• Olympiáda z anglického jazyka – školské kolo
          • Olympiáda z anglického jazyka – školské kolo

          • Tešíme sa z veľkej účasti detí a výborným výsledkom na školskom kole Olympiády z anglického jazyka.
            Najradšej by sme ďalej poslali viacerých výborných angličtinárov, do okresného kola však postupuje len jeden, jediný, človek v každej kategórii:(
            19.1. 2023 našu školu reprezentujú:
            Tomáš H.           kategória 1A (5.6.a 7. roč.)
            Laura S.            kategória 1B ( 8.a 9. roč.)
            Sophia N.          kategória 1C (bilingválni žiaci)

            Všetkým zúčastneným ďakujeme za účasť a oceňujeme výborné vedomosti.
            K postupu blahoželáme.

            AK & MA

        • „Experti“ a „Všetkovedkovia“
          • „Experti“ a „Všetkovedkovia“

          • V stredu 30.11. sa stretli aj naši budúci „experti“ a „všetkovedkovia“ na jedinečnej celoslovenskej súťaži Expert Geniality Show a Všetkovedko.
            Súťaž organizuje spoločnosť Talentída, n.o..
            Úlohy sú praktické, veselé, zaujímavé a sú zamerané na všeobecný prehľad, logické myslenie a zdravý úsudok.
            Výsledky čakáme 21.12.2022.

            Lepšie raz skúsiť ako 3x čítať:)  ... otázky z minulého roka si viete stále vyskúšať bezplatne aj tu:
            https://sutazexpert.sk/vyskusaj-sa/

            Veľa šťastia. 
            MA

        • Poďte s nami do kráľovstva šachu (Stretnutie štyroch škôl)
          • Poďte s nami do kráľovstva šachu (Stretnutie štyroch škôl)

          • V piatok 3. decembra sme sa po dlhšom čase opäť stretli s našimi spriatelenými školami z Ratíškovíc, z Hodonína a zo Senice.
            Tentokrát stretnutie neprebiehalo formou súťaže, ale pozvaním do nášho šachového kráľovstva. Sprievodcami v kráľovstve sa stali naši 6 štvrtáci (Ema, Karin, Zhen Zhen, Liliana, Nina a Viktor) a 2 tretiaci (Mariannka a Samuel), ktorí viedli počas dopoludnia svoje trojčlenné skupinky.

            V prvom bloku sme predstavili našim kamarátom a ich doprovodu stručnú históriu šachu a príbeh hovoriaceho šachového automatu – šachového Turka, ktorý bol zostrojený Johanesom von Kempelenom z Bratislavy. Jemu sa podarilo už v roku 1771 prvýkrát u tohto šachového automatu umelo napodobiť ľudský hlas.

            Druhý blok sme začali známou a obľúbenou rozprávkou Máša a medveď – kde sa Máša učila hrať šach

            https://www.youtube.com/watch?v=oUfnNs152CQ

            V tomto bloku sme poskytli našim kamarátom rýchlokurz šachu na šachovej platforme lichess.org, kde sa sami mohli oboznámiť so základnými ťahmi figúr a vyskúšať si šachovanie a matovanie.

            Počas prestávky nás prišli pozvať naši šikovní kuchárikovia na malé občerstvenie.

            V treťom bloku sme využili program Fritz a Chesster, a u našich detí známu hru so strašidielkami. Predstavte si šachovnicu, kde sa strašidielko objaví, potiahne a zmizne. Úlohou detí bolo uhádnuť, ktorú figúrku predstavovalo strašidielko a kam figúrka potiahla. Na záver ešte mali dať jednoťahový mat, pri čom ich na tejto ceste stále sprevádzali naši asistenti.

            Veľmi príjemne strávené dopoludnie sme ukončili vtipným videom deduška, ktorý hrá šach sám so sebou.

            https://www.youtube.com/watch?v=m4TY3oSHjhA

            A samozrejme, trochu skôr, ale prišiel i Mikuláš.

            Tešíme sa na ďalšie stretnutia.

