• Prespávačka v škole
          • Prespávačka v škole

          • Vo štvrtok 26.10.2023 od 18:00 hodiny patrila celá škola len Zajačikom. Chystali sa na  svoju prvú prespávačku spojenú s rôznymi aktivitami a hrami. Hneď po príchode do Atiku si nachystali „postele“, prezliekli sa do kostýmov, zobrali vyrobené lampášiky a vybrali sa spoločne s pani učiteľkami Niki a Niki na prechádzku mestom až k cintorínu, kde si porozprávali niečo o blížiacom sa sviatku a zapálili sviečku.

            Po návrate do školy si zahrali hru „Uhádni, kto je duch“, prezliekli sa do pyžamiek, nachystali občerstvenie k filmu, zabalili sa do spacích vakov a začali pozerať Matildu. Teraz sme však zvolili Matildu – muzikál. Asi v polovici museli odložiť maškrty a umyť si zúbky. Matildu sme celú nedopozerali, lebo niektorým deťom sa nepáčila, a preto sme si pustili ešte Coco. Pri tejto rozprávke už museli byť Zajkovia potichučky, pretože niektorí spolužiaci už zaspávali. Rozprávku dopozerali len niektorí, aj keď všetci na druhý deň tvrdili, ako nemohli spať a celú noc boli hore.

            Na raňajky mali párok v rožku, čo všetkým chutilo a tak príjemne zavŕšili spoločne strávenú noc v škole.

            A teraz niečo od detí:

            26.10. o 18:00 bola prespávačka v škole Štvorlístok. Boli sme na prechádzke na cintoríne. Mne sa páčilo jablko v karameli a ešte rozprávka.                                                                                                                            

              Paťko

            26. októbra sme mali prespávačku v škole. Páčila sa mi hra Na duchov. A v noci sme boli na cintoríne. A nepáčilo sa mi, že niekto v noci chrápal.                                                                                                           

            Olívia

            26.10 o 18:00 sme sa zišli v študovni SúZŠ Štvorlístok. Prišli sme skoro všetci z triedy. Boli sme na prechádzke, hrali sme sa a pozerali rozprávku. Ale hlavne, spali. Bol tam iba jeden môj kamarát, ale bolo to super. Zaspal som až veľmi neskoro a bol som nevyspatý. Ale páčilo sa mi všetko. Ďakujem!

                                                                                           Adamko

            Prišli sme do školy na prespávačku o 18:00. Pozerali sme film Matilda. Pred tým sme si obliekli kostýmy a išli sme s lampiónmi na cintorín, zahrali sme si takú hru, že boli duchovia a niektorí išli za dvere a hádali, kto je duch. Potom sme si išli umyť zuby a spať. Ešte nám pani učiteľka pustila rozprávku Coco a pomaly sme zaspávali.                              

            Viki

            NK
            03/11/23

             

        • Kráľovstvo včiel
          • Kráľovstvo včiel

          • Do školy nám nedávno prišla interaktívna hra „Kráľovstvo včiel“ spolu s jej rozšírením „Kráľovstvo opeľovačov“ od neziskovej organizácie Živica. Úlohou hry je deťom predstaviť život včiel zábavnou formou. Žiaci prostredníctvom hry mali nazbierať dostatok medových kvapiek na zimu. Tím, ktorému sa podarilo nazbierať najviac medových kvapiek bol najlepšie pripravený na zimu. Hra nás zaviedla do sveta samotárskych včiel a čmeliakov, pričom je rozšírená aj o nové kartičky a rozširujúce aktivity.
            DC

            03/11/23

        • Hurá von! Nájdi si svoj strom!
          • Hurá von! Nájdi si svoj strom!


          • To že „ve Skalici větr fúká“ sme si dnes s deviatakmi preverili na vlastnej koži. V tom silnom vetre sme sa skúsili vžiť do „kôry“ stromu a pozrieť sa na svet z jeho perspektívy.
            Ako dlho stojí, tam kde stojí? Čo by tak mohol vidieť, počuť, cítiť, vnímať, pozorovať a čo by vedel povedať, keby vedel rozprávať? Ako a cíti dnes v tejto fujavici, keď mu vetrisko kmáše sfarbené listy a ohýba konáre?
            Svoje postrehy deviataci zapísali najskôr len tak, narýchlo a keď ich dopracujú, verím, že sa objavia aj v školskom časopise.
            Ten „svoj strom“ si každý zachytil aj „okom“ mobilu a máme v pláne sa k stromu vrátiť ešte aspoň raz v zime, na jar a v lete.

