• Mikulášske čertoviny

          • Štvrtáci píšu o svojich dojmoch z vystúpenia v hoteli sv. Ludmila: 

            Monika: V utorok, 6.12., sme boli v hoteli Sv. Ludmila vystupovať pre škôlkarov z materskej školy Hviezdička.

            Hrali sme rozprávku o zbojníkovi Klinkovi, ktorý vyslobodil princeznú zo zajatia čertov.

            Julka: Boli tam milé deti. Tancovali sme s nimi aj na čertovské pesničky. Prišiel tam aj veľký Mikuláš a anjel.

            Filip: Boli tam veľmi malé a milé deti. Dostali sme veľa sladkostí.

            Beny: Mikulášovi a anjelovi sme zaspievali pesničku Mikulášku, dobrý strýčku.

            Dany :Za celé vystúpenie by som dal 9 bodov. Trošku sme sa aj pomýlili, ale prezliekať sme sa stíhali.

            Samko P.: Trochu sme mali aj trému.

            Adelka: Pre deti sme boli možno smiešni, ale pre tie maličké aj strašidelní.

            Martin B.: Nebolo to až také ťažké hrať divadlo, ale keď sme dohrali, tak sa mi uľavilo. Ale potom sme sa so škôlkarmi dobre zabavili.

            Leila: Cítili sme sa tam skvele! Po vystúpení sme deti pozvali do tanca. Bola tam skvelá atmosféra. Potom tam prišiel Mikuláš s anjelom. Rozdali škôlkarom aj nám, šikovným divadelníkom, maškrty. Samozrejme nemohlo chýbať ani spoločné foto!

            Jurko: Hotel vyzeral ako palác. Pri hoteli je aj kostolík sv. Františka Xaverského, postavený v roku 1790. Od zbúrania ho zachránilo len to, že stál na pozemku bývalej tehelne. Divné, prečo sa hotel volá Sv. Ludmila. Nemal by sa volať Sv. František?

            Kika: Okrem tanca sme s nimi robili vláčik a zlatú bránu. Všetci škôlkari sa veľmi tešili a nás to bavilo.

            Ela: Po predstavení sme si s deťmi zatancovali a ony nám ukázali aj ich tance. Mali také krásne maličké ručičky! Boli veľmi milé a my budeme radi, ak sa s nimi ešte stretneme.

            Samko K.: Keď sme sa vrátili k našej škole, pred vchodom na nás čakal tiež Mikuláš s anjelom a čertami. Rozradostnení sme sa  za nimi rozbehli.

            Ani tento rok nezabudol Mikuláš na deti MŠ Skalica Námestie slobody 10, EP Hviezdoslavova, ktoré na jeho príchod čakali v príjemnom prostredí hotela sv. Ludmila. Chvíle čakania im spríjemnili deti zo skalickej SúZŠ Štvorlístok. Tie im zahrali divadelné predstavenie o čertíkoch, ktorí nechceli vydať princovi jeho princeznú. Ale ako v každej rozprávke, aj v tejto všetko dobre dopadlo, princ získal princeznú a čerti nakoniec zmúdreli. Spolu s deťmi si zatancovali ich „čertovský tanček“.  A práve v tej chvíli zavítal medzi deti Mikuláš s Anjelom, ktorým sa toto stretnutie veľmi páčilo a boli radi, že sa školáci s detičkami tak pekne zabávali. Obdarovali ich malou drobnosťou a sľúbili, že o ich peknej aktivite určite budú referovať Ježiška v jeho „ Nebeskej krajine“. (napísala: Masárová M. zást. riad. MŠ Skalica, EP Hviezdoslavova)

        • Viete, čo by čítal sv. Mikuláš?
          • Viete, čo by čítal sv. Mikuláš?

          • Fotky sú vo fotoalbume :)

            Ťažká otázka, ale keďže sme na ňu nevedeli odpovedať, tak sme si na hodiny literatúry v 6.-tom a 8.-mom ročníku priniesli každý svoju rozčítanú knihu, porozprávali o nej niečo pred spolužiakmi, a potom už len čítali. Tak sme vlastne od hmotných darčekov dostali od sv. Mikuláša aj možnosť zahĺbiť sa do rôznych literárnych príbehov.