            P.S. Fotografie sú vo fotoalbume

        • Florbalová liga na prednom dvore
          • Florbalová liga na prednom dvore

          • Florbal je v škole už rokmi zabehnutý šport, ktorý snažíme posúvať čoraz ďalej.

            S chlapcami a dievčatami sme sa rozhodli, že založíme prvý ročník florbalovej ligy. Samotné duely budú pozostávať v dvoch časových úsekoch.

            Jesenná časť sa už začala, na jarnú časť musíme ešte vyčkať. V každej časti sa družstvá stretnú po dva razy - každý s každým.

            Do florbalovej ligy sa prihlásili namojveru zaujímavé zoskupenia. Lucas, Samo a Lea založili florbalový tím „Opice“, Jakub, Marianna a Tommy sa stali „Králikmi“, Viktor, Alex a Adam sú známi v tíme „Šimpanzovo“, Tobias, Nella a Patrik sa udomácnili v tíme „Slovan“.                       

            Ak by niekto rád povzbudil svojich spolužiakov, kamarátov môže prísť na predný dvor fandiť. Súboje sú naozaj zaujímavé, napínavé, často veľmi dramatické.

            IC, 01. 12. 2022

        • ​​​​​​​... a zo Zajkov sú druháci
          • ​​​​​​​... a zo Zajkov sú druháci

          • Ubehlo niekoľko týždňov, čo sme nastúpili do školy a veru sme toho zažili veľa. Boli úsmevné chvíle, boli smutné chvíle, ale dôležité je, že sme všetky zvládli a teraz sa pomaličky pripravujeme na Vianoce.

            Začiatok školského roka sme si užívali, zopakovali sme si, čo sme sa naučili v prvom ročníku, objavovali sme nové knihy k predmetom, zakladali sme si zošity, ktoré sme dovtedy nepotrebovali...

            Konečne bolo počasie, že sme si mohli zacvičiť aj vonku a na výtvarných výchovách sme s radosťou maľovali, pracovali v skupinách, keď bolo treba, pomáhali sme si. Na hudobnej sme tancovali a spievali veľa veselých pesničiek.

            V októbri sme s láskou rozprávali o starých rodičoch a s neuveriteľnou radosťou vyrábali pozornosť pre nich.

            Veľkáči nám urobili prednášku o robotoch, skúšali sme si programovanie a už teraz sa nevieme dočkať toho, keď aj my budeme môcť chodiť na takýto úžasný krúžok.

            Pán Švehla nám prišiel porozprávať o zatmení Slnka, mohli sme sa naň pozrieť pomocou sklíčka a asi by ste neverili, ale Slnko bolo zelené:)

            Pred prázdninami sme mohli prísť v kostýmoch do školy, nie však pomaľovaní, lebo sme chceli stihnúť ešte aj kino. Videli sme Websterovcov vo filme, kúpili si popcorn, vodu a so spolužiakmi sme zažili pekne strávený deň.

            V novembri si pre nás pani učiteľka Milica s pani učiteľkou Dominikou pripravili peknú prezentáciu o triedení odpadu. No my sme sa tiež pripravili. Napísali sme si a v triede porozprávali o našich vlastných nápadoch ako znížiť odpad v našej triede.

            Zažili sme toho naozaj veľa a to ešte nie je ani polrok.
            Dúfame, že budeme mať ešte veľa spoločných zábavných zážitkov.

            NK

        • pozvánka na Mikulášsku turistiku na Kamennú búdu v Zlatníckej doline
          • pozvánka na Mikulášsku turistiku na Kamennú búdu v Zlatníckej doline

          • "Klub priateľov dobrej nátury" a Centrum voľného času pri našej škole Vás pozývajú na Mikulášsku turistiku na Kamennú búdu v Zlatníckej doline, v sobotu 3.12.2022 o 9.hod. z parkoviska pred reštauráciou Koliba pri letnom kúpalisku.

