia odpadu a jeho následnej recyklácii. Naučili sa ako nakupovať v obchode tak, aby vytvorili čo najmenej odpadu. Z nakúpených surovín sa učili pripravovať zdravú desiatu a olovrant.

            Svoj tvorivý potenciál využili pri skrášľovaní interiéru školy maľovaním prírodnými farbami.

            Hrali sa rôzne ekologické hry, ktorých cieľom bolo zvýšiť povedomie o dôležitých témach ochrany životného prostredia – šetrenie pitnou vodou, zníženie automobilovej dopravy, zníženie plastového odpadu a pod.

            V prostredí Zlatníckej doliny pozorovali drobné živočíchy, ktoré sa nachádzajú v okolí Zlatníckeho potoka a vodnej nádrže Mlynky. Zistili, že živočíchy a rastliny žijú v prírodných spoločenstvách navzájom veľmi úzko späté a pri neopatrnom správaní sa človeka môže dôjsť k narušeniu celého ekosystému.  

            Projekt „Ekoprázdniny“ pripravilo Občianske združenie Rada rodičov pri Súkromnej základnej škole, Gorkého č. 2042/4, Skalica s finančným príspevkom Mesta Skalica.

        • Queens Festival
          • Queens Festival

          •  

            Global Women Online Chess Challenge

            Šach je hra, ktorá sa, našťastie, môže hrať aj v online prostredí. Je to celkom jednoduché. Nájdete si šachovú platformu, vytvoríte si šachový účet a môžete hrať. Takto to urobila aj Veronika K (4.roč.). Otvorila si účet na šachovej hracej stránke Tornelo a stala sa hráčkou reprezentujúcou Slovensko v medzinárodnom online šachovom turnaji „Queen's Festival“.

            Tento turnaj bol usporiadaný v rámci európskych a svetových aktivít venovaných ženskému šachu. Ich úlohou je posilniť ženskú šachovú základňu a zvýšiť aktivitu žien na šachovom živote. Rok 2022 sa má stať „Rokom ženy v šachu“.

            Veronika si zahrala kategóriu do 1 500 ELO (šachové hodnotenie) v tzv. blitz turnaji. Znamená to, že každá hráčka má na svoju partiu iba 5 min. Veronika skončila 39 z 51 hráčok a slovenská nehrajúca kapitánka napísala tieto slová: „Klobúk dolu hlavne pred našimi najmladšími, ktoré sa borili aj s angličtinou aj s časovou náročnosťou turnaja“

            Veronika nám napísala pár slov o tomto turnaji:

            Dňa 19.06.2021 som sa zúčastnila na šachovom turnaji Queen's Festival. Bol to môj prvý medzinárodný turnaj. Mohla som si vyskúšať hrať proti hráčkam z celej Európy.
            Turnaj prebiehal na stránke Tornelo. Počas celého turnaja som musela mať zapnutú kameru a zdieľať obrazovku svojho počítača.

            Veronika, prajeme Ti, aby si nazbierala aj ďalšie šachové skúsenosti na podobných akciách.

             

        • My a naše malé-veľké "ĎAKUJEM"
          • My a naše malé-veľké "ĎAKUJEM"

          •  "JERUSALEMA CHALLANGE" mal svoju veľkú premiéru v pondelok 21. 6..
            Roztancovali sme Františkánsku záhradu, aby sme priniesli trochu optimizmu do tejto izolovanej doby.
            Záznam priniesla skalická televízia: TU  :)) 

        • Krásne leto všetkým :)
          • Krásne leto všetkým :)

          • Fotky sú vo fotoalbume :)

            Milí naši,

            ďakujeme za podporu aj v tomto, mimoriadnom, školskom roku.

            Tešíme sa z kvetov, milých slov a malých darčekov.
            Prajeme pokojné leto plné oddychu, slnka, radosti, smiechu a pohody.

