• Zážitkové vyučovanie na biológii
          • Zážitkové vyučovanie na biológii

          • Počas roka, pri prebraní anatomickej stavby tiel živočíchov a človeka, sa počas hodín biológie priebežne uskutočňovali pitvy v 7. a 9. ročníku. 
            Uskutočnila sa pitvy ryby, počas ktorej sa žiakom podarilo oddeliť jednotlivé orgány a zatriediť ich k sústavám. Ďalej prebehla pitva pľúc, kde žiaci pozorovali priedušnicu, priedušky aj priedušničky.
            Naposledy prebehla pitva srdca, kde sa žiakom oboch tried podarilo nájsť jednotlivé chlopne, cievy, komory a predsiene.
            Všetci pracovali s veľkým nasadením, využili získané vedomosti a myslím, že sa pritom aj zabavili.

            DoT

        • Active English Week + 3
          • Active English Week + 3


          • Od 5. do 9. júna - päť dní v týždni a šesť hodín denne -  si mohli naši deviataci a väčšina ôsmakov vyskúšať, aké to je komunikovať s anglicky hovoriacim lektorom.
            Tony Trott je Angličan a takmer 20 rokov sa venoval vyučovaniu anglického jazyka najmä v Ázii. Prešiel si Činu, Japonsko, Thajsko.

            Počas týždňa mali žiaci možnosť rozprávať sa na rôzne (aj spoločensky závažné) témy, zahrať si „role play“ ,vyrobiť si svoju „maňušku“ s ktorou môžu kedykoľvek konverzovať, vyskúšať si prípravu „Welsh cakes“, pozrieť si film aj doplniť pesničku a počúvať zážitky z ciest a iných krajín, kde lektor pôsobil.
            Tento AEW bol asi 10. v poradí, ktorý škola ponúkla svojim študentom.

            Nakoľko Tony zostal na Záhorí o pár dní viac, prišiel do školy aj na ďalšie tri dni a tak si mohli ochutnávku hodín angličtiny s anglicky hovoriacim lektorom vyskúšať aj všetky ostatné triedy od druhákov až po deviatakov.
            Verím, že to bola aj pre deti príjemná a obohacujúca zmena.

            MA

        • Spoločne sme sa učili plávať!
          • Spoločne sme sa učili plávať!

          • Naši štvorlístkači sa každý piatok od apríla zúčastňovali plaveckého výcviku v krytej plavárni Ratíškovice v Českej Republike.

            Kvalifikovaní plaveckí inštruktori žiakov rozdelili do piatich skupín a oboznámili ich s jednotlivými plaveckými štýlmi. Neplavci tvorili skupinu, ktorá sa najprv zoznámila s vodou a technikou plávania. Zoznamovanie sa s vodou bolo príjemné, deti sa hrali vodné športy, hádzali s loptou, naháňali sa a hľadali pod vodou rôzne predmety.

            Žiaci sa počas kurzu snažili osvojiť si nové plavecké spôsoby a zdokonaľovať sa v už osvojených spôsoboch plávania. Na konci kurzu si svoje sily žiaci zmerali v pretekoch a tí najlepší boli odmenení diplomom a malou odmenou. Učitelia a inštruktori sa tešili z pokrokov detí a z bezpečného priebehu plaveckého kurzu.

            Plavecký výcvik však nebol iba o plávaní, hraní a súťažení, ale aj o zábave, nezabudnuteľných zážitkoch, smiechu a v neposlednom rade o upevnení štvorlístkového kolektívu.

            šTVORlístok

        • Naše šachistky a Semifinále GPX Západ v šachu
          • Naše šachistky a Semifinále GPX Západ v šachu

          • Po dlhšom čase sme sa opäť vrátili so šachom na GPX turnaje (detské náborové turnaje). Našim žiakom sa podarilo odohrať iba dva – jeden v Osuskom a druhý v Brezovej pod Bradlom. Vybojovať si postup na semifinále teda vôbec nebolo jednoduché. Nakoniec sa mohli naše dievčatá Veronika a Zhen Zhen na turnaji zúčastniť ako náhradníčky.