            Kamenná búda je z parkoviska vzdialená cca 4,5 km po asfaltovej ceste. V budove bude otvorený bufet, kde je možné zakúpiť si teplý čaj alebo iný nápoj, na ohnisku opekať špekáčiky, ktoré si prinesiete so sebou. Ak zabudnete, na mieste je možné kúpiť si špekáčiky iba v menšom množstve. Predpokladaný koniec je cca o 13.hod. Zúčastniť sa môžu deti spolu s rodičmi alebo aj deti samotné (poprosíme prihlásiť dieťa cez Edupage/Prihlásovanie), pedagogický dozor je zabezpečený, doprava na parkovisko v Zlatníckej doline je individuálna. 

            V prípade nepriaznivého počasia bude akcia presunutá o týždeň neskôr, o čom Vás budeme informovať. 
             

        • Majstrovstvá okresu ZŠ v zrýchlenom šachu
          • Majstrovstvá okresu ZŠ v zrýchlenom šachu

          • V pondelok, 28.11., sa v Penzióne Skalica konali majstrovstvá okresu žiakov a žiačok nášho okresu v šachu. Po trojročnej prestávke si mohli naši žiaci opäť sadnúť za šachovnice a tvárou v tvár svojim súperom odohrať sedem kôl. Okresného kola sa spolu s nami zúčastnili zástupcovia 4 škôl: ZŠ Strážnická, ZŠ Bernoláková Holíč, ZŠ Mallého. SúZŠ Štvorlístok. Na turnaji sme privítali 37 hráčov, z toho bolo 16 dievčat.

            Absolútnou víťazkou medzi dievčatami sa stala Veronika K.(6. roč.). Veronika je už ostrieľaná hráčka a prešla turnajom štýlom štart-cieľ, teda 7 bodov zo 7 možných. Vynikajúce a trochu prekvapivé druhé miesto uhrala Ye Zhen Zhen (4. roč.), ktorá sa šachu trochu viac začala venovať až tento rok. Výborne si však počínali všetky dievčatá:

            Marianka K., Karin Š., Laura S., Ema H., Nina B., Agáta H., Amálka K., Viki M., Dorotka N. a Liliana J. Sú to ich prvé turnajové skúsenosti.

            Veronika a Ye Zhen Zhen majú právo postupu na krajské kolo.

            Medzi chlapcami si naozaj veľmi dobre počínal Samuel S. (5. roč.), ktorý do posledného kola bojoval o prvenstvo. V šachu však treba aj kúsok toho šťastia a to sa tentokrát priklonilo na stranu súpera. V celkovom poradí skončil na 4. mieste. Hneď za ním skončil Michal J. Poďakovanie za reprezentáciu školy však zaslúžia všetci naši hráči: Andrej N., Jakub J., Jakub H., Eduard K., Viktor K., Adam K., Samuel B., Richard U. a Adam H.

            Samostatne boli vyhodnotené aj družstvá škôl. Na prvom mieste sa umiestnili dvojica Veronika K. – Samuel S. a na treťom mieste bola dvojica Michal J. – Ye Zhen Zhen.

            Všetkým súťažiacim ďakujeme a do ďalších súbojov budeme držať palce.

            VieH

        • Detektívi hľadali poklad
          • Detektívi hľadali poklad

          • Členovia krúžku „Turisti s. r. o.“ nezaháľajú ani počas zimného obdobia. Spestrením piatkového poobedia bola detektívna hra pripravená pánom vychovávateľom.

            Zahrali sme sa na detektívov, ktorí mali za úlohu vylúštiť tajné záhady a nájsť indície, ktoré viedli k odhaleniu hesla samotnej hry. Mali sme možnosť vidieť a počuť, ako spoločne detektívi diskutujú, navrhujú plány, vedia predostrieť svoj postoj k veci a rozprávať sa alebo aj nediskutovať s nikým, presadzovať si svoj plán, zutekať zo skupiny:))

            Mladí pátrači boli nakoniec úspešní. Zo záhad a rébusov sa dopátrali k cieľovej hádanke, ktorej vyriešenie dalo predpoklad k súradniciam, kde sa vytúžený poklad nachádza. Podarilo sa.
             