            Dovidenia o dva mesiace:)  

            šTVORlístok

        • Hurbanov pamätník pokračuje v septembri
          • Hurbanov pamätník pokračuje v septembri

          • Fotky sú vo fotoalbume :)

            22.6. sa v priestoroch Františkánskeho kláštora v Skalici konalo okresné kolo recitačnej súťaže Hurbanov pamätník. Našu školu reprezentovali štyria skvelí recitátori: v II. kategórii Aneta V. a Nina H a v III. kategórii Simona L. a Martin B.

            Do krajského kola, ktoré sa uskutoční v septembri v Trnave, sa napokon prebojovala len Simona L., ktorá obsadila 1. miesto v III. kategórii  v recitácii poézie.

            Všetkým recitátorom ďakujeme za skvelú reprezentáciu a Simonke želáme veľa úspechov v krajskom kole. 

        • Týždeň výletov a exkurzií
          • Týždeň výletov a exkurzií

          •  

            Fotky sú vo fotoalbume :)

            Na konci školského roka radi využívame priaznivú situáciu na cestovanie a postupne, po triedach cestujeme autobusom po Slovensku:

            Utorok 29.6.2021 

            Exkurzia č. 6 - Devínska Nová Ves - hrad Devín a Bratislava

            Posledná exkurzia v tomto školskom roku patrila piatakom, siedmakom a ôsmakom. Zo Skalice sme vychádzali už skoro ráno, o šiestej. Najprv sme zamierili do rodinného včelárstva Dedinský v Devínskej Novej Vsi. Tu sme sa dozvedeli veľa zaujímavých informácií o včielkach, prezreli si fungovanie včelieho spoločenstva v sklených úľoch, ochutnali rôzne druhy medu, vyrobili si vlastnú sviečku z včelieho vosku a v prevádzke včelárstva sme sa oboznámili s celým postupom spracovania a skladovania medu.

            Z včelárstva sme sa presunuli na hrad Devín. Tu nás už čakala lektorka, ktorá nám povedala veľa o histórii hradu. Najlepšie nám bolo v hradnej jaskyni, lebo slniečko už bolo veľmi silné a aspoň na malú chvíľu sme sa tu mohli schladiť. Veľmi sa nám páčila aj 55 metrov hlboká studňa, do ktorej sme mohli naliať vodu a rátať, koľko jej trvá dopadnúť na dno. Z hradu Devín sme sa presunuli do Bratislavy. Piataci a siedmaci navštívili výstavu Zlatý poklad Inkov a ôsmaci zase  Prírodovedné múzeum.

            Nabití vedomosťami a novými zážitkami sme sa presunuli do nákupného centra Eurovea, kde sme sa občerstvil a aspoň na chvíľu schladili. Potom sme sa už vydali na spiatočnú cestu. Do Skalice sme dorazili presne načas – aby sme stihli program deviatakov a ich rozlúčkové popoludnie :). LV

             

