• Zaostrené na MS v hokeji
          • Zaostrené na MS v hokeji

          • Fotky sú vo fotoalbume :)

            Chýbať pri hokejovom zápase našej reprezentácie? Vylúčené! Chýbať v derby s Českou republikou? Vylúčené! Byť v pohotovosti s popcornom, sladkosťami a niečím na zapitie? Hotová vec! Pustili sme sa do fandenia. Na veľkom plátne v jedálni školy sme sledovali náš tím od prvých sekúnd, i keď na naše prosby o útočení naši  hokejisti dlho nereagovali. Snažili sme sa očami tlačiť kotúče od našej brány niekde do rohov klziska. Góly v sieti súpera sme oslavovali dlho po ich strelení. V prestávkach si zahrali chlapci a dievčatá florbal na dvore. Florbal v tme ste mali vidieť! Už sme odpočítavali posledné sekundy zápasu, stále sme vyhrávali o jeden gól. Pán učiteľ mal nastavený fotoaparát pre posledný ohromujúci aplauz pre našim hokejistom. A ... . Výsledok poznáte. Napriek zisku len jedného bodu sme sa všetci pobrali v rámci dlhej diskusie na ihrisko. Čosi ukázať zo svojho majstrovstva. Ďakujeme vedeniu školy, učiteľom, rodičom a žiakom za fantastické zážitky pri hokeji. Pozerajte nástenky. Čaká nás na závere majstrovstiev sveta hokejový kvíz.

        • Rozprávkový pochod s bonusom
          • Rozprávkový pochod s bonusom

          • Rozprávkového pochodu sa v sobotu 5.5.2018 zúčastnila aj štvorica deviatakov: Adam, Michal, Sebastian a  Denis. Všetci nezištne a zručne pomáhali pri registrácii takmer 2000 účastníkov a pri ich zapisovaní do PC hárkov. Boli komunikatívni, prívetiví a ochotní pomôcť s čímkoľvek. Aj vďaka ich práci odchádzali dospelí a deti spokojní a s úsmevom na tvári. Naozaj vzorná reprezentácia školy. Pochvala a poďakovanie.

        • Bronzová Ela
          • Bronzová Ela

          • Koncom apríla sa v Tatralandii v Liptovskom Mikuláši uskutočnili šachové majstovstvá SR detí a mládeže. V kategórii D12 vybojovala krásne 3.miesto naša žiačka Ela R. Blahoželáme!

        • Bez obalu
          • Bez obalu

          • Najlepší odpad je taký, ktorý vôbec nevznikne...“ Ak sa takýmto sloganom vieme riadiť už pri nakupovaní, je viac než pravdepodobné, že sa množstvo nami vyprodukovaného odpadu zníži tak rapídne, že nebude čo triediť:) Sú medzi nami takí, ktorí si na nákup prinesú vlastnú tašku a na prenos pečiva alebo ovocia vlastné sieťové vrecúško. Upratovanie zvládnu bez chémie a v skrini nemajú 40 tričiek s krátkym rukávom. Desiatu si prinesú vo vlastnej krabičke a fľaši a na festival si prinesú vlastný pohár, či hrnček na kávu. Jednoducho, nie sú leniví. Vďaka p. učiteľke Petre máme ďalší – pokročilejší pohľad na odpady okolo nás. Vďaka:) 
            WASTE PYRAMID = Pyramída riešenia odpadu: AVOID = nekupuj zbytočne , REDUCE = minimalizuj, REUSE = znova použi v pôvodnej forme, RECYCLE = recykluj, DISPOSE = zahoď

        • Ekosystémy a my
          • Ekosystémy a my

          • Fotky sú vo fotoalbume :)

            Je najvyšší čas, aby človek začal správať zodpovedne a vrátil prírode to, čo jej po storočia bral a stále nemilosrdne berie. Sú ľudia, ktorí to naďalej ignorujú. Sú však takí, ktorím záleží na svete okolo nás. Práve tích sme stretli dnes na prezentácii NAJBOHATŠIE EKOSYSTÉMY PLANÉTY ZEM. Témy ako: likvidácia dažďových pralesov „Zelená púšť“, problematický palmový a palmojadrový olej, recyklácia, výruby lesov, pytliaci a exotocké zvieratká... Prestaňme byť sebeckí. Možno len tým, že aspoň správne roztriedime odpad alebo si nekúpime ďalšie tričko, na nákup zoberieme vlastnú tašku a začneme piť bez slamky... To sa určite dá.  
            Inšpirujte sa:  http://pralesdetem.cz   http://nepz.cz