            Pripájame niekoľko reakcií detí k aktivite:

            „Bolo to výborné. Najprv som si myslel, že za jednu hodinu to nemôžeme stihnúť. Keď sme však dali všetky hlavy dokopy, tak to išlo ako po masle. Vedeli sme sa dohodnúť, kam sa pôjdeme pozrieť, a nad čím budeme ďalej rozmýšľať. Myslím si, že by takýchto hier mohlo byť viacej. Tyčinka bola výborná. Najviac sa páčilo, že sme spoločne pracovali, nepáčilo sa mi „nespolupráca“ jedného člena. Bolo to veľmi pekné. Poklad bol výborný. Pán učiteľ vymyslel zdravý poklad, ale aj tak bol výborný. Bolo to super. Páčil sa mi rébus, ktorý pán učiteľ nainštaloval na Toyote. Bol som rád, že som našiel poklad v jedálni. Bolo super nájsť poklad, keď som nenašiel ani jednu indíciu skrytú v žltom vajíčku. Rád by som to zopakoval.

            Sme radi, že sme si spestrili deň náročnou hrou. Ak by niekto premýšľal, akým heslom sa turisti dostali k pokladu, nie je nič ľahšie. Spýtajte sa ich. Dovidenia pri ďalších hrách.

             

            IC a Turisti s. r . o., 30. 11. 2022

        • Výlet za umením a vedou
          • Výlet za umením a vedou

          • V stredu 23. 11. 2022 sa žiaci štvrtého ročníka a druhého stupňa zúčastnili exkurzie do Bratislavy.

            V obchodnom centre Avion sme navštívili unikátnu interaktívnu výstavu technických vynálezov a strojov Leonarda da Vinci.

            Okrem strojov sme na výstave videli obrazy a technické výkresy vynálezov da Vinciho, modely v životnej veľkosti, Trick Art a iné fotopointy. 

            Odtiaľ sme sa presunuli na svetovú výstavu Cosmos Discovery.

            Výstava nás previedla históriou pilotovaných vesmírnych letov, videli sme stovky originálnych exponátov z USA aj Ruska, zbierky skafandrov a reálne modely vesmírnych lodí, raketoplánov a rakiet.

            Najviac sa nám páčilo:
            Nina, Ema a Liana – raketa do ktorej sme mohli vojsť
            Viktor a Sofia – raketoplány
            Jakub – že sme zbierali počas výstavy rôzne pečiatky
            Meli I. – oblečenie v ktorom niekedy lietali do vesmíru
            Lili, Karin a Xixi – film v kine o planétach a o lietaní do vesmíru v minulosti
            Šimon – virtuálna realita
            Samo – kozmická váha, ktorú sme si mohli vyskúšať

             AJ a žiaci 4. A

        • SWAP - výmena oblečenia v sobotu 26.11. v našej škole
          • SWAP - výmena oblečenia v sobotu 26.11. v našej škole

          • Výmena zimného oblečenia sa uskutoční v sobotu 26.11. od 9:00 do 12:00 v školskej jedálni. 
            Veci na výmenu viete ideálne priniesť a vymeniť priamo v sobotu.
            Počas tohto týždňa zbiera veci na výmenu:
            - p. uč. Dominika
            - žiaci 9. ročníka
            - prípadne ich viete nechať  krabici pri vstupe do školy príamo pod plagátom. 

            Ďakujeme, že pomáte dávať veciam druhú šancu. 
            šTVORlístok

        • Chessity – rekapitulácia po roku
          • Chessity – rekapitulácia po roku

          • Prešiel rok od zaregistrovania 29 žiakov našej školy do výukového programu Chessity.

            Je to holandský výukov šachový program, ktorý pomáha našim malým šachistom zdokonaľovať ich šachovej zručnosti.
            Pred rokom sme vyzvali žiakov prvého stupňa, aby sa zapojili s nami do tohoto programu, ktorý s nimi ale komunikuje v angličtine.
            Mohli sa tu učiť, zahrať si medzi sebou online, ale tiež mohli hrať s neznámymi súpermi z celého sveta. Radi by sme vám teraz predstavili naše doterajšie výsledky.

            Počas učenia sa získavajú deti diplomy rôznych úrovní – od pešiaka (začiatočník) až po kráľa (pokročilý).