            MiA
            PS: píšeme samozrejme po anglicky:)

            02/10/23 

          • Škola v rámci kampane „Do práce na bicykli“ ocenená aj pani primátorkou mesta Skalica

          • Potešilo nás, že celonárodná kampaň „Do práce na bicykli“ má podporu mesta a to, že chodíme pešo, na bicykloch, či kolobežkách si mesto všíma.
            Dňa 24. októbra 2023, počas slávnostného odovzdávania diplomov, sme mali radosť z toho, že:

            Súkromná základný škola bola ocenená ako NAJLEPŠÍ ZAMETNÁVATEĽ, ktorý motivuje svojich zamestnancov a žiakov, aby viac využívali formy alternatívnej dopravy pri ceste do školy.
            a
            Tím „štvorlístkáči“ bol vyhodnotený ako najlepší tím z pohľadu ušetreného CO2 v meste v čase kampane.

            Celkový počet našich tímov bol 11, počet zapojených jednotlivcov 36. Zapojili sa mnohí žiaci a žiačky, pedagógovia, pani vychovávateľky aj nepedagogickí zamestnanci.
            Veľké uznanie patrí pani učiteľke Vierke, ktorá túto kampaň v škole s nadšením propagovala a denne (cestou na bicykli) podporuje aj mimo kampane. 

            VieHa
            02/11/23

        • Kino s Labkovou patrolou:)
          • Kino s Labkovou patrolou:)

          • Posledný prázdninový deň sme v rámci ŠKD navštívili kino Cinemax v Skalici. Počasie nám veľmi neprialo, ale cestu sme spoločne zvládli. Za odmenu si deti v bufete kúpili popcorn, džús... a s radosťou sme sa pobrali do kinosály na rozprávku Lapková patrola. Rozprávku sme si užili, zasmiali sa a mohli sme sa s radosťou pobrať na jesenné prázdniny.
            Tím ŠKD

        • Ochutnávka muzikoterapie - ako darček pre 9takov
          • Ochutnávka muzikoterapie - ako darček pre 9takov


          • Ďakujeme Katke Anju za veľmi príjemnú atmosféru, ktorú vytvorila svojimi zvukovými nástrojmi v podkroví našej školy v pondelok 16. októbra 2023. 

            Muzikoterapia alebo hudobná terapia je založená na pôsobení zvukov, rytmu a vibrácií. Ponúka široké možnosti symbolického, neverbálneho vyjadrenia pocitov.
            Muzikoterapia je využiteľná najmä pri práci s deťmi, no nie je vekovo ohraničená.
            Využíva sa pri liečbe stresu, úzkosti, nespavosti, pri neurotických a psychosomatických ochoreniach či pri depresiách. Ovplyvňuje krvný tlak či tep, aktivitu mozgu, napätie vo svaloch a koži, taktiež zlepšuje pamäť aj sústredenie a vedie k aktivizácii svalového systému.
            Zdroj: https://naspoklad.sk/therapy/muzikoterapia

            MiA

        • Tvorivá občianska náuka
          • Tvorivá občianska náuka

          • Tento týždeň sme hodinu občianskej náuky poňali tvorivo. Zopakovali sme si základné ľudské práva, práva detí a zoznámili sa s Ústavou Slovenskej republiky. Rozdelili sme sa do skupín a vytvorili si 9 hláv, ktoré sme si zadefinovali. Daná aktivita podnietila žiakov k diskusii a nabádala ich k hlbšiemu uvažovaniu o danej téme. Hodina občianskej náuky bola založená na aktívnom formovaní občianskej uvedomelosti a konštruktívneho vzťahu ôsmakov k sebe samým, k rodine, k spolužiakom a v neposlednom rade k svojej vlasti.

            SH

        • Slnečná sústava
          • Slnečná sústava

          •  V piatom ročníku sme sa rozhodli pre projekty venované Slnečnej sústave. Deti vytvorili zaujímavé, pútavé, originálne a dokonca aj svetielkujúce planéty našej Slnečnej sústavy. Materiály a spôsob prevedenia boli u každého projektu iné. Žiaci dokázali vytvoriť Slnečnú sústavu z kartónových krabíc, polystyrénu, starého dáždnika a iných materiálov.

              Najprv sa nám s projektom predstavila Sisi a Emka, dievčatá vsadili na otáčajúcu sa Slnečnú sústavu. Vysvetlili nám ako sú planéty vzdialené od Slnka, čo je na  ich zaujímavé a ako vzniká Spln a Nov. Ako ďalší svoj projekt odprezentovali Mel,Karin, Sofi, ktoré mali Slnečnú sústavu poskladanú z drôtu a polystyrénu. Jakub a Maťo mali hviezdne plátno s polystyrénovými planétami. Lili a Lucka tiež použili podobný materiál ako chlapci, ale výsledok bol odlišný. Tiež sa im podarilo vytvoriť originálne dielo. Mel a Nina mali kartónovú, otáčajúcu Slnečnú sústavu. Lianka nám ukázala, že sa dá použiť aj úplne iný materiál – ako napríklad starý dáždnik, z ktorého vytvorila naozaj originálne a zaujímavé dielko. Náš hviezdny program ukončil Lukáš so svetielkujúcou Slnečnou sústavou, ktorá dokonca mení farby.  Projekty sa všetkým vydarili, dobre sa nám tvorilo a vznikli skutočne zaujímavé projekty. Tešíme sa na ďalšie tvorenie.