        • Triedim, triediš, triedime
          • Triedim, triediš, triedime

          • Fotky sú vo fotoalbume :)

            Počas týždňa od 22.4. – 27.4.2018 sa v našej škole uskutočnia pri príležitosti Dňa Zeme environmentálne aktivity, ktorých cieľom bude zvýšiť záujem detí o separovanie a recykláciu odpadu a ekologické zmýšľanie. Prvou z aktivít bol cyklovýlet na Baťov kanál. Druhou, pondelkovou aktivitou, bola prednáška spojená s konkrétnym triedením použitých obalov do pripravených nádob, ktoré máme v našej škole. Pripravil ju pre nás pán Ing. Ján Špaček, odborný referent z oddelenia odpadového hospodárstva Mesta Skalica. Okrem mnohých zaujímavých informácií sme sa dozvedeli, že mesto Skalica na tom s triedením odpadu nie je až tak zle, ale tiež vieme, že vždy je čo zlepšovať :) Stačí len vybehnúť do mesta, prejsť sa po Potočnej, zájsť na rotundu a nazrieť do odpadových košov... Tak ako to urobili siedmaci a deviataci. Možno neuveríte, ale za hodinu nazbierali jedno veľké plné vrece plastových fliaš, našli sklené fľaše aj plechovky zahodené v komunálnom odpade... V stredu nás ešte čaká prezentácia o NAJ ekosystémoch Zeme a vo štvrtok pohľad na nakupovanie BEZ OBALU. To všetko preto, aby sme sa zodpovednejšie správali k sebe a prírode. 

        • Šport - hra s radosťou a pre radosť
          • Šport - hra s radosťou a pre radosť

          • Fotky sú vo fotoalbume :)

            Séria športových podujatí medzi školami v okrese Skalica pokračovala turnajom v prehadzovanej. V našej malej škole sme vytvorili dve družstvá. Chlapci a dievčatá na prvom stupni bojovali s rovesníkmi tak zapálene a odhodlane, že obsadili konečné tretie a piate miesto. Prekvapili sme svojimi narastajúcimi výkonmi a dostali sme poklonu pri hodnotení za bojovnosť a húževnatosť. So staršími chlapcami sme sa pustili do boja na poli okresnom-futbalovom. Počasie, slnko pod mrakom, nám prialo. Zápasili sme však s futbalovo oveľa vyspelejšími súpermi. Naše výkony rástli od zápasu k zápasu. Chýbalo nám však futbalové videnie a kondícia. Chlapci bojovali, blokovali strely, pomáhali si ako sa dalo. Brankára sme mali naozaj skvelého, pochytal aj nemožné. Odchádzali sme z futbalového trávnika porazení, no s úsmevom na tvári a hýrili sme vtipom čakajúc na autobus domov. Štvorlístkoví florbalisti nemohli chýbať v súbojoch o postup v okresnom kole. Výkony mali narastajúcu tendenciu, bojovali sme s vervou a najvyšším nasadením. Najlepší zápas sme uhrali paradoxne so športovou školou. Škoda, že rozhodcovia po celý turnaj a naprieč všetkými zápasmi nedbali na pravidlá florbalu... My sme našťastie mali svoju chalanskú partiu, ktorá si skvelú náladu v šatni medzi súbojmi udržiavala humorom a príbehmi zo života. Bola to pre nás ďalšia užitočná skúsenosť. Ďakujeme všetkým športovcom a veríme v ďalšie odhodlané výkony v drese našej školy.

        • Matematická olympiáda
          • Matematická olympiáda

          • ... je náročnejšia matematická súťaž, nakoľko príklady sú oveľa zložitejšie a je tu dôležité aj okomentovať postup riešenia. Našu školu boli reprezentovať 3 žiaci: Karin K., Adam V. a Juraj Š. Musíme uznať, že sa tomu venovali svedomite. Karin K. sa umiestnila na 1. mieste s veľmi pekným počtom bodov, a to 17 (max. je 18)! Juraj Š. tiež v príprave nenechal nič na náhodu a umiestnil sa tiež na 1. mieste s počtom bodov 14. Gratulujeme!