            Pondelok 28.6. 2021 

            Exkurzia č. 5: Bratislava – Devínska Nová Ves – Sandberg

            Pri škole sa stretávame neskutočne skoro – už pred 6:00 ráno! To preto, lebo na diaľnici sú práce a dlhé kolóny. V BA na nábreží však vystupujeme po 8 hodine:) Ideme popri Dunaji v tieni a príjemnom vánku od rieky. Bratislavčania si ráno tiež vychutnávajú. Kým niektorí sedia pri kávičke v kaviarňach pred Eurovea, iní športujú.
            My sa tu delíme na skupinu IWALK a UFO.
            Všetci ideme do starého mesta. Väčšina po stopách preživších – aby sme sa pozreli na mesto očami tých, ktorí prežili holokaust. Audio/video prehliadka mesta spojená so vstupmi, otázkami a úlohami naozajstného sprievodcu trvá takmer 2 hodiny a dáva nám zabrať nie len kvôli počasiu (32°C) ale aj kvôli náročnej téme.
            Druhá skupinka si zatiaľ užíva výhľad na mesto z vtáčej perspektívy reštaurácie UFO nad mostom SNP.
            Stretávame sa na nádvorí hradu. Slnko nám nedáva nič zadarmo – no mi na hodinku unikáme do sveta dávno minulého a obdivujeme zlaté poklady Inkov, ich zručnosť a zmysel pre detail pri opracovaní zlata. Žasneme však aj nad ich krutosťou a krutosťou španielskych dobyvateľov.
            Obedná prestávka a osvieženie v Bory Mall je na chvíľu vyslobodením pred žiarou nemilosrdných slnečných lúčov.
            Poslednou zastávkou je Sandberg – paleontologická lokalita v D.N.Vsi, ktorá je náleziskom skamenelín svetového významu. Stretávame odborníka na slovo vzatého. Trpezlivého a chápajúceho odborného sprievodcu nám robí Ass. prof. Natália Hlavatá Hudáčková, PhD. z Katedry geológie and paleontológie UK v Bratislave. Ďakujeme!!!
            Sandberg nás celkom vyšťaví.
            Vytráca sa z nás posledná sila a energia. Onedlho budeme ako tie drobné artefakty z obdobia druhohôr a treťohôr – bez života – vysušené a vyprahnuté odtlačky v horninách...
            V poslednej chvíli nás zachraňuje autobus s odloženými kartónami vody a obetaví učitelia, ktorí nám vodu ochotne dolievajú do fliaš.
            Okolo 18 hod. sme opäť doma:)

            šiestaci, ôsmaci a deviataci a MA 

               

            Aplikácia na IWALK je tuto hľa, dostupná zadarmo:

            https://play.google.com/store/apps/details?id=com.illion.usc&gl=SK

             

            Piatok 25.6. 2021 

            Exkurzia č. 4: Nitra

            onečne nám korona dovolila opustiť bránu školy a vydať sa na výlet. Tešili sme sa, pretože nás pripravila o veľa spoločných zážitkov. Pani učiteľky nám vybrali výlet do Nitry. Nitru poznáme, ale väčšina len zo školy. Učili sme sa o jej minulosti aj súčasnosti, a preto bolo fajn ju navštíviť. Najskôr sme navštívili Nitriansky hrad, kde sme mali super pani sprievodkyňu, ktorá nám toho veľa porozprávala a zobrala nás do veže, odkiaľ sme mali nádherný výhľad na celú Nitru a okolie a dozvedeli sme sa, čo sú to Kazematy. Odtiaľ sme prešli okolo sochy Cyrila a Metoda do centra na Svätoplukovo námestie k obrovskej fontáne, kde sme sa občerstvili, posedeli a nabrali novú energiu na výstup na Zobor. Našťastie, pod Zobor nás vyviezol pán šofér. Doplnili sme zásoby vody a vydali sa po stopách Svorada najskôr k prameňu, potom do jaskyne až k rázcestiu medzi vrchom Zobor a vysielačom Zobor. Niektorí sme sa vydali s pani učiteľkou Nikou aj na vrch, niektorí išli len k vysielaču. Keď sme sa pod vysielačom všetci stretli, oddýchli sme si, pofotili sa, pokochali sme sa výhľadom na mesto, hrad, rieku, ale aj Jaslovské Bohunice a vybrali sa naspäť k autobusu. Po príchode do Skalice sme sa všetci unavení, ale spokojní vrátili domov k rodičom. Sme radi, že sme mohli vyraziť na výlet.

             

            Štvrtok 24.6. 2021 

            Exkurzia č. 3

            Pred koncom školského roka sa naši druháci a tretiaci vybrali na výlet na miesta, ktoré veľa z nás ešte nenavštívilo.