          • Mikuláš

          • „Pred oknom, za oknom, stojí Mikuláš“ – spieva sa v jednej detskej pesničke. Naše deti nepátrali, kde to teda vlastne je, či pred alebo za, ale od rána boli v triedach tichučko, aby ho náhodou nevyľakali a aby neodišiel ešte pred tým, ako sa mu predvedú s básničkou alebo pesničkou. I keď tento rok toho Mikuláš veľa nenahovoril, Anjeli a Čerti boli zhovorčivejší a pýtali sa aj na to, kto ako poslúcha. Priučili sa ruštine, nakukli do matematiky a už sa zase ponáhľali za ďalšími deťmi. Tak o rok sa možno opäť uvidíme :-)

          • Rozprávanie o škole v Číne

          • Školský systém krajiny veľa prezrádza o kultúre, zvykoch, nárokoch a systéme organizácie asi aj samotného štátu. Vo štvrtok 1.12. sa nám podarilo jedným okom nakuknúť do čínskej školy. Na besedu k druhákom prišla maminka Xuan Xuan a priniesla zopár fotiek, vzorku testu pre druhákov a svoje rozprávanie o škole, ktorou ona sama prešla. Tu sú postrehy ôsmakov:

            X: Rozprávanie o čínskej škole ma zaujalo, nemyslela som si, že v čínskych školách je až taká prekvapivo prísna disciplína a deti sú tak ostro vedené k výkonu. Popravde, tie deti ľutujem.
            A:  Všetci chcú byť najlepší.
            H: Deti už v 2. triede vedia násobilku!
            P: Za všetko sú bodovaní a nosia školské rovnošaty.
            C: Zaujalo ma, že majú čas v rozvrhu vyhradený na cvičenie očí.
            K: Na obed chodia domov a majú dve hodiny prestávku.
            K: Čínske deti musia vedieť viac ako deti v SR a sú zvyknuté podávať oveľa väčší výkon.
            E: Páčilo sa mi, ako sú čínske deti vychované a vedené k poriadku a presnosti.
            F: Vedel som, že chodia do školy skôr a sú tam aj dlho do večera (končia 17:45!) aj to, že si v škole sami upratujú.
            Z: Chcela by som sa dozvedieť viac aj o školách v iných krajinách.
            PS: Aj ja:) (ma)

             

        • EXPERT geniality show - VÝSLEDKY
          • EXPERT geniality show - VÝSLEDKY

          • Je to tu! Aj v našej škole sú Experti! Sú to tí súťažiaci, ktorí sa umiestnili v prvej štvrtine rebríčka celkového poradia v svojej kategórii. Našimi Expertmi sú: Dorotka, Barborka, Radoslav, Veronika a Matúš. Dobrá práca, decká. (Hoci je tu ešte priestor na zlepšenie, však?)
            Podrobné výsledky si každý nájde pod svojím kódom a výsledky školy sú na nástenke vo vestibule.

            EXPERT je to veľmi dobrá, vedomostná, celoslovenská súťaž, v ktorej sa tí najlepší z najlepších môžu získať titul: EXPERT vo svojej kategórii a v oblastiDejiny, udalosti, umenie; Svetobežník; Mozgolamy;  Do you speak English?;  Tajomstvá prírody a Góly, body, sekundy. 1.12. sa do úloh Experta zahryzli aj prví desiati odvážni ľudkovia z našej školy. Za 60 minút vyriešili 60 úloh. Ako? Zistíme pred Vianocami, keď sa na stránke http://sutazexpert.sk/ objavia prvé výsledky. Ak ste vy zvedaví na svoje výsledky, otestujte sa on-line:) (ma)      

        • 5. ročník projektu Rodina bez cigariet
          • 5. ročník projektu Rodina bez cigariet