            Semifinále Západ sa hralo tento rok v sobotu, 10.6., v Prievidzi. V kategórii D14 bolo 9 hráčok.
            Veronika, vďaka výbornému záveru, obsadila v konečnom poradi 5. miesto.
            Zhen Zhen spomedzi desiatich hráčok uhrala pekné 6. miesto. Obe hráčky uhrali 50% bodov a odohrali zaujímavé partie.

            Dúfam, že na budúci rok sa nám podarí zúčastniť viacerých turnajov, nabrať viac skúseností a dosiahnuť ešte lepší výsledok.

            Budeme držať palce.

            VieHa a šTVORlístok

             

        • Školská šachová online liga a naše 11. miesto medzi školami na Slovensku
          • Školská šachová online liga a naše 11. miesto medzi školami na Slovensku

          • Vo štvrtok 8. júna sa odohralo posledné, 9. kolo šachovej online ligy.
            Po 8. kole bolo naše družstvo na 12. mieste. V poslednom kole sa nám teda podarilo posunúť o jedno miesto v tabuľke vyššie. Skončili sme spomedzi 47 hrajúcich škôl na 11. mieste.

            Ďakujem všetkým žiakom, ktorí hrali za našu školu.

            VieHa

        • Od uška k ušku
          • Od uška k ušku

          • Vo štvrtok 8. júna sme mali možnosť stráviť pekné popoludnie v Záhorskom múzeu so spisovateľkou Renátou Matúškovou.
            Jej literárne povesti a iné zvesti si deti vypočuli priamo od samotnej autorky na podujatí ,,Od uška k ušku“. V múzeu sa vytvorila čarovná "povestná" atmosféra plná tajomných príbehov.
            Deti mali možnosť si od pani spisovateľky zakúpiť za symbolickú cenu jej knihy plné príbehov, tajomstiev a ilustrácií. 

            Na záver podujatia si deti odniesli okrem knihy aj malé prekvapenie, ktoré im pripravila lektorka Záhorského múzea Mgr. Soňa Spáčilová.  
            Ďakujeme veľmi pekne za pozvanie a budeme sa tešiť aj na budúce.

            DH

        • Do práce na bicykli jún 2023
          • Do práce na bicykli jún 2023

          • Vážení rodičia,

            v týchto dňoch prebieha na Slovensku registrácia do kampane Do práce na bicykli 2023, do ktorej sa môžete zapojiť aj Vy spoločne s kolegami z práce.
            Princíp súťaže je jednoduchý – dochádzať počas júna do práce na bicykli, pešo, či na elektrickej kolobežke, čím človek podporí myšlienku ekologickej, zdravej a finančne výhodnej dopravy do zamestnania.

            Viac na:  https://www.dopracenabicykli.eu/

            My už sme sa zaregistrovali, pridáte sa :-)?

            šTVORlístok 

        • MDD rôzne:)
          • MDD rôzne:)

          • MDD - piataci a šiestaci - piknik aj labute 

            Ráno sme boli všetci v škole a išli sme na predný dvor na piknik. Každý z nás mal chutné jedlo. Mali sme aj zmrzlinu, bola výborná.
            Keď sme dojedli, tak sme išli na rybníky. Bolo to tam nádherné. Boli tam labute a kačice. Vyfotili sme si aj pár fotiek na pamiatku. Po čase si chlapci kopali a zrazu lopta letela do vody. Všetci sme sa snažili ju vytiahnuť. Nešlo nám to, ale za chvíľu sa na nás usmialo šťastie. Tento deň sa nám veľmi páčil. Určite sa páčil aj pani učiteľkám.

            Napísala TeBb:)
             

            MDD aj na bicykloch 

            My, siedmaci sme si na MDD vybrali menší výlet na bicykloch do Petrova.
            Naša cesta viedla cez Baťov kanál a Výklopník. Prišli sme veľmi rýchlo a bez najmenších komplikácií. Keď sme prišli, objednali sme si osviežujúce občerstvenie.
            Poobzerali sme si krásne okolie, prezreli sme si prístav v Petrove a nakŕmili oslíka. Deň sme si veľmi užili, zabavili sme sa a popritom sme si aj zašportovali.