            Odchádzali sme už ráno o 6:45, museli sme si teda trochu privstať. Ale oplatilo sa. Naša prvá zastávka bol kaštieľ v Hlovhovci. Nie je taký známy ako ostatné zámky, ale nám sa tam páčilo.

            Pôvodný hrad bol postavený v 11. Storočí a postupne ho vlastnili bohaté feudálne rody. Každý rod nechal svoj majetok prestavať a do dnešnej podoby, skôr kaštieľa ako zámku, ho nechal prerobiť rod Erdődyovcov. V roku 1945 ho obsadili sovietske vojská. Od roku 1951 boli na hlohovskom zámku obývacie priestory a učebne výchovného ústavu pre mládež. Priestory zámku stále nie sú obnovené, ale po ošarpaných miestnostiach sa prechádzate s tabletom, ktorý vám ukazuje ako miestnosti vyzerali. Súčasne sme v každej miestnosti riešili nejakú úlohu, dokonca sme uplatnili aj naše znalosti zo šachu. V jednej z nich sme riešili jednoťahový mat. Pani sprievodkyňa nám ešte povedala, že keby nebolo pandémie, tak majú k dispozícii aj okuliare na virtuálnu realitu, v ktorej by sme sa mohli poprechádzať po zámku. Možno nabudúce.

            V Hlohovci sa nám veľmi páčilo a naša cesta pokračovala do Eko Parku v Piešťanoch a do jeho kontaktnej zoologickej záhrady. Nájdete tu viac ako 174 zvierat z Afriky, Ázie, Južnej a Severnej Ameriky, Austrálie a Európy. Veľká časť expozícií je priechodzia a preto majú návštevníci možnosť vstúpiť priamo do klietok so zvieratami. Mohli sme nakŕmiť nie len kozičky a lamy, ale aj zajačiky a morské prasiatka, papagáje (aj ary) a iné vtáky. Pri záhrade sa buduje aj veľké detské ihrisko, kde sme tiež strávili dosť času.

            Unavení z tepla a chodenia, ale spokojní a plní zážitkov, sme sa vrátili večer v poriadku domov.  VH 


            Streda 23.6.2021 

            Exkurzia č. 2: Jelka – Komárno

            Vodný kolový mlyn v dedinke Jelka sa zachoval vďaka tomu, že ho od jeho majiteľa odkúpilo a neskôr zrekonštruovalo vlastivedné múzeum v Galante. Dnes je tu i skanzen poľnohospodárskych strojov a náradia. A tak si okrem mlyna prezeráme aj vozy a sejačky a mláťačky a chladničku upletenú z vŕbového prútia:)  
            Čaká nás však dlhá cesta do Komárna. Tu chvíľku hľadáme „Nádvorie Európy“, ktoré je celkom dobre skryté uprostred iných budov a potom už čakáme na prehliadku časti mohutného protitureckého opevnenia, ktoré neskôr slúžilo aj ako kasárne sovietskych a napokon aj československých vojsk.  
            Slnko je nemilosrdné a teplota sa šplhá nad 350 C.
            Južné Slovensko je už také – horúce.

            piataci, šiestaci a siedmaci a MA

             

            Utorok 22. 6. 2021 

            Exkurzia č. 1:  Beckov – Podolie – Mohyla
            Na hrade Beckov so záujmov počúvame neobvyklý výklad podaný s teatrálnou ľahkosťou a profesionálnym zanietením a dozvedáme sa fakty aj mýty o hrade a jeho majiteľoch. Hradný pán a veľmož Stibor zo Stiboríc si vybral práve toto miesto a prestaval ho na svoje honosné sídlo (a jeho syn v r 1431 založil napr. aj skalický chudobinec „Štíbor“ )
            V Parku miniatúr „Matúšovo kráľovstvo“ si prezeráme modely hradov, z ktorých mnohé dnes už nejestvujú alebo sú len zrúcaninami. Fotíme sa pri mini hrade Beckov, mini Mohyle a mini skalickej Rotunde.
            Zastavujeme sa aj v Brezovej na skutočnej Mohyle a dozvedáme sa čo-to o slávnom československom architektovi Dušanovi Jurkovičovi.