          • Testovanie 9 - výsledky

          • Dňa 21. 3. 2018 prebehlo na všetkých školách TESTOVANIE 9. Konečne máme výsledky a máme sa veru čím pochváliť. Z jedenástich žiakov sa štyrom podarilo získať 100% z matematiky a jednému z nich aj zo slovenského jazyka! Takže Michal V. má 2-krát 100%! Gratulujeme! Celkovo za celú triedu nám matematika opäť dopadla lepšie ako slovenský jazyk, a to na 83%slovenský jazyk na 76%. Krásne čísla. Ďakujeme vyučujúcim za svedomito odvedenú prácu a žiakom ešte raz blahoželáme.

        • Pytagoriáda - okresné kolo
          • Pytagoriáda - okresné kolo

          • V dňoch 13. a 14. marca sa uskutočnila matematická súťaž Pytagoriáda pre žiakov 3. až 8. ročníka. V tejto súťaži sú dôležité nielen správne výsledky, ale aj rýchlosť počítania, teda čas, za ktorý deti príklady vypočítajú. Celkovo našu školu reprezetovalo 18 žiakov a tu sú ich výsledky: za štvrtý ročník sme mali štyroch žiakov, no úspešný nebol nikto. Za piaty ročník sme mali piatich žiakov: Martin B. skončil na 4. – 5. mieste s 23 bodmi, Adela H. na 8. mieste s 20 bodmi, Juraj G. na 14. mieste s 19 bodmi, Júlia  B. na 18. mieste so 17 bodmi a Kristína D. na 20. mieste s 15 bodmi. V šiestom ročníku sme mali dvoch žiakov: Karin K., ktorá obsadila veľmi pekné 3. miesto s 18 bodmi a Adam V. získal 5. miesto so 17 bodmi. Zo siedmeho ročníka nám postúpilo šesť žiakov, no nikto nebol úspešný. Jurajovi Š. však chýbal len 1bod. Za ôsmy ročník nás reprezentovala Chiara B. Tiež jej chýbal len jeden bod, aby bola úspešná riešiteľka. Všetkým ďakujeme za odvahu a blahoželáme. Veríme, že o rok to bude ešte lepšie...

        • Deň narcisov v číslach
          • Deň narcisov v číslach

          • Fotky sú vo fotoalbume :)

            Deň narcisov je jedinečná verejno-prospešná zbierka Ligy proti rakovine. Tento rok sa konala už po 22. krát. Sloganom tohto roku bolo "Urobme piatok 13. lepším dňom." Ulice miest a obcí zaplavili žlté narcisy, ktorými sa vyjadruje spolupatričnosť a podpora tým, ktorí bojujú s rakovinou. Zbierka sa konala aj v meste Skalica a okrem iných dobrovoľníkov zapojili do nej zapojila i naša škola. Vyzdvihnúť treba hlavne ochotu, s ktorou žiaci peniaze zbierali. Vystupovali veľmi kultivovane, s nadšením pre dobrú vec a pekne ľuďom vysvetľovali význam Dňa narcisov. Ďakujeme všetkým, ktorí sa pridali. Vybraná čiastka LPR SR pobočka Skalica je 10 642,87 EUR, čo je suma asi o 800 €  vyššia ako pred rokom. Do našej pokladničky v rajóne ulica Kráľovská a Gorkého pribudlo 351,21 EUR. 

        • Bicyklovanie je zábava
          • Bicyklovanie je zábava

          • Fotky sú vo fotoalbume :)

            Presvedčili sa o tom všetci účastníci „nedeľného cyklovýletu“, ktorí absolvovali síce náročnú, ale veľmi pôvabnú, a zároveň dobrodružnú cestu pozdĺž Baťovho kanála až do Strážnice. Skupina 30 nadšencov (rodičov, detí aj učiteľov) po zime oprášila svoje dvojkolesové tátoše a vydala sa za poznaním nielen „BIO“ a „GEO“, ale aj svojich vlastných síl. Krajšie počasie si ani nemohli vybrať. Nádherné slnečno s miernym vánkom, vôňa orgovánu a lúky plné púpav im poskytli počas takmer 30 km trasy pohladenie na duši a vyčarili úsmev na tvári. Rodičia, pozorujúci svoje ratolesti, nevychádzali z údivu, ako také malé nôžky (najmladší účastníci ešte len v septembri nastúpia k nám do školy) dokážu rýchlo šliapať a bravúrne zvládajú riadenie svojho ekologického dopravného prostriedku. Skvelý darček ku Dňu Zeme!