          • umožnil deťom zapojiť sa do rôznych foriem spracovania tejto problematiky. Najmladšie deti 1. stupňa našej školy veľmi radi a často kreslia, a tak zobrazili na výkresy všetko to, čo súvisí so zdravím. Niekto pohyb a športovanie, iný zeleninu a ovocie. Ich výtvarné snaženie bolo odmenené hodnotnými cenami, ktoré si prevzali Agátka P., Beník B., Vierka L., a za 2. stupeň Matúš S. Svoje prezentačné zručnosti si mohli žiaci preveriť v kategórii určenej pre 4. – 9. ročník. V „Žiackej konferencii“, kde vystupovali v trojčlenných tímoch, zistili, že samotný prejav pred publikom a kontakt s divákmi je náročnejší a dôležitejší ako príprava textu a obrázkov v prezentácii. Aj keď sa im tento rok nepodarilo zvíťaziť, odnášali si cenné skúsenosti (nie je dobré robiť veci na poslednú chvíľu :-),  a hodnotné darčeky. Poslednou aktivitou bola beseda pre žiakov našej školy s pani doktorkou Potúčkovou, venovaná téme zdravia. Z ankety, kde sa mali deti vyjadriť, či už niekedy chutnali alkohol, vzišlo zaujímavé zistenie, a to, že viac ako polovica opýtaných detí označila „áno“. Výsledky ankety pravdepodobne ovplyvnil náš osobitý región a tradícia pestovania viniča :-). Prváci diskutovali tiež o tom, či aj „pena z piva“ sa počíta za alkohol :-). V každom prípade sme besedu skončili so záverom, že deťom alkohol nepatrí.   

          • Druháci v CVČ v Skalici

          • Fotky sú vo fotoalbume :)

            Počas testovania piatakov si druháci urobili vlastný program. Navštívili Centrum voľného času v Skalici. Čakalo ich tam mnoho zaujímavých aktivít. Teta Lenka si pre nich pripravila súťaž o najlepšieho skokana na švihadle. Pani učiteľka Vierka zasa ochutnávku rôznych druhov ovocia len podľa chuti, bez čuchu a zraku. Žiaci sa nadesiatovali, oddýchli si a v závere doobedia si vytvorili darčekové krabičky z papiera. Pred odchodom pani riaditeľka CVČ zablahoželala výhercovi výtvarnej súťaže s názvom Farby jesene. Pripravený program sa druhákom páčil, tešia sa zasa niekedy nabudúce.

        • Štvrtácka návšteva knižnice
          • Štvrtácka návšteva knižnice

          • Fotky sú vo fotoalbume :)

            V stredu 23.11. trávili štvrtáci doobedie v knižnici. Pani knihovníčka Monika si pre nich pripravila veľmi zaujímavý program. Najskôr im prečítala príbeh o princeznej Bezvláske, ktorá sa hanbila, že je iná ako ostatné deti, pretože nemá vlasy. Nakoniec však všetko dobre dopadlo lebo vďaka ľuďom, ktorých mala okolo seba pochopila, že hoci je holohlavá, všetci ju majú radi pre jej dobré srdiečko a viac sa hanbiť nemusela. V následnej diskusii štvrtáci ukázali, že sú veľmi empatickí a navrhli niekoľko možností ako by takúto situáciu riešili, ak by nastala v ich okolí. Po prestávke sa pustili do tvorenia vianočných pozdravov pre klientov ZSS Rohožník. Knižnica sa premenila na tvorivé dielničky, kde sa lepilo, strihalo, maľovalo, kreslilo... Deti si dali na práci veľmi záležať a pozdravy doplnili o krásne želania pekných sviatkov i zdravia do nového roka. Na záver sme všetky pozdravy dali do veľkej škatule a spoločne sme ich na pošte odoslali. Dúfame, že sa deduškom a babičkám zo ZSS Rohožník budú páčiť a potešia ich.

        • Šachové turnaje
          • Šachové turnaje

          • S našimi malými šachistami sme nezaháľali ani po akadémii a 17. 11. si boli deti zahrať šachový GPX turnaj tentokrát v Štefanove. Krúžok fungujúci na našej škole tam reprezentovalo 11 detí. Najlepšie sa medzi štyridsiatimi tromi hráčmi umiestnila Kristínka D (13.  miesto). a hneď za ňou Ondrej P. 16. miesto obsadila Ela R. Na 19. mieste bol Tomáš H. (externý). Postupové body si však pripísali aj Julka B. s Adelkou H. V sobotu, 19. 11., sa konal aj GPX turnaj v Malackách, ktorého sa zúčastnili už len traja naši zástupcovia, ale tí dopadli veľmi dobre. Spomedzi 70 hráčov skončil Ondrej na 15. mieste, Ela na 20. mieste a Kristínka na 36. mieste. Vo svojich vekových kategóriách v skupine Západ (kraj Trnava, Bratislava, Nitra, Trenčín) sa zatiaľ v celkovom poradí Ela drží na 3. mieste, Kristínka na 6. Blahoželáme!