            Spolu sme ich za rok mohli odovzdať 39.
            Od začiatku tohto školského roku ich bolo 16. Nemyslite si, nie je to málo. Získať diplom nie je také jednoduché a chce to veľa trpezlivosti a učenia sa.

            Úroveň:

            Pešiak – udelených spolu 24 diplomov

            Jazdec – 4. roč. – Nina, Ye Zhen Zhen, Emka,

                           3. roč. – Tommy, Mariannka, Laura, Samko

                           2. roč. – Edko

            Strelec – 4. roč. - Ye Zhen Zhen

                           3. roč. – Mariannka, Samko, Jakub

                           2. roč. – Agátka, Edko

            Veža –    3. roč. - Samko 

            Dúfam, že naše deti budú pracovať s týmto programom aj naďalej a udelíme ešte viac diplomov.

            Dôležité je však, aby im táto hra prinášala radosť.

            VieHa

        • Gombíkový strom sa rozrástol
          • Gombíkový strom sa rozrástol

          • Náš gombíkový strom sa zatiaľ rozrástol na 45 gombíkov (aktualizácia 18.11.).

            Tretiaci ako módni návrhári a tvorcovia gombíkového stromu

            Tretiaci si na hodine pracovného vyučovania otvorili návrhársku dielňu. Z rôznych látok si navrhli novú módnu kolekciu odevov, ktoré môžu nosiť štíhli aj plnoštíhli. Stačí sa pozrieť k nám na nástenku.

            Počas hodiny si vytvorili aj svoj vlastný gombíkový strom, ale chceli ostatných spolužiakov vyzvať:

            "Ak chcete obohatiť tento strom, stačí si doniesť svoj gombík a prišiť si ho.”

            Budeme radi, ak sa na strome objaví čo najviac gombíkov.
            Na našej škole je 152 žiakov. Uvidíme, koľko gombíkov sa nám objaví na strome.

            VieH a tvoriví tretiaci 

            PS: ... každému, kto prišije aspoň jeden gombík ponúkame L4L  

        •  ekoDOMček sa vracia
          • ekoDOMček sa vracia

          • V pondelok sa po dlhých dvoch rokoch stretli v podkroví žiaci prvého aj druhého stupňa, aby sme si spolu oprášili základy nášho ekoDOMčeka (zelené vzdelávanie a životný štýl) a začali na nich opäť stavať.
            V časoch najväčšej slávy sme v škole nie len podporovali triedenie odpadu,  šili vrecúška na nakupovanie, vyrábali voskové látkové obaly, no naše erudované zelené ekoHLIADky boli súčasťou mestských podujatí a náš stánok ponúkal prednášky na témy ako „Bioplasty“, „Včely“ „Zero waste“, „Palmový olej“.  
            Našťastie, mnoho dobrých návykov v škole medzi žiakmi a dospelákmi zostalo.
            Nebolo ťažké spomenúť si na to, že naša škola zbiera druhotné suroviny pre ďalšiu recykláciu a obnoviť zberné nádoby. Dohodli sme sa spolu na tom, že:

             ZBIERAME:
            -  použité zubné kefky
            -  baterky
            -  žiarovky a žiarivky
            -  kovové obaly
            -  vrchnáky z PET fliaš ( viete, že ani zálohované fľaše nemusia mať vrchnák pri vrátení? )

            TRIEDIME:
            - papier
            - plasty
            - bio odpad
            - kuchynský odpad 

            NOSÍME SI:
            - krabičky na desiatu = „desiatničky“ bez ďalších zbytočných obalov
            - fľaše na dlhodobé používanie

            Žiaci prišli na stretnutie s konkrétnymi nápadmi ako ušetriť elektrinu i vodu a využiť papier a zošity. V škole od pondelka začali fungovať školské ekoHLIADky, ktoré dozerajú na správne triedenie odpadu v triedach a šetrenie energiami.
            Vyzerá to, že sme na dobrej ceste.
            Tešíme sa z toho :) a veríme, že našu snahu o „zelenšiu školu“  podporia aj rodičia.