        • Dopravná výchova v Senici
          • Dopravná výchova v Senici

          • Fotky sú vo fotoalbume :)

            Žiaci štvrtého ročníka dorástli do veku, kedy môžu sami, bez rodičov nasadnúť na bicykel a vyraziť na cestu. Preto sme sa v štvrtok, 19.4.2018, vybrali na Detské dopravné ihrisko v Senici, kde sa v trojhodinovom bloku naučili, ako sa má cyklista správať v cestnej premávke. Vyučovanie pod vedením pána učiteľa začalo v učebni dopravnej výchovy. Žiaci sa dozvedeli aká je povinná výbava cyklistu, ale aj to čo nesmie chýbať na ich bicykli. Naučili sa množstvo dopravných značiek, ako vstupovať a odbočovať v križovatke a ako zvládať nečakané dopravné situácie, napr. ak sa pokazí semafor. Následne sa presunuli na výcvikovú plochu dopravného ihriska, aby si v praxi vyskúšali správanie na ceste v úlohe cyklistu, kolobežkára i chodca. Pri jazde sme sa spočiatku nevyhli porušovaniu dopravných predpisov, a tiež sa našli nebezpeční a nezodpovední cyklisti. Po tréningu sa zo žiakov napokon stali cyklisti, ktorí vedia dodržiavať dopravné predpisy, rešpektovať iných účastníkov cestnej premávky a na ceste sa správať bezpečne. Dopravná výchova bola realizovaná z dotácie MŠVVaŠ SR na podporu praktického výcviku na DDI.

        • IQ olympiáda
          • IQ olympiáda

          • Aj tento školský rok sa začiatkom apríla niektorí naši žiaci 6. – 9. ročníka zapojili do súťaže IQ olympiáda, ktorú pripravuje nezisková organizácia MENSA Slovensko. Úlohy sa riešili on-line, boli veľmi zaujímavé a poriadne roztočili mozgové závity žiakov. Veľmi pekný výsledok dosiahol Adam L. z 9. ročníka, ktorý spomedzi 1133 riešiteľov nášho kraja skončil na 20.mieste a postupuje do regionálneho kola. Blahoželáme!

        • Aké by to bolo bez rúk?
          • Aké by to bolo bez rúk?

          • Fotky sú vo fotoalbume :)

            Druháci sa v ŠKD zabávajú rôznorodými výtvarnými technikami, pričom touto zábavnou formou získavajú nové vedomosti o daných predmetoch. Jednu celkom bežnú činnosť, maľovanie temperami, trocha nezvyčajným spôsobom si vyskúšali aj oni. Často vznikajú aj zaujímavé abstraktné diela, napr. pri maľovaní za použití magnetov a odtláčania špagátu. A že pri tom bola veľká zábava a vznikli pekné výtvory :)

             

             

        • Slovensko I
          • Slovensko I

          • Klasika, na ktorú sa teší každý štvrták - poznávacia exkurzia za krásami stredného Považia. Tento rok je naplánovaná na 28. - 30.5. 2018. Info a záväznú prihlášku nájdete v oznamoch. 