        • Výlet do KidsHousu a Jump arény
          • Výlet do KidsHousu a Jump arény

          • Fotky sú vo fotoalbume :)

            V stredu 23.11. sme sa vybrali na výlet. Ráno sme išli vlakom zo Skalice, s prestupom v Holíči, do Bratislavy. Cestu vlakom sme si veľmi užili. Vo vlaku sme sa rozprávali, hrali sa rôzne hry a iné veci. Potom sme sa autobusom dopravili do KidsHousu a niektorí siedmaci do Jump arény. Bolo tam úžasne. Hrali sme tam futbal,  šmýkali sa na rôznych šmýkačkách, preliezali sme preliezky a skákali na trampolínach. Dokonca sme prehovorili aj pani učiteľku, aby si s nami zaskákala.Išlo jej to dobre. Dosť sme sa nasmiali. Potom sme sa presunuli do Avionu, kde sme si dali rozchod na obed a následne sme sa vrátili do Skalice. Bol to pre nás skvelý výlet. Určite chceme ísť do KidsHousu a Jump arény aj nabudúce. Šiestaci a siedmaci

          • Testovanie 5

          • Streda 23.11 bola pre našich piatakov veľkým dňom - zúčastnili sa totižto celoslovenského Testovania 5. Ostatní žiaci školy odišli na výlety, do knižnice, cetra voľného času alebo hore v ateliéri pripravovali vianočné ozdoby, aby sa piataci mohli sústrediť na testy z matematiky a slovenského jazyka a literatúry. Matematika ich ničím zlým neprekvapila a test zhodnotili ako ľahký. So zmiešanými pocitmi odchádzali po dopísaní testu zo slovenského jazyka a lietaratúry. Tak teda uvidíme, výledky by sme sa mali dozvedieť v decembri/januári. Na Testovanie 5 sa žiaci zodpovedne pripravovali s pani učiteľkami, za čo im patrí poďakovanie. Pre piatakov bolo toto testovanie prvou väčšou skúškou, mali na každý test 60min. a odpovede museli zapisovať do odpoveďových hárkov. My všetci im držíme palce a dúfame, že nás svojimi výsledkami potešia.

        • ZA HUMNAMI alias MINIPÁTRAČKA – Gbely
          • ZA HUMNAMI alias MINIPÁTRAČKA – Gbely

          • Fotky sú vo fotoalbume :)

            Keďže 23.11. bolo celoslovenské testovanie piatakov a naša škola je malá, museli tí starší vycestovať.  Nešli ďaleko, len toť, za hranice chotára! Vďaka nim vlak určite prvýkrát (a posledný)  v tomto mesiaci  stál na „Gbely-zastávka“.  Aj to tak vyzeralo:) Starú slávu ťažby ropy už pripomína len opustený areál podniku a pamätná tabuľa pri prvom vrte. Lesná cesta popri Farskom nás zaviedla k židovskému cintorínu skrytému medzi vysokými borovicami. Bežne sa do jeho areálu nedá dostať. Dnes sme mali dohodnuté, že nám ho otvoria, aby sme pohľadali tie mená, ktoré sa stratili v dejinách. Asi najmladší kameň bol z roku 1912. Ďalšími zastávkami boli busta objaviteľa ropy v mini parku pri DK, expozícia v Naftárskom múzeu, námestie s fontánou a Poľovnícka reštaurácia. Počasie bolo skvelé a pracovné listy s otázkami nezostali prázdne. Takže, spokojní. (ma)

        • Slávnostná akadémia k 10. výročiu školy
          • Slávnostná akadémia k 10. výročiu školy