            šTVORlistok

            PS: Vďaka, p. uč. Dominika! 

        • Fandili sme futbalistom
          • Fandili sme futbalistom

          •      V utorok sme si na chvíľu oddýchli počas športovania na ihrisku. Lepší moment ako fandiť skalickým športovcom sa nám nemohol naskytnúť. Skalickí futbalisti bojovali v Slovenskom pohári s rivalmi mesta Ružomberok.
                    My sme sa pridali v druhom polčase, kedy naši chlapci viedli 1:0.
            Zdalo sa nám, že futbalisti v bielych dresoch sa stále bránia. No nevšimli sme si, že máme o jedného hráča menej (dostal červenú kartu). Držali sme palce, čo to dalo. Napriek tomu sme inkasovali jeden gól a my všetci sme si vydýchli, lebo nervák pokračoval v jedenástkových súbojoch.

                 Tešili sme sa, chvíľu sme smútili po nepremenenej penalte a zasa sme jasali. Burácali sme, bubnovali rukami a nakoniec sme s radosťou skandovali naše víťazné družstvo.

            Ďakujem skalickí chlapci za napínavé zápolenie a možnosť fandiť.
            Čo nasledovalo potom, no predsa, športovali sme ďalej !!!

            IC + fanúšikovia, 10. 11. 2022

        • Ukončená zbierka pre Útulok v Skalici
          • Ukončená zbierka pre Útulok v Skalici

          • Ďakujeme všetkým, ktorí prispeli darovaním jedla, materiálu a prikrývok pre Útulok v Skalici. 
            Všetko, čo sme nazbierali sme odovzdali do tých správnych rúk tento piatok 11. 11. 2022. 
            Teší nás záujem o zbierku a podpora. 


            ôsmaci DT a MA 

             

            Milí rodičia a žiaci,
            radi by sme dali do pozornosti, že naša škola sa rozhodla usporiadať jesennú zbierku pre útulok v Skalici.
            Poteší nás, ak sa zapojíte do našej zbierky a pomôžete tak psíčkom a mačičkám v útulku.

            Zbierame: chirurgické rukavice (M/L), hubky na riad, dezinfekciu, granule, konzervy a „pamlsky“ pre psíkov a mačičky, plachty, oblečky, obrusy, osušky a podobné plachtoviny.
            Chceli by sme Vás poprosiť, aby ste darovali len veci, ktoré sa nachádzajú na zozname.

            Krabicu, do ktorej môžete vložiť darované veci, spolu s plagátom nájdete v hlavnom vchode.

            Naša zbierka bude trvať od  11.10 do 11.11. 2022.

            Ďakujeme
            šTVORlístok

            PS: Ak by ste chceli/mohli darovať aj staré koberce rozmery asi 1,5x2m, deky, staré teplé kabáty, varené alebo surové mäso, prosím, kontaktujte priamo OZ Útulok Skalica. Potešia sa.

        • Deviataci a nočný poklad
          • Deviataci a nočný poklad

          • Obdobie svetlonosov zavítalo aj na našu školu. 
            Vo štvrtok, pred jesennými prázdninami, našli deviataci a niektorí ôsmaci odvahu stráviť noc priamo v tmavých zákutiach štvorlístkovej školy.
            Všetci sme sa zišli vo večerných hodinách, našli sme si svoje miestečká na spanie. 

            Po úvodných rozhovoroch a ukážkach, čo si kto priniesol a má za úlohu zjesť a vypiť, všetkých čakalo prekvapenie. Pán vychovávateľ si pripravil nočnú hru, ktorej cieľom bolo nájsť vytúžený poklad. Nebojácne deti sa rozdelili do dvoch skupín a vydali sa do neznáma. Z inštrukciami a tajomnými otázkami, hádankami mali skupinky za úlohu zodpovedať  rébusy a vyhľadať zlaté vajíčka, v ktorých sa nachádzali tajomné slová. Museli nájsť v najlepšom prípade až päť slov, z ktorých zostavovali heslo nočnej hry. Obe skupiny nakoniec uhádli heslo a dostali poslednú hádanku, podľa ktorej určili polohu pokladu. Podarilo sa.