            SiHr a siedmaci 
             

            MDD v Pastoračnom centre sv. Urbana

            Medzinárodný deň detí naši druháci, tretiaci a štvrtáci strávili v pastoračnom centre. Vo veľmi príjemnom prostredí tohto centra nám deň utiekol veľmi rýchlo. Deti si užili krásne počasie, vytvorili sa tu nové kamarátstva, nepočuli sme žiadne hádky. Hrali sa stolný futbal, kartové hry, šach a, samozrejme, aj klasický futbal. Niektoré deti si spokojne leňošili.

            Mali sme v pláne absolvovať "Zero waste piknik". Toto sa nám však nie celkom podarilo. Pri upratovaní priestorov sme pozbierali zo zeme viacej obalov z cukríkov. Boli by sme radšej, keby deti na mlsanie uprednostnili ovocie. Nabudúce sa nám to určite podarí ešte lepšie. Veď tým chránime hlavne naše deti.

            VieHa
             

            MDD v Záhorskom múzeu, na výstave prác ZUŠ aj na rotunde 

            Deviataci sa po rannom pikniku v škole v rámci DOD rozhodli navštíviť Záhorské múzeum a výstavu Rasťa Andrisa, kde si pre nich pani lektorka pripravila aktivity.
            Stihli si tiež pozrieť absolventskú výstavu výtvarného odboru ZUŠ Skalica, kde videli obrazy svojich spolužiačok. Kristínka U. sa predstavila v roli kurátorky a jednotlivé obrazy nám odprezentovala. Potom sme sa spoločne so zmrzlinou v ruke vybrali na Rotundu a užili si slnečné počasie.

            AnK a deviataci
             

            MDD aj v kuchyni aj na golfovom ihrisku

            My, ôsmaci sme sa vo štvrtok na chvíľu presťahovali k sporáku v školskej kuchyni, aby sme si napražili palcinky z 2 litrov mlieka, domácich vajec. Aj džemíky sme mali vlastné. To, že sa za nimi len tak zaprášilo je viac než jasné! 
            Na golfovom ihrisku sme mali o 10:30 dohodnutého trénera, ktorý si nás rozdelil na 2 skupiny a kým jedna skupinka "patkovala", druhá "odpalovala". Chalani využili možnosť zahrať si footgolf, niektorí si dali obedík v reštaurácii a všetci sme si krásne polenošili na nových sedačkách v novom altánku. Bolo nám tu krásne:)) . 

            MA a ôsmaci

             

        • Práva detí aj ako rovesnícke vzdelávanie na MDD
          • Práva detí aj ako rovesnícke vzdelávanie na MDD

          • Na hodine občianskej výchovy boli jednou z tém aj "práva detí". 
            Práve preto sme sa rozhodli pripraviť pre prvý stupeň prednášku o právach a povinnostiach detí a práve na MDD sme sa strteli v podkroví. 
            Siedmačky si prichystali skvelú a pútavú prezentáciu, pri ktorej museli žiaci z nižších ročníkov aktívne reagovať a môžete nám veriť, že tých rúk bolo stále veľa hore, každý nám chcel niečo porozprávať.

            Po prezentácii sme sa rozdelili do skupín a pripravili sme si tvorivé aktivity. Dozvedeli sme sa veľa nových zaujímavostí, zabavili sme sa a spoločne sme sa zasmiali.
            Nám aj mladším žiakom sa veľmi páčilo a už sa tešíme na ďalšiu spoluprácu.

            Siedmaci 

        • Prebiehajú voľby do Rady školy
          • Prebiehajú voľby do Rady školy

          • Vážení rodičia, 

            do 31. mája 2023 môžete navrhovať kandidátov z radov rodičov na členov Rady školy na ďalšie funkčné obdobie. Kandidátske lístky nájdete v prílohe mailu, ktorý sme odosielali v piatok. Využite, prosím, možnosť spolupodieľať sa na smerovaní školy formou členstva v Rade školy. Ďakujeme. 