          • Fotky sú vo fotoalbume :) Naši prví prváčikovia už majú 17 a o rok maturujú... To oni spolu s ich smelými rodičmi a ešte smelšími zriaďovateľmi prešliapali ten krivolaký chodník až k desiatke. Veru, 10 rokov je už len dôvod na oslavu! Magický dátum 16/11/16 akoby predurčoval charakter oslavy a aj náhodní okoloidúci si museli všimnúť zvýšený pohyb medzi školou a domom kultúry. Decká a pani učiteľky prenášali rekvizity, dolaďovali, precvičovali, aby o 17:00 bolo všetko tip-top. A aj bolo! Sláva sa začala tak, ako sa patrí, milým príhovorom pani riaditeľky a speváckym vystúpením deviatačky Karolíny. Potom už scéna patria prváckym mravčekom a svrčkovi, ktorý hral a hral a o zimu sa nestaral. Boli úžasní, tí naši prváci! Samozrejme aj s huslistom Filipom a klaviristkou Julkou. Siedmačky Ella a Chiarka svojimi stuhami vykúzlili na pódiu jar. Tretiaci Mach a Šebestová si čarovným slúchadlom privolali nielen baletku Nelly, ba aj celú tanečnú skupinu. Piataci sa vybrali na rodinný letecký výlet do Londýna ale všetko sa to skomplikovalo vymenenými batohmi. Zábavné chemické pokusy ôsmakov prekvapili aj samotného pána zriaďovateľa:) Zbojník Klinko napokon prekabátili štvrtácke prešibané čertiská a svojím bystrým umom si získal nie len krásnu princeznú, no aj divákov. Druhácke šachové figúrky si to krásne užili pri parádnej partii šachu aj s barónom Prášilom (Majkou) a Kristiánom – nebojácnym súperom, ktorý síce šach nikdy nehral, a baróna riadne napálil. Na svoje si prišli aj „western – šiestačky“ s dokonalým Cup song, ktorý jednoducho musel roztlieskal ohúrené obecenstvo. Niťou, ktorá spájala jednotlivé vystúpenia boli sám pán ROK (Jakub) a jeho všetečné dcérky JAR, LETO, JESEŇ a ZIMA (Silvia, Dorotka, Tamarka, Lívia). Vďaka nim mal program hlavu a pätu a vďaka skvelej práci veľkých ôsmakov a deviatakov s mikrofónmi a kulisami nikto nespadol na nos:) Bolo tam všetko a všetci! Ďakovanie, kytice, dary, príhovory, nádherná TORTA tam bola. Darčeky pre rodičov, pohostenie pre všetkých. Šatňa, výzdoba, odkazy, blahoželania.... Za tým všetkým stáli veľkí a malí z našej školy. Tak veľa šťastia ŠTVORLÍSTOK! Nech sa ti dobre darí!   (ma)

            Kliknite na priložený súbor: pamatny list k 10. vyrociu skoly ministerstvo skolstva.pdf

        • Olympiáda zo slovenského jazyka
          • Olympiáda zo slovenského jazyka

          • Pravidlá určujú, že na olympiádu zo SJL môže ísť z každej školy len jediný žiak spolu za 8. a 9. ročník. Tento rok sa cez školské kolo k reprezentácii prepracovala Veronika A.. Skúsila to. Na okresnom kole skončila ako úspešná riešiteľka. Blahoželáme a veríme, že na slovenčinu nezanevrie a naďalej ju bude aj baviť. (ma)

        • Optimizmus:)
          • Optimizmus:)

          • KOMPARO je systém nezávislého externého neštátneho a celoslovenského testovania škôl, ktoré si škola môže objednať, ak chce získať spätnú väzbu o tom ako pracuje so žiakmi a ako žiaci pracujú v nej. Pretože my chceme vedieť ako sú na tom tí naši v porovnaní s inými školami, tak ako každý rok, si ôsmaci a deviataci vyskúšali atmosféru naozajstnej skúšky. Mali to o to ťažšie, že dátum padol na 16.11.. Kým mladší doobeda zvesela nacvičovali na akadémiu k 10. výročiu školy, veľkí sa v tom istom čase museli sústrediť na testy. Už tradične všetci riešili úlohy z matematiky a slovenčiny, no ôsmaci si okrem toho potrebovali spomenúť aj na vedomosti z dejepisufyziky. Rodičia už dostali individuálne výsledy svojich detí. Určite, nie všetkým sa všetko podarilo tak, ako si predstavovali. Celkové výsledky nás však veľmi tešia. Prirodzene, nechceme zaspať na vavrínoch, no uznanie si zaiste zaslúžime. 