            Večer pokračoval pod paľbou napínavých príbehov na plátne, nekonečných rozhovorov a chrumkaním všetkého, čo sa v daný čas dalo zjesť i vypiť.
            Doplníme niektoré postrehy svetlonosov:

            • Najprv som tomu moc neveril, ale nočná hra sa mi veľmi páčila.
            • Chcel by som poďakovať, že som mohol byť na tej „prespávačke“. Viacej som sa spoznal  so všetkými. Páčila sa mi večerná prechádzka. Mňa tá „prespávačka“ bavila.
            • Podľa mňa sme si to veľmi užili. Bolo veľa srandy a zábavy. Ďakujem.
            • Bol to príjemne strávený večer :-) pobavil. 

            Na záver treba dodať, že akciu by bez vedenia školy a pani kuchárok a upratovačiek nebolo možné uskutočniť. Ďakujeme ešte raz.

             

            IC, 08. 11. 2022

             

        • Ako sa spí v škole?
          • Ako sa spí v škole?

          • Pred jesennými prázdninami, žiaci štvrtého ročníka zažili noc v škole, na ktorú dlho nezabudnú. Spoločnými silami vyrezávali tekvice a tvorili z nich halloweenske strašidlá, ktoré zdobili našu školu počas celých jesenných prázdnin. Spoločne sme sa v priestoroch jedálne navečerali a v teple spacích vakov sme si pozreli obľúbenú rozprávku. Po noci plnej smiechu nás ráno čakali spoločné raňajky a posledný vyučovací deň pred jesennými prázdninami. Nocovanie na karimatke nie je síce také pohodlné ako v posteli, avšak zaspávanie so spolužiakmi, plné zábavy a humoru to určite vyváži :-).

        • Dar Márie Terézie
          • Dar Márie Terézie

          • Vždy v pondelok začínajú žiaci vyučovanie triednickou hodinou. Tento pondelok bol niečím netradičný a výnimočný. Počas triednickej hodiny žiaci druhého stupňa navštívili Farský kostol v Skalici, kde sa dozvedeli zaujímavosti o hudobnom nástroji, s ktorým sa veľmi často stretávajú v skladbách na hodinách hudobnej výchovy. Napríklad sme nevedeli, že organ v kostole darovala Mária Terézia farníkom mesta Skalica.  Pán kaplán nás previedol históriou kostola, a pán organista nám zasa vysvetlil ako funguje taký zložitý nástroj akým organ je. Na záver našej návštevy kostola sme si spoločne v sprievode organu zaspievali vianočné koledy.

        • Kuchárikovia v akcii ... zasa niečo nové
          • Kuchárikovia v akcii ... zasa niečo nové

          •      Do portfólia zručných kuchárov patrí aj obratnosť v cukrárskych výrobkoch. Jedným z nich sú tzv. ovocné tartaletky. Čo to vôbec je tartaletka ?

                 Sladké tartaletky  chutný druh malých koláčikov francúzskeho pôvodu. Základné cesto pečené v košíčkoch alebo malých formičkách je veľmi podobné lineckému cestu. Po upečení je následne naplnené lahodným krémom rôznych príchutí. Tartaletky môžeme nakoniec ozdobiť čokoládou, orieškami, čerstvým alebo lyofilizovaným ovocím (sušené ovocie mrazom).

            Pán vychovávateľ vzhľadom k náročnosti postupu výroby celého produktu prichystal cesto a priniesol tartaletkové formičky. Šikovní kuchárikovia si postupne vymodelovali do formičiek cesto, následne si košíčky dali upiecť. Spoločne si pripravili vanilkový krém a želatínu. Každá súčasť tartaletky musela byť dokonale vychladená, aby sme docielili výsledný efekt. Deti si medzitým pripravovali ozdoby z ovocia, orieškov a čokolády. Nakoniec sme hornú časť glazúrovali priesvitnou želatínou.

                 Tartaletky sa kuchárikom namojveru vydarili a časť z nich si odložili na piatkový deň. Skvelá práca, deti !!!

             

            Igor Černin, 04. 11. 2022