        • .. opäť „v obraze“ a opäť v Záhorskom múzeu
          • .. opäť „v obraze“ a opäť v Záhorskom múzeu

          • V pondelok 29. mája sme my, ôsmaci, počas triednickej hodiny, opäť zavítali do Záhorského múzea, aby sme s pani lektorkou Soňou vstúpili do iného obrazu ... a boli „v obraze“:)

            V rámci programu „ Škola v múzeu“ sme sa preniesli do Uhorska 13. storočia a zamysleli sme sa nad životom, obetou a hodnotami vtedy mladého, možno len 17. ročného dievčaťa, uhorskej princeznej Alžbety, ktorá sa vydajom stala krajinskou grófkou. Jej vzorom bol sv. František z Asissi a samotná Alžbeta konala systematicky skutky milosrdenstva, starala o chorých, biednych a rozdávala chlieb a svoj majetok.

            Dnes je sv. Alžbeta patrónkou žobrákov, vdov a sirôt, chorých, prenasledovaných, núdznych, pekárov, čipkárov a charitatívnych organizácií.

            My sme práve vďaka tomuto obrazu načreli do témy dobrovoľníctva a charity a hodnôt dnešnej spoločnosti.

            Ďakujeme, že sme tam mohli byť.

            MA

            https://www.zahorskemuzeum.sk/bud-v-obraze/

        • Na výstave „Nálady“ v Záhorskom múzeu
          • Na výstave „Nálady“ v Záhorskom múzeu

          •  V Záhorskom múzeu práve vystavuje umelec Rasťo Andris  a my, ôsmaci, sme si jeho „svet“ prišli pozrieť preto, aby sme sa aspoň na chvíľu ponorili do krajiny farieb, fantázie, ilúzií a nálad. Pán Andris je rodákom z Detvy, teraz však žije na Západnom Slovensku. Venuje sa nie len maľovaniu. Vyrába hudobné nástroje a na mnohé tradičné aj hrá. Jeho svet je teda nie len svetom farieb, ale aj svetom tónov a názov výstavy „Nálady“ vystihuje rôznorodosť jeho tvorby.
            My, ôsmaci, sme si vďaka pani lektorke Soni pozreli niektoré obrazy detailnejšie a dokreslili sme si svoje vlastné „nálady“ do plagátika, ktorý nám prichystala.
            Väčšina z nás sa pohrúžila do kreslenia tak, že aspoň na chvíľku sa prestala vnímať realitu. 

            Teraz ešte čaká na ôsmakov tvorivé písanie:) v anglickom jazyku. 
            Jedna z metód „Making Thinking Visible“, ktorá sa volá „Step Inside“ nabáda k pohľadu na svet napríklad z perspektívy predmetu, ktorý je na obraze zachytený.  
             

            Výstava potrvá do 2. júla 2023. 

            MA
            26.5.2023 

        • Stretnutie 4 škôl v Hodoníne
          • Stretnutie 4 škôl v Hodoníne

          • ZŠ Očová v Hodoníne oslavuje tento rok 30. výročie založenia školy a pri tejto príležitosti pozvali zástupcov našich tretiakov na tradičné stretnutie 4 škôl. Aj keď tento rok to bolo stretnutie 5 škôl, boli pozvaní aj tretiaci zo ZŠ Kyjov. 30 tretiakov sa zúčastnilo vlastivedného stretnutia, ktoré pre nás pripravili starší žiaci z hodonínskej školy. My sme čakali nejakú prácu s kompasom, určovanie svetových strán alebo niečo podobné, ale vzhľadom k tomu, že oni v treťom ročníku ešte nemajú prvouku rozdelenú na vlastivedu a prírodovedu, poňali to trochu inak.

            Pripravili si pre nás zážitkové oboznámenie sa s rôznymi krajinami Európy. Napr.:

            Východná Európa – skladali sme si svoje meno z písmen azbuky, rybami mali nakŕmiť ľadové medvede (hádzanie loptičiek), rôzne tance...

            Alpské štáty – boli najmä zamerané na Švajčiarsko – práca s peniazmi, skladanie puzzle hodín a čokolád, a určovanie času, behanie v lyžiarkach, horolezectvo ...

            Zapojili sme sa aj do rôznych športových aktivít typických pre európske štáty.