        • Matematický klokan
          • Matematický klokan

          • Dňa 19. marca sme sa zúčastnili celosvetovej matematickej súťaže KLOKAN. Z našej školy sa zúčasnilo 27 detí. Súťažilo sa v deviatich kategóriách a to Klokanko 1, Klokanko 2, Klokanko 3, Klokanko 4, Školák 5, Školák 6, Benjamín 7, Banjamín 8 a Kadet 9. (číslo vedľa názvu označuje aj príslušný ročník). Úlohy mali 3 stupne náročnosti. V najľahšej mohli žiaci za správnu odpoveď získať 3 body, v strednej 4 body a v najťažšej 5 bodov. Ak žiak neoznačil nič, získal 0 bodov, ale ak označil nesprávnu odpoveď odrátal sa im 1 bod. Aby neboli záporné výsledky každý žiak začína s „bonusom“ rovnajúcim sa počtu úloh v teste. Navyše, žiaci boli hodnotení nielen súčtom bodov, ale aj percentuálnou úspešnosťou a percentilom. Takže najúspešnejšími riešiteľmi podľa počtu percent sú... 1. miesto - Monika B. 100 % , 2. miesto - Emka V. 93,3 %, 3, miesto Karin K. 90,8 %.
            Všetkým srdečne blahoželáme!
            P.S. Výsledkovú listinu nájdete na nástenke nad stolíkom so zošitmi L4L.

             

        • Deň podľa Ámosa
          • Deň podľa Ámosa

          • Fotky sú vo fotoalbume :)

            Pri príležitosti Dňa učiteľov pripravujú každoročne naši učitelia pre deti netradičné formy vyučovania. Nebolo tomu inak ani tento rok. „Deň podľa Ámosa“ je obľúbená celodenná aktivita, ktorá vytvára priestor pre „školu hrou“. Naše triedy na I. stupni sa premenili na: Výtvarný ateliér, Zvieratkovo, Mozgovňu, Hókusy – pókusy, Koncertnú sieň a Fitness centrum. Deti sa v nich striedali pri riešení jednotlivých úloh vo vekovo zmiešaných skupinách a počas dňa bádali, hádali, objavovali a popritom posilňovali nielen mozgové závity, ale i svaly. Nebola núdza o dobrú náladu a preto si myslíme, že „učiteľ národov“ by z nás mal radosť :-) 

        • VeSIpa opäť výnimočná...
          • VeSIpa opäť výnimočná...

          • Fotky sú vo fotoalbum :)

            Deň podľa Ámosa sa na II. stupni už piaty rok pretransformuje na: „Veľkú skalickú pátračku“. Každý rok je trochu iná. Tá tohtoročná mala názov: „Vyrobené ve Skalici". V stredu 4.4. sa 10 tímov vypravilo do 10 firiem, prevádzok a podnikov, ktoré v Skalici vyrábajú svoje výrobky alebo ponúkajú svoje služby, aby im ich zamestnanci predstavili prostredie, v ktorom pracujú a výrobky, ktoré vyrábajú.

            Úlohou žiakov bolo poriadne sa pozerať okolo seba, vypytovať sa, filmovať, fotografovať, zapisovať, kresliť a zbierať podrobné informácie, tak, aby všetko, čo sa dozvedia vedeli predstaviť ostatným na mini konferencii. Tak sa i stalo, vo štvrtok 5.4. 2018 sa zaplnilo podkrovie, aby sme si pozreli videá aj plagáty, vypočuli komentáre i rečníkov samotných, pretože jednou z podmienok bolo, že prezentovat musia všetci členovia tímu a tak si naozaj všetci vyskúšali alebo živé publikum, alebo aspoń mikrofón pri nahrávaní. Pátračská komisia ocenila nápaditosť, tvorivosť a u mnohých aj precíznosť spracovania. No stále vidí aj priestor na zlepšovanie sa:))  ĎAKUJEME VŠETKÝM, ktorí sa na príprave VeSIpa podielali a mali z nej radosť:)) Poďakovania do firiem ešte odnesieme osobne... MA

        • Pondelková chvíľka poézie
          • Pondelková chvíľka poézie

          • Fotky sú vo fotoalbume :)

            V pondelok 26.3. sme v našej škole privítali milého hosťa. Bola to slečna Klárka Madunická, ktorá je úspešnou recitátorkou, poetkou a budúcou režisérkou a divadelnou kritičkou. Profesionálnemu recitovaniu sa venuje už dlhú dobu a pravidelne sa zúčastňuje na mnohých recitátorských súťažiach na Slovensku i v zahraničí. Našim žiakom čo-to porozprávala o svojich začiatkoch, odovzdala cenné informácie a rady, inšpirovala pri výbere ukážok. Toto milé stretnutie sa všetkým zúčastneným páčilo a pevne veríme, že slečnu Klárku opäť niekedy privítame v našej škole.