• NHL 18
          • NHL 18

          • Naša škola nechce zostať pozadu v žiadnej forme propagácie športu. Preto sme sa rozhodli aj pre hokejový turnaj v elektronickom hraní NHL 18 od firmy EA Sports. Teší nás, že o turnaj bol veľký záujem vo všetkých ročníkoch našej školy. Hokejový turnaj prebehol 13.3.2018, o 14:00 hod. v podkroví. Víťazi neodídu bez ocenenia!

        • Čítajte a získajte L4L
          • Čítajte a získajte L4L

          • Čítaš knihy, vieš sa podeliť o svoj názor a chceš aj súťažiť o ceny? Možno práve cez jarné prázdniny budeš mať viac času na dobrú knihu... Zaregistruj sa, pozri, čo čítali iní a pridaj aj svoju recenziu. Všetko do 15.3. Ako bonus získaš 1xL4L za každú zaregistrovanú knihu. Slušná ponuka, nie?

            Tak klikni na: http://www.vratmeknihydoskol.sk
             

        • Hurbanov pamätník - obvodné kolo
          • Hurbanov pamätník - obvodné kolo

          • Víťazi školského kola recitačnej súťaže Hurbanov pamätník nás vo štvrtok 1.3.2018 reprezentovali aj na obvodnom kole. Chrípkové obdobie nám síce oslabilo našu posádku a Linda P. musela ostať doma, no ostatní sa ráno zo školy presunuli do kinosály na Sasinkovej ulici v Skalici, aby mohli predviesť svoje recitačné schopnosti. V prvej kategórii sa Lenke K. podarilo získať pekné 3. miesto. Dve žiačky našej školy Simona L. a Mária G., reprezentujúce skalickú ZUŠ, získali 1. miesta a postupujú aj na okresné kolo. K umiestneniam blahoželáme. Ďakujeme aj ostatným recitátorom Zuzke K., Martinovi B. a Silvii F., ktorí tiež statočne bojovali. LK

             

            Hurbanov pamätník - školské kolo

            Fotky sú vo fotoalbume :)

            V našej škole sme v utorok, 20.2.2018, usporiadali školské kolo Hurbanovho pamätníka. Recitujúci predniesli poéziu aj prózu, ktorú si už niekoľko týždňov dopredu nacvičovali. Na súťaži panovala príjemná  atmosféra. Ďakujeme všetkým recitátorom za ich prednes a výhercom želáme veľa úspechov v ďalších kolách súťaže. Tu sú mená postupujúcich žiakov:

            Poézia
            1. Kategória: Lenka K.
            3. Kategória : Silvia F.

            Próza
            1. Kategória: Zuzana K.
            2. Kategória: Martin B.
            3. Kategória: Linda P.

        • Denný tábor - jarné prázdniny
          • Denný tábor - jarné prázdniny

          • Fotky sú vo fotoalbume :)

            V rámci jarných prázdnin sa v našej škole konal jarný tábor. Program tábora počas piatich dní zahŕňal okrem tvorivých a zábavných činností aj športové aktivity. Deti spolu s učiteľkami v stredu navštívili premietanie rozprávky ,,Ferdinand,, v kine, z ktorého mali obrovskú radosť. Deti si tábor naozaj užili, pretože nebola nuda. Ako sladkú bodku za táborom sme navštívili cukráreň, kde sme si pochutili na zákusku podľa vlastného výberu.

        • O pohár starostu Štefanova
          • O pohár starostu Štefanova

          • Fotky sú vo fotoalbume :)

            V sobotu, 3. 3., sme sa vybrali na šachový turnaj do Štefanova. Aj napriek tomu, že straší chrípka a začali jarné prázdniny, stretlo sa tam 38 detí. Vo veľmi príjemnom prostredí kultúrneho domu v Štefanove a pri ich výborných palacinkách s lekvárom a šľahačkou, deti odohrali 9 kôl. Kategóriu D14 naše piatačky obsadili bezkonkurenčne. Najlepšie sa darilo Kristínke D. – prvá v D14 a v celkovom poradí 9. miesto. Ela R. v D14 druhá, v celkovom poradí 10. miesto, ale musíme priznať, že Ela mala posledné kolo trošku smolu na los, ktorý ju postavil proti najsilnejšiemu hráčovi turnaja. Tretie miesto v D14 vybojovala Adelka H., ktorá bola v celkovom poradí šestnásta. Nám sa podarilo ale doniesť 4 medaile. Veľkým prekvapením, a o to viac mu gratulujeme, bolo Jamesove J. druhé miesto v kategórii Chlapci začiatočníci do 11 rokov. James skončil v celkovom poradí hneď za Adelkou, teda na 17. mieste. Zahrať a zbierať skúsenosti bol tiež Miško J., ktorý uhral pekné 4 body. VieH

        • Londýn 2018
          • Londýn 2018

          • Centrum voľného času pri Súkromnej základnej škole, Gorkého 4, Skalica v spolupráci s OZ Rada rodičov pri Súkromnej základnej škole v Skalici organizuje v júni pre žiakov 8. ročníka skvelú šesťdňovú exkurziu do Londýna.