            štvrtáci, šiestaci a siedmaci a MA

        • Výsledky Expertov
          • Výsledky Expertov

          • Celoslovenská súťaž
            Expert Geniality Show prebehla v máji a výsledky sú tuto hľa:

            Diplom „Päť jazykov kultúry“ a umiestnenie v prvej štvrtine súťažiacich získala Zuzka B.
            Diplom „Od Dunaja k Tatrám“ a umiestnenie v prvej štvrtine súťažiacich získal Juraj G.
            Diplom „ Do you speak English?“ a a umiestnenie v prvej štvrtine súťažiacich získala Karin K.
            Diplomy „Mozgolamy“ „Do you speak English?“ a TOP Expert získal Martin B.
            Diplomy „Mozgolamy“ „Do you speak English?“ a TOP Expert získala Ela R.
            Diplomy za účasť obdržali Matej K., Matej U., Ema M., Rastislav B.,
            Najlepšie sa tento rok darilo Laure S.
            Obsadila 4. miesto v téme „Do you speak English?“  5. miesto v téme „Svetobežník“ a vo svojej kategórii obsadila celkovo 7. miesto z 920 súťažiacich:)

            Ďakujeme za reprezentáciu a blahoželáme:)

        • Zber papiera
          • Zber papiera

          • Vážení rodičia,

            dovoľujeme si Vás informovať, že po minuloročnej prestávke škola v tomto roku organizuje koncoročný zber papiera.

            Zviazané balíky papiera, alebo papier v krabici môžete priniesť:

            ·       do zberného dvora spoločnosti VEPOS, s.r.o. od 23.6. do 30.6.2021 od 12:00-15:00 hod. , okrem soboty (poprosíme dodržať termín, ktorý sme vopred dohodli so  spoločnosťou VEPOS)

            ·       do školy 28. a 29. júna (pondelok – celý deň, utorok do 11:00)

             

            Ďakujeme za spoluprácu.

        • Active English Week
          • Active English Week

          • Naši ôsmaci a deviataci si opäť užívajú týždeň s anglickými lektoromi. 25 hodín angličtiny v je celkom dobrou príležitosťou na precvičenie si všetkých jazykových zručností a posilnenie sebavedomia a my sme radi, že môžme všetkým žiakom ponúknuť túto možnosť už po šiesty raz. Lektori vedia zaujať a tak je tento "AEW" naozaj aktívny. Naši nádejní adepti na angličtine píšu, kreslia, predvádzajú, prezentujú, improvizujú, zapisujú, kontroľujú, počúvajú, rozprávajú a pri tom všetkom a vďaka tomu sa bavia.

        • ... deň ako každý iný?
          • ... deň ako každý iný?

          • Fotky sú vo fotoalbume :)

            Blíži sa koniec školského roka. Všetci sa snažíme finišovať a ukončiť ho čo najlepšie. Preto sa asi každý učiteľ poteší, ak zažije taký deň ako ja tento týždeň.

            1. V tento deň ráno mi naša piatačka Ninka Hí. poslala vytvorený obrázkový diktát pre tretiakov zameraný na vybrané slová. Samozrejme, hneď sme ho na hodine otestovali a zvládli sme ho.
            2. Poobede mávam šachový krúžok s prváčikmi a druháčikmi. Veľmi mi pomohli naše ôsmačky – Ela, Kika a Adelka, ktoré pomáhali prváčikom učiť sa matovať dvoma vežami. Rozdelili si ich do skupín a každá sa snažila predať svoje skúsenosti týmto malým šachistom. A pri vzájomných zápasoch bolo vidieť, že ich to naučili celkom dobre.
            3. Už som chcela ísť domov, keď ma zastavil štvrták Alex, ktorý si lámal hlavu, ako by ma vyskúšal. Pripravil mi šachové úlohy, ktoré si sám vymýšľal. Tak sme spolu sedeli a ja som riešila. Jedna úloha sa mi tak zapáčila, že som sa ju rozhodla zaradiť aj ako zadanie pre ostatných žiakov na hodiny Matematika na šachovnici. Dúfam, že sa im bude páčiť.

