• Geografia na zjedenie
          • Geografia na zjedenie

          • S piatakmi sme na geografii preberali Stavbu Zeme a tak nám napadlo, že skúsime upiecť koláč na túto tému. Pri pečení koláča sme si aj zopakovali z čoho všetkého sa Zem skladá, deťom to išlo veľmi pekne. Koláč sa vydaril a vraj chutil výborne.

            ZuzŠi

        • Triedy čítajú pre radosť... pokračovanie III.
          • Triedy čítajú pre radosť... pokračovanie III.

          • Knižky, ktoré sme do školy získali vďaka výzve Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu sú už na poličke vedľa triedy 3.A.
            Listujte, prezerajte ale najmä čítajte si ich pre radosť.

             

            AK
             

        • Lyžiarsky výcvik
          • Lyžiarsky výcvik

          • V. DEŇ 

            Dnes sme sa zobudili do studeného rána. Keď sme sa chystali na svah vypadla elektrina a tak sme doobeda hrali spoločenské hry a rozprávali sa. Neskôr sme sa naobedovali a pripravili sa na poobedné lyžovanie. Na svahu bolo zlé počasie, snežilo a fúkal vietor. Po príchode na chatu sme si oddýchli a navečerali sa. Po večeri začal program. V rámci programu sme dostali krásny diplom a medailu, ktorá sa dala zjesť. Po skončení programu sme sa išli chystať na spánok.

            Adam 7.A 

             

            IV. DEŇ

            Dnešný deň sme začali prebudením do krásneho slnečného dňa. Na raňajky sme mali toastové chlebíky s maslom a džemom. Potom sme sa pripravili na svah. Podmienky na lyžovanie boli ideálne. Na obed sme si urobili pauzu a vychutnali sme si veľmi chutný kurací perkelt. Po obede sme sa na chvíľu opäť vrátili na svah plný síl a v tej najlepšie nálade. Dnešný deň sme zakončili francúzskymi zemiakmi a vedomostným kvízom na tému kultovného filmu ,,S TEBOU MĚ BAVÍ SVĚT."

            Ôsmaci 😊 

             

            III. DEŇ

            Ráno o 7.30 sme sa išli naraňajkovať. Na raňajky boli párky s horčicou/ kečupom a chlebíkom. Potom, keď sme sa najedli, sme sa všetci začali chystať. Keď sme boli pripravení, tak sme sa dopravili autobusom na svah. Bolo veľmi pekné počasie. Potom o 11.30 sme sa vrátili do hotela na obed. Cez obednajšiu siestu sme hrali karty. Potom sme sa vrátili autobusom na svah, kde sme si užili lyžovanie a snowboardovanie. Keď začalo zapadať slnko, my sme sa chystali na návrat do nášho hotela. Kým sme čakali na jedlo zahrali sme sa na tichú poštu. Večera bola výborná. Po večeri sme si pozreli film ,,S TEBOU MĚ BAVÍ SVĚT" a pripravili sa do postele.

            Piataci 😊

             

            II. DEŇ - EXPEDICE APALUCHA vo 🍀

            Budíček sme mali o siedmej hodine ráno. Na raňajky sme mali pripravené čerstvé rožky so šunkou a zeleninkou. Keď sme sa pripravili a poobliekali, pán šofér nás previezol autobusom na svah. Počasie nám vyšlo krásne a tak sme čas na svahu využili na lyžovanie a snowboardovanie. Na večeru nám pani kuchárka pripravila obľúbené špagety. Po večeri sme pripravovali program - scénky, pesničky, tančenky, no jednoducho čo nás napadlo. Podmienkou bolo, aby to bolo niečo z filmu S TEBOU MĚ BAVÍ SVĚT! 😀

            šiestaci

             

            I. DEŇ LYŽIARSKEHO VÝCVIKU

            Lyžiarska výprava zo 🍀 zvládla bez problémov cestu do Dolného Kubína a práve teraz sa deti vybaľujú. 

        • Školská šachová online liga – 6. kolo
          • Školská šachová online liga – 6. kolo

          • Dnes naše deti odohrali už 6. kolo žiackej šachovej online ligy. 
            Držíme si svoju úroveň a opäť sme skončili na 10. mieste. Vynechali sme iba 4. kolo, ktoré sa hralo cez vianočné prázdniny. Inak hráme každý druhý štvrtok. Najbližšie kolo teda bude 7.2.2024. Turnaje budú v týchto intervaloch prebiehať až do 16.5.2024.

            Školu striedavo reprezentuje viacero detí: Veronika K., Adam K., Nina B., Michal J., Ema H., Zhenzhen, Edko K., Marianna K.

            Všetkým hráčom ďakujeme.