            Bolo pre nás pripravených veľké množstvo zaujímavých aktivít, ale musíme pochváliť aj českých žiakov, ktorí pre nás program pripravovali, za výborné nápady a vynikajúcu komunikáciu.

            Ako sa nám páčilo? Bolo super, zaujímavé aktivity, najviac sa nám páčilo horolezectvo.

            Aké boli pocity? Na takú veľkú školu by nechceli chodiť, veď by sa tam stratili. A veľmi sa nabehali hore-dole po schodoch. Boli unavení, ale spokojní. Dokázali o aktivitách rozprávať celú triednickú hodinu.

            Ďakujeme Základnej škole Očová v Hodoníne za príjemne strávené dopoludnie.

            Tretiaci a VieHa
            19.5.2023

        • Skalická poviedka s prvým miestom!
          • Skalická poviedka s prvým miestom!

          • Nie často sa objaví literárna súťaž, ktorá by sa týkala nášho regiónu, nieto priamo Skalice.
            A predsa sa tak stalo.
            Do literárnej súťaže „Skalická poviedka“ sa zapojili žiaci nielen zo skalických škôl, ale aj okolitých obcí.

            V neľahkej konkurencii nádejných autorov sa podarilo uspieť aj ôsmačke Vierke, ktorá so svojou poviedkou obsadila fantastické prvé miesto.

            Literárne texty posudzovala odborná porota na čele so známou spisovateľkou Martou Hlušíkovou. Slávnostné vyhodnotenie ocenených textov sa uskutoční 6.6.2023.
            Ocenenú poviedku si budete môcť prečítať aj v 2. čísle školského časopisu Štvorlístok, ktorý sa objaví už onedlho.

            Vierka, blahoželáme k prvenstvu a želáme veľa ďalších tvorivých nápadov!            

            LuVr a šTVORlístok 

        • GPX v Osuskom
          • GPX v Osuskom

          • 21. 5., v nedeľu, si bolo 8 našich šachistov zahrať GPX šachový turnaj v Osuskom. Stretlo sa tu 52 šachistov a šachistiek.

            Hrali tu hráči do 14 rokov a s ELOM (šachové hodnotenie) nižším ako 1400 bodov. Hrali všetci spolu, teda chlapci aj dievčatá, prváci aj  ôsmaci.

            Najlepšie z našich sa darilo Michalovi J., ktorý v celkovom poradí skončil na 10. mieste. Uhral 6 bodov z 9 (6 / 9). Dobrý výsledok. Gratulujeme!

            5 bodov uhrali druhák Edko K. (17. miesto) a štvrtáčka Zhen Zhen (22. miesto), ktorá súčasne skončila v kategórii D11 na druhom mieste.

            Do tridsiateho miesta sa ešte umiestnili Veronika K. (1. miesto v D14), Karin Š. (3. miesto v D11) a Adam K.

            Veľkú radosť nám urobili aj naši dvaja prváci, ktorí sa vôbec nenechali zahanbiť a dúfam, že budú v trénovaní pokračovať.

            Decká super, Ďakujeme!

            VieHa

            Foto vo fotoalbume.

        • Bryndzové halušky a šikovní kuchárikovia
          • Bryndzové halušky a šikovní kuchárikovia

          • Šikovní kuchárikovia už počas roka získali niektoré kulinárske zručnosti. Čakala nás však výzva výziev. Pripraviť delikatesu, jedno z tradičných slovenských jedál = skvelé bryndzové halušky.

            Recept originálnych bryndzových halušiek sme získali veľmi rýchlo. Veď sme Slováci ako poleno:).
            Ingrediencie sme získali od dobrých ľudí a fanúšikov krúžku. Pani učiteľka ponúkla staré zásoby zemiakov a otec našej kuchárky, pán Jaroslav Kosík, zadovážil bryndzu priamo zo Zázrivej. Ostatné zložky sme použili z našich zásob, o ktoré sa všetci staráme a zabezpečili sme si ich z financií školy.