            ZuzŠi a piataci 

        • Mapovanie stromov v centre nášho mesta
          • Mapovanie stromov v centre nášho mesta

          • Naši piataci sa cez hodinu biológie vybrali na pátraciu akciu. Zobrali si len pracovné listy, perá a svoje vedomosti. Žiaci už poznajú niektoré druhy listnatých a ihličnatých stromov. Teraz však získali možnosť overiť svoje vedomosti priamo v teréne. Cieľom tejto vychádzky bolo pracovať vo dvojici, orientovať sa na mape a poznávať jednotlivé stromy. Žiaci mali za úlohu vyznačiť na mape čo najviac stromov a samozrejme napísať k nim aj názvy. Tak uvidíme ako sa im darilo.

            DC

        • Modrotlač v Strážnici
          • Modrotlač v Strážnici

          • V pondelok, 23.10. začali žiaci 2. stupňa pracovať na eTwinning projekte Zážitkového učenia – Remesiel a navštívili Modrotlačiarenskú dielňu v Strážnici. Deti mali za úlohu zistiť čo najviac informácií o tomto remesle, ktoré mnohí predtým nepoznali. Prehliadka spracovania plátna zahŕňala aj praktickú ukážku. Videli sme nanášanie špeciálnej zmesi zvanej rezerva pomocou drevených a kovových foriem na plátno a následné farbenie v zmesi obsahujúcej indigo (modrú farbu). Žiaci mali možnosť zistiť, že toto remeslo si naozaj vyžaduje veľa času ale najmä veľkú zručnosť. Po návrate do školy potom spracovali „výstup“ vo forme prezentácie, či plagátu a interview, avšak vytvorili tiež papierovú verziu modrotlačiarenskej formy, alebo kocku s dekoráciou z plátna s modrotlačou.

            AK

        • Návšteva seniorov
          • Návšteva seniorov

          • V rámci mesiaca úcty k starším sme na našej škole privítali seniorov z domova dôchodcov Jesénnia. Bolo to veľmi príjemné popoludňajšie stretnutie. Seniori si s deťmi zahrali spoločenské hry a nesmel chýbať stolný tenis, pri ktorom bola najväčšia zábava. Deti si pre seniorov prichystali krátky program, napiekli koláče a vyrobili darčeky. Všetci odchádzali domov spokojní a plní zážitkov.

            DH

        • Olympiáda zo slovenského jazyka a literatúry
          • Olympiáda zo slovenského jazyka a literatúry

          • Štafetu školských olympiád už tradične otvára Olympiáda zo slovenského jazyka a literatúry a nebolo tomu inak ani v tomto školskom roku. 17.10.  si žiaci deviateho a ôsmeho ročníka pomerili sily vo vedomostnom teste, v ďalšom kole ich čakala transformácia textu a napokon ústny prejav. Po sčítaní všetkých bodov sa víťazkou školského kola stala deviatačka MG, ktorá nás bude 15.11. reprezentovať aj v okresnom kole. Ďakujeme všetkým zúčastneným za svedomitú prípravu a víťazke želáme veľa úspechov v ďalšom kole!    

            LV                                           

        • Štvrtáci a príprava na konferenciu o hračkách
          • Štvrtáci a príprava na konferenciu o hračkách

          • Naši štvrtáci si postupne pripravujú svoje výrobky na konferenciu o hračkách, ktorá ich čaká v decembri. Na hodinách pracovného vyučovania a v ŠKD si postupne vyrábajú niektoré hračky a hry, ktorými sa budú prezentovať.

            Vyrábali si korkových robotov, drôtené a korálkové postavičky, papierové makety autíčok a dráhu pre autá riadené magnetom. Práve s touto hrou, ktorú si žiaci vytvorili sami a prepojili sme s tým aj učivo z prírodovedy (magnetizmus), boli navštíviť aj našich prvákov a druhákov. Myslím, že našim malým spolužiakom sa to páčilo. Uvidíme, aké hry a hračky sa nám ešte podarí vyrobiť.

            VH 

        • JABĹČKOVÝ BEH
          • JABĹČKOVÝ BEH

          • V piatok 20. októbra sa naši prváčikovia ,,TUČNIAČIKOVIA” vydali na letný štadión, kde sa konal tradičný JABĹČKOVÝ BEH. Myšlienkou tohto behu nie je víťazstvo, ale beh pre zdravie, ktorého symbolom má byť jablko ako zdroj vitamínov. Jabĺčko si naši prváčikovia stihli zjesť už po ceste do školy. Poslednou neplánovanou zastávkou bolo námestie, kde deti čas využili jesennými radovánkami a ich ,,listovou vojnou”. 