        • Dejepisná olympiáda - okres a postup na kraj!
          • Dejepisná olympiáda - okres a postup na kraj!

          • Dňa 15.2. sa v priestoroch Gymnázia F. V. Sasinka v Skalici konalo okresné kolo Dejepisnej olympiády. Našu školu reprezentovalo 5 žiakov. V kategórii E – 7. ročník zažiaril Juraj (1. miesto) a Ivo (2. miesto). Obaja chlapci dosiahli skvelý úspech a postupujú do krajského kola. V kategórii C - 9. ročník za nás odvážne bojovali Veronika (5. miesto) a Michal (11. miesto). V kategórii F – 6. ročník sa s dejinami pasoval Šimon (4. miesto). Všetkým našim nádejným dejepisárom blahoželáme a želáme veľa ďalších úspechov. LV

        • Karneval a Karaoke
          • Karneval a Karaoke

          • Fotky sú vo fotoalbume :)

            Fašiangové tradície si ctíme, a preto sme sa stretli v správnom čase a na správnom mieste pri príležitosti detského karnevalu. Masky, tradičné i menej známe, sa roztancovali v rytme výbornej hudby, ktorú pripravil piatak DJ Julko. Nechýbalo i občerstvenie a tombola, ktorá potešila každého účastníka. Kto ešte nepoznal tanec s balónikmi na čele alebo „metlový“, mal ideálnu príležitosť naučiť sa ich. Príjemným spestrením programu bolo i „karaoke“ vystúpenie odvážnych spevákov, a my môžeme s potešením aj tento ročník karnevalu označiť ako vydarený :-)

        • Piataci v Záhorskom múzeu
          • Piataci v Záhorskom múzeu

          • Fotky sú vo fotoalbume :)

            Ráno 14.2. sme všetci piataci išli na exkurziu do Záhorského múzea v Skalici. Sprevádzala nás milá pani sprievodkyňa. Najskôr sme si prezreli výstavu o tom, aké oblečenie nosili v minulosti ľudia na Záhorí. Boli tam vystavené rôzne časti krojov, od čepcov, šatiek až po čižmy. Sviatočné kroje boli vyfotené aj na ľuďoch. Potom sme sa presunuli do podkrovia, kde je stála expozícia múzea. Na začiatku bola veľká mapa Záhoria a erby všetkých obcí, ktoré sú na Záhorí. Keď sme prešli ďalej, videli sme rôzny starodávny nábytok, nádoby, nástroje, ktoré sa používali na výrobu látok, šitie obuvi, varenie, a mnoho iných činností. V jednej časti boli vystavené obrazy skalického maliara p. Korezska. Všetkým sa nám však najviac páčil starý dereš. :) MB 5.roč.

        • Zimná olympiáda "Štvorlístok" - priebeh
          • Zimná olympiáda "Štvorlístok" - priebeh

          • Fotky sú vo fotoalbume :)

            V pondelok 12.2. ,prvý deň našej zimnej olympiády, sme sa vybrali na ľadovú plochu zimného štadióna v Skalici. Prvou neoficiálnou disciplínou bolo korčuľovanie. Ako inak, v našej škole máme Lilly a Nelly, neskutočné baby na korčuliach. Obe predviedli strhujúce jazdy, s ktorými sa predstavili pred domácim publikom spolužiakov. Potlesk a ovácie boli namieste. :)  Po namáhavom rozkorčuľovaní a krátkom tréningu nastal čas pre prvostupniarov. Prvá súťaž bola slalomová dráha. Nástrahy trate prekonávali najmenší športovci až po štvrtákov. Po ukončení súťaže jednotlivcov deti pokračovali v korčulovaní. Na rad prišli aj  starší chlapci a dievčatá. Po namáhavejšej trati sa preháňali obratne a tak rýchlo, že rozhodca mal problém zastaviť včas stopky. :) Pre odvážnejších bola pripravená  druhá disciplína, a to súťaž v short tracku. Pre väčšiu bezpečnosť vymedzili sme dráhu v náročnej súťaži. Odvahu nabrali aj dievčatá. Prím zohrala bojovnosť a umenie korčuľovania, no v súlade s pravidlami rýchlokorčuliarskeho športu. Všetky výsledky v disciplínach budeme vyhlasovať počas záverečného ceremoniálu zimnej olympiády.