            8. ročník

             

            Celoslovenská úspešnosť

            Úspešnosť našej školy

            Matematika

            60,0 %

            84,5 %  (+24,5)

            Slovenský jazyk a literatúra

            54,0 %

            72,7 %  (+18.7)

            Dejepis

            46,2 %

            43,7 %  (-2,5)

            Fyzika

            54,9 %

            84,7 %  (+29,8)

            Všeobecné študijné predpoklady

            61,4 %

            71,7 %  (+10,3)

             

             

             

             

             


             

            9. ročník

             

            Celoslovenská úspešnosť

            Úspešnosť našej školy

            Matematika

            59,7 %

            64,1 % (+ 4,4)

            Slovenský jazyk a literatúra

            59,9 %

            52 % (- 7,9)

             

             

        • Rodina bez cigariet
          • Rodina bez cigariet

          • Fotky sú vo fotoalbume :)

            sa za 5. rokov rozrástla na poriadne veľkú nefajčiarsku rodinku. Stovky výkresov a teraz už aj desiatky prezentácií na tému zdravého životného štýlu určite tiešia nie len usporiadateľov... Na súťaži nechýbali ani naši a nechýbali ani medzi ocenenými. Druháčikovia Agátka, Beni a Vierka nakreslili také výkresy, ktoré sa v tej obrovskej záplave utešených obrázkov umiestnili na 3. a 4. mieste. Šiestačky Lívia, Silvia a Sárka sa s prezentáciou: „Fit týždeň” postavili na 2. stupienok a ôsmaci Adam s Radkom dokázali pripraviť a predstaviť svoju prezentáciu „ Rodina bez cigariet“ tak, že ich porota ohodnotila brondzom. Určite však treba oceniť serióznu prípravu dievčat z osmičky (Ema, Dáška, Saška), ktoré strávili hodiny voľného času na príprave svojej prezentácie a pochváliť úsile tímu Juraj a Michal. Možno sa teraz cítia nedocenení. Zručnosti a vedomosti, ktoré nadobudli sú však to, čo sa ráta do budúcnosti. Ďakujeme za prípravu a blahoželáme:)   (ma)   

        • Misia pozorovateľov
          • Misia pozorovateľov

          • Fotky sú vo fotoalbume :)

            Debata je to, čo treba apoň raz vidieť. Potom sa vám alebo zapáči, alebo znepáči. V pondelok 14.11. sa naši ôsmi pozorovatelia vypravili do BA pozrieť regionálne kolo súťaže základných škôl v debatovaní. Súťažia medzi sebou dva tímy, súhlasný a nesúhlasný. Jeden tézu obhajuje, druhý je proti. Takáto debata má presné pravidlá. Vyhrá ten, kto príde s lepšími argumentami, dôkazmi a príkladmi, kto presvečí rozhodcov a svojej pravde. Takto sa debatéri cibria v používaní jazyka, prezentácii, argumentácii, aktívnom počúvaní, kritickom myslení... Zručnosti, ktoré im raz určite pomôžu posunúť sa pred svojich rovesníkov. Sama som zvedavá, ako sa nám bude dariť. Tento rok zakladáme Debatný klub u nás na škole! (ma)

        • Návšteva mestskej knižnice
          • Návšteva mestskej knižnice

          • Fotky sú vo fotoalbume :)

            Druháci boli už druhýkrát na návšteve v mestskej knižnici. Koncom minulého školského roka sa s ňou len zoznámili, no tento raz si ju zažili už celkom inak. Pani Monika pre nich pripravila zaujímavú tému, a to o bosorkách a čarovaní. Najprv si vypočuli príbeh o dievčatku, ktoré sa túžilo stať bosorkou. Po vymyslení čarovného názvu skupiny si každá najprv určila svojho kapitána. Ten všetkým postupne čítal otázky na danú tému. Spoločnými silami písali správne odpovede na pripravený pracovný list. Následne sa všetci žiaci snažili k práci pristupovať zodpovedne a svedomito. Na záver sme si z knižnice domov požičali ďalšie knihy podľa vlastného výberu nielen o čarovaní.

        • Kráľovstvo včiel
          • Kráľovstvo včiel

          • Fotky sú vo fotoalbume :)

            Do našej školy doletela interaktívna hra o živote včiel. Herný plán s veľkosťou 1,6 metra, kráľovské koruny, včelárske pomôcky – to všetko si mohli deti chytiť a pritom v „rojoch“ vylúštiť zábavné úlohy zo života včiel pri rovesníckom vzdelávaní. Naši šiestaci sa stali odborníkmi a pomocníkmi tých mladších a spoločne sa tak dozvedeli veľa nového zo života včiel.