            Fotografie nájdete vo fotoalbume.

            IP

        • Náš veľký úspech na súťaži v programovaní
          • Náš veľký úspech na súťaži v programovaní

          • Na ZŠ v Jakubove sa dňa 13.10. konal 5.ročník súťaže v programovaní Záhorácky robot. Súťažiaci postupne predstavili svoje tímy a naprogramované roboty. Za našu školu súťažili 3 tímy. Andrej N. s Michalom J. naprogramovali robotickú ruku, Jakub J. so Šimonom H. robota, ktorý triedi predmety podľa farby a Zuzka B. s Tomášom V. zostrojili robota, ktorý zneškodní vždy najbližší balónik. Spomedzi 17 skupín zo základných škôl a osemročných gymnázií dosiahli naši programátori obrovský úspech, keď sa umiestnili na 1., 2. a 3.mieste! 

            Všetkým našim 3 tímom patrí veľké uznanie a rešpekt za ich programovacie zručnosti a kreativitu.

            VR a ôsmaci 

          • Zbierka pre psíkov v útulku

          • Naši šiestaci sa po návšteve z útulku rozhodli zorganizovať zbierku, do ktorej môžete prispieť celý tento týždeň. Plagát spolu s krabicou sa nachádza pri vstupe do vestibulu. 

            Každú pomoc si vážime a vopred za ňu ďakujeme.

            DC a šiestaci 

        • Štvrtácka zbierka slovných úloh
          • Štvrtácka zbierka slovných úloh

          • Naši štvrtáci dostali na domácu úlohu vytvoriť slovné úlohy na matematické príklady s prednosťou počtových operácií. Musím naozaj pochváliť naše deti, ktoré vytvorili veľmi pekné zadania. Vytvorili sme z nich zbierku 22 slovných úloh.

            Túto mini zbierku sme poslali autorom našich učebníc matematiky, manželom Berovým.

            Prišla nám aj odpoveď pre našich štvrtákov.

            Milí štvrtáci.

            Ste veľmi šikovní. Prekvapilo nás, ako ste zvládli vôbec nie ľahkú úlohu, ktorú ste dostali od pani učiteľky. Popasovali ste sa s ňou na jednotku. Vaše slovné úlohy sú nielen správne, ale aj vtipné.

            Pokračujte. My si radi prečítame ďalšie úlohy, ktoré vytvoríte.

            Zuzana a Peter Bero

            My ďakujeme za odpoveď a dúfame, že sa nám podarí vytvoriť aj ďalšie slovné úlohy, ktoré môžu použiť nie len naši žiaci, ale aj iné deti.

            VH 

        • Svetový deň duševného zdravia a Teddy Bear Day
          • Svetový deň duševného zdravia a Teddy Bear Day

          • 10.10. si deti našej školy spríjemnili oslavou Teddy Bear Day. Priniesli si svojich plyšových miláčikov, s ktorými sa zahrali, predstavili nám ich, dokonca i v angličtine, napísali o nich príbeh a namaľovali obrázok.
            Tento deň sme spojili s oslavou Svetového dňa duševného zdravia. Hneď zrána nás madší aj starší žiaci vítali pri dverách školy s otázkou: "Aký máte dnes deň?" a pečiatkou nezábudky, ktorá je symbolom duševného zdravia.  Na tabuli sme mohli zistiť aké farby môžeme priradiť k rôznym emóciám. Počas dňa sme sa viacej usmeivali, dávali sme si komplimenty, hovorili o riešení problémov. Mali sme možnosť využiť dve relaxačné miestnosti, kde sme si mohli aspoň na chvíľku psychicky v tichu oddýchnuť.
            Veríme, že aj takéto symbolické aktivity majú pre podporu duševnej pohody veľký zmysel.

            AK

        • Návšteva útulku
          • Návšteva útulku

          • V pondelok 9. októbra sme išli do útulku. Cestou tam sme sa rozprávali, ako veľmi sa tešíme. Videli sme aj kone, ktorých strážili psy. Keď sme prišli do útulku, pani, ktorá sa o psíkov stará, nám povedala základné informácie o fungovaní útulku. Potom nám ukázali malé šteniatko.
            Dokonca sme boli sme pri tom, keď mestská polícia priviezla ďalšie "ničie" šteniatko. Potom nám dali menších psíkov na vôdzku a išli sme sa s nimi prejsť. Bola to sranda. Keď sme sa vrátili, pani im dala jesť a piť. Išli sme ešte aj za ďalšími psíkmi a dávali sme im piškóty. Nakŕmili sme ich, pohladkali a hurá do školy.

            TB a DK