            VH

        • Dobšinského rozprávka
          • Dobšinského rozprávka

          • Meno jedného z najznámejších slovenských rozprávkarov nesie literárna súťaž, ktorá  podporuje mladé talenty v písaní vlastných autorských rozprávok. Aj v našej škole sa našli nádejní autori, ktorí sa rozhodli využiť svoj talent a napísali vlastné rozprávkové príbehy. Niektoré originálne autorské dielka budú zverejnené onedlho aj v školskom časopise, kde si ich budete môcť prečítať.  

            Všetky príspevky budú posúdené odbornou porotou a ocenení autori pozvaní na slávnostné vyhodnotenie. Ďakujeme za reprezentáciu a želáme veľa ďalších tvorivých nápadov!  

            LuV 

             

        • Svätoštefanská koruna
          • Svätoštefanská koruna

          • Uhorská koruna je koruna uhorských kráľov. Známa je pod menom svätoštefanská, pretože sa jej pripisuje legenda, že prvá hlava, na ktorú bola pri korunovácii nasadená, bola hlava prvého uhorského kráľa sv. Štefana. Korunovaný bol v roku 1000. Náš siedmak A.H. sa rozhodol takúto korunu vytvoriť. Naozaj sa mu vydarila a oceňujeme jeho tvorivé nápady.
            Len tak ďalej Alex.


            ZuzŠi

        • Geografická olympiáda
          • Geografická olympiáda

          • Dňa 19.1. 2024 sa konalo školské kolo geografickej olympiády. Do okresného kola postupujú žiaci
            Ema H., Samuel O., Zhen Zhen Y., Veronika K., Líza F., Natália Z., Ema M., Timotej Š., Barbora F..
            Všetkým gratulujeme a prajeme veľa ďalších úspechov.

            ZuzŠi 

        • Úspechy na matematickej olympiáde
          • Úspechy na matematickej olympiáde

          • Dňa 24.1.2024 sa uskutočnilo okresné kolo Matematickej olympiády pre 5. a 9. ročník.
            Nám sa podaril úžasný úspech.... posúďte sami... v kategórii 5. ročníka sa naši žiaci umiestnili na prvých troch miestach... E. H. na 1. mieste, S. O. a Z. Y. na 2. - 3. mieste nakoľko mali rovnaký počet bodov.

            Do kategórie pre 9. ročník sme tento rok vyslali skúsiť žiaka 8. ročníka. Na súťaž sa svedomito pripravoval, doberal si učivá z ôsmeho aj deviateho ročníka, trápil sa s deviatackými úlohami.
            Poctivá práca sa vyplatila, T. H. získal 1. miesto!

            Srdečne blahoželáme víťazom a veríme, že sa budú naďalej venovať matematike.

            VL

        • Hry so svetelným lúčom a zrkadlami
          • Hry so svetelným lúčom a zrkadlami

          • Na konci tretieho ročníka si naši dnešní štvrtáci vyrábali v škole v prírode vlastné kaleidoskopy. Je to hra, ktorá pomocou sústavy zrkadiel a farebných korálikov vytvára rôzne neopakovateľné obrazce.

            Tentokrát sme na hodine pracovného vyučovania skúmali, ako sa správa odrazený svetelný lúč. Táto téma nás čaká až neskôr, na hodinách fyziky, ale my sme boli už teraz zvedaví, ako to funguje. Priniesli sme si zrkadielka a laserové ukazovátko. Úloha, ktorú sme mali splniť, bola rozostaviť tri zrkadlá, pomocou ktorých presmerujeme lúč z laserového ukazovátka až na tabuľu. Niektorým sa to podarilo a niektorí by potrebovali viac času. Na záver sme si zahrali online hru, kde sme využívali nadobudnuté zručnosti s odrazom svetla.

            VH

        • Triedy čítajú pre radosť ...  pokračovanie
          • Triedy čítajú pre radosť ... pokračovanie

          • O tom, že škola bola úspešná vo výzve Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu (a získala financie z fondov EU pre Plán obnovy a odolnosti) na doplnenie triednych knižníc DOBrými knihami, sme písali na stránke školy v novembri.

            Medzi tým, nám žiaci a pedagógovia svoje tipy na DOBRÉ knihy napísali v škole na papierový „flipchart“ alebo pridali do online „padletu“: V decembri škola z týchto odporúčaných kníh vybrala a zakúpila takmer 50 titulov.

            Zatiaľ si ich deti môžu prelistovať a poprezerať v podkroví (napríklad počas RAK = rannej komunity).
            Knižky sa však čochvíľa dostanú do elektronického zoznamu kníh v online školskej knižnici a poputujú či už na TRIEDNE poličky alebo budú čakať na svojich čitateľov na školskej polici vedľa triedy tretiakov.    