            Naozaj veľmi pekne ďakujem všetkým týmto deťom, ktoré nám pripomínajú, prečo máme radi učiteľskú prácu. Prežívať takéto dni je asi sen každého učiteľa.   VH

        • Lepšie raz vidieť ako 3 x počuť alias mini-cyklo-exkurzia v predajni Kameň Skalica vo Vrádišti
          • Lepšie raz vidieť ako 3 x počuť alias mini-cyklo-exkurzia v predajni Kameň Skalica vo Vrádišti


          • Hodiny GEOLÓGIE v ôsmom ročníku má zmysel stráviť v teréne a spoznať „kamene“ aj zblízka.
            Tento školský rok však neprial výletom a exkurziám do prírodovedných múzeí  a tak sme sa vybrali aspoň teraz, na konci školského roka, do blízkej predajne obkladov a dlažieb vo Vrádišti.
            Ochotný mladý pán predajca nás previedol areálom a daroval nám vzorky hornín na vyučovanie.
            ŽULA, RULA, ANDEZIT, VÁPENEC, PIESKOVEC, ČADIČ, BRIDLICA, TUFA, TRAVERTÍN, MRAMOR ... sú teraz už súčasťou školskej zbierky hornín.
            Ďakujeme.
            MA

        • Cukríkový šach
          • Cukríkový šach

          • Fotky sú vo fotoalbume :)

            Šachisti si tiež urobili svoje šachové MDD. Riešili sme rôzne úlohy, za ktoré nás čakala sladká odmena a šachová medaila.

            Hrali ste už cukríkový šach? Tak my áno. Keďže sme nemohli, pri niektorých úlohách, používať figúrky, postavili sme na šachovnicu na ich miesto cukríky a nechali fungovať našu predstavivosť.

            Všetkým sa nám podarilo „cukríkové“ úlohy vyriešiť.  VH

        • MDD
          • MDD

          • Fotky sú vo fotoalbume :)

            Škola zabudla na riadny utorkový rozvrh a dokonca aj nestále počasie sa ustálilo :) aby sme si mohli užiť svoj deň naplno:) 

            Každá trieda si mohla zvoliť svoj vlastný program. Kým niektorí súťažili v triedach, iní sa vybrali von do prírody:

            Tretiaci sa na MDD stretli po dvoch týždňoch v karanténe opäť v škole a v plnom počte. Tento deň sme strávili v priestoroch našej školy, ale nenudili sme sa. Ráno sme si zacvičili s kinektom, na dvore si zahrali rôzne hry, skúšali skladať vo dvojiciach, ale každý len jednou rukou, lietadlo a vytvorili sme si vlastný návrh letných šľapiek. Aby sme podporili našu imunitu, zjedli sme pri tom veľ a ovocia.   VH

             
            My šiestaci sa najprv zastavili v Záhorskom múzeu. Tu sme sa rozdelili na dve skupinky a ochotné pani sprievodkyne sa nám venovali na dvoch výstavách. Pozreli sme si výstavku RODINA zo začiatku 20. storočia. Boli to časy, keď aj tri generácie žili spolu v jednom dome a bábätká sa narodili doma a boli tuho zabalené do čipkovanej bielučkej perinky. Druhá skupinka si prešla stálu výstavu s izbou a zbierkou Dr. Pavla Blaha. Skupinky sa vymenili, aby sme si všetci pozreli všetko.
            Zvyšok času sme sa strávili na golfovom ihrisku. Bola to paráda! MA