            Prípravy a samotné varenie nám robilo ohromnú radosť. Často sme sa zhovárali a smiali, až nám skákali halušky z hrnca von. Nezaváhali sme, pozberali sme neposedné halušky a nahádzali tam, kde patria:))


            Halušky sa podarili a my sme sa do nich s chuťou pustili. Najedli sme sa, až nám brušká praskali:) Májová bryndza je májová bryndza !!!
            Ďakujeme všetkým, kto sa podieľali na varení a vytvoril fantastickú atmosféru v kuchyni našej školy.

            IC a šikovní kuchárikovia, 18. 05. 2023

        • Žirafky – malí pestovatelia a záhradkári
          • Žirafky – malí pestovatelia a záhradkári

          • Z triedy žirafiek sa každý rok tradične stávajú malí záhradkári – pestovatelia.

            Nebolo tomu inak ani tento rok. Rozhodli sme sa, že si vypestujeme bylinky, ktorými si budú môcť deti doma dochucovať jedlá a pokrmy. Spomedzi rôznych byliniek sa najobľúbenejšou stala bazalka, oregano a petržlenová vňatka. 
            Medzi pestovateľmi sa našli aj milovníci chutnej uhorky, ktorú si aj vypestovali a môžu sa tešiť z pomaly začínajúcej úrody.
            Vypestované bylinky a predpestovanú zeleninku si tretiaci odniesli domov a môžu pokračovať v jej pestovaní, starostlivosti a zbere úrody.


            VeNi

        • ... opäť fandíme hokeju
          • ... opäť fandíme hokeju

          • Zasa sú tu majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji.
            To je pre fanúšikov zimného športu signál povzbudzovať slovenský tím o dušu. A tak sa to deje i v tomto roku.

            V pondelok 15. mája sme obsadili triedu deviatakov, rozložili občerstvenie, porozprávali sme si taktické možnosti nášho družstva a pustili sme sa do fandenia.
            Mrzela nás tesná prehra s Českom, no tešili sme sa na Kanadu.
            Nastal boj s gigantom.
            Nálada bola ozaj fantastická, radosť striedal krátky smútok. Všetci sme chytali a pomáhali brankárovi, tlačili puk z našej tretiny, či poháňali útočníkov k väčšej rýchlosti. Naši chlapci sa držali statočne, my sme s nervami vydržali v škole dve tretiny a utekali sme čo najrýchlejšie domov dopozerať tento duel!


            Veľmi nás potešilo, že sme sa vypli k veľkému výsledku a Kanade sme zobrali jeden bod.
            Tešíme sa na ďalšie fandenie.
            Deti, boli ste skvelé... kiežby vás naši hokejisti počuli a videli!

            IČ a fanúšikovia hokeja

        • Radosť našich atlétok
          • Radosť našich atlétok

          • Tréningu nie nikdy dosť. No preteky sú iná káva!
            Naše atlétky: siedmačky Zuzana B., Ema M., Nella B. šiestačka Lillian J. aj piatačka Lea M. sa vydali s „trénerom“ do jamy levovej, zabojovať za našu školu v atletike družstiev.
            Krátke prípravy sme zvládli na hodine k tomu určenej, no tvrdú robotu museli dievčatá oddrieť v atletickom klube, či iných športových oddieloch.

            Bojovalo sa vo vybraných disciplínach ako sú 60 m beh, skok do diaľky, vrh guľou, skok do výšky, hod gumenou raketou a 800 m beh. Preteky ukončila štafeta 4 x60 m beh.
            Systém bol veľmi jednoduchý. Počítali sa body vždy najlepšieho výkonu člena tímu v jednej disciplíne. Dievčatá sa rozcvičovali svedomito, aby zohriali všetky svaly v tele.

            Devy podávali výkony nad svoje možnosti, snažili sa uspieť v silnej konkurencii čo najlepšie. Nakoniec vybojovali pekné štvrté miesto, ktoré sa naozaj zaslúžili svojou húževnatosťou a prekonávaním svojich limitov a seba.
            Ďakujem trénerom, rodičom a pedagógom, ktorí sa podieľali na príprave dievčat.
            Skvelé, a už sa tešíme na nasledujúce preteky.

            IC a naše atlétky, 12. mája 2023