            Veľa pekných chvíľ s knihou za šTVORlístok praje MA

            ... link na Školskú online knižnicu: TU

        • Odvážni jazdci na šijacích strojoch
          • Odvážni jazdci na šijacích strojoch

          • Počas dní projektového vyučovania - MODROTLAČ -  má vždy jedna zo skupín žiakov na 2. stupni možnosť vyskúšať aj šitie na šijacích strojoch. Škola vlastní tri takéto „tátoše“ a tento utorok dostala priestor skupinka zložená z detí piateho a šiesteho ročníka.
            Rada by som vyjadrila svoj úžas a uznanie, za to, že sa bez váhania usadili za šijacie stroje a svoje prvé stehy zvládali bravúrne!  Pre väčšinu z nich to bolo prvýkrát ...  
            Všetci odišli s ušitým „vreckovkovníkom“ a ja oceňujem najmä trpezlivosť a vytrvalosť, ktorú počas práce vynaložili.

            za šTVORlístok zapísala MA

        • Školské kolo biologickej olympiády
          • Školské kolo biologickej olympiády

          • Vo štvrtok 11.1. sa na našej škole uskutočnilo školské kolo biologickej olympiády v kategórii C (8.-9.ročník). Žiaci si mohli vybrať, či sa zúčastnia teoreticko-praktickej časti, v ktorej vypĺňali online test, alebo projektovej časti. Samozrejme pre zapojenie do projektovej časti bolo potrebné pracovať na svojom projekte v dostatočnom predstihu a okrem posteru spísať aj správu a projekt si obhájiť slovným komentárom. 
            Z projektovej časti budú našu školu na okresnom kole reprezentovať Ninka H. a Zuzka B. Z teoreticko-praktickej časti postúpili do okresného kola Jakub Š. a Tomáš V.
            Ďakujeme aj ostatním, ktorí sa zapojili, kedže všetci patrili medzi úspešných riešiteľov. 

            Držíme palce na okresnom kole. 


            DC

        • Chémia u siedmakov
          • Chémia u siedmakov

          • V pondelok si naši siedmaci obliekli biele plášte a uskutočnili svoje prvé laboratórne cvičenie. Vybrali sme sa do chemického laboratória na Strednú zdravotnícku školu v Skalici. Žiaci využili svoje vedomosti a nadobudli nové - praktické zručnosti pri práci s laboratórnymi pomôckami. Merali objem, pipetovali a zostavovali aparatúry, ktoré aj využili. Laboratórne cvičenie bolo zamerané na oddeľovacie metódy. Úspešne zvládli filtráciu, kryštalizáciu modrej skalice aj farebnú chromatografiu.

            DC 

        • Postup na kraj v olympiáde z nemeckého jazyka
          • Postup na kraj v olympiáde z nemeckého jazyka

          • Vo štvrtok 18. 1. sa konalo okresné kolo Olympiády z nemeckého jazyka ... a 9tačka Lenka, vďaka svojmu nasadeniu a zodpovednej príprave, postupuje ako víťaz okresu na krajské kolo! 

            Lenka, blahoželáme a držime palce! 

            ... za šTVORístok MA 

        • Olympiáda z anglického jazyka - okresné kolo
          • Olympiáda z anglického jazyka - okresné kolo

          • V stredu 17.1. sa v Skalici uskutočnilo okresné kolo Olympiády z anglického jazyka. V tomto roku nás reprezentovali v dvoch kategóriách dvaja chalani: Tomáš a Alexej.
            Hoci sa im nepodarilo postúpiť do krajského kola (postupuje len víťaz v každej kategórii) tešíme sa z toho, že angličtina zostáva pre oboch zdrojom zábavy, nových vedomostí a možno i vstupenkou na vysnívanú strednú školu. 

            Ďakujeme za reprezentáciu, chalani! 

            ... za šTVORlístok MA 

        • Projekt eTwinning v Štvorlístku
          • Projekt eTwinning v Štvorlístku

          • V októbri 2023 sme začali pracovať na projekte Zážitkové učenie – Modrotlač a doteraz sme toho už veľa stihli. Boli sme na návšteve v modrotlačiarenskej dielni v Strážnici, kde sme videli praktickú ukážku výroby plátna a dozvedeli sme sa aj o histórii tohto remesla, počas blokového vyučovania v škole sme sa venovali folklóru, tancovali sme, skúmali sme regionálne kroje, piekli a zdobili sme medovníky, učili sme sa šiť na stroji i ručne a vyrobili sme ozdoby na stromček, vyskúšali sme si reálny proces výroby plátna s modrotlačou, maľovali sme a nazerali na modrotlač aj cez okuliare matematiky.
            Stále máme toho veľa pred sebou, pretože projekt pokračuje až do marca 2024.

            AK