            Slávnostné otvorenie zimných olympijských hier sa uskutočnilo v piatok 9.2.2018 v Pchongjangu v Južnej Kórei, ale aj na dvore našej školy. Deti si nastúpili po triedach a pripomenuli si slávnostnú atmosféru a hlavné posolstvo olympiády. Po vypočutí olympijskej hymny Dorotka s Tamarkou, ako zástupcovia športovcov, predniesli olympijský sľub. Potom najlepší bežci školy na čele s Lindou priniesli až z Atén pravý olympijský oheň. Slávnostný ceremoniál ukončil Adam, ktorý bol poverený čestnou a významnou úlohou, a to zapálením hlavnej fakle na školskom športovisku. Tejto úlohy sa zhostil výborne, a preto pani riaditeľka vyhlásila zimné olympijské hry za slávnostne otvorené a zaželala športovcom veľa úspechov. Prvé meranie síl sa uskutoční v pondelok na zimnom štadióne, kde budeme môcť sledovať našich reprezentantov v krasokorčuľovaní a rýchlokorčuľovaní :-)

        • Valentínska pošta
          • Valentínska pošta

          • Od pondelka sme zbierali zaľúbené listy, odkazy a darčeky nie len zaľúbené, ale aj kamarátske alebo iba také pre radosť a potešenie. Bolo ich celkom dosť a 14.2., na Valentína, sme ich všetky pekne rozdali ich adresátom. Videli sme, že niektorí ostali veru poriadne prekvapení. :) Veríme, že táto ,,srdcová záležitosť“ bola pre vás príjemným spestrením... Siedmaci

        • Cyklus SVET OKOLO NÁS
          • Cyklus SVET OKOLO NÁS

          • ... je celoštátny vzdelávací projekt, ktorý žiakom základných škôl a študentom stredných škôl a gymnázií priblížuje zaujímavé kúty našej planéty. 7.2.2018 sme sa ho zúčastnili aj my v kine v Skalici. Téma tohtoročného dokumentu a rozprávania bola Vietnam - brána do Indočíny. Dozvedeli sme sa množstvo zaujímavých a nových informácií o tejto pre nás nepoznanej krajine. Autentické zábery a videá cestovateľov nám priblížili túto časť sveta tak, ako by sme tam na chvíľu mohli byť s nimi. Bol to super zážitok. V budúcom školskom roku sa tešíme na dokument o Kube, na ktorý sme boli všetci pozvaní. SK

        • Všetkovedko 2018
          • Všetkovedko 2018

          • Máme tu výsledky veľkého súboja o najmúdrejšieho medzi najbystrejšími. Do súťaže sa zapojilo 20 470 detí – 6991 druhákov, 5997 tretiakov, 4998 štvrtákov a 2484 piatakov. Naši žiaci si počínali veľmi dobre, najlepšie medzi druhákmi sa umiestnila Nina H. na 15. mieste, medzi tretiakmi Matej K. na 35. mieste, medzi štvrtákmi Rafael B. na 23. mieste a medzi piatakmi Monika B. na 11. mieste, ktorá zároveň získala titul VŠETKOVEDKO  ŠKOLY. Všetkým žiakom gratulujeme. AJ

        • Zimná škola v prírode Expedícia Tále
          • Zimná škola v prírode Expedícia Tále

          • Fotky sú vo fotoalbume :)

            Správy z 6. dňa

            Ráno pre nás bolo veľmi ťažke, pretože sa nám nechcelo vstávať. Podarilo sa nám vstať až na 7. budík. Hneď ako sme prišli z raňajok, začali sme sa baliť. Pobalení sme boli behom 1 hodiny a hneď potom sme pomohli nanosiť batožinu a lyže do autobusu. Cesta domov mi ubehla veľmi rýchlo. Zažitkov z tohto lyžaráku je veľa. Pre mňa boli najlepším zážitkom posedenia s takmer celým učiteľským zborom, ktorý bol na lyžiarskom. Chcel by som povedať len veľké Ďakujem mojej škole za zážitky na ktoré nikdy nezabudnem a ktoré by som nemal keby nie som v tejto škole.

            Správy z 5. dňa

            Dnes bol posledný deň, ktorý sme lyžovali. Na raňajky sme si, ako obvykle mohli dať, čo sme chceli. Niektoré deti sa vymenili v skupinách, aby si zalyžovali aj s kamarátmi. Cestou na lyžiarske stredisko pršalo. Keď sme prišli na kopec, zrazu snežilo. Tretiačka M. podotkla, že voda zmenila skupenstvo :-) V skupine snowboardistov bolo dnes veľa pádov, našťastie to neboli zlomeniny, iba „udreniny“. Po lyžovaní sme sa vrátili na hotel a išli na obed (fazuľová polievka s klobásou, cestoviny so syrovou omáčkou a kuracím mäsom).  Po obede sme si zobrali plavky, uterák a „šľapky“ a išli do neďalekého hotela. Tam sme sa kúpali. Bola tam aj super vírivka. Keď sme sa vrátili na hotel, trocha sme sa pobavili na izbách a išli na večeru (varené zemiaky s pečeným mäsom a šalát). Po večeri bolo vyhodnotenie závodov v slalome. Z malých detí bola najrýchlejšia druháčka A. a z veľkých deviatak A. Nasledovalo vyhodnotenie celej expedície, ktorá bola úspešná a splnila svoj cieľ – všetky deti lyžovali a snowboardovali. A kam sa vypraví expedícia 2019? Uvidíme ...  :-)

             

            Správy z 4. dňa

            Dnes ráno sme sa prezliekli do oblečenia a išli sme na raňajky. Najviac nám chutí makovník a orechovník. Potom  autobus odviezol deti na Tále a staršie deti na stredisko Mýto pod Ďumbierom, lebo chceli vyskúšať inú zjazdovku. Páčilo sa im tam, lebo išli aj poobede. My sme lyžovali na Táloch. Učili sme sa oblúčiky. Tí, čo už oblúčiky vedeli, išli aj na ťažšiu trasu, bola veľmi strmá a zľadovatená. Dali sme si prestávku s čajom a keksíkom. Čaj je stále ZADARMO! Potom sme si odložili lyže do lyžiarne a išli sme na obed (gulášová polievka a pečené buchty s džemom). Po obede boli niektoré deti unavené a už nešli lyžovať. Pani učiteľka Siska im pustila v spoločenskej miestnosti rozprávku Shrek. Niektorých lyžovanie veľmi bavilo a išli lyžovať znovu. Vrátili sa o 16:30 hod. Potom bola večera (opekané zemiaky a kuracie mäso na prírodno a zelenina). Po večeri sme sa hrali, pani učiteľky by chceli, aby sme išli spať skôr ako včera :-( Dobrú noc!

             

            Správy z 3. dňa

            Dnes bol úspešný deň. Začal sa ako každý iný – pani učiteľky pozobúdzali všetky deti, ale niektorým sa nechcelo vstávať. Prezliekli sme sa a išli sme na raňajky. Tam si dal každý čo chcel, niekto chlieb vo vajíčku, niekto párky, niekto orechový závin. Po raňajkách sme sa opäť prezliekli a išli sme lyžovať. Všetci urobili veľký pokrok, aj tí lepší, aj tí menej skúsení. Po obede (vývar a sviečková omáčka s knedľou) sme si oddýchli a väčšina detí išla opäť lyžovať. Po obede bolo na svahu menej lyžiarov, tak sme nemuseli čakať na vleky. Cestou naspäť nám autobus zastavil pri potravinách, lebo niektorým sa už minuli domáce zásoby. Po večeri (pečené kuracie stehno s ryžou a kompótom) sme si pozerali cez dataprojektor v spoločenskej miestnosti rozprávku „Kouzelný měšec“, alebo sme hrali biliard, alebo stolný futbal, alebo sa hrali na schovávačku. (Dnešné správy napísala M., dopísala pani učiteľka, lebo lyžiarka M. si chcela dopozerať rozprávku :-)   

             

            Správy z 2. dňa

            Dobre sme sa vyspali. Na raňajky sme mali švédske stoly – dobré jedlo. Potom sme sa prezliekli do lyžiarskych vecí a išli sme sa lyžovať a snowboardovať. Stredisko Tále sa nám páči, dobre sa nám tu lyžuje. Keď sme dosť polyžovali, išli sme na čaj do reštaurácie STODOLA (ten čaj bol zadarmo!) Potom sme dali ešte 1 jazdu a išli sme na hotel na obed (hrachová polievka, zeleninová kaša, rezeň a šalát). Po obede sme oddychovali na izbách. Potom sme išli na prechádzku na farmu AJAX (má meno podľa psa jej majiteľa Ajaxa) a videli sme tam: kone, poníky, ovce, srnku, holubov, kravy a 3 psov. Keď sme sa vracali, niektorí sa zastavili v potravinách. Keď sme prišli na hotel, dali sme si sušiť veci, lebo boli veľmi premočené. Po večeri (ryža, kuracie mäso po čínsky) budeme hrať spoločenské hry. Klebietka: Druhák A. je zamilovaný do druháčky Z. (zatiaľ:-) Siedmačky sa naučili niekoľko  slov po maďarsky. Dnešné správy napísali druháčky :-)

             

            Správy z 1. dňa

            Expedícia Biela Medvedica začala svoju výpravu na parkovisku pred Františkánskou záhradou, vyrazila len s 15 minútovým meškaním (treba podotknúť, že takmer bez pani učiteľky Andrejky, ale nakoniec sme ju zbadali v húfe rodičov :-) Podľa plánu (s jednou medzizastávkou v Tekovských Nemciach na odpočívadle) dorazila expedícia bez komplikácií do hotela v Bystrej o 14:00 hod. Po ubytovaní a vybalení išli výskumníci otestovať kvalitu snehu, bol síce mokrý, ale o to lepší na stavanie snehuliakov a riadnu guľovačku. Po obhliadke terénu bola večera (zeleninová polievka s krupicovými haluškami, pečené mäso s ryžou a zeleninový šalát). V závere dňa si účastníci expedície pripomenuli spolu s profesionálnym členom Horskej záchrannej služby v Bystrej pravidlá správania sa v horskom teréne a pri zimných športoch. Aj keď bol pán záchranár veľmi milý, dúfame, že ho nebudeme potrebovať :-) Pozdravujeme do Skalice a prajeme dobrú noc!    

        • Keď jedni lyžovali, druhí ...
          • Keď jedni lyžovali, druhí ...

          • Fotky sú vo fotoalbume :)

            ...stavali v siedmej triede zo stavebníc rôzne predmety. Všetci piataci a siedmaci sa zabávali a rozvíjali svoju kreativitu, fantáziu a zručnosť. Len jedna stavba sa nedokončila a to žeriav, ktorý bude určite fungovať a chlapci zo sedmičky ho určite dokončia. V siedmej triede nájdete aj veľké koleso, plošinu, UFO či magnetické skladačky.

        • Staré mobily sa vracajú
          • Staré mobily sa vracajú

          • Od decembra až do dnes, 30.1. 2018, sme v škole zbierali staré mobily na dobrú vec - pre nadáciu SOCIA – zbierka Lienka pomoci. Podarilo sa nám spoločne vyzbierať 55 mobilov (najviac v Skalici !!!), ktoré sa ekologicky zrecyklujú a za každý prispejeme nadácii SOCIA. Organizátorom hry „Staré mobily sa vracajú“ je spoločnosť Orange Slovensko.

            Všetkým, ktorí prispeli do školskej zbierky mobilov veľmi pekne ĎAKUJEME.

          • Výsledky

          • Ubehol nejaký ten piatok a naši piataci sa dočkali oficiálnych výsledkov štátneho celoslovenského Testovania 5. Všetkých nás svojimi výsledkami potešili a opäť raz potvrdili, že je to v škole dobre "nastavené". O to viac nás potešil fakt, že až štyria žiaci získali 100% z matematiky a jeden 100% zo slovenského jazyka a literatúry. Viac informácií nájdete aj v sekcii Naše úspechy/Testovanie 5.

        • KOMPARO
          • KOMPARO

          • Projekt KOMPARO prebieha už trinásty rok (posledné testovanie sa uskutočnilo 16.11.2017). Ide o periodické testovanie žiakov z rôznych predmetov. V prípade ôsmakov ide o priebežné testovanie počas vzdelávacieho cyklu. V prípade deviatakov ide o testovanie na výstupe tzv. „cieľovej páske“. Každý testovaný žiak dostáva podrobné informácie o tom, aký je jeho výsledok v porovnaní s tisíckami ďalších žiakov a ktoré učivá by si mal ešte zopakovať. Rebríčky poradia škôl však nie sú  tým hlavným, o čo v projekte ide. Jeho výsledky slúžia školám ako objektívna spätná väzba a podklad pre autoevalváciu.  A aké sú výsledky našej školy? Posúďte sami:

             

            9. ročník                     Celoslovenská úspešnosť      Úspešnosť našej školy

            Matematika                              49,4 %                               83,3 % (+ 33,9%)

            Slovenský jazyk a lit.                64,6 %                               91,1 % (+ 26,5%)

             

            8. ročník                      Celoslovenská úspešnosť      Úspešnosť našej školy

            Matematika                              50,4 %                               64,4 %  (+14%)

            Slovenský jazyk a lit.                62,8 %                               65,6 %  (+2,8%)

            Biológia                                     48,0 %                               60,0 %  (+12%)

            Geografia                                  43,6 %                               68,8 %  (+25,2%)

            Všeob. študijné predpoklady     54,5 %                               55 %  (+0,5%)

             

            Ako je vidieť, naša škola obstála opäť výborne, a v niektorých predmetoch dokonca excelentne! Právom si zaslúži ocenenie „Škola, ktorá to s kvalitou vzdelávania myslí vážne“. Ďakujeme našim učiteľom, deťom i rodičom za dobrú prácu!

        • Slovenskí maliari očami detí
          • Slovenskí maliari očami detí

          • Fotky sú vo fotoalbume :)

            Radi si pozývame do školy návštevy, o to viac také, od ktorých sa môžeme niečo priučiť. Inšpiráciou k pozvaniu pani učiteľky Majky Kiškovej do štvrtáckej triedy bola knižka autoriek K. Kosánovej a A. Gregušovej: Ako maliari vidia svet. Deti sa v nej zaujímavou formou dozvedia a naučia rozumieť pojmom ako napríklad línia, tvar, figúra, reprodukcia, ornament a mnohé ďalšie. Podľa ukážok známych diel slovenských autorov si môžu vyskúšať rôzne techniky: maľbu, kresbu, modelovanie, grafiku. Na dnešnom prvom stretnutí sa deti aj pani učiteľky zoznámili s tvorbou Mikuláša Galandu a jeho obrazmi, v ktorých je častou témou „matka s dieťaťom“. Spočiatku rozpačité a nesmelé ťahy štetcom dostávali pod vedením skúsenej výtvarníčky pani Kiškovej presnejšie kontúry a zaujímavé farebné spracovanie. S výsledkom bola spokojná aj pani lektorka, no najmä samotné deti. Ďakujeme a už teraz sa tešíme na ďalšie stretnutie :-)  18.1.2018 

        • Počítanie s Mefistom
          • Počítanie s Mefistom

          • Pri príprave našej piatkovej šachovej hodiny u druháčikov sme využili knihu Šachové panoptikum (Brandejs, 1975), v ktorej sú zozbierané rôzne šachové poviedky aj o slávnych ľuďoch. Je tu príbeh o švédskom kráľovi Karolovi XII. alebo cisárovi Napoleonovi, Karlovi Mayovi, Krištofovi Kolumbusovi, ale tiež príbeh o známej rozprávkovej postave - barónovi Prášilovi. My sme si vybrali príbeh Ako som chytil čerta a spracovali sme ho do príbehu Počítanie s Mefistom, kde sa deti stali účastníkmi príbehu.... Príbeh hovoril o anglickom gentlemanovi, ktorý sa stretol s čertom Mefistom a hrali spolu šach. Uzavreli však stávku. Ak čert vyhrá všetky tri partie, bude mu Angličan celý pozemský život slúžiť. Ak však čo i len jednu partiu remizuje, bude celý zvyšok života čert k jeho službám. Lenže sa nám do príbehu zapojil aj Lucifer, ktorý nechcel pustiť Mefista z pekla, pokiaľ deti nenastavili na šachovniciach správne kódy. Takže deti museli počítať a nastavovať na svojich šachovniciach správne výsledky, riešiť maty, ale aj čítať s porozumením, aby príbeh mohol pokračovať. A keďže sú s matematikou kamaráti, tak sa im to podarilo. Odohrali sa tri partie. Dve skončili Mefistovým víťazstvom krásnymi sedemťahovými matmi, ale tretiu partiu čertík tesne pred tým, ako nám mal dať mat, vzdal. Prečo? Opýtajte sa detí, ktoré tam boli. Takže Mefistos nám musel sľúbiť, že nám bude pomáhať.
            Ďakujeme čertovi Mefistovi (Rudkovi A.) a našim deviatakom za pomoc pri organizovaní hodiny. 12.1. 